Supraincalzirea: Cum o prevenim?
Traditional, romanii se ingrijoreaza mai mult in legatura cu expunerea copilului la frig, decat in ceea ce priveste o posibila supraincalzire a acestora. Totusi, cel putin la cei mici, supraincalzirea poate fi mult mai periculoasa decat frigul. Iata ce e important sa stii pe tema asta.
Cum ii afecteaza vremea pe cei mici?
Unul dintre motivele pentru care bebelusii si copiii de varsta mica sunt mai expusi riscului de supraincalzire, cu consecinte mai periculoase decat frigul, este acela ca micile lor corpuri, conduse de un sistem nervos imatur, nu reusesc sa se adapteze suficient de bine schimbarilor termice.
Copiii mici transpira semnificativ mai putin decat adultii, si au si o suprafata corporala mult mai mica decat noi, ceea ce inseamna ca au o capacitate mult micsorata de a se racori. In timpul exercitiului fizic, corpul lor genereaza o cantitate mai mare de caldura – si sa ne amintim ca ei sunt in continua miscare.
Prin urmare, este cu atat mai important sa iei masuri adecvate pentru a preveni aparitia problemelor.
Prevenirea cazurilor de supraincalzire
Exista cateva lucruri si reguli simple pe care le poti face pentru a micsora riscul potentialelor consecintelor nefaste ale caniculei.
Asigura o hidratare adecvata
Copiii mici nu stiu sa spuna ca le e sete, de aceea este sarcina ta sa le oferi mai frecvent lichide. Poate fi vorba despre pusul mai des al sugarului la san, sau despre suplimentarea alimentatie cu un biberon de apa, dupa varsta de 6 luni.
Pentru un plus de confort, evita contactul piele pe piele cu bebelusul in anotimpul cald; foloseste un prosop sau un cearceaf subtire intre corpul tau si al micutului si vei vedea ca cel mic va avea mai multa rabdare sa suga.
In cazul copiilor mai mari, aminteste-le tu sa bea apa frecvent, caci ei se iau cu joaca si uita de asta.
Un copil bine hidratat uda 6 – 8 scutece pe zi, cu o urina galben palid.
Cauta racoarea
Imbracamintea bebelusului si a copilului pe timp de vara trebuie sa fie cat mai usoara. Din vestimentatia lor nu trebuie sa lipseasca palaria cu boruri cat mai largi; o crema de protectie solara este de asemenea obligatorie.
Somnul ar trebui sa se desfasoare in cea mai racoroasa camera a casei. Trage draperiile pentru a tine la distanta razele soarelui, ai grija ca patul copilului sa nu fie niciodata in bataia soarelui si indeparteaza protectiile de pat sau alte materiale care pot bloca circulatia aerului.
In landou, temperatura poate creste foarte mult, de aceea in zilele toride, el nu e considerat o alternativa potrivita. Daca suferiti de caldura, apelati la dusuri sau baite racoroase, cu apa abia calduta.
Un ventilator poate fi practic, atata timp cat nu bate direct spre bebelus, iar acesta nu are acces la el, unde s-ar putea lovi sau curenta.
Daca folosesti aparatul de aer conditionat, evita sa scazi prea tare temperatura. Daca afara sunt 35 de grade, o valoare de 25 – 26 de grade la interior este numai buna.
Daca de pilda locuiesti la ultimul etaj si este extrem de cald, plecati la prieteni, la iarba verde, intr-un mall, la biblioteca, la cinematograf sau in alte spatii in care ar putea fi mai racoare.
La plimbare
Pe cat posibil, daca in casa temperatura de peste zi este suportabila, ramaneti la interior intre 11 si 17. Daca acest lucru nu se poate realiza, asigura-te ca cel mic este protejat adecvat, cu imbracaminte subtire, palarie si crema de protectie solara. Alege intotdeauna tinute de vara, rochii din in si tricouri din bumbac cat mai subtire.
Nici copiii, nici animalele, nu trebuie lasati in masina nici macar pentru 2 minute. In masina, temperatura este cu 30 – 40°C mai mare decat cea de afara. Lasarea geamurilor intredeschise nu este suficienta pentru a regla temperatura. Poti folosi parasolare pentru a proteja copilul de razele soarelui, dar nici ele nu fac statul in masina mai sigur.
Nu folosi NICIODATA paturele sau alte materiale textile pentru a proteja copilul de soare atunci cand se afla in interiorul caruciorului, indiferent daca e vorba despre un landou sau despre cel mai bun carucior sport. Facand asta, blochezi circulatia aerului, ceea ce poate fi foarte periculos.
Situatii speciale
Atunci cand copilul este racit, are febra sau ia antitermice, capacitatea sa de autoreglare a temperaturii corporale este mult diminuata fata de normal. Cu atat mai mult, in cazul unui copil febril, este important sa cauti racoarea.
Exista unele medicamente care pot creste riscul asociat supraincalzirii, dupa cum exista medicamente care isi pierd eficienta, sau a caror toxicitate creste, daca sunt expuse la caldura. Cele mai multe dintre ele trebuie pastrate la cel mult 25°C.
E o idee buna sa eviti
- expunerea copilului la soare;
- mersul afara in perioada cea mai calda a zilei;
- variatiile termice foarte mari – atentie la setarile aparatului de aer conditionat;
- deshidratarea: urmareste atent cate lichide consuma copilul zilnic;
- excesul de haine: multe cazuri de supraincalzire se inregistreaza nu vara, ci iarna, din cauza tendintei parintilor de a-si infofoli copiii;
- alimentele grele: asa cum nici tie nu iti e foame in perioadele foarte calduroase, nici copilul nu va avea pofta de mancare;
- alimentele sensibile: sosurile, maionezele, ouale, cremele tind sa se strice mult mai repede in sezonul cald, deci e nevoie de un plus de atentie in ceea ce priveste alimentatia.
Cand ar trebui sa te ingrijorezi?
Exista unele semnale de alarma de care ar trebui sa tii cont. Ele sunt mai discrete la varste mici, cand bebelusii sunt totodata mai sensibili, deci e bine sa fii cu atat mai atent.
Iritabilitatea excesiva a bebelusului, pielea palida si lipicioasa, somnolenta sau letargia, urina inchisa la culoare sau scaderea numarului de scutece udate zilnic, refuzul de a suge, pielea uscata, plansul fara lacrimi, adancirea fontanelei – toate pot fi semne ale deshidratarii, si trebuie sa iei rapid masuri de remediere a problemei.
Daca bebelusul este deja apatic si refuza sa se hidrateze, o vizita la camera de garda si o rehidratare intravenoasa pot fi necesare si salvatoare.
Tu cum previi supraincalzirea la micutul tau? Ce masuri de protectie luati in anotimpul cald? Ce sfaturi ai pentru alte mamici?