Care sunt semnele care anunta ca ar fi cazul sa faci un test de sarcina?
Cate filme americane ai vazut, in care o viitoare mamica afla ca va avea un bebelus pentru ca vomita de 1000 de ori pe zi? Dincolo de aspectul romantic si amuzant, exista si o farama de realitate: exista semne discrete care te pot pune in garda si care te vor duce cu gandul la o posibila sarcina.
Primele semne de sarcina sunt de cele mai multe ori foarte discrete; daca nu ai nici o banuiala ca esti gravida, nici nu le vei baga in seama intr-o prima faza. Pe de alta parte, daca bebelusul este unul dorit si care s-a lasat asteptat, e foarte normal sa te intrebi ce simptome ai cand esti insarcinata, in primele zile. Iata ce te invitam sa descoperi in randurile urmatoare.
Cand apar primele simptome de sarcina?
Femeile sunt diferite, asadar nu exista reguli in aceasta privinta, mai ales ca nu toata lumea este la fel de concentrata pe semnalele discrete pe care le ofera organismul. Mai mult decat atat, primele semne ale unei sarcini variaza mult in intensitate: unele femei vomita de 20 de ori pe zi, in timp ce altele nici macar nu banuiesc ca vor deveni mame.
Care sunt cele mai comune simptome de sarcina?
Cauti semne ca esti insarcinata? Primul indiciu este o sensibilitate aparte a sanilor. Multe femei nici macar nu se intreaba “de ce ma dor sanii?”, caci acest simptom este asociat si perioadei premenstruale. Vinovati pentru aceasta stare sunt hormonii de sarcina; e foarte probabil sa iti simti sanii mai grei, mai plini, sa remarci ca sutienul preferat iti este acum incomod.
Nu este singurul lucru care se schimba la sanii tai. Unul dintre primele semne ca esti gravida este schimbarea culorii areolelor din jurul mamelonului; ele devin mai intunecate, mai ales la persoanele cu o cantitate mai mare de melanina in piele.
Durerile de burta in sarcina trimestrul 1 nu sunt deloc rare; din contra, ele se inscriu pe lista primelor simptome de sarcina. In momentul implantarii embrionului este posibil sa apara usoare crampe in sarcina. Un pic mai tarziu vei experimenta intepaturi in burta in timpul sarcinii, produse de relaxarea ligamentelor care sustin uterul. Mai tarziu, in al treilea trimestru, vor aparea contractii Braxton Hicks care pregatesc uterul pentru nastere. Dupa cum vezi, disconfortul abdominal te insoteste o mare parte a sarcinii, dar daca durerea devine intensa sau continua, suna-ti medicul.
Spottingul apare la un numar relativ redus de femei. Ele sunt cele care se intreaba: daca esti insarcinata iti mai vine ciclu in prima luna? Ei bine, spottingul care apare in jurul datei la care asteptai menstruatia te poate pacali, dar el este un posibil semn al faptului ca sarcina se implanteaza in uter. Este, sa spunem, unul dintre cele mai clasice simptome de instalare sarcina.
Stari de oboseala si ameteala au fost frecvent raportate in cazul sarcinii, chiar si la debut. Multe mame intrebate ce simptome ai cand esti gravida isi amintesc de o senzatie de somn continua si o mentioneaza ca fiind prima pe lista cu simptome clare de sarcina.
Daca discutam despre ameteala, cauze clasice, una dintre ele poate fi simpla crestere a volumului de sange care circula. Inca din prima luna de sarcina se produc modificari importante la nivelul sistemului vascular, care pot fi vinovate pentru aceste stari de ameteala. Daca ele se insotesc cu senzatia de lipsa de aer e obligatoriu sa faci o analiza de sange care sa stabileasca daca nu cumva suferi de anemie, frecventa printre gravide.
Combinatia de ameteala si greata este unul dintre “deliciile” inceputului unei sarcini. Aceste stari de greata pot fi mai accentuate la unele gravide; in cazuri extreme, ele ajung sa necesite spitalizare si hidratare pe vena pentru sustinere in primul trimestru. Din fericire, varsaturile sunt pe lista de simptome de gravida care dispar aproape complet dupa primul trimestru.
Durerile de cap sunt si ele pe lista simptomelor. Nu exista o harta a durerilor de cap caracteristice sarcinii: unele femei se plang de senzatia de tensiune intracraniana, in timp ce altele au migrene ingrozitoare. E o idee buna sa verifici tensiunea sangvina, daca se mentine in limite normale.
Urinarile frecvente se mentin pe tot parcursul sarcinii. La inceput, este o problema care tine de noul echilibru hormonal asociat mentinerii embrionului in uter; mai tarziu, cresterea in dimensiuni a noului bebelus face ca presiunea asupra vezicii urinare sa creasca, ceea ce face ca drumurile la baie sa fie tot mai dese. E important sa ai mereu o baie la indemana, caci amanarea momentului in care urinezi accentueaza riscul de infectii urinare, in timp ce restrictionarea consumului de lichide are alte efecte adverse nedorite.
Sensibilitatea la miros este unul dintre misterele partial elucidate asociate sarcinii. Multe viitoare mamici spun ca au descoperit ca li s-a accentuat acuitatea olfactiva inca dinainte de a sti cu siguranta ca sunt insarcinate.
Poftele alimentare nu sunt nici ele doar o poveste; intensificarea sensibilitatii mirosului, la pachet cu furtuna hormonala, la care se adauga modul organismului de a-ti spune de ce anume are nevoie, fac ca gravida sa treaca printr-o multime de pofte alimentare, unele dintre ele cat se poate de bizare. Iti recomandam sa ai totusi grija la castigul ponderal: nu e bine sa exagerezi mancand chiar pentru doi, ci mai degraba e de dorit o dieta sanatoasa si echilibrata.
Simptome frecvente care apar mai tarziu
Odata cu cresterea varstei de sarcina, te poti astepta si la alte simptome: hemoroizi, picioare umflate, dificultati de deplasare, schimbarea centrului de greutate si asa mai departe. Hemoroizi in sarcina apar foarte frecvent si este extrem de important ca de la bun inceput sa ai o alimentatie atent echilibrata, care sa combata constipatia.
Am vrea sa insistam si asupra subiectului picioare umflate in sarcina: desi este un simptom firesc cand nasterea se apropie, umflarea brusca a picioarelor si retentia de lichid pot semnala o problema mai grava, asadar ar trebui sa te trimita imediat la medic.