“Piciorul plat” la copii – cauze si solutii
Exista numeroase sfaturi, pareri, recomandari si opinii in materie de incaltaminte pentru cei mici, iar una dintre ele, familiara in randul generatiei bunicilor de azi si al pediatrilor de moda veche, sau al ortopezilor mai in varsta, este ca odata cu primii pasi, trebuie sa apara in garderoba bebelusului si papuceii inalti, care “sustin glezna”, si neaparat prevazuti cu talonete pentru platfus.
Totusi, ortopedia moderna militeaza vehement impotriva acestui gen de incaltaminte, si o face cu argumente solide.
Acum avem si grup pe Facebook:
Ce este platfusul?
Dupa cum stii, talpa adultului prezinta o zona cu o scobitura, cunoscuta ca bolta plantara. La bebelusi, insa, aceasta bolta este inexistenta, iar la unii dintre copii, ea poate sa apara si sa dispara.
Acesta este motivul pentru care, in mod eronat, a existat o perioada in care copiii erau “diagnosticati” ca avand platfus, iar parintii lor primeau recomandari de incaltaminte incomoda, care sa “formeze” bolta piciorului – lucru inutil, gresit, incomod si care nu face decat sa deformeze mersul.
Exista mai multe tipuri de platfus
Mai exact, 3 tipuri. Identificarea exacta a problemei cu care se confrunta copilul tau este esentiala pentru stabilirea unui tratament adecvat.
Platfusul flexibil sau hipermobil este varianta cea mai frecvent intalnita la copii. Problema nu e o problema propriu-zisa, nu determina aparitia durerii, nu cauzeaza nici un fel de dizabilitate si nu necesita tratament. Una dintre cele mai importante caracteristici a acestui tip de platfus este ca afecteaza, intotdeauna, ambele picioare.
Platfusul flexibil cu scurtarea tendonului lui Ahile este o varianta rara a platfusului flexibil, fiind mai putin intalnita la copii si mai frecventa la adulti. Ea afecteaza ambele picioare, insa determina durere si poate cauza un anumit grad de dizabilitate.
Platfusul rigid este cea mai rar intalnita problema din aceasta categorie, ea afectand in special adultii care au si alte dificultati legate de picioare. In 50% din cazuri, platfusul rigid afecteaza ambele picioare, iar 25% dintre pacienti manifesta durere si un grad de dizabilitate.
Totusi, copiii pot avea platfus?
Intrebarea este una cat se poate de pertinenta, si iti vom explica imediat de ce. Toti bebelusii se nasc cu platfus fiziologic, pe de o parte pentru ca la aceasta varsta, aceste oase mici sunt mai degraba niste cartilaje, pe de alta parte pentru ca talpitele lor au depozite adipoase care “captusesc” elementele constitutive si “umplu golurile”.
Pe masura ce copiii cresc, aceste cartilaje se calcifica si se transforma in oase, muschii si tendoanele de la picior se antreneaza, iar depozitele de grasime dispar. Totusi, la varste mici, flexibilitatea labei piciorului este semnificativ mai mare decat la adult, de aceea multi copii trec in etapa de platfus flexibil: atunci cand sunt asezati sau cand se ridica pe varfuri, bolta plantara este vizibila, insa cand intreaga lor greutate se sprijina pe picioare, ligamentele inca foarte elastice permit aplatizarea acesteia.
In etapa urmatoare, platfusul ajunge in final sa dispara complet, dar chiar si asa, statisticile spun ca aproximativ 20% dintre adultii din SUA au platfus; dintre acestia, 25% au platfus flexibil cu un tendon al lui Achile prea scurt, iar 9% au platfus de tip rigid.
Pot verifica singura daca micutul meu are platfus?
Desigur, iti poti face o idee in legatura cu asta, pentru ca apoi sa ceri parerea unui specialist. Roaga-l pe copil sa stea descult, in picioare, cu spatele la tine. Priveste-l de jos, sau fa-i o fotografie.
Daca reusesti sa ii vezi atat degetele mici, cat si degetele mari de la picioare, cand il privesti din spate, cel mai probabil lucrurile sunt in regula. Daca degetul mic e vizibil, eventual si urmatorul, insa degetul mare nu, probabil ca discutam despre un caz de platfus.
Care sunt cauzele platfusului?
Exista mai multe motive pentru care un copil poate avea picior plat – dincolo de primii 2-3 ani de viata, cand acesta este fiziologic. In general, este vorba despre o modificare a tonusului muscular: fie o reducere a acestuia, fie o crestere.
Uneori, cand tonusul muscular este redus, ligamentele sunt mai laxe, ele se intind mai mult decat e normal, iar acest lucru ofera o libertate prea mare de miscare. Consecinta este un calcai care va efectua o miscare de rotatie, aplatizand bolta piciorului.
Uneori, tonusul muscular poate fi crescut, iar tendonul lui Achile prea scurt, ceea ce “trage” intregul picior catre interior.
Ce simptome declanseaza platfusul?
Avand in vedere faptul ca exista multi adulti care au platfus si nici nu stiu de el, vom incepe prin a mentiona faptul ca majoritatea cazurilor sunt asimptomatice.
Uneori, totusi, pot sa apara si simptome, de intensitati variabile: durere la laba piciorului, durere in talpa sau crampe la nivelul gambei sau al genunchiului, rasucirea calcaiului catre exterior, modificari in tiparul de mers sau un mers ciudat, probleme in alegerea incaltamintei sau uzarea neuniforma a acesteia, disponibilitate redusa pentru exercitiile fizice si refuzul voluntar de a participa la exercitii fizice.
Cum se diagnosticheaza platfusul?
Singurul in masura sa puna un diagnostic de platfus este medicul ortoped; pediatrul, kinetoterapeutul sau alti specialisti in domeniul medical pot doar sa exprime o suspiciune si sa recomande vizitarea unui medic ortoped.
Medicul ortoped va incepe prin a examina aspectul picioarelor copilului atunci cand acesta sta in picioare si cand este asezat; daca discutam de copii de cativa anisori, e posibil sa le ceara sa se ridice pe varfuri. Apoi, el va observa felul in care merge copilul, modul in care paseste si gradul de mobilitate al piciorului.
De multe ori, examinarea se extinde si la nivelul gambei, genunchiului si chiar a soldului. Uneori, cand este necesar, se va solicita efectuarea unei radiografii.
O parte importanta a diagnosticului ar trebui sa fie examinarea incaltamintei folosite frecvent de copil. Medicul urmareste modul de tocire al acestora, pentru a identifica un posibil tipar de mers defectuos.
De asemenea – si poate ar fi trebuit sa incepem cu asta – te va intreba daca exista in familie persoane cu platfus diagnosticat, caci afectiunea poate fi ereditara, sau daca micutul a fost diagnosticat cu vreo boala musculara sau neurologica.
Platfusul se trateaza?
In cazul in care nu exista nici un fel de simptome, tratarea platfusului nu este necesara, in special in randul copiilor, la care platfusul poate fi fiziologic sau parafiziologic. La cei mici, se va recomanda mai degraba o atitudine expectativa, mult mers descult si reevaluare periodica.
In cazul in care problema genereaza si simptome, tratamentul devine necesar, si exista mai multe moduri de abordare si directii de actiune. In cazul in care exista durere, copilului i se va recomanda sa limiteze temporar actiunile care inrautatesc problema, sa evite mersul pe jos pe distante lungi sau statul mult timp in picioare.
Uneori, ortopedul poate recomanda purtarea unor orteze FACUTE LA COMANDA special pentru copilul tau, care se introduc in pantof pentru a sustine piciorul si a-i imbunatati functia. Kinetoterapia, in special unele exercitii de stretching, pot fi foarte eficiente in imbunatatirea situatiei.
In cazul in care durerea este semnificativa si exista si un oarecare nivel de inflamatie, antiinflamatoriile nesteroidiene, cum e ibuprofenul, pot fi administrate pe o perioada limitata de timp si in doza minima. In plus, vei primi recomandari specifice in legatura cu tipul de incaltaminte care este potrivit pentru copii cu platfus.
In unele cazuri rare, poate fi necesara tratarea chirurgicala a platfusului, dar de obicei se apeleaza la aceasta varianta abia cand celelalte metode nu au dat rezultate, iar copilul se plange de dureri. Medicul nu va lua in considerare aceasta varianta decat daca copilul are cel putin 8 ani si daca problema este cauzata sau agravata de existenta unui tendon al lui Achile prea scurt.
Incaltamintea copilului cu platfus
Avand in vedere ca pana la o anumita varsta, platfusul este fiziologic, recomandarea de a-i permite copilului sa mearga descult cat mai mult timp, sau de a-i cumpara incaltaminte de tip barefoot, ramane valabila. De fapt, acest gen de stimulare intensifica antrenarea piciorului si grabeste depasirea perioadei de platfus fiziologic.
In ceea ce priveste tipul de incaltaminte recomandata, exista doua tabere. Una dintre ele recomanda fabricarea de inserturi speciale, la comanda, pe masuratori exacte ale piciorului copilului tau, sau investitia mai modesta intr-un insert special (sunt disponibile in majoritatea magazinelor sportive) sau in incaltaminte cu talonet. Teoretic, este vorba despre o solutie la indemana, care forteaza pozitia corecta a boltei piciorului.
Cealalta tabara sustine ca problema este ca acest gen de incaltaminte, desi amelioreaza durerea si contribuie la corectarea mersului, nu rezolva cauza reala. Un copil care creste purtand inserturi se transforma intr-un adult care va purta inserturi, caci problema porneste de la calcai, iar acest accesoriu nu face decat sa amelioreze un simptom.
Inserturile nu intaresc musculatura, nu alungesc ligamentele, nu antreneaza bolta plantara si nu schimba felul in care merge copilul tau. Toate acestea se pot obtine prin mers descult, exercitii specifice de kinetoterapie si, in cazuri grave (din fericire, rare) prin interventie chirurgicala.
Copilul tau a fost vreodata evaluat pentru un eventual platfus? Ai primit vreo recomandare in legatura cu asta? Identifici, in cazul lui, vreuna dintre problemele sau simptomele mentionate in acest articol? Ce tip de incaltaminte poarta sau a purtat cand era mic?
Acum avem si grup pe Facebook: