Cum se probeaza corect incaltamintea pentru un copil mic?
Atunci cand intri in magazinul de incaltaminte insotit de un copil care vorbeste bine, poate fi dificil sa ii captezi atentia suficient incat sa iti spuna cat de comod se simte intr-o anumita pereche de adidasi de copii, ieftini sau scumpi.
Uneori, copilul vrea sa scape cat mai repede, ca sa plecati intr-un loc mai amuzant; alteori, e atat de captivat de telefon, tableta sau desenul animat, incat abia daca iti aude intrebarile. O alta varianta este cea in care ii place atat de mult o anumita pereche (cu cine stie ce personaj preferat), incat nu mai este atent si la cum se simte cu ea in picioare.
Imagineaza-ti, deci, cat de dificil poate fi sa mergi la cumparaturi cu un bebelus, care nici macar nu vorbeste sa iti spuna cum se simte, nici nu te poate ajuta activ la incaltare.
Pentru ca este atat de important ca micutul sa se simta confortabil, iar incaltamintea pentru el sa i se potriveasca cat mai bine, iata cateva recomandari pe care ti le facem.
Alege inspirat momentul potrivit
Stii cum noi, adultii, avem picioarele mai umflate la sfarsitul zilei? Ei bine, si copiii, oricat de mici, patesc ceva similar, din momentul in care incep sa se ridice la marginea patului, sau sa faca primii pasi. E recomandat sa mergeti sa probati dup-amiaza, folosind sosete adecvate, in special pentru incaltamintea care se poarta cu soseta.
De altfel, soseta este foarte importanta: piciorul va aluneca mai usor in interior, iar o varianta ceva mai plinuta va fi foarte utila pentru pantofii cu jumatate de numar mai mari.
Sandalele pentru copii se pot proba si fara soseta, dar poti incerca si cu o soseta subtire, in cazul in care copilul e deosebit de sensibil in aceasta zona si ar fi deranjat frecvent de nisip, praf, pietricele.
Verifica lungimea
Atunci cand incalti copilul, e bine ca el sa fie asezat, preferabil la o inaltime care ii permite sa isi sprijine intreaga talpa pe sol. Incearca sa pozitionezi calcaiul cat mai in spate in pantof si verifica unde ii ajung degetelele: ideal, intre degetul cel mai lung si varful pantofului, ar trebui sa ramana un spatiu cat grosimea unui deget.
Atunci cand copilul sta in picioare, talpa se va platiza si va ajunge pana mai in fata. Verifica daca nu cumva pantoful ii cade din picioare.
Roaga copilul sa se ridice si verifica pana unde ii ajunge degetul mare si in aceasta pozitie; ar trebui sa existe un spatiu de un deget pana in varf.
Uneori, pantofii sunt fabricati in asa fel incat sa permita o mare libertate de miscare si un spatiu generos atat in partea din fata, cat si in cea din spate, iar acesta este un lucru foarte bun, caci degetele trebuie sa aiba suficient spatiu sa se miste liber, pentru o mai buna mentinere a echilibrului.
Verifica latimea
Atata timp cat lungimea este cea potrivita, incearca sa verifici si latimea pe care o are pantoful. Strange in mana incaltamintea din piele (sau din orice alt material) si verifica daca nu cumva degetele mici vin in contact cu marginea acesteia, caz in care exista riscul de aparitie a rosaturilor.
Observa care este cea mai lata zona a pantofilor sport pentru copii si trece degetul apasat pe ea, dintr-o parte in cealalta. Atunci cand faci aceasta miscare, ar trebui sa observi o cuta mica de material care se formeaza.
Este foarte important ca piciorul sa aiba suficient spatiu de miscare in toate directiile, ca si suficient spatiu pentru a creste. Nu uita ca piciorul este mai lat la sfarsitul zilei, sau in zilele foarte calde, prin urmare latimea este esentiala.
Verifica inaltimea
Atunci cand discutam despre inaltimea pantofului, ne referim la spatiul care ramane deasupra labei piciorului. Dupa cum am spus si am repetat deja, este important ca piciorul sa aiba suficient spatiu in toate directiile. De altfel, un pantof care nu este destul de inalt, este si foarte greu de incaltat.
Intre laba piciorului si partea superioara a ghetei de iarna pentru copii trebuie sa incapa degetul tau cel mic. Daca incaltamintea se curbeaza in sus, inseamna ca nu exista destul spatiu, iar laba piciorului copilului este presata. Nu uita ca degeaba pastrezi suficient spatiu pe lungime si latime, atunci cand piciorul creste, partea cea mai proeminenta, chiar in fata gleznei, creste si ea si se deplaseaza catre inainte, deci din nou, e nevoie de un plus de spatiu de rezerva.
Confort
Odata ce te-ai asigurat ca piciorul copilului tau are suficient spatiu de miscare, in toate directiile, urmeaza ca perechea aleasa sa fie supusa celui mai complicat test: cel al mersului.
Asteapta-te ca la primii pasi, copilul va pasi cumva stangaci, fiind foarte constient de ceea ce face si de papucii noi din picioarele sale. Probabil se va uita tinta la ei, sau va pasi intr-un mod ciudat. Incearca sa ii distragi atentia, sa ii dai de indeplinit o sarcina, sa il rogi sa iti aduca ceva de pe un raft al magazinului, in asa fel incat sa uite ca este incaltat cu ceva nou, si sa se deplaseze mai natural.
In cazul in care discutam despre un copil ceva mai mare, il poti ruga sa faca cativa pasi in alergare, sau sa sara. Cu o pereche de adidasi potriviti, copilul va pastra aceeasi alura si acelasi mers, ca atunci cand este descult.
Un alt element important de verificat este daca pantoful ii este bine prins pe glezna copilului. Il poti ruga pe cel mic sa mearga pe varfuri cativa pasi: nu ar trebui ca acesta sa ii alunece in vreun fel de pe picior. Daca juniorul e prea mic pentru mers pe varfuri, il poti ruga sa ridice ceva de jos: probabil ca va face un fel de genuflexiune care vine la pachet cu ridicarea pe varf, astfel incat vei vedea daca nu cumva piciorul ii iese din papuc.
Tu cum procedezi cand mergi sa ii cumperi de incaltat copilului? Ce ti se pare cel mai dificil, in timpul acestui proces? Care sunt reperele dupa care te orientezi ca sa verifici daca incaltamintea i se potriveste sau nu?