Cum sa creezi un coltisor de lectura pentru copii
Lectura dezvolta imaginatia, imbogateste vocabularul si le ofera copiilor o noua perspectiva asupra vietii, cultivandu-le cultura generala. Totusi, intr-o lume atat de plina de stimuli vizuali, nu e chiar simplu sa ii faci pe cei mici sa iubeasca si cartile. Amenajarea unui colt de lectura este un pas important si, adeseori, foarte eficient, pentru a-i apropia pe copii de lectura.
Contents
Ce trebuie sa contina coltul de lectura?
Unele dintre principalele atribute pe care trebuie sa le indeplineasca un asemenea spatiu este sa fie confortabil. Ii poti dedica un fotoliu pufos special pentru copii, un balansoar sau o salteluta moale, cu spatar, in functie de varsta pe care o are beneficiarul. Daca inca sunteti in faza in care ii citesti tu, trebuie sa iei in calcul ca spatiul necesar trebuie sa fie suficient de mare pentru voi amandoi.
Daca discutam despre un elev, poti opta pentru o varianta ceva mai mica, dar nu cu mult: si in adolescenta, tanarului (sau tinerei) ii va placea sa aiba coltisorul sau discret in care sa se retraga pentru a citi in liniste.
O alta calitate a unui spatiu special pentru lectura este ca trebuie sa fie retras. Desigur, nu e posibil sa ii dedici o intreaga incapere, si nici nu ar fi la fel de eficient, insa trebuie sa existe o delimitare intre zona respectiva si restul spatiului. Cea mai eficienta, accesibila si usor de instalat solutie este cea a unui baldachin. Exista diferite modele si diverse moduri de prindere, diferite dimensiuni si tematici, astfel incat poti obtine rezultatul pe care ti-l doresti.
O zona de depozitare este obligatorie in interiorul coltului de lectura, chiar daca este vorba doar despre o polita, sau despre un colt langa perna uriasa pe care o folositi pe post de saltea.
Trebuie sa existe un spatiu in care sa poata sta o carte, doua, trei, unde sa fie asezat semnul de carte, unde sa fie adunate cartile care sunt in asteptare si asa mai departe. Copilul poate profita pentru a-si decora, personalizat, aceasta zona, facand-o sa “ii apartina” si punandu-si amprenta asupra ei.
In sfarsit, din zona de citit nu poate sa lipseasca o sursa adecvata de lumina. O veioza LED ar fi probabil ideala, cu lumina calda si o intensitate suportabila, si ea ar trebui sa existe chiar daca de multe ori cititul se petrece la lumina unui semn de carte cu lampita, sau a altui accesoriu asemanator.
Unde amplasezi coltul de lectura?
Este bine ca, pe cat posibil, coltul de lectura sa fie amplasat intr-o zona cat mai bine luminata. Ideal ar fi sa il amplasezi sub fereastra, dar in general, in apartamentele romanesti, acesta este locul caloriferului, asadar rezultatul poate fi unul incomod si exagerat de cald pe timp de iarna.
In general, un colt de camera este preferat pentru ca ofera facilitati atat in ceea ce priveste sistemul de prindere al celui mai bun baldachin care a existat vreodata – stim ca nu te-ai multumi cu mai putin – cat si in amenajarea unui spatiu confortabil, cu perne mari si moi sprijinte de perete.
Desigur, locul pentru coltul de lectura va fi ales in asa fel incat sa nu deranjeze pe nimeni, sa nu fie in drum, in zona in care se formeaza curenti de aer si asa mai departe. El trebuie amplasat intr-o zona relativ linistita a casei, nu in incaperea in care primesti musafirii, sau intr-un hol supradimensionat prin care trece toata lumea mereu.
De asemenea, este foarte important ca in zona respectiva sa nu existe televizor sau calculator, altminteri atentia cititorului va fi in permanenta distrasa.
Cum il poti transforma intr-un loc primitor?
Cu siguranta la momentul amenajarii, copilul are deja niste pasiuni pe care i le cunosti. Poate are niste carti preferate, si atunci le poti lasa la indemana, sau poti realiza niste copii colorate ale copertilor, sub forma unor mici fotografii pe care sa le agati pe perete. Poate copilul tau iubeste animalele, si atunci o pernuta decorativa cu un catel sau o pisica simpatica poate deveni atractiva.
Cateva jucarii de plus il pot astepta cuminti. Sau, puteti decora impreuna, si il poti lasa sa aleaga singur o culoare preferata, sau sa agate pe pereti cateva dintre cele mai reusite desene ale sale.
Care sunt cele mai simple optiuni in legatura cu baldachinul?
Dupa cum stii deja, nu exista “cel mai frumos baldachin”, ci exista varianta care vi se potriveste cel mai bine si tine cont de gusturile si nevoile voastre.
Una dintre cele mai simple variante este cea in care folosesti, daca este posibil, suportul pentru draperie deja existent, pentru prinderea materialului in partea superioara, dupa care poti folosi diferite tipuri de ghidaje, pentru a forma un “cort”.
O alta varianta este cea a baldachinului cu sistem de prindere de tavan. El poate fi ancorat intr-un singur punct, dupa care sa fie lasat sa cada liber, marginile fiind lungi si grele si urmand sa fie ghidate in functie de marginile pernelor sau ale saltelutei; o alta varianta este cea in care se adauga un inel suplimentar, care asigura, la o inaltime medie, o deschidere convenabila.
Baldachinul poate sa acopere integral spatiul desemnat pentru lectura, sau poate sa aiba mai mult un rol decorativ, lasand o deschidere suficient de generoasa. El poate fi confectionat din panza grea, opaca, uni sau cu imprimeuri, sau din voal – sau mai multe straturi de voal.
Daca vrei sa ii faci copilului o adevarata surpriza, pentru un spatiu de poveste, mai exista varianta in care folosesti o instalatie luminoasa, preferabil pe baza de baterii, sau alimentata la priza, daca exista una convenabil si asigur amplasata, pe care o agati de baldachin. Luminitele ca de Craciun vor avea un efect magic!
Exista alternative la baldachin?
In cazul in care ti se pare complicat sa instalezi un baldachin, sau daca nu e chiar pe placul tau aceasta varianta, poti apela la un cort. Cele mai placute sunt cele de tip teepee; nu e nevoie sa gauresti peretii pentru a le monta, insa ocupa, in general, ceva mai mult spatiu. Si ele pot fi cumparate din magazin sau pot fi confectionate pe comanda, in culorile si din materialele preferate de catre cumparator.
O alta optiune pe care ti-o putem propune este sa “sacrifici” o debara sau un dressing sau chiar un dulap de haine, pe modelul Harry Potter, pentru a crea un spatiu potrivit; copiii il vor iubi, mai ales daca renunti la usa si o inlocuiesti cu o solutie mai putin claustrofobica, de tipul unei perdele, sa spunem.
Voi aveti acasa un astfel de spatiu pentru lectura? Cum l-ati amenajat si cat de des il folositi? A contribuit la sporirea interesului copilului pentru lectura?