Cand NU e indicat sa scoti bebelusul afara?
Despre parintii romani se spune adeseori ca sunt supraprotectori: isi infofolesc prea mult copiii, ii tin prea mult in casa, ii feresc de curent, nu ii lasa sa alerge ca sa nu transpire si asa mai departe. Iar cand vine vorba despre bebelusi, lucrurile devin si mai “grave”: unii micuti ajung sa stea saptamani intregi in casa, pe timp de iarna.
Asadar, care sunt sfaturile medicilor in legatura cu plimbarea zilnica?
Aerul curat aduce o multime de beneficii
Iar ele sunt valabile aproape indiferent de vremea de afara. Aerul curat stimuleaza sistemul imunitar, imbunatateste oxigenarea creierului, stimuleaza circulatia si ajuta la o dezvoltare sanatoasa.
Plimbarea zilnica face parte din ritualul obisnuit al oricarui bebelus sanatos si este intens recomandata de catre pediatria moderna, chiar daca mamicile par sa gaseasca tot felul de motive sa o mai amane putin, in cazul celor mai mici pitici.
Nu exista vreme proasta, exista imbracaminte nepotrivita
Este o zicala foarte corecta, “imprumutata” de la popoarele din nordul Europei, unde norma este ca bebelusii sa doarma un somn pe zi afara, chiar si cand temperaturile scad la -10C. Cu imbracamintea potrivita, copiii, oricat de mici, au parte doar de beneficii de pe urma acestui obicei.
Mai mult decat atat, se pare chiar ca din punct de vedere al sanatatii, somnul afara este mult mai benefic decat cel dintr-un interior aglomerat: copiii racesc mai rar si depasesc mai usor virozele. Prin urmare, daca cel mic este imbracat corespunzator, puteti iesi la plimbare fara nici un fel de griji.
Exista conditii meteo nefavorabile, cand copilul ar trebui sa stea in casa?
Unele mame sunt de parere ca daca ele se simt bine afara, si un bebelus imbracat adecvat se va simti bine, insa asta pierde din vedere unele preferinte personale legate de vreme. De exemplu, exista persoane care suporta foarte greu frigul si nu ar scoate nasul din casa din decembrie pana in martie; evident, nu vei tine si copilul incuiat in casa atata timp.
Frigul este principala temere a parintilor. Adevarul este ca, in prezent, exista atat de multe variante de imbracaminte practica, usoara, confortabila, care mentine cu succes temperatura corpului si cand afara sunt -30°C, asadar nu mai exista nici o scuza din acest punct de vedere.
Cateva precizari mai sunt, totusi, necesare: vizitele in mall si supermarketuri nu “se pun” ca iesiri la aer curat sau la plimbare cu cei mici. Si daca nu esti inca pe deplin convinsa, gandeste-te ca exista copii care se nasc in tari in care e iarna macar 6 luni pe an. In functie de varsta copilului, puteti folosi sania si la 10 – 15 grade sub zero, cu conditia unei echipari adecvate.
Ploaia este un alt fenomen meteo care ii tine pe parintii romani in casa, la modul ca cei mai multi dintre eu nu vor scoate copiii din casa “doar la plimbare”, daca afara ploua. Totusi, un carucior sport, ieftin si bun si, mai ales, de calitate este echipat cu o husa de ploaie, iar daca aceasta nu a fost livrata la achizitie, poate fi cumparata separat.
Nici un pediatru nu iti va spune ca e in regula sa renunti la iesirile voastre doar pentru ca ploua; desigur, probabil ca e mai inspirat sa astepti sa se potoleasca ploaia torentiala de vara, inainte de a iesi din casa.
Ceata este un fenomen meteo care ne ingreuneaza vietile chiar si noua, adultilor. Un copil sanatos nu are nici un fel de probleme in zilele cetoase, deci daca aveti de mers undeva, o puteti face fara emotii. Copiii cu fond astmatic pot intampina, totusi, unele probleme.
Orele cu ceata groasa nu sunt foarte placute nici pentru noi, cei mari, deci e de inteles daca decizi sa amani plimbarea cateva ore, pana la risipirea acesteia, dar o ceata groasa la primele ore ale diminetii nu te obliga sa ramai in casa pentru tot restul zilei.
Vantul este adeseori un factor de disconfort si pentru adulti, dar nu reprezinta mereu o contraindicatie pentru plimbare. Daca ne gandim la o zi cu temperaturi confortabile si cu rafale intermitente, probabil cel mic va fi suficient de ferit atat in landou, cat si in caruciorul sport pe care il folositi de obicei.
Daca vantul este foarte puternic, poti apela la ajutorul husei de ploaie, care ofera un grad suplimentar de protectie. Pe de alta parte, daca e o zi cu o vreme mizerabila, rece, eventual cu ploaie si vant puternic, puteti astepta o zi in casa: maine va fi cu siguranta mai bine!
Un element important de luat in calcul este o eventuala predispozitie la alergii a copilului tau. Primavara, de pilda, cand toata mizeria adunata iarna este rascolita de vantul puternic, multi dintre acesti copii experimenteaza simptome intense de alergie cand sunt afara, prin urmare probabil ca e o idee buna sa eviti zonele foarte prafuite si vantul foarte puternic.
Caldura poate reprezenta o contraindicatie pentru plimbarea celor mici. Asa cum nici tu nu te grabesti sa iesi din casa in miez de august, la orele pranzului, e de inteles ca nu vrei sa il scoti nici pe cel mic. In zilele toride, plimbarea trebuie decalata fie la primele ore ale diminetii, cand inca se pastreaza racoarea de peste noapte, fie pentru seara, dupa apus, cand aerul redevine respirabil.
Mai important, poate, decat sa feresti bebelusul de caldura, este sa il protejezi de razele soarelui. Acestea pot cauza usor arsuri solare, mai ales la cei mici, care inca nu au stabilita o productie satisfacatoare de melanina, deci au o piele mult mai sensibila.
Exista, pe piata, o multime de creme de protectie solara, dar iti recomandam sa optezi pentru o varianta destinata copiilor si bebelusilor. Tine minte: crema de plaja se foloseste zilnic, la fiecare expunere la soare, nu numai cand mergeti la mare!
Cu prudenta si atentie, pielea copilului va fi atent ingrijita. Daca totusi se intampla ca acesta sa fie expus la soare, neprotejat, pentru o perioada lunga de timp, un spray pentru arsuri solare te poate ajuta.
Decat sa tii copilul inchis in casa, alege sa il hidratezi adecvat si sa il protejezi de contactul direct cu razele de soare, imbracandu-l adecvat varstei pe care o are: cu haine subtiri din fibre naturale si cu crema de protectie solara pentru bebelusi.
Copiii raciti, in functie de patologia pe care o au, pot beneficia de iesiri la aer curat, dar desigur, cu conditia sa nu fie dusi in aglomeratii de copii: parcuri, locuri de joaca, ateliere pentru cei mici si asa mai departe. Putine afectiuni vin insotite de recomandarea ca juniorul sa nu iasa deloc din casa, chiar daca majoritatea medicilor pediatri de la noi par sa dea dovada de un exces de prudenta la acest capitol.
Cum decurge plimbarea voastra zilnica? Ce anume te ghideaza in a lua decizia daca iesiti sau nu in ziua respectiva?