Cum salvezi un copil care s-a inecat si se sufoca?
Probabil ca unul dintre cele mai temute incidente care bantuie cosmarurile parintilor este cand copilul se ineaca cu o bucata de mancare. Am patit cu totii asta si stim exact cat de neplacuta este senzatia, ba suntem constienti si de cat de periculoasa poate deveni situatia in numai cateva clipe.
Ne rasuna inca in urechi disperarea cu care ne spuneau si noua parintii sa nu alergam cu mancarea in gura, sa nu topaim in timp ce mancam, sa mancam numai la masa si asa mai departe, disperare pe care o ignoram cu inocenta copilariei si pe care acum o traim la randul nostru.
Realitatea evidenta este ca acest tip de accidente se pot petrece chiar si atunci cand mananci regulamentar la masa, concentrandu-te exclusiv la asta. In cazul bebelusilor care abia invata sa se descurce cu alimentele solide, sau al copiilor care sunt entuziasmati si lipsiti de griji, riscul este chiar mai mare, prin urmare este important sa stii ce ai de facut daca ti se intampla chiar tie.
Desigur, in mod ideal vei gasi un curs de prim-ajutor organizat de autoritati competente in comeniu, care iti vor arata practic si te vor incuraja sa exersezi sub supravegherea lor directa, modul in care sa actionezi, dar pana atunci, te invitam sa te informezi. ca sa fii pregatit pentru orice eventualitate.
Primul pas: evalueaza situatia repede si corect
Daca, dintr-o data, copilul nu este capabil sa planga sau sa vorbeasca, cel mai probabil un obiect ii blocheaza caile respiratorii. E posibil ca atunci cand deschida gura sa nu produca nici un sunet, sau sa emita sunete ciudate. Culoarea pielii vireaza repede spre rosu sau albastru.
Daca observi existenta reflexului de voma, cunoscut la bebelusi si ca reflex de gag, sau daca vezi ca micutul tuseste, inseamna ca traheea este doar partial blocata; lasa-l sa tuseasca linistit, caci aceasta este cea mai buna metoda de a elibera caile respiratorii de orice obstacol s-ar afla in ele.
In cazul in care copilul nu tuseste, cel mai probabil discutam despre o obstructie completa a cailor sale respiratorii. Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa rogi pe cineva sa sune la serviciul de urgenta, iar tu sa te apuci sa efectuezi manevrele necesare pentru indepartarea obstacolului, pe care le vom detelia la pasul doi. In cazul in care esti singura cu copilul, efectueaza manevrele mentionate timp de doua minute, si daca nu au rezultate, fa o scurta pauza ca sa suni la 112.
Daca banuiesti ca situatia a fost generata de o reactie alergica ce a blocat caile respiratorii, suna imediat la 112 si abia apoi incepe acordarea primului ajutor. De asemenea, suna imediat la urgente daca ai un copil cu risc crescut de probleme cardiace sau daca tocmai ai asistat la un colaps brusc si inexplicabil.
Pasul doi: incearca sa indepartezi obstacolul din caile respiratorii
Pentru a realiza asta, este necesar sa efectuezi cateva manevre specifice, care difera in functie de varsta copilului.
La copiii mai mici de un an:
Daca bebelusul este constient, dar nu poate sa planga, sa tuseasca sau sa respire, asaza-l pe spate pe antebratul tau, cu crestetul rezemat in palma ta, apoi aseaza celalalt antebrat in fata sa, astfel incat sa fie prins intre mainile tale similar unui sandvis.
Foloseste degetele ca sa ii tii mandibula si intoarce-l pe burtica, astfel incat sa stea cu abdomenul si pieptul sprijinite pe antebratul tau. Coboara antebratul si reazama-l pe coapsa, in asa fel incat capul copilului sa fie mai aproape de sol decat pieptul sau.
Folosind podul palmei de la mana libera, aplica 5 lovituri rapide, dar distincte intre omoplatii bebelusului, in incercarea de a dizloca obiectul din locul in care s-a blocat in caile respiratorii. Capul si gatul copilului beneficiaza in acest timp de sprijin, fiind sustinute de cealalta palma si degete.
Daca situatia nu se rezolva astfel, pune bratul cu care ai administrat loviturile inapoi pe spatele bebelusului si intoarce-l iar cu fata in sus.
Coboara mana care ii sprijina spatele si capul si reazem-o pe coapsa, in asa fel incat capul bebelusului sa fie mai jos decat pieptul.
Aseaza doua sau trei degete in mijlocul pieptului bebelusului, imediat sub linia imaginara care uneste mameloanele. Apasa puternic, astfel incat pieptul copilului sa coboare cu 3-4 cm. Fa o succesiune de 5 astfel de apasari complete, permitand pieptului sa revina la forma initiala intre ele. Rezultatul este masajul cardiac.
Alterneaza cele doua metode, loviturile in spate si presiunea pe piept, pana cand obiectul este eliminat, iar copilul incepe sa respire, sa planga sau sa tuseasca. Daca tuseste, lasa-l sa o faca in voie. Daca nimic din toate astea nu se intampla, iar copilul devine inert, incepe sa efectuezi manevrele de resuscitare cardio-respiratorie.
La copiii de 1 – 12 ani:
In cazul in care copilul nu poate sa vorbeasca, sa respire sau sa tuseasca, asaza-te in spatele sau. Ofera-i sprijin pozitionand un brat in diagonala peste pieptul sau si fa-l sa se aplece usor catre inainte. Loveste de 5 ori copilul in spate, intre omoplati; loviturile trebuie sa fie distincte, in incercarea de a mobiliza obiectul care a produs obstructia.
Daca aceasta metoda nu functioneaza, asaza-te in spatele copilului si infasoara-ti bratele in jurul taliei acestuia. Localizeaza-i buricul ca reper. Strange pumnul celeilalte maini, cu degetul mare la exterior si amplasat in mijlocul abdomenului, imediat deasupra buricului si la distanta de stern. Apuca pumnul cu cealalta mana si fa 5 compresii puternice, catre tine si in sus.
Alterneaza loviturile in spate si compresiile pe abdomen pana cand obiectul a fost eliminat, pana copilul incepe sa planga sau sa tuseasca, sau pana devine neresponsiv dupa pierderea cunostintei. Daca incepe sa tuseasca, da-i voie sa o faca in voie, caci e cel mai bun mod de a elimina blocajul.
Daca micutul isi pierde cunostinta, treci la efectuarea manevrelor de resuscitare.
Pasul trei: resuscitare cardio-respiratorie
Scopul manevrelor de resuscitare este de a mentine circulatia sangelui oxigenat prin organism, in asa fel incat sistemul nervos sa nu fie afectat din cauza lipsei de oxigen. Manevrele difera, de asemenea, in functie de varsta pacientului.
La copiii mai mici de un an:
Asigura-te ca micutul este cu adevarat inconstient si ca nu respira. Striga-l, loveste-l energic peste picior si urmareste daca pieptul sau se misca sau daca incearca sa inspire. Daca bebelusul este cu adevarat inconstient, roaga pe cineva sa apeleze numarul unic de urgenta imediat, iar tu incepe procedurile de resuscitare. Daca nu are cine sa sune, efectueaza manevrele de resuscitare timp de doua minute si abia apoi suna la urgente.
Asaza copilul pe spate pe o suprafata sigura, plana si ferma. Verifica daca sangereaza; daca da, opreste mai intai hemoragia prin aplicare de presiune pe rana.
Asaza o palma pe fruntea copilului si buricele a doua degete pe piept, imediat sub linia imaginara care uneste cele doua mameloane. Comprima pieptul efectuand 30 compresii verticale suficient de puternice incat sa determine adancirea sternului de 3-4 cm. Compresiile trebuie sa fie independente si efectuate cu un ritm de doua pe secunda. Poti face asta numarand: “unu si doi si trei si patru…”, apasand atunci cand rostesti cifra si eliberand compresia, atunci cand rostesti “si”.
Dupa cele 30 de compresii, este timpul sa faci si respiratie artificiala. Pentru ca acestea sa fie deschisa, pune o mana pe frunte si cealalta sub barbie si inclina-i usor capul catre spate. Astupa-i narile, deschide-i gurita, inspira normal si expira acoperind complet gura copilului cu gura ta, timp de aproximativ o secunda. Uita-te daca in timpul acesta, pieptul copilului se ridica. Daca nu, repeta manevra: inclina capul copilului catre spate, sigileaza-i narile si administreaza a doua respiratie.
Daca pieptul continua sa nu se ridice, inseamna ca micutul are caile respiratorii blocate; verifica daca obstacolul este vizibil in gura copilului si daca da, indeparteaza-l; daca nu, reia o serie de 30 de compresiuni toracice, verifica daca obstacolul a devenit vizibil, reincearca manevra de respiratie artificiala. Continua sa administrezi astfel primul ajutor pana la sosirea echipei medicale.
La copiii mai mari de un an:
Masurile de prim ajutor sunt similare, cu mici diferente legate de forta cu care se efectueaza masajul cardiac. Astfel, dupa aceasta varsta, vei ingenunchea langa copil, care a fost asezat pe o suprafata ferma si plana, si vei aseza podul unei palme in mijlocul pieptului. Degetele tale nu ar trebui sa ii atinga pieptul; cel mai simplu mod de a face asta este prinzandu-le intre ele, la ambele maini.
Pozitioneaza-ti corpul astfel incat umerii sa fie imediat deasupra bratelor si mainilor; apasa direct in jos suficient de puternic incat sternul sa se adanceasca aproximativ 5 cm. Apasarile trebuie sa fie rapide si puternice, administrate la fel, in ritm de 2 pe secunda. Dupa fiecare set de 30 de compresii se verifica daca obstacolul din caile respiratorii a devenit vizibil in gura copilului si se incearca efectuarea unei respiratii artificiale.
Tu stii ca Crucea Rosie si Serviciul de Ambulanta organizeaza, in mai multe orase din tara, cursuri gratuite pentru acordarea primului ajutor in diverse situatii, pentru adulti si copii? Exista si diverse organizatii si fundatii care pot de asemenea organiza, la cerere, astfel de cursuri. Ai participa, sau poate ai participat deja la genul acesta de informari?