Unde, cand si cum calatorim cu bebelusul prima oara?
Vacantele constituie unele dintre cele mai frumoase amintiri din viata noastra, prin urmare e perfect de inteles nerabdarea cu care astepti sa va reluati calatoriile, dupa venirea pe lume a bebelusului. Acum, insa, lucrurile sunt mult diferite, sfaturile pe care le primesti destul de contradictorii, iar instinctul matern care te face sa iti doresti sa il protejezi cat mai bine, se activeaza puternic.
Pana la urma, bebe pare atat de fragil, iar acasa ai atat de multe accesorii pentru el, incat o calatorie pare a fi un cosmar logistic.
Cat dureaza prima vacanta?
Prima voastra iesire poate dura exact atat cat iti doresti, sau cat iti…permiti financiar. Statistic vorbind, parintii care acum au primul copil, prefera ca prima lor iesire in formula de 3 sa fie ceva mai degraba asemanator unui weekend prelungit, decat unei vacante, pentru a vedea cum se adapteaza si ei, si bebelusul, schimbarii de mediu.
In general, cu cat bebelusul este mai mic, cu atat mai indiferent va fi fata de schimbarea de decor, cat timp mami e aproape. Pe de alta parte, un copil care calatoreste pentru prima oara in jurul varstei de un an, e posibil sa fie mai agitat decat de obicei, sa doarma greu si sa aiba multe treziri peste noapte, sa fie mai mofturos si mai nervos decat acasa.
Suntem siguri ca te vei consulta cu mama, bunica, prietenele, verisoarele si orice alte mame mai ai prin preajma, pentru a afla ce parere au ele si cum au fost pentru ele primele iesiri cu bebelusii. Nu pune, insa, prea mare baza pe ceea ce ti se povesteste, caci depinde foarte mult de firea celui mic si de adaptabilitatea sa la schimbare, daca aceste calatorii vor decurge mai lin sau mai agitat.
Iar daca lucrurile nu ies asa cum ai vazut prin filme, nu te ingrijora: pofta vine mancand, iar copilul se va obisnui cu stilul vostru de viata si va ajunge si el sa indrageasca mobilitatea voastra, cat de curand.
Unde programam prima vacanta?
Probabil ca din motive de siguranta, vei prefera ca prima iesire cu bebelusul sa aiba loc la o distanta relativ mica de casa, si pe teritoriul tarii. Faptul ca intelegi limba, ca poti obtine recomandari legate de centre de urgenta si medici, ca poti apela la ajutorul unei farmacii te vor face sa te simti mai in siguranta.
Cel putin deocamdata. In plus, o calatorie in apropiere inseamna, de asemenea, un drum mai scurt si mai putin solicitant pentru toata lumea.
Daca te intrebi unde e mai potrivit sa mergeti, la mare sau la munte, iti spunem ca depinde in intregime de tine. Bebelusi se nasc mereu, si la mare si la munte, deci daca ii asiguri celui mic conditii adecvate, nu exista nici un fel de restrictii in ceea ce priveste destinatia. Desigur, pornim de la ideea ca nu vei pleca in Africa sau in cine stie ce destinatii exotice, pentru care sunt necesare imunizari prealabile…
Totusi, trebuie sa recunoastem ca multi parinti marturisesc ca iesirile la munte cu copii mici si foarte mici s-au dovedit mai placute si mai relaxante decat cele la mare, unde caldura, nisipul, aglomeratia i-au facut pe bebelusi mai agitati. Daca e vorba despre o prima calatorie, poate ca o statiune montana din apropierea voastra este o alegere mai inteleapta, urmand ca, pana la varsta de un an, sa ajungeti si la mare.
Cum calatorim?
Probabil ca prima pe lista de optiuni a parintilor este masina proprie. E convenabila, curata, iti ofera o independenta si o mobilitate unice. Pe de alta parte, exista destule marturii ale parintilor care nu si-au obisnuit bebelusii sa stea in scaunul auto din prima zi de viata, si care se plang ca orice calatorie este un chin, ca un drum de o ora ajunge sa dureze 3 din cauza opririlor frecvente, plansetelor, urletelor.
Trenul reprezinta o alternativa buna pentru copil, in masura in care aici el nu este obligat sa stea intr-un scaun auto. Pe de alta parte, trenurile nu sunt cele mai curate locuri din lume, spatiul de miscare nu este nici aici prea generos, trenul nu se opreste oriunde si oricand doresti, iar toaletele sunt in general un cosmar.
Cireasa pe tort, daca ai un vecin de compartiment sau scaun care tocmai a dezvoltat o viroza respiratorie, ai sanse maxime sa nu te mai distrezi in calatoria pe care ai planificat-o atata.
Avionul este ales de parintii care doresc sa calatoreasca in strainatate, in general. Este un mijloc de transport rapid, daca nu punem la socoteala orele petrecute cu pregatiri si controale de securitate in aeroport.
In general este si cea mai scumpa metoda de transport dintre cele mentionate deja, iar la capitolul bagaje, trebuie sa te astepti la minim un bagaj de cala, ca sa poti transporta tot ceea ce ii este necesar unui micut.
Ce luam cu noi?
E adevarat ca multe lucruri pot fi cumparate si direct la destinatie, dar in general e mai bine sa fii echipat de acasa cu tot ceea ce iti este necesar, ca sa nu ai surprize neplacute. De pilda, daca bebelusul tau foloseste o anumita marca de scutece, care nu este neaparat cea mai populara, probabil ca e mai bine sa iti calculezi de acasa necesarul si sa il plimbi cu tine, decat sa risti o iritatie neplacuta odata ajunsi in vacanta.
In topul preferintelor parintilor se afla un carucior 3 in 1 bun, care sa te ajute sa te deplasezi odata ajunsi la destinatie. Chiar daca mergeti la munte si planuiti sa faceti excursii prin padure, in sistemul de purtare, caruciorul tot iti poate fi de mare folos atunci cand vrei sa te relaxezi seara in curtea pensiunii, de pilda. Mai ales in cazul bebelusilor, nu l-am lasa acasa, chiar daca sistemul ergonomic de purtare ar fi preferatul.
Obiectele de igiena personala ale bebelusului trebuie de asemenea sa va insoteasca; pielea celor mici este sensibila si chiar nu este cazul sa o expui la produsele oferite in unele unitati de cazare. Iar daca nu te simti confortabil cu ideea unui dus rapid in fiecare seara, cu bebelusul tinut in brate, poate o cadita gonflabila, care sa ocupe putin spatiu, reprezinta o alternativa.
Un sistem de monitorizare de tip interfon poate fi de asemenea util, in orice vacanta. Nu te vei indeparta oricum prea tare de cel mic, dar probabil ca e util sa nu trebuiasca sa stai permanent lipita de patutul in care doarme.
Trusa de prim ajutor – medicul iti poate face o lista de medicamente pe care ar trebui sa le ai la tine – haine suficiente, suzeta si biberoane daca folositi asa ceva, si multa buna dispozitie ar trebui sa fie suficiente pentru o vacanta reusita.
Pentru calatoriile in lunile de vara este esential sa ai la tine haine potrivite: bluze de vara, rochite de vara ieftine, salopete de vara din bumbac, cu maneci si pantaloni scurti.
Nu lasa acasa crema de protectie solara pentru bebelusi, chiar daca se recomanda sa evitati sa iesiti la orele cele mai calduroase. Pe o piele atat de sensibila, radiatii solare nefiltrate pot cauza leziuni dureroase si arsuri grave. Atentie: crema cu protectie solara este obligatorie vara si la munte!
Tu ce destinatii le-ai recomanda proaspetilor parinti care isi doresc o schimbare de decor, impreuna cu bebelusii lor? Ce sfaturi le-ai da in materie de optiuni de calatorie si de bagaj obligatoriu?