Sfaturi practice pe care nu ti le da nimeni
Sarcina s-a terminat, iar tu ai trecut cel ai greu examen de pana acum si ti-ai adus cu succes bebelusul pe lume. Ai zice ca ce a fost mai greu a trecut, si ai partial dreptate, cu singura mentiune ca inca mai exista mici provocari carora trebuie sa le faci fata si de acum incolo. Punem pariu ca nu te-ai gandit pana acum la nevoile tale fiziologice si la faptul ca urmeaza sa ai si tu scaun la un moment dat dupa nastere, dar iata ca acum ideea aceasta te face sa te ingrijorezi, oarecum.
Subiectul este destul de delicat incat prietenele tale sa nu il fi abordat probabil, in discutiile voastre despre nastere. Iar cartile se opresc adesea la ceea ce tine de modul in care vine pe lume copilul, dupa care se concentreaza asupra exclusiv pe nevoile acestuia.
Exista cateva tips&tricks care te pot ajuta, insa, sa ai lucrurile sub control. Si orice ar fi, tine minte ca primul scaun dupa nastere este…doar un moment. Putina atentie la lucrurile pe care ti le vom prezenta in continuare si suntem increzatori ca totul va fi bine.
Ai grija sa previi constipatia la finalul sarcinii
Ultimele zile de sarcina sunt de obicei unele dintre cele mai dificile pentru orice viitoare mamica, si nu doar nerabdarea este de vina pentru asta. Exista multe elemente care iti fac viata grea, dimensiunile mari ale burtii restrictionandu-ti miscarile, impiedicandu-te sa adormi, dar si favorizand, de pilda, aparitia hemoroizilor, una dintre cele mai comune probleme ale gravidelor.
Hidratarea corespunzatoare si consumul unei diete bogate in fibre sunt doua elemente esentiale pentru a regla tranzitul intestinal si a permite hemoroizilor sa se vindece. Tot ele te vor ajuta, probabil, sa previi constipatia si atunci cand nasterea se apropie.
Nu depinde de modul in care ai nascut
Multe femei cred ca daca nasc natural, lucrurile vor fi mai dificile din cauza posibilei epiziotomii sau rupturi perineale, si ca mamele care au nascut prin cezariana sunt norocoase ca nu au motive de ingrijorare. De fapt, lucrurile sunt grele indiferent de calea pe care a venit pe lume copilul.
Nasterea vaginala, cu sau fara afectarea perineului, determina edemul zonei respective, care va fi, oricum, sensibila. In cazul unei rani care a impus efectuarea unei suturi, lucrurile sunt cu atat mai dureroase.
Pe de alta parte, daca ai nascut prin cezariana, musculatura abdominala este dureroasa, astfel incat iti poate fi foarte greu sa o fortezi ca sa elimini primul scaun. Mai mult decat atat, din considerente care tin de recuperarea postoperatorie, nu ti se va permite sa mananci alimente bogate in fibre cateva zile, ceea ce te va predispune la constipatie.
Hidratarea este secretul
Bea cat mai multa apa. Indiferent cum ai nascut, hidratarea corespunzatoare te va ajuta sa elimini mai repede diversele medicamente care poate ti-au fost administrate, sa previi retentia de lichide care apare frecvent dupa nastere, sa mentii tensiunea in limite normale si, nu il ultimul rand, sa reglezi tranzitul si sa previi constipatia. Stim, te-ai saturat cat ai auzit de hidratare in sarcina, dar alternativa e sa te chinui destul de mult pentru prima defecare…
Recapata-ti mobilitatea cat de curand
Mai ales in cazul mamelor care au nascut prin cezariana, ele sunt in general imobilizate in pat timp de cateva ore bune dupa interventie. Durerile din zona inciziei nu sunt chiar de ignorat, mai ales dupa o perioada de repaos, asa ca s-ar putea sa nu prea ai chef de plimbari.
Totusi, medicii recomanda in unanimitate sa iti redobandesti mobilitatea cat mai repede si sa te misti cat mai mult, prevenind astfel o serie de posibile complicatii postoperatorii. Miscarea are de asemenea efecte benefice asupra peristaltismului intestinal si a tranzitului, prevenind constipatia si ajutand prima defecatie postoperator.
Fructe, legume si fibre – cat mai multe!
Recomandarea aceasta este probabil mai potrivita in cazul femeilor care au nascut vaginal, cel putin daca ne referim la primele cateva zile, cand “cezarienele” cum spun medicii si asistentele trebuie sa fie prudente in ceea ce priveste aportul alimentar cu potential de a balona.
Odata ce primesti unda verde de la personalul medical, asigura-te ca mananci cel putin cele 5 portii de fructe si legume recomandate in orice alimentatie sanatoasa. Un tranzit usor este de ajutor pentru o vindecare mai rapida si mai lipsita de dureri.
Evita pe cat posibil calmantele
Stim ca nu e chiar usor sa te pui in miscare dupa ce ai trecut printr-o nastere, oricum s-ar fi desfasurat ea, dar medicamentele administrate ca sa calmeze durerile au un efect secundar care nu e in favoarea ta: incetinesc si miscarile intestinului.
Prin urmare, fecalele stagneaza mai mult intr-un loc, ceea ce inseamna o absorbtie crescuta de apa si, deci constipatie. Ca sa previna acest neajuns, multe dintre moase sau chiar medicii prescriu, odata cu aceste calmante, si medicatie laxativa, dar e ideal sa renunti la analgezice de indata ce e posibil si disconfortul devine suportabil.
Nu ignora starea musculaturii planseului pelvin
Indiferent cat de in forma ai fost inainte sau in timpul sarcinii, este de asteptat ca musculatura pelvina sa nu fie in cea mai buna stare. Hormonii care te-au ajutat in nastere au contribuit si ei la agravarea problemei, astfel ca e de inteles daca te intrebi daca iti vei mai reveni vreodata. Vestea buna este ca hormonii se vor reechilibra, iar putin exercitiu usor va redresa lucrurile.
Multe dintre femei sustin ca suportul unei centuri abdominale poate fi de mare ajutor atat la indeplinirea sarcinilor zilnice, cat si atunci cand mergi la toaleta. Mai ales femeile care au nascut prin cezarianata sunt sfatuite sa poarte, temporar, una, dar si mamele care au nascut vaginal pot constata ca sa tina in brate o perna atunci cand merg la toaleta poate fi de ajutor.
Nu uita ca, atunci cand planseul pelvic este deja slabit, efortul de defecatie poate determina aparitia unui prolaps – ultimul lucru de care ai nevoie acum – sau poate agrava problema hemoroizilor.
Foloseste produse de ingrijire de cea mai buna calitate
Inainte de a porni catre maternitate, te-ai asigurat ca bebelusul tau va beneficia de cele mai bune scutece, de cele mai naturale servetele umede, creme si lotiuni de masaj.
Ei bine, e un bun moment sa investesti in astfel de produse de top si pentru tine, si daca nu poti face din asta un obicei, macar asigura-te ca acum, in aceste momente delicate, corpul tau beneficiaza de cele mai bune ingrijiri.
Relaxeaza-te
Desigur, e posibil sa nu fie momentul cel mai placut din viata ta, dar lucrurile sunt cu siguranta agravate de emotiile pe care le ai si de anxietatea pe care mintea ta o tese in jurul acestui act fiziologic. Aminteste-ti ca tocmai ai “facut” un bebelus, ca esti uimitoare, ca organismul tau stie exact ce ii trebuie si cum sa obtina.
Nu amana inutil momentul, ci profita de primul moment de “inspiratie” ca sa rezolvi aceasta “problema, altminteri risti sa agravezi lucrurile. Hidrateaza-te, consuma fibre, pastreaza o atitudine pozitiva si cel mai probabil totul va fi mai bine si mai usor decat iti inchipuiai.
In cazul tau, cum a fost? Bine, stim, detaliile sunt mult prea personale, dar ce recomandari ai avea pentru o viitoare mama?