Cat de necesar sau de benefic este sa efectuezi proba suptului la bebelusul tau?
Alaptarea este, cu siguranta, modalitatea cea mai sanatoasa de a-ti hrani bebelusul. Un aspect care le ingrijoreaza, insa, pe proaspetele mamici, este legat de cantitatea de lapte pe care o primeste micutul la un supt. Pana la varsta de 6 – 8 saptamani unii sugari obosesc repede si adorm la san; altii sug putin si frecvent; altii par sa manance mult si sa doarma prea mult intre doua mese; lipsa de experienta si aceasta perioada de invatare si tatonare isi spun cuvantul, astfel ca stresul la care e supusa mama este unul ridicat.
Pe acest fond, unii dintre medicii de familie sau pediatri le recomanda mamelor sa efectueze proba suptului, pentru a stabili care e cantitatea de lapte pe care o primeste bebelusul in decurs de 24 de ore. Acest test neinvaziv si usor de realizat are, insa, un impact nebanuit asupra intregului proces de alaptare.
Ce este si cum se efectueaza proba suptului?
Dupa cum am amintit deja, proba suptului are ca scop masurarea cantitatii de lapte pe care o consuma bebelusul in 24 de ore. Pentru aceasta, medicul iti va cere sa cantaresti bebelusul imediat inainte si imediat dupa fiecare supt, in aceleasi haine si cu acelasi scutec la ambele determinari. Diferenta fireasca de greutate reprezinta cantitatea de lapte pe care a inghitit-o micutul; notand intr-un tabel rezultatele obtinute la toate determinarile din intervalul de timp ales, vei afla care e cantitatea totala de lapte ingerata, iar medicul tau va putea sa o compare cu graficele si tabelele pe care le are la indemana.
De ce anume ai nevoie pentru a face proba suptului?
“Ingredientele” necesare pentru acest test sunt simple si la indemana. Ai nevoie de un cantar pentru bebelusi cu o buna precizie, de un pix si o foaie de hartie, si de un pic de organizare; de multe ori, bebelusii se hranesc atat de frecvent, incat se poate intampla ca, de oboseala, sa uiti sa faci masuratoarea inainte si dupa masa.
Care sunt motivele pentru care se recomanda efectuarea probei suptului?
In mod normal, exista cazuri speciale in care medicul le sfatuieste pe mame sa faca acest test. Este vorba despre bebelusii care nu iau bine in greutate, de pilda, si in cazul carora trebuie stabilit daca exista o problema legata de cantitatea de lapte pe care o primesc, sau are legatura cu o incapacitate de a digera si asimila corespunzator resursele primite.
Lumea medicala moderna si consultantii atestati La Leche League sunt de acord intr-o privinta: proba suptului nu ar trebui recomandata de rutina, tuturor mamicilor care alapteaza.
Care sunt dezavantajele probei suptului?
In primul rand, exista un studiu recunoscut si publicat, care demonstreaza ca imprecizia cantarelor obisnuite determina inregistrari cu pana la 30 g (echivalentul aproximativ al 30 ml) mai mici sau mai mari decat valoarea reala. Intre 20 ml, 50 ml si 80 ml exista o diferenta semnificativa, care nu poate fi ignorata, asadar rezultatele obtinute sunt pana la urma pur orientative. De altfel, in mod oficial, recomandarea protocoalelor medicale este ca proba suptului sa nu fie considerata un indicator demn de luat in calcul in timpul evaluarii clinice.
Apoi, proba in sine reprezinta o sursa de stres suplimentar (si important) pentru mama, care nu numai ca are de facut doua manevre suplimentare la fiecare supt, dar mai si calculeaza, noteaza, estimeaza, aproximeaza si emite propriile judecati de valoare – totusi, din postura de nespecialist – despre cat lapte primeste bebelusul. De aici si pana la comparatiile cu portiile de lapte praf pe care le primeste copilul vecinei, la aceeasi varsta, mai este doar un pas, iar de la acest pas pana la introducerea inutila a suplimentului de formula si intarcare nu mai e decat putin.
Apoi, proba suptului este relevanta doar in contextul momentului in care a fost ea desfasurata. E adevarat ca extinderea ei nu doar la un supt, ci la un interval de 24 de ore, scade intrucatva marja de eroare, insa ea se refera, totusi, la un anumit moment in timp. Un bebelus poate suge acum 30 ml si peste o ora 80 ml; la prima trezire in timpul somnului de noapte poate va manca 120 ml. Chiar daca nu schimbi scutecul intre cantariri, bebelusii transpira in timpul meselor. In camera poate fi mai cald sau mai racoare, copilului ii poate fi mai mult sete sau mai mult foame.
Proba suptului nu spune nimic despre calitatea laptelui pe care il primeste bebelusul. Se stie ca procentele de nutrienti variaza intre inceputul si sfarsitul unui supt; compozitia laptelui se schimba de la o zi la alta si de la o masa la alta. Exista bebelusi care cresc cu 1.5 sau chiar 2 kg pe luna in primele 3 luni de viata, dupa cum exista si altii care iau in greutate doar 500g pe luna, ambele categorii fiind perfect sanatoase.
Cum evaluezi cantitatea de lapte pe care o primeste bebelusul alaptat?
De fapt, nu e nevoie sa stii exact CAT lapte primeste bebelusul, ci este mult mai important sa estimezi daca ceea ce primeste este SUFICIENT pentru nevoile sale. Si exista mai multe criterii care te ajuta sa iti dai seama de asta:
- Numarul de scutece ude: un bebelus sanatos care este alaptat suficient va uda 5-6 scutece incepand cu ziua a patra sau a cincea dupa nastere. Un scutec este considerat ud daca a absorbit o cantitate de aproximativ 30 ml de lichid; poti face o proba turnand doua linguri de apa pe un scutec, ca sa vezi cum se “simte” un scutec ud. O alta varianta care iti ofera un grad sporit de control este folosirea scutecelor textile.
- Frecventa scaunelor: In mod normal, in primele 4 zile de la nastere, numarul normal de scaune trebuie sa fie egal cu numarul de zile de viata ale bebelusului, din ziua a patra facandu-se trecerea catre scaunele de lapte. Din ziua a cincea si pana la aproximativ 6 saptamani de viata, bebelusul sanatos care se alimenteaza corespunzator va face 3-4 scaune pe zi. Abia dupa 6 saptamani este normal ca frecventa scaunelor sa scada semnificativ, existand copii perfect sanatosi si cu o crestere pe percentilele superioare care au scaun o data la 7 sau chiar 10 zile.
- Gradul de satisfactie a bebelusului: un copil care se satura la san are o atitudine relaxata si linistita la finalul alaptarii; in timpul suptului se aude cum inghite lapticul. Faptul ca bebelusul cere sa stea la san aproape non stop poate fi un indicator al unui aport insuficient, dar cel mai adesea este o reactie perfect naturala, instinctuala, menita sa asigure supravietuirea speciei; de altfel, se si vorbeste despre al patrulea trimestru de sarcina.
Cat de des trebuie cantarit bebelusul?
Cantarirea prea frecventa a bebelusului este o alta sursa de stres si agitatie care pune presiune pe tinerele mame. Teoria unei rate de crestere fixe si a cantaririi zilnice inainte de baita este demodata si depasita; nu stie nimeni daca ieri bebelusul a fost cantarit cu vezica plina sau goala, sau daca nu cumva azi a avut 3 scaune, iar ieri numai doua.
Pediatria vestica recomanda cantarirea lunara a bebelusilor ca fiind suficienta, fiind de datoria medicului generalist care ii monitorizeaza cresterea sa faca asta. Daca doresti sa fii mai stricta, poti apela la un cantar pentru bebelusi pe care sa il folosesti, de pilda, saptamanal.
Tu ai facut proba suptului la micutul tau? Cine ti-a recomandat-o, medicul sau mama/o prietena/o cunostinta? Care a fost impactul asupra ta, ca proaspata mama?