Cum arata si cum se trateaza micoza piciorului la copii?
Problemele picioarelor ii afecteaza pe copii indiferent de varsta. Una dintre cele mai frecvente este micoza piciorului, denumita si “piciorul atletului” sau, in termeni medicali, “tinea pedis”. Ea este cauzata de o ciuperca, ce se hraneste cu celule moarte sau imbatranite. Si dupa cum stim, nu ducem lipsa de ele in zona piciorului!
De ce se cheama piciorul atletului?
Denumirea se datoreaza faptului ca, in general, sportivii se confrunta cu aceasta problema. Ciuperca se dezvolta si rezista bine in medii umede, cum sunt piscinele, dusurile publice, vestiarele si asa mai departe. Oamenii umbla desculti in aceste locuri, si astfel se contamineaza cu fungii respectivi.
Copiii care desfasoara activitati sportive, umbla adeseori desculti, sunt prea activi si entuziasti ca sa respecte permanent regulile de igiena, sunt in mod deosebit expusi. Iar daca piciorusele lor sunt mai mereu transpirate in incaltaminte, el sunt cu atat mai expusi riscului. Vestiarul, podeaua de la baie, mocheta de la gradinita sunt doar cateva dintre locurile de unde se pot contamina.
Care sunt simptomele piciorului atletului?
Simptomele pot varia mult in intensitate, in functie de imunitatea locala, de gravitatea infectiei, de conditiile de care se bucura piciorul in cea mai mare parte a timpului si asa mai departe. Uneori, zona afectata este doar rosie si iritata, alteori exista senzatia de arsura sau de mancarime locala.
Este insa posibil sa apara si mici umflaturi, fisuri si crapaturi ale pielii, zone de descuamare sau basici, in special intre degete. Talpile pot fi rosii, cu scuame si zone de piele moarta, cu un aspect branzos si un miros neplacut. Mancarimea este atat de puternica, incat de multe ori copiii se scarpina pana la sange.
Vestea proasta este ca micoza se poate raspandi si poate afecta si alte zone ale corpului, inclusiv unghiile, fata interna a coapsei sau subratul. Aceasta diseminare a bolii se produce atunci cand persoana afectata se scarpina si apoi “transporta” ciuperca in alte zone.
Este necesara o vizita la medic?
Aspectul acestei infectii este unul destul de caracteristic, dar mai ales in cazul copiilor, medicul dermatolog este cel mai in masura sa recomande un tratament adecvat varstei. Uneori, medicul poate recolta, cu un tampon special, scuame, pentru a efectua o analiza si a stabili exact care este cauza leziunii. Alteori, poate fi nevoie sa se efectueze un examen micologic sau bacteriologic, pentru a se alege cel mai eficient tratament.
Tratamentul este de regula simplu si usor de urmat. In cazurile usoare, este suficienta aplicarea unei pudre sau a unei creme cu antimicotic, care va omori ciuperca. In cateva zile, simptomele ar trebui sa se amelioreze mult, dar aplicarea trebuie continuata aproximativ o luna, pentru ca ciuperca sa nu recidiveze.
Igiena locala este esentiala
Pentru a scapa de aceasta micoza deloc placuta, respectarea regulilor de igiena locala este esentiala. Picioarele trebuie sa fie uscate si aerisite cat mai mult timp, caci ciuperca nu poate sa se dezvolte in medii fara umezeala. Daca toate acestea nu sunt suficiente, este posibil sa fie nevoie si de un tratament cu pastile, nu doar de cel local.
Avand in vedere ca este posibil ca lenjeria si incaltamintea sa fie si ele contaminate, medicii recomanda schimbarea si spalarea zilnica a sosetelor, preferabil la temperatura crescuta. Incaltamintea nu poate fi spalata zilnic, din motive evidente, insa poti folosi spray-uri special formulate, pentru a distruge sporii care s-ar fi putut cuibari in interior.
Persoana afectata ar trebui ca acasa sa umble pe cat posibil incaltata, cel putin pana la aplicarea, timp de cateva zile, a tratamentului. E putin probabil ca sporii ciupercii sa prolifereze in zonele uscate si aerisite, insa unele zone umede, cum este de pilda baia, pot fi favorabile. E bine sa previi contaminarea celorlalti membri ai familiei.
Afectiunea poate fi prevenita?
Unele persoane dezvolta de mai multe ori in viata aceasta problema, in timp ce altele nu o experimenteaza nici macar o singura data. Pentru a evita sa o contactezi, e suficient sa respecti cateva reguli relativ simple. Una dintre ele tine de igiena personala de baza: picioarele trebuie spalate zilnic. Dupa aceea, ele trebuie uscate temeinic, cu un prosop curat si insistand in special in zona dintre degete.
Incearca sa umbli descult acasa, atunci cand este posibil si confortabil; este valabil si pentru copil. Evita cu orice pret incaltamintea sintetica, ce nu permite piciorului sa respire; faptul ca un copil schimba macar 3 perechi de pantofi pe an, din cauza ca anteriorii ii raman mici, nu este un motiv sa cumperi articole de proasta calitate.
Regula familiei trebuie sa fie ca in spatiile publice de tipul piscinelor, vestiarelor, dusurilor publice, salilor de gimnastica si asa mai departe, sa se foloseasca papuci de apa, slapi pentru copii sau chiar o pereche de sandale ieftine si sa se evite mersul descult.
Sosetele pe care le alegi trebuie sa fie confectionate din fibre naturale, cu o cantitate cat mai mica de material sintetic. Bumbacul si bambusul sunt ieftine si accesibile; lana si merinosul sunt variante ceva mai pretentioase si mai costisitoare. Sosetele trebuie schimbate macar in fiecare zi, daca nu de mai multe ori pe zi, imediat ce se umezesc.
In special in incaltamintea sport pentru copii, in care probabilitatea ca piciorul sa transpire este mai mare, e bine sa folosesti pudre sau spray-uri antimicotice. In cazul in care te confrunti deja cu un episod de micoza, apeleaza la ajutorul unor spray-uri dezinfectante si al soarelui, pentru a omori germenii.
Incaltamintea se foloseste de catre o singura persoana; prosoapele, la fel, sunt obiecte personale. Podeaua baii, cabina de dus, cada sunt zone in care periodic trebuie sa dezinfectezi; in general, e nevoie de o atentie sporita acordata acestor spatii.
Incaltamintea si micoza piciorului
In general, am stabilit, folosirea incaltamintei in spatiile publice are rol de protectie a piciorului impotriva contaminarii cu aceasta ciuperca patogena. Insa utilizarea de pantofi potriviti poate contribui activ la vindecare mai rapida si la impiedicarea agravarii problemei.
Este bine ca cel mic sa poarte mereu sosete atunci cand foloseste incaltaminte inchisa; unii copii doresc sosete si la sandale; indiferent cum ti se pare aceasta dorinta din punct de vedere estetic, nu ar trebui ca obiceiul sa creeze probleme, atata timp cat acestea sunt confectionate preponderent din fibre naturale.
Incaltamintea din piele ecologica, prost conceputa, poate favoriza aparitia problemelor. Este si cazul unora dintre pantofii comozi, sport, de calitate indoielnica, ce nu permit transpiratiei sa se evaporeze. Opteaza mereu pentru producatori consacrati; oferta lor include si garantia calitatii.
Daca aveti deja probleme, specialistii recomanda alternarea perechilor de incaltaminte, in asa fel incat sa treaca minim 24 ore intre doua purtari consecutive. Astfel, interiorul are timp sa se usuce corespunzator.
Voi v-ati confruntat cu problema acestei micoze a piciorului? Cum ati scapat de ea? Ce recomandari suplimentare ai primit din partea medicului?