Cum e sigur sa culci un bebelus cu reflux?
Refluxul gastro-esofagian este frecvent intalnit la bebelusii de varsta mica, si cel mai adesea nu reprezinta un motiv de ingrijorare. In unele cazuri, insa, parintii apeleaza la ajutorul unui medic, sau primesc recomandari din partea pediatrului sau a medicului de familie, sa adapteze pozitia de somn a bebelusului pentru a evita accidentele.
Din pacate, autoritatile medicale internationale au demonstrat ca multe dintre aceste sfaturi sunt gresite si ca nu fac decat sa complice sau sa agraveze lucrurile, expunand copilul unui risc inutil. Descopera alaturi de noi care este pozitia oficiala a organismelor internationale privind masurile de siguranta la somn ale bebelusilor cu reflux.
Ce este refluxul gastro-esofagian?
Desi denumirea medicala suna destul de pompos, refluxul gastro-esofagian nu inseamna nimic altceva decat ca o parte din alimentele – in cazul nostru laptele – ingurgitate de catre bebelus urca inapoi din stomac in esofag, fara nici un fel de efort, impreuna cu o cantitate de acid clorhidric.
Discutam despre boala de reflux gastro-esofagian, atunci cand acest proces este insotit de simptome si/sau complicatii, sau cand refluxul diminueaza starea generala de bine a bebelusului. Diagnosticul bolii de reflux se face in cazul in care copilul nu ia bine in greutate, are arsuri si dureri, prezinta disfagie sau dezvolta infectii respiratorii.
Termenul de regurgitare se refera la modul in care bebelusii “scuipa” cantitati mici de lapte, pe gura, dupa ce acesta a fost inghitit. La varste mici acest fenomen este normal si fiziologic: pana la 50% dintre bebelusii mai mici de 3 luni si 70% dintre bebelusii mai mici de un an regurgiteaza.
In cele mai multe cazuri, regurgitarea se amelioreaza semnificativ inainte de implinirea varstei de 6 luni si dispare complet la 95% dintre bebelusi pana la varsta de un an. Desi regurgitarea este un semn caracteristic de reflux, ea nu este sinonima cu boala de reflux gastro-esofagian. Totusi, sucul gastric de fapt un acid gastric, poate irita mucoasa esofagului.
Cateva informatii despre anatomia laringelui
Daca examinam laringele – punctul de intalnire al traheei, “tubul pentru aer”, cu esofagul, “tubul pentru alimente”, vom descoperi un element foarte interesant care demonstreaza ca natura are grija de noi. Atunci cand bebelusul este culcat pe spate, esofagul este amplasat sub deschiderea traheei, ceea ce inseamna ca laptele regurgitat nu va ajunge in caile respiratorii.
Pe de alta parte, in cazul bebelusilor culcati pe burta, esofagul ajunge deasupra traheei, astfel ca laptele care urca pana sus, in laringe, poate ajunge sa patrunda in trahee.
In mod normal, un corp strain patruns in trahee declanseaza un mecanism de aparare simplu si eficient: apnee (oprirea temporara a respiratiei) si tuse. Imaturitatea sistemului nervos al bebelusilor nu mai garanteaza o la fel de buna eficienta a acestui mecanism, astfel ca la unii copii, apneea se prelungeste pana la instalarea sindromului mortii subite a sugarului.
Aceste particularitati anatomice si fiziologice sunt cele care pledeaza insistent in favoarea culcarii pe spate a tuturor bebelusilor, inclusiv a celor care sufera de boala de reflux gastro-esofagian.
In concluzie, cum ar trebui sa imi culc copilul care sufera de reflux?
Opinia organismelor internationale este unanima: toti bebelusii ar trebui sa doarma culcati pe spate, caci aceasta pozitie ofera un grad superior de protectie a cailor respiratorii.
Pozitiile pe o parte sau pe burtica ar trebui recomandate doar in scris si doar de catre un medic specialist cu competenta de a face o asemenea precizare. Atat Academia Americana de Pediatrie, cat si autoritatile australiene insista ca bebelusii sa fie culcati pe spate, pe o suprafata plana orizontala.
Datele din literatura demonstreaza ca ridicarea capului patului bebelusului nu amelioreaza refluxul gastroesofagian sau simptomele acestuia. In schimb, aceasta pozitionare creste riscul ca bebelusul sa alunece catre partea inferioara a patului, unde poate ajunge intr-o pozitie care sa ii compromita functia respiratorie.
Amplasarea unei perne sau a altei forme de plan inclinat la una dintre extremitatile saltelei este de asemenea descurajata, caci favorizeaza alunecarea bebelusului intr-o zona unde poate ajunge blocat sub asternuturi.
Nici diversele perne pentru mentinerea pozitiei de somn a bebelusului nu sunt recomandate. Ele nu sunt cu adevarat eficiente pentru a-i impiedica sa se rostogoleasca pe burtica, in schimb le limiteaza miscarile, ii supraincalzesc si se pot transforma intr-un pericol.
In momentul de fata nu exista pe piata nici un produs pentru somnul bebelusului aprobat ca fiind sigur si eficient; singura solutie pe deplin sigura este culcarea micutului pe spate.
Si atunci, cum pot tine sub control refluxul gastro-esofagian al copilului?
S-a demonstrat ca hranirea bebelusului intr-o pozitie semi-ridicata, cu intreruperi frecvente pentru eliminarea aerului inghitit, poate oferi o oarecare alinare si o ameliorare a simptomelor in cazurile mai grave.
Alaptarea in sine este un element protector, pentru ca, statistic vorbind, bebelusii alaptati regurgiteaza mai putin si mai rar decat cei alimentati la biberon.
Fumul de tigara trebuie eliminat complet din preajma bebelusului. Bebelusul nu trebuie expus la fum nici in perioada de dezvoltare intrauterina, nici dupa nastere. Restrictia merge pana acolo unde este nerecomandata manipularea bebelusului de persoane fumatoare, care elimina reziduuri in aerul expirat, sau de catre indivizi ale caror haine au fost expuse fumului de tigara si au mirosul specific acestuia.
Administrarea formulelor speciale de lapte praf antireflux, care au o consistenta sporita, este demonstrata ca eficienta in diminuarea refluxului gastro-esofagian. In general, ele sunt recomandate bebelusilor diagnosticati cu boala de reflux, nu tuturor micutilor care regurgiteaza, fenomenul in sine fiind, dupa cum am spus, unul fiziologic pana la varsta de un an.
Formulele speciale de lapte au de asemenea avantajul ca, datorita aportului caloric suplimentar, ajuta la normalizarea greutatii la bebelusii care, din cauza simptomelor bolii de reflux, nu au un castig ponderal normal.
Bebelusul tau regurgita frecvent? A avut si alte simptome care insoteau refluxul? Cum ai procedat pentru a ameliora situatia? Ce sfaturi ai primit de la medic?
Cea mai mare parte a informatiilor din articol provin de la:
Red Nose National Scientific Advisory Group (NSAG). 2017. Information Statement: Reflux: sleeping position for babies with gastro-oesophageal reflux (GOR). Melbourne, Red Nose. This information statement was first posted in 2013. Most recently updated December 2017.