Buna! Bine te-am gasit!
Azi avem o editie speciala, in care discutam despre cum sahul poate face educatie si poate da o sansa reala copiilor proveniti din mediul rural. Nu e un experiment al cercetatorilor britanici, ci o asociatie non-profit din judetul Iasi, Pionii Regelui, infiintata de doi fosti campioni sahisti, care au decis sa le ofere o sansa copiilor de la sat. O initiativa inspirata, care a dat deja roade!
Pionii Regelui – educatie prin sah
In tabara de la Muncel, la cativa kilometri de Pascani, nu mai calcasem din 2000, anul in care am terminat liceul si am sarbatorit evenimentul impreuna cu restul claselor a XII-a. De cand am parcat, m-a intampinat Silviu, care parca m-ar fi pandit toata dimineata. Mi-a iesit inainte cu buna dispozitie si cu o vioiciune care m-au trezit brusc, mai ceva decat ness-ul tare, facut cu Pepsi, de pe vremurile studentiei.
Cinci minute mai tarziu, aveam o cana cu ceai cald si aromat si un interlocutor volubil si foarte placut alaturi. Asa a inceput o calatorie emotionanta in lumea Pionii Regelui.
O consecinta a unui lucru bun
Ce stiam despre Pionii Regelui? Cateva informatii cam seci, obtinute din documentare pe pagina lor de Facebook si pe site: o asociatie non-profit infiintata in 2018, care are ca scop promovarea sahului in mediul rural. Echipa, specializari, premii – nimic nu se apropie macar de ceea ce am gasit acolo, cand am pasit in mijlocul lor.
Copiii erau in sala de mese, la micul dejun, asa ca Alexandru Stegariu a avut un pic de timp sa povestim. Mi-a zis despre inceputurile lor – nu ale Pionilor, ci ale lui si ale fratelui sau, Vlad, ambii sahisti de succes pe plan national si international. In cazul lor, parintii au facut eforturi aproape supraomenesti pentru a-i ajuta sa isi sustina pasiunea si sa atinga performanta, iar baietii nu au uitat. Isi exprima recunostinta daruind mai departe, din cunoasterea si energia lor.
Alex priveste proiectul Pionii Regelui ca fiind “o consecinta a unui lucru bun” – este modul lui de a se implica si de a schimba ceva in lume.
Matei Teodor Dodoi – primul “proiect” de succes
Primul “proiect” a lui Alex este Matei Teodor Dodoi, un baietel cu o fata rotunda si un zambet cuceritor. Pustiul a fost remarcat de profesorul sau de sport si a intrat sub aripa fratilor Stegariu datorita sclipirii din priviri. Dupa un an de munca, Matei a devenit dublu vice-campion national; in prezent, se pregateste pentru Europene. A fost cea mai buna dovada ca metoda lor de lucru functioneaza si ca sahul poate intr-adevar sa schimbe vieti.
“Scopul nostru este de a educa copiii din mediul rural prin intermediul sahului”
Mi-a spus-o Alex. Inceputul a fost Clubul infiintat in Podu Iloaiei, care a adunat repede aproximativ 50 de membri. Dar numarul de participanti fluctua mult, caci curiozitatea copiilor nu era intotdeauna sustinuta de dorinta si putinta de a se dedica suficient de mult sahului. Si a mai venit si pandemia.
Pentru ca nu se mai putea lucra fata in fata, Alex – IT-ist in viata lui de adult – a dezvoltat o platforma de lucru online, care a devenit un instrument de selectie, lucru si antrenament care sa ii stimuleze pe copii.
“Schimbarea pleaca din centrul restrans al fiecaruia”
Tot datorita pandemiei si a desfasurarii proiectului online, Pionii Regelui a reusit sa se extinda la nivelul judetului Iasi. Era exact ceea ce isi doreau initiatorii: sa ajunga la cat mai multi copii din mediul rural: “Noi vrem sa le oferim sansa”, adauga Alexandru. “Schimbarea pleaca din centrul restrans al fiecaruia”, crede el, si imi explica aprins despre cum sacrificiul parintilor sai i-au deschis ochii si inima si despre cum, daca reusesti sa schimbi viata unei singure persoane in bine, aceasta la randul ei va ajuta pe altcineva, si astfel se creeaza premisele unei lumi mai bune.
Ca nu e usor sa te organizezi astfel incat sa ii tii pe acesti copii motivati au descoperit si ei, de la inceput, de pe vremea turneelor lunare organizate, uneori in alte judete de pe langa Iasi. Dar copiii au nevoie de aceste concursuri, caci fara ele nu pot ajunge sa faca performanta. Tabara de anul acesta, insa, le-a pus la incercare determinarea si resursele, caci copiii nu platesc nimic pentru cursuri.
“E usor sa iti gasesti energia in copiii astia”
“Am pornit de la ideea sa le cerem potentialilor sponsori cate 5000 de lei”, povesteste Silviu. Unii dintre ei au fost ok cu asta, dar altii, cand au auzit despre ce e vorba, le-au spus sa “stea cuminti” si sa lase visele deoparte. E multa munca si e nevoie de perseverenta, dar “E usor sa iti gasesti energia in copiii astia”, mi-au spus, pe rand, toti membrii echipei cu care am vorbit.
Tabara Jose Raul Capablanca a adunat nu mai putin de 45 copii, cu 13 adulti insotitori. Copiii au fost impartiti in 3 grupuri de cate 15, in functie de nivelul lor de experienta in ceea ce priveste jocul de sah, si au beneficiat de cate doua antrenamente pe zi, alaturi de profesorii lor campioni. Dar performanta la sah nu a fost nici pe departe singurul lucru urmarit in tabara.
Copiii au participat la activitati sportive, desen, proiecte de dezvoltare personala, foc de tabara, au jucat intr-o sceneta de teatru si au facut un atelier de desen sub indrumarea specialistului, au impletit si si-au daruit bratarile prieteniei. Dar cel mai important este ca au iesit din bula lor sociala si au avut acces la activitati si oameni cu care nu se “intalnesc” zi de zi.
Alexandru e impacat cu sine, dar are emotii pentru copii. El considera ca le-a aratat ce poate inseamna o viata organizata, in care munca pentru pasiunea ta sa ocupe un loc important. In cele 5 zile de tabara, cele mai mari probleme cu care a trebuit sa se lupte au fost legate cu dependenta copiilor de ecrane si de… zahar. In scrisorile pe care fiecare dintre copii le-a redactat la final de tabara, un copil i-a spus ca de cand nu a mai stat ore in sir sa priveasca anime-uri, se simte mai relaxat si mai putin anxios. Cele mai multe plangeri au fost legate de interdictia de utilizare a automatului pentru bauturi dulci, aflat in incinta taberei.
Evenimentul nu se putea incheia fara un concurs. Castigator la General a iesit, asa cum stiau deja toti colegii sai, Matei; nu degeaba merge el la Europene acusi-acusi. Dar copiii nu au plecat din tabara doar cu premiile oferite de catre organizatori, ci si cu o alta deschidere. Din punct de vedere social, este un beneficiu incomparabil si incontestabil. Copiii cu sanse limitate au descoperit, cu ajutorul sahului, ca munca ii poate duce acolo unde isi doresc – oricare ar fi locul acela. Nu exista castig mai mare decat incredere in tine!
Daca crezi in proiectul Pionii Regelui si daca vrei sa le sustii activitatea si sa schimbi destinul unui copil, poti dona aici.
Calupul de vesti bune
- Avem vesti bune despre un test de sange menit sa descopere peste 50 tipuri de cancer. Studiile preliminare au oferit rezultate bune, iar pana in 2024 se spera ca lucrurile vor fi destul de bine puse la punct incat testul sa fie lansat pe piata.
- Retelele de socializare au un plan bine stabilit pentru a se implica in prevenirea abuzului asupra femeilor in mediul digital. Ramane de vazut care va fi eficienta acestor metode.
- Implanturile siliconice de san sunt folosite la scara larga, insa se pare ca ele au capacitatea de a modifica raspunsul imun al organismului si pot fi asociate cu diverse complicatii, inclusiv un risc crescut de cancer.
De actualitate
- Au aparut rezultatele preliminare la BAC. Urmeaza etapa contestatiilor, inainte de publicarea rezultatelor finale.
- Un proiect de lege menit sa impiedice candidarea persoanelor acuzate de abuz sexual asupra unui minor la functii publice in primarii, consilii locale sau judetene sau parlament are nevoie de sustinerea ta.
- Bullying-ul creste in scolile din Romania; 1 copil din 5 se simte exclus, iar jumatate dintre copiii agresati nu fac nimic pentru ca se tem de consecinte. Poti citi rezultatele complete ale studiului World Vision Romania, aici.
Poate te intereseaza
- Credeai ca victimele abuzului domestic sunt doar femeile? Gresit; o treime dintre victime sunt barbati, iar in cazul lor, ajutorul este si mai greu de obtinut: https://www.vice.com/ro/article/j57vyg/si-barbatii-sunt-victime-ale-abuzului-domestic?utm_source=vicefbrom
- Pentru amatorii de jazz, o evadare din cotidian: https://www.facebook.com/events/489580455520422/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22mechanism%22%3A%22discovery_online_tab%22%2C%22surface%22%3A%22bookmark%22%7D]%2C%22ref_notif_type%22%3Anull%7D