Cum sa recuperezi libidoul disparut dupa nastere?
Reluarea vietii sexuale dupa nasterea bebelusului este un punct dificil pentru multe dintre cupluri. Cel mai adesea, factorii fizici care pot amana momentul, sunt dublati de lipsa de interes a proaspetei mame fata de acest subiect. Pur si simplu nu ai nici un chef de nici un fel de activitate sexuala; unele femei marturisesc chiar ca atingerile partenerului le enerveaza sau le starnesc sentimente de respingere.
Exista numeroase cauze pentru aceasta lipsa de drive sexual, de la schimbarile naturale ale echilibrului hormonal, la nemultumirea legata de aspectul fizic al propriului corp, oboseala, numar exagerat de responsabilitati si asa mai departe. Totusi, lipsa de intimitate, fata de care partenerul poate manifesta rabdare si intelegere, nu este benefica pentru nici un cuplu, mai ales daca pare sa se extinda pe termen nelimitat. De aceea, articolul urmator isi propune sa te ajute sa incerci sa chemi inapoi libidoul care pare sa fi plecat in vacanta peste mari si tari.
Contents
- Care e cel mai mare obstacol in calea intimitatii dintre voi?
- Repulsia fata de atingere
- Ar trebui sa faci sex cu partenerul tau chiar daca nu ai chef de asta?
- Cum ar trebui sa reactionezi daca partenerul te preseaza in acest sens?
- Fa-l pe partenerul tau sa se simta apreciat
- Redobandirea intimitatii
- Nu uita ca barbatii si femeile se raporteaza diferit la sex
Care e cel mai mare obstacol in calea intimitatii dintre voi?
Este de mare ajutor sa intelegi ce se intampla de fapt cu tine acum, ca esti mama. Nu e un subiect despre care sa fi discutat cu propria ta mama, si in afara cazului in care ai prietene foarte apropiate care au trecut deja prin asta, probabil ca nu ai nici un fel de termen de comparatie.
Multe dintre femei ajung sa se simta “defecte” din acest punct de vedere si se auto-conving ca libidoul lor nu va mai reveni probabil niciodata la nivelul de dinainte de sarcina. Psihologul Elly Taylor sustine ca, de fapt, cel mai important element care contribuie la ridicarea acestei bariere este faptul ca femeile se simt responsabile sa fie in primul rand mame si au tendinta de a se pune pe ele insele nu pe plan secund, ci pe pozitia n, numeroasele locuri dinaintea lor fiind ocupate de bebelus. Este un conflict intre conditia de femeie si cea de mama, care duce la reprimarea inconstienta a impulsurilor sexuale.
Opinia specialistului este ca ar fi minunat daca, cuplul ar sti la ce sa se astepte, caci mai ales in cazul femeilor care alapteaza, absenta libidoului pana la un an dupa nastere este perfect normala, ba si relativ frecventa. Este o consecinta normala a concentratiei crescute de oxitocina. Aceste mame fac ceva minunat pentru copiii lor si merita toata admiratia partenerului.
Repulsia fata de atingere
In cazul unora dintre proaspetele mame, absenta libidoului este atat de puternica, incat orice fel de atingere fizica poate declansa repulsie. Nu trebuie sa te sperie aceste noi reactii; ele nu inseamna nimic si nu au nici o legatura cu partenerul, pe care da, il iubesti la fel de mult. Cauza poate fi una simpla: oboseala, stres, frustrare, lipsa de apreciere, nemultumirea fata de propria persoana, sau lista poate continua. Poate te confrunti cu o forma de depresie post-natala, caz in care ar trebui sa ceri ajutor; poti afla mai multe pe acest subiect in articolul nostru special dedicat depresiei post-natale. Sau poate ca schimbarile majore din viata ta au “dezgropat” amintiri si sentimente din trecut, de care nici macar nu erai constienta.
Un lucru de care proaspetele mame nu sunt constiente este ca, nevoia constanta de apropiere care ii caracterizeaza pe bebelusi in primele luni de viata, poate fi perceputa de catre creierul lor ca un soi de intruziune asupra propriei persoane. Faptul ca adeseori nu apuci sa iti satisfaci nevoile de baza proprii, imediat ce ele se fac simtite, nu e de natura sa ajute, si orice mama iti va spune ca are zile in care nici nu apuca sa mearga la toaleta, sau sa manance ceva cand ii e foame, daramite sa faca un dus in liniste. Faptul ca o alta fiinta umana – fie ea si propriul copil – este mereu in contact cu tine, in brate sau la san, atasata cu orele, poate crea un fel de suprasarcina senzoriala, care te impiedica sa iti mai doreasti orice alt fel de atingere.
Ar trebui sa faci sex cu partenerul tau chiar daca nu ai chef de asta?
Psihologii sustin ca nu exista un singur raspuns la aceasta intrebare; in nici un caz nu poate fi formulat un raspuns scurt, precis, clar si universal valabil. Daca pentru tine, sa ai chef de sex inseamna sa te simti super sexy si atragatoare si incitanta, probabil ca va dura destul de mult pana cand vei face primele incercari. Daca e vorba despre un alt mod de conectare cu partenerul, de relaxare si detasare de grijile cotidiene, probabil ca da, ar trebui sa incercati cu prima ocazie cand copilul pare sa aiba o seara mai linistita.
Pentru ca femeile au nevoie sa simta o conexiune cu partenerul lor, inainte de a se angaja intr-o activitate sexuala, poti discuta deschis despre asta. Spune-i sotului tau ca ai nevoie sa il simti ca se implica si el in noua provocare prin care treceti, cu bebelusul. Ca momentele de comunicare dintre voi sunt foarte importante pentru tine. Ca te poti simti mai aproape de el prin simplul fapt ca te tine in brate cat va uitati la un episod dintr-un serial. Ca ai nevoie de un preludiu mai lung ca sa te poti detasa de agitatia de peste zi si de rolul tau de mama 24/24.
Cum ar trebui sa reactionezi daca partenerul te preseaza in acest sens?
Un numar impresionant de mare de femei sustin ca in perioada timpurie a noului lor rol de mama au simtit un fel sau altul de presiune sa reia activitatea sexuala. Pe fondul oboselii, al frustrarii pe care o poate crea singuratatea sau lipsa de ajutor, sau al altor nemultumiri despre cum e viata voastra de familie, aceste presiuni nu vor face decat sa genereze un nivel si mai mare de frustrare si nemultumire, care la randul lui va scadea si mai mult orice impuls sexual pe care l-ai putea avea.
Inca o data, insistam ca solutia este una simpla si la indemana si ca e suficient sa comunicati unul cu celalalt pentru ca lucrurile sa se imbunatateasca. Fiind o perioada dificila pentru amandoi, puteti gasi sprijin unul in celalalt, pentru a o depasi cu succes si pentru a va apropia si mai mult unul de celalalt.
Fa-l pe partenerul tau sa se simta apreciat
In valtoarea agitatiei cotidiene si a noptilor cu multe treziri, in multe cupluri se uita sa se exprime aprecierea si multumirea fata de toate lucrurile pe care le face partenerul. Chiar daca tu duci greul primelor luni de “mamicie”, schimbari majore s-au petrecut si in viata partenerului tau, care face tot ce ii sta in puteri ca sa te ajute. Si el are nevoie, ca si tine, sa simta ca este apreciat pentru straduintele sale, si sa stie ca face o treaba buna in noul sau rol de tata. Chiar daca nu ai inca nici o pornire catre a va relua viata sexuala, il poti incuraja sa va reconectati altfel. In momentele voastre de liniste ii poti aminti ca il iubesti si il poti asigura ca nu te-a pierdut in favoarea bebelusului.
Redobandirea intimitatii
Daca deja a trecut mult timp de cand nu ati mai apucat sa va apropiati unul de celalalt, primele incercari pe care le veti face ti se pot parea stangace. Pentru rezultate cat mai bune, incearca sa nu ai planuri sau asteptari. Va puteti imbratisa, va puteti rezema unul de celalalt sau tine de mana la un film; puteti sa va povestiti cum a fost ziua fiecaruia dintre voi, sau puteti face mici planuri de weekend. Va puteti aminti cum obisnuiati sa va alintati, sau unele momente memorabile din trecut, care au avut o semnificatie aparte. Reconectarea partenerilor are intotdeauna efecte favorabile asupra relatiei de cuplu, indiferent daca ea conduce sau nu la sex in seara aceea, saptamana aceea sau mult mai tarziu.
Nu uita ca barbatii si femeile se raporteaza diferit la sex
Pentru barbati, sexul este ceva foarte simplu; este si motivul pentru care gradul de satisfactie sexuala pe care reusesc sa il obtina este mult mai mare decat in cazul femeilor. Femeile, pe de alta parte, au nevoie de prietenie, colaborare, conectare, afectiune, pentru ca lucrurile sa mearga bine. In cazul lor, pregatirea pentru sex incepe mult inainte de a ajunge in dormitor, si cu cat relatia de cuplu este mai apropiata in rest, cu atat mai simplu va fi ca libidoul lor sa revina la un nivel asemanator celui din era de dinainte de copil. Inca o data, comunicarea si colaborarea sunt secretul unei relatii cel putin satisfacatoare din punct de vedere sexual, pentru ambii parteneri.
In cazul vostru, cum a fost cu reluarea activitatii sexuale dupa nasterea copilului? Cat a durat pana sa poti spune ca libidoul tau a revenit la cote normale?