Uniforma scolara – avantaje si dezavantaje
Atunci cand aud de uniforma scolare, unii parinti sunt entuziasmati, in timp ce altii sunt dezamagiti sau au o reactie de refuz. Desigur, fiecare dintre tabere are propriile argumente, trebuie sa recunoastem, bine justificate. Descopera, in continuare, care sunt cele mai raspandite opinii pe acest subiect.
Acum avem si grup pe Facebook:
Avantajele purtarii uniformei
Sustinatorii uniformelor scolare au un minte cateva argumente foarte clare despre motivele pentru care, considera ei, uniformele au avantaje si sunt o alegere potrivita in mediul scolar.
Statutul economic al copilului nu mai este la fel de evident
Atunci cand elevii se imbraca oricum doresc, devine usor sa ii observi pe cei care au o situatie financiara buna, dupa cum e evident care sunt cei care se confrunta cu dificultati economice acasa. Atunci cand toata lumea e imbracata in uniforma de scoala, aceste indicii tind se se stearga si sa fie mai putin vizibile.
Pana la 83% dintre profesorii din SUA considera ca o uniforma scolara bine aleasa poate preveni bullyingul pe tema infatisarii sau a situatiei economice.
Cresc capacitatea de concentrare a elevilor
Multe cadre didactice sustin ca purtarea uniformelor creste capacitatea de concentrare a copiilor. Nu prea exista dovezi clare in acest sens, argumentele fiind ca elevii nu vor mai avea ce sa observe sau sa comenteze legat de vestimentatie si isi vor concentra atentia asupra procesului de invatare. In plus, uniformele ar crea senzatia de disciplina a procesului didactic.
Exista un studiu desfasurat de Universitatea Houston care a demonstrat ca rezultatele la testele aplicate unei scoli de fete au crescut cu pana la 3 percentile dupa introducerea uniformelor scolare. Alti specialisti sustin ca “alegerile vestimentare nu mai reprezinta o problema, deci te poti concentra pe scoala, nu pe ce vei purta la scoala” sau ca “uniformele elimina distragerile si dramele inchipuite si ajuta la concentrarea pe invatare”.
Iar pentru tinerele domnisoare exista uniforme scolare pentru fete care elimina situatiile de vestimentatie inadecvata.
Sporesc senzatia de apartenenta la o comunitate
Uniformele par sa creeze o senzatie de apartenenta si de mandrie pentru comunitatea careia ii apartin elevii. S-a observat, de altfel, ca atunci cand scolile cu o traditie in ceea ce priveste uniformele, au supus dezbaterii optiunea de a renunta la aceasta, au fost chiar elevii si parintii care au insistat in favoarea pastrarii unei vestimentatii unice, speciale, definitorie doar pentru respectiva institutie de invatamant.
Exista un studiu efectuat de Universitatea Oxford Brooks care demonstreaza, de altfel, ca uniformele contribuie la “un sentiment de mandrie scolara”. Un alt studiu, in care au fost implicate 1000 de scoli gimnaziale din Texas, a aratat ca elevii care poarta uniforme au “o perceptie pozitiva mai puternica asupra faptului ca apartin unei comunitati scolare decat cei care nu poarta uniforme”.
In cadrul Universitatii Syracuse functioneaza un centru de studiere a agresivitatii si efectelor acesteia, care a demonstrat ca purtarea uniformei ii ajuta pe elevii care intampina dificultati sa simta ca beneficiaza de suportul comunitatii. “Este vorba despre un sentiment de apartenenta” care se pare ca le este de mare ajutor.
Pot imbunatati siguranta elevilor in scoala
In primul rand, purtarea constanta a uniformei la scoala ajuta semnificativ la identificarea “intrusilor” care ar putea patrunde in incinta, altminteri, neobservati.
In plus, purtarea uniformei se spune ca i-ar impiedica pe elevii mai mari sa isi declare fatis apartenenta la un grup (ca sa nu ii spunem “banda”, care ar putea suna exagerat, dar care devine din pacate o realitate tot mai frecventa si in invatamantul romanesc), lucru ce ar putea genera conflicte. In plus, existenta unei uniforme reduce numarul motivelor de bullying in scoala.
In cadrul unor scoli – problema din California, incidentele violente s-au redus cu 34%, atacurile armate au scazut cu 50%, bataile intre copii s-au redus cu 51%, incidentele cu tenta sexuala au scazut cu 74%, posesia de droguri s-a redus cu 69% iar actele de vandalism au fost rarite cu 18% dupa introducerea uniformei, conform datelor furnizate de politie.
Studii mai ample au demonstrat, statistic, ca scolile in care se impune purtarea uniformei au avut cu 12% mai putine incidente legate de arme de foc, si cu 15% mai putine incidente legate de folosirea drogurilor, decat scolile fara uniforme.
Din punct de vedere practic, uniformele ii impiedica pe elevi sa ascunda arme in imbracamintea larga, usureaza supravegherea elevilor in timpul excursiilor si face ca intrusii patrunsi pe teritoriul scolii sa fie mult mai vizibili.
Uniformele imbunatatesc disciplina si prezenta
In cadrul unui studiu efectuat in cadrul Universitatii Houston s-a demonstrat ca rata medie de absenta pentru fetele din gimnaziu si liceu a scazut cu pana la 7% dupa introducerea uniformelor. De asemenea, au remarcat ca “problemele de comportament s-au manifestat prin actiuni mai putin grave”.
Acelasi lucru a fost observat in cadrul celor mai mari scoli districtuale din Ohio, unde o politica ferma in sensul purtarii uniformei scolare a imbunatatit rata prezentei, dar si pe cea a absolvirii. In alta scoala gimnaziala, de data aceasta din Albuquerque, referatele legate de disciplina s-au redus de la 1565 in primul semestru, la 405 in al doilea, dupa introducerea uniformei. Statistic, in unitatile de invatamant in care se poarta uniforme, elevii sunt “mai disciplinati, mai atenti, asculta mai bine, nivelul de zgomot e mai mic, iar timpul irosit la inceputul fiecarei ore, inainte de inceperea predarii, e redus”.
Dezavantajele uniformelor scolare
In fata acestei liste de avantaje, unele dintre ele demonstrate in cifre, este greu sa mai ridici problema dezavantajelor pe care le-ar putea avea uniformele scolare. Totusi, ele exista si sunt sustinute de o serie de oponenti ai acestui stil.
Pretul de achizitie poate fi destul de ridicat
De multe ori, purtarea obligatorie a uniformei scolare poate fi mai costisitoare decat purtarea unor haine decente, obisnuite. Si asta pentru ca exista un numar limitat de furnizori pentru aceste uniforme, iar lipsa concurentei le permite acestora sa mentina preturile destul de ridicate.
Un alt motiv poate fi legat de faptul ca purtarea uniformei obliga la achizitionarea unor accesorii suplimentare: o jacheta descheiata in fata, de o anumita culoare, sau incaltaminte pentru copii (aici lista noastra comparativa) care sa respecte anumite reguli sau standarde. Mai ales cand aceste obiecte vestimentare sunt purtate doar la scoala, cateva ore pe zi, investitia in ele poate fi mai mult decat si-ar dori unele familii.
Impunerea unui sistem de uniforme propriu fiecarei unitati de invatamant nu face decat sa sporeasca costurile asa-zisului invatamant gratuit de care se presupune ca beneficiaza elevii.
Uniformele limiteaza libera exprimare a elevilor
In special adolescentii simt nevoia sa isi exprime emotiile si gusturile muzicale sau artistice prin intermediul articolelor de imbracaminte, a lungimii si culorii parului sau a piercingurilor. Scoala are deja o multime de reguli si de limitari in aceste privinte, si in multe altele, si sa obligi elevii sa se imbrace toti la fel poate fi perceput ca o “pedeapsa” sau ca un mecanism coercitiv.
Conformitatea obligatorie cu unele standarde conventionale legate de vestimentatie nu are legatura cu procesul educativ. Iar alegerea hainelor este o forma esentiala de libera exprimare; atunci cand le permiti elevilor sa aleaga cu ce anume se imbraca le transmiti un mesaj de incredere, ca scoala ii priveste ca pe indivizi cu intelepciunea si maturitatea necesare pentru a alege o vestimentatie decenta.
Sa nu uitam ca imbracamintea nu e doar o forma de expresie a pasiunii pentru o trupa sau un gen muzical, ci si un mod eficient de a sustine anumite cauze sociale. Un eveniment interesant s-a petrecut la o scoala liceala din SUA, unde nu li s-a permis elevilor sa poarte tricouri roz pentru a sustine Luna Constientizarii Cancerului de San. In consecinta, 75% dintre elevi au fost suspendati pentru ca au incalcat restrictiile legate de vestimentatia scolara.
Uniformele pot fi sexiste
De cele mai multe ori, uniformele le obliga pe fete sa poarte fuste si interzice pantalonii in ceea ce le priveste, ceea ce poate genera conflicte cu administratia scolara. Nu toate fetele isi doresc sa poarte fuste si suntem siguri ca nici o fata nu apreciaza ideea de a purta intotdeauna fusta, si nu e drept sa nu existe o alternativa in cazul lor.
Pana la urma, cine apreciaza sa umble in dresuri in miezul iernii, sau sa poarte pantaloni pe sub fusta uniformei…?
Pe de alta parte, uniforma scolara pentru baieti este mult mai confortabila si ofera mult mai multa libertate de miscare.
Uniformele pot incuraja spionarea si paratul intre elevi
Atunci cand scoala are o politica foarte stricta in ceea ce priveste vestimentatia, respectarea regulilor este asigurata prin intermediul privirilor critice si inchizitorii ale cadrelor didactice si ale celorlalti elevi.
Desigur, nicaieri nu trebuie acceptata o vestimentatie care nu e conforma cu statutul de elev, dar de aici si pana la concentrarea atentiei adultilor asupra modului in care se imbraca elevii, e cale lunga. Se stie ca in cazul uniformelor obligatorii apar si persoanele care fac exces de zel si care se impiedica de lungimea fustei, de lungimea parului, de culoarea bentitei sau de tunsoare, iar pedepsirea elevilor pentru felul in care arata are doar efecte negative.
Copiii care sunt constant judecati dupa aparente au un respect de sine redus si o atitudine negativa fata de scoala. Iar trimiterea elevului acasa pentru ca nu poarta uniforma sau pentru ca s-a abatut de la codul vestimentar strict are de asemenea un puternic impact negativ asupra acestuia.
Uniformele promoveaza conformarea in locul libertatii individuale
Intr-o epoca in care incercam sa invatam sa apreciem diversitatea, obligatia de a te imbraca in aceleasi haine, pe care nici macar nu le-ai ales tu, in fiecare zi, trimite un mesaj contradictoriu. Este putin ciudat, ca sa nu spunem ipocrit, sa le vorbim copiilor despre oameni care au schimbat lumea pentru ca au avut incredere in ei insisi si au iesit din tipare, in timp ce noi ii obligam sa renunte la propria libertate de expresie pe holurile institutiei.
Exista initiative constructive, care ajuta copilul sa se dezvolte mental, cum ar fi jocul de sah ca hobby, stapanirea unui instrument muzical sau incurajarea adolescentului de a se implica in voluntariat, insa, de pilda, daca copilul tau nu va fi prea incantat sa invete sa cante la pianina electrica sau sa isi petreaca timpul liber facand ceva ce te multumeste doar pe tine ca parinte, nici nu ar teebui sa ii impui anumite obiceiuri si comportamente cu forta.
Conform unora dintre specialisti, obligativitatea uniformei ii antreneaza pe elevi sa se conformeze, in loc sa isi dezvolte propria gandire critica. Este dat exemplul gastilor de cartier sau al inchisorilor, unde imbracamintea identica este unul dintre cele mai puternice resorturi prin care iti poti asigura supunerea celor din jur. Daca in sistemul scolar incepem prin a-i “dresa” pe copii sa se imbrace asa cum vor altii, pe viitor ce mai urmeaza?
Mai mult decat atat, se pare ca atunci cand le negi copiilor dreptul si responsabilitatea alegerii propriilor haine, nu faci decat sa le intarzii maturizarea. Specialistul in dezvoltare Erik Erikson sustine ca adolescentii privesc hainele ca pe un mijloc de exprimare si identificare, iar cautarea identitatii personale este o etapa fundamentala a tranzitiei de la adolescenta la viata de adult. Chiar daca institutia de invatamant a optat pentru uniforme scolare moderne, ele tot nu pot fi pe placul tuturor elevilor.
O alta intrebare devenita celebra ii apartine cunoscutului satirist George Cralin, care remarca: “Nu e suficient ca scoala ii strica pe copii, obligandu-i sa gandeasca toti la fel? Acum trebuie sa ii oblige sa si arate toti la fel?”
Uniformele scolare nu impiedica fenomenul de bullying
Contrar celor mentionate mai sus, se pare ca exista si dovezi care demonstreaza ca uniformele scolare ar putea sa agraveze violenta conflictelor intre copii.
Tony Volk, profesor asociat la Universitatea Brock, sustine ca “nu exista dovezi concludente ca uniformele scolare ar reduce fenomenul de bullying”. Pe de alta parte, exista un studiu care a demonstrat ca in scolile cu un istoric violent, introducerea uniformelor a crescut numarul de conflicte cu 14%. O alta statistica evidentiaza dublarea batailor dintre copii dupa un an de purtare obligatorie a uniformelor.
Uniformele scolare nu imbunatatesc performantele scolare
Exista studii statistice care sustin, cu cifre concludente, ca purtarea obligatorie a uniformei scolare nu are nici un efect asupra problemelor legate de absenteism, a comportamentului violent sau inadecvat sau al utilizarii de substante interzise.
De asemenea, cifrele arata ca nu exista nici o legatura intre purtarea uniformei scolare si rezultatele obtinute la examene. Din contra, profesorul David L. Brunsma din cadrul Universitatii de Stat Virginia a identificat un posibil efect negativ al purtarii uniformelor asupra performantelor academice in ceea ce priveste matematica, stiintele si istoria, ca discipline de studiu.
Uniformele accentueaza divizarea socio-economica pe care ar trebui sa o elimine
Este o constatare bazata pe faptul ca majoritatea scolilor care implementeaza politica uniformelor obligatorii sunt pozitionate in cartierele mai sarace. Este o afirmatie valabila pentru intreaga lume si nu se refera la liceele care tin la uniforma ca un simbol al apartenentei.
Iar uniforma nu poate ascunde statutul social al familiei din care provine copilul: o familie saraca va avea o uniforma uzata, scamosata, poate putin scurta la maneci, in timp ce o familie cu resurse va cumpara anual, sau oricat de des este necesar, o noua uniforma. De pilda, in Marea britanie, un total de 800.000 de elevi poarta uniforme care nu li se mai potrivesc bine.
Elevii se opun uniformei, care are un impact negativ asupra stimei de sine a acestora
Studiile efectuate demonstreaza ca aproximativ 82% dintre elevii din Marea Britanie se opun uniformelor. In SUA, pana la 90% dintre elevii din anii terminal de gimnaziu afirma ca le displace uniforma pe care trebuia sa o poarte. Peste 80% dintre elevii obligati sa poarte uniforma spun ca nu au observat nici o imbunatatire din punctul de vedere al disciplinei sau al sigurantei.
In plus, poate fi jenant pentru copii si adolescenti sa fie obligati sa poarte o anumita vestimentatie, care nu se potriveste conformatiei lor si care nu ii avantajeaza. Atunci cand toata lumea poarta aceeasi haina, este imposibil sa nu remarci ca unele dintre colegele tale arata minunat in aceasta vestimentatie, in timp ce pe altele ea se aseaza prost.
Mai pe scurt, uniformele sunt concepute sa arate bine pe persoane cu o conformatie medie, insa cata lume se inscrie in acest standard? Daca esti mai plinut, mai slab, mai inalt sau mai scund, nu ai nici o sansa sa arati bine in uniforma.
Statistic, se pare ca elevii obligati sa poarte uniforma sunt mai constienti de propriul aspect fizic decat cei carora li se permite sa se imbrace asa cum doresc, in limitele decentei. De asemenea, elevii spun ca uniformele sunt incomode si ca asta ii distrage de la ore.
Uniformele sunt menite sa distraga atentia de la adevaratele probleme ale educatiei
Timpul si efortul folosite pentru a implementa politici stricte in ceea ce priveste vestimentatia in general si uniformele in special ar putea fi folosite mult mai util pentru a imbunatati performantele educationale. E mai important ca sistemele de siguranta sa fie mai bine puse la punct, ca parintii sa fie mai implicati, sau sa existe spatiu pentru mai multe clase mici, in locul unora cu numar record de elevi.
In acest context, uniformele sunt privite ca o distragere a atentiei de la transformarea sistematica si fundamentala necesara pentru imbunatatirea conditiilor in scoli.
Acum avem si grup pe Facebook: