Toate femeile experimenteaza greturi in primele luni de sarcina, nu-i asa? Ei bine, greturile sunt o parte normala a primelor luni de sarcina, dar sarcina toxica este mult mai mult decat atat!
Sarcina toxica este denumirea populara a unei afectiuni denumita hiperemezis gravidarum. Desi greturile sunt obisnuite in prima parte a sarcinii, hiperemezis gravidarum este o stare patologica ce impune interventia medicului.
Ce este sarcina toxica?
Greturi in sarcina – nimic mai obisnuit! Majoritatea femeilor le experimenteaza, uneori in prima parte a zilei, alteori intreaga zi. La cele mai multe gravide ele dispar odata cu trecerea primului trimestru, dar in cazul altora lucrurile se pot prelungi si pot imbraca o forma mult mai grava.
In sarcina toxica starea de greata este severa; daca se considera ca e normal sa apara unele varsaturi in sarcina, in hipermezis gravidarum acestea sunt atat de grave incat determina scaderea in greutate si deshidratarea femeii.
In cele mai multe situatii se ajunge sa fie necesara perfuzarea gravidei pentru a-i asigura un aport decent de nutrienti si lichide.
Care sunt simptomele in sarcina toxica?
La cele mai multe viitoare mamici primele simptome de sarcina toxica apar in jurul saptamanii 6 de sarcina. Daca in cazurile obisnuite in jurul a 11 saptamani de sarcina greturile incep sa dispara, in sarcina toxica ele se mentin sau se agraveaza.
O gravida cu sarcina toxica are sanse sa inceapa sa se simta ceva mai bine abia dupa saptamana 21 de sarcina, dar la unele femei starea de rau persista pana la final.
Cele mai puternice simptome sunt reprezentate de greata si varsaturi. Ele persista intreaga zi, astfel ca o gravida diagnostica astfel vomita de macar 3 – 4 ori pe zi.
Daca durere de stomac in sarcina apare in general in ultimul trimestru, odata cu arsurile gastrice, in cazul sarcinii toxice ea este aproape o constanta. Astfel de dureri de stomac in sarcina toxica se datoreaza pe de o parte imposibilitatii gravidei de a manca, dar si iritatiei continue produse de acidul gastric in exces.
Sensibilitatea crescuta la mirosuri accentueaza celebrele greturi in sarcina pana in punctul in care apar pusee de varsaturi numai la perceperea unor note de parfum sau a mirosurilor de mancare.
Varsaturile pot deveni atat de puternice incat, in forma sa extrema, afectiunea se mai numeste si disgravidie emetizanta. Deshidratarea accentuara si faptul cca organismul este privat de nutrienti face ca starea de rau sa fie si mai accentuata.
Ce anume declanseaza sarcina toxica?
Nu se stie ce anume cauzeaza disgravidia, dar nivelul de hCG este considerat responsabil pentru starile de greata si pentru varsaturi.
De unde stiu ca e sarcina toxica si nu sunt greturile obisnuite?
Greturile matinale sunt diferite de sarcina toxica si e important ca cele doua sa fie corect diagnosticate. In general, greturile apar in prima parte a zilei, varsaturile sunt relativ rare, si ambele se amelioreaza semnificativ sau dispar la o sarcina 11 saptamani.
In sarcina toxica simptomele se prelungesc si dincolo de primul trimestru de sarcina, astfel ca sarcina la 11 saptamani reprezinta doar un reper calendaristic; la unele femei lucrurile se amelioreaza dupa saptamana 16 – 21, dar in 20-30% din cazuri varsaturile dispar abia dupa nastere.
Care sunt factorii de risc pentru sarcina toxica?
Se considera ca exista unii factori de risc care pot creste pericolul ca o femeie sa se confrunte cu problema sarcinii toxice. Cel mai important dintre ei este sarcina multipla, caci in cazul sarcinilor cu gemeni sau tripleti concentratia gondatropinei corionice umane in organism este mult crescuta.
Se pare ca daca altcineva din familie a avut o sarcina toxica, riscul gravidei de a trece prin aceeasi experienta este mai mare.
La prima sarcina riscul de hiperemezis gravidarum este semnificativ mai mare decat la a doua sarcina sau la urmatoarele.
Care sunt riscurile unei sarcini toxice?
Se pare ca impactul sarcinii toxice asupra viitorului bebelus este minim, mai ales in conditiile in care gravida este tratata in spital pentru combaterea deshidratarii si asigurarea nutrientilor necesari.
Pentru gravida, insa, lucrurile nu stau tocmai la fel de bine.
Cea mai importanta complicatie pe care o au varsaturile persistente este deshidratarea, care aduce cu sine si un puternic dezechilibru hidroelectrolitic. In absenta tratamentului, acest dezechilibru poate accentua starea de rau.
Riscul de preeclampsie este, statistic, mai mare in randul femeilor care au suferit de sarcina toxica, desi medicii nu au explicat inca mecanismul concret prin care se intampla asta.
Ruptura spontana de esofag este o complicatie foarte rara, dar care se poate datora episoadelor foarte violente de varsaturi. Cata vreme observi voma galbena sau transparenta lucrurile sunt relativ in regula, dar daca observi voma cu sange mergi imediat la camera de garda sau cheama ambulanta.
Care este tratamentul medicamentos pentru sarcina toxica?
In functie de severitatea simptomelor, poate deveni necesara interventia medicului si un tratament medicamentos care sa controleze simptomele.
Daca varsaturile sunt puternice, medicul va prescrie medicamente antivomitive. Daca deshidratarea e puternica, ea va fi combatuta cu tratamente perfuzabile:fluide cu electroliti.
Pe lista de antivomitive exista mai multe variante de tratament, dar prima optiune este metoclopramidul. Se recomanda administrarea sub supraveghere medicala, dar metoclopramid in sarcina este considerat sigur pentru bebelus.
De asemenea, in cazul sarcinii toxice, cand alimentatia sanatoasa este greu de asigurat, un supliment de vitamine prenatale in sarcina este obligatoriu.
Ce remedii naturale exista pentru sarcina toxica?
In cazul in care simptomele nu sunt foarte intense, se va incerca o controlare a lor prin intermediul remediilor naturale. Unul dintre cele mai eficiente dintre ele este ghimbirul, ca atare sau sub forma de ceai.
Menta – ceai de menta in general, este de asemenea excelenta. Limonada cu menta este de asemenea de ajutor. Se recomanda totusi evitarea gumei de mestecat cu menta, caci produce hipersalivatie, care poate accentua starea de greata.
Apa tonica si apa minerala carbogazoasa s-au dovedit de asemenea eficiente in unele situatii si la unele persoane.
Schimbarea obiceiurilor alimentare este, de asemenea, recomandata. Se va renunta la mesele mari si se va apela la gustari frecvente si sanatoase. Alimentele grase provoaca adesea greata; cele picante pot fi ocolite sau agreate, in functie de persoana. Alimentele uscate sunt de asemenea eficiente in combaterea greturilor.
Dintre terapiile alternative, presopunctura este una dintre cele mai eficiente. Acupunctura si masajul sunt alte solutii care merita testate.