Cum sa te protejezi eficient imporiva bolilor transmise de tantari si capuse
Insectele sunt pretutindeni; indiferent cate eforturi ar face municipalitatile localitatilor in care locuim de a le starpi, ele rezista, dovada ca vara suntem plini de piscaturi de tantar, iar camerele de garda inca sunt vizitate de persoane intepate de capuse. Daca in mod normal poate ca nu ne-ar pasa atat de tare, avand in vedere ca aceste boli inca sunt destul de rare pe teritoriul tarii noastre, in perioada de sarcina lucrurile sunt mai complicate, caci unele dintre aceste infectii pot avea efecte severe asupra dezvoltarii bebelusului. Zika, West-Nile, borelioza, iata doar cateva dintre denumirile care ne baga in sperieti.
Principala problema pe care o intampina gravidele – dar si mamele care inca alapteaza – este sa gaseasca pe piata produse care sa fie sigure pentru bebelusi. Evident, nu toate variantele disponibile in comert pot fi folosite cu succes in aceste perioade delicate, iar articolul de fata intentioneaza sa iti spuna ce alegeri poti face, pentru binele tau si al copilului.
Ce substante sunt sigure in sarcina si alaptare?
Aplicate pe o suprafata destul de mare de piele, mai ales vara, cand temperaturile ridicate fac dificila purtarea de haine suficient de mari si de groase incat sa protejeze eficient, repelentele impotriva insectelor au asociat un risc important: odata absorbite in piele, sa ii faca rau fatului, sau sa treaca in laptele matern si sa ajunga la bebelus.
Cercetatorii au efectuat studii si teste si au concluzionat ca unele dintre substantele care pot fi folosite cu succes in aceste doua perioade delicate din viata oricarei femei sunt DEET (N,N-dietil-3-metilbenzamida, sau dietil-toluamida), picaridina, 1-undecanona si IR-3535. Din categoria produselor ecologice mentionam uleiul de eucalipt, pe cel de lamaie, lamaie verde si citronella, iar o situatie aparte este cea a permetrinului, foarte eficient dar care nu poate fi aplicat direct pe piele.
DEET este unul dintre cele mai eficiente si mai folosite repelente impotriva insectelor, care se gaseste in majoritatea produselor disponibile pe piata romaneasca, in magazine si supermarketuri. Dezvoltat initial in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial pentru protectia soldatilor americani, el este folosit la scara larga inca din 1957, deci are avantajul de a fi bine studiat din punct de vedere al posibilelor efecte adverse.
Produsul a fost testat inclusiv pe gravide, si desi o parte a substantei active a fost regasita in sangele din cordonul ombilical, nu au fost inregistrate nici un fel de efecte secundare asupra bebelusului. Produsul este biodegradabil, fiind descompus in timp de catre bacteriile din sol si are o toxicitate redusa pentru animalele acvatice (este nevoie de concentratii de peste 7500 de ori mai mari decat cele inregistrate in cele mai poluate ape, pentru a determina mortalitate in randul pestilor).
Nu e clar care e mecanismul sau de actiune, dar ajunge sa blocheze mijloacele pe care le folosesc insectele pentru a detecta mamiferele – in cazul nostru oamenii – potentiale surse de hrana; pur si simplu persoanele care folosesc produse pe baza de DEET devin “invizibile” pentru insecte.
DEET are o remanenta variabila pe piele, in functie de concentratia in care e regasit in produsul pentru care ai optat. Concentratiile variaza in general intre 10% si 30%, iar producatorul iti va indica pe prospect la cat timp trebuie reaplicata solutia pentru o protectie eficienta.
Picaridin (sau icaridin, denumirea oficiala acceptata de OMS) este un alt repelent eficient, lansat pe piata in anii ‘80. Discutam despre un produs sintetic care s-a urmarit sa fie similar unei substante cunoscuta ca piperina, un extract gasit in plantele care produc boabele de piper. Substanta poate fi folosita pe o mare varietate de materiale, inclusiv pe piele; ea pur si simplu blocheaza insectele din apropiere, care ar vrea sa intepe; in cazul tantarilor, se pare ca ii face incapabili sa detecteze indivizii umani din apropiere. Mai putin de 6% din substanta aplicata pe piele se absoarbe in organism, iar ea este descompusa in ficat si eliminata in 24 de ore. Cele mai recente teste descriu acest produs ca fiind la fel de eficient ca DEET, dar fara efectul iritant al acestuia, prin urmare este o alternativa interesanta pentru a scapa de intepaturi de insecte, in special de intepatura de tantar
2-undecanona (metil nonil ketona sau IBI246) este un produs organic. El se prezinta sub forma unui ulei care poate fi extras din planta unei specii salbatice de rosii denumita Lycopersicon hirsutun, sau poate fi sintetizat artificial. Eficient atat impotriva tantarilor, cat si a capuselor, produsul se regaseste in cantitati mici si in banane, ghimbir, capsuni si cateva alte plante. Mirosul puternic il face sa fie utilizat si in industria alimentara si in cea a parfumurilor. Eficienta sa este macar la fel de mare ca a DEET, conform studiilor efectuate de unele laboratoare din SUA.
IR3535 (etil butilacetilaminopropionat) face de asemenea parte din lista scurta a celor mai frecvent folosite repelente impotriva insectelor. El este un lichid uleios, incolor si aproape fara nici un miros, special conceput pentru a fi folosit direct pe piele si sigur pentru gravide, mame care alapteaza si bebelusi cu varsta mai mare de 2 luni. Produsul este unul biodegradabil, care se descompune in mediu intr-un interval scurt de timp.
Pentru persoanele care prefera ingredientele naturale, se pare ca exista o combinatie de uleiuri esentiale de lamaie si eucalipt, care se regaseste chiar si in unele preparate disponibile in farmacie. Mentiunile producatorilor sunt insa foarte clare: produsul ESTE INTERZIS in cazul copiilor cu varsta mai mica de 3 ani, deoarece se pare ca eucaliptul este responsabil de aparitia unor zone de mielinizare incompleta la nivelul sistemului nervos. Prin urmare, sfatul nostru este sa incerci si tu sa il eviti, atat in sarcina cat si in alaptare.
Citronella este un alt ulei esential care se pare ca are efecte repelente impotriva insectelor; in afara cazului in care produsul este disponibil in farmacii si insotit de un prospect detaliat care sa mentioneze clar ca poate fi folosit in sarcina si alaptare, te vom sfatui sa ai rezerve in a-l utiliza.
Permetrinul este o alta substanta folosita inca de acum 20 de ani pentru a proteja militarii de intepaturile de insecte. Spre deosebire de cele mentionate anterior, acest produs NU SE APLICA direct pe piele, sub nici o forma si pentru nici un motiv. El este conceput special pentru tratarea hainelor, a echipamentului pentru camping, a incaltamintei si asa mai departe. Exista pe piata produse deja tratate, insa in Romania ele sunt dificil de gasit.
Avantajul acestui compus este ca, odata aplicat pe materialul textil, se leaga atat de strans de acesta, incat nu poate fi indepartat prin spalare, si nici nu se transfera pe piele. Absorbtia prin piele poate fi, totusi, favorizata de aplicarea hainelor tratate direct pe pielea data de pilda cu lotiune de protectie solara, asadar probabil ca e bine sa manifesti oarecare prudenta in aceasta privinta. Poti folosi haine pretratate, sau poti trata tu insati echipamentul sportiv, dupa care sa alegi sa il porti peste un strat intermediar care nu il lasa sa intre in contact direct cu pielea.
Reguli generale de siguranta
In general, nici un repelent impotriva insectelor nu este considerat sigur, pentru a fi aplicat pe pielea bebelusilor cu varsta mai mica de 2 luni. In sarcina si alaptare, insa, poti folosi in siguranta produse recomandate si bebelusilor mai mari de aceasta varsta.
Evalueaza atent raportul risc beneficiu si decide daca folosirea repelentului este solutia potrivita la problema ta. Daca ai alergie la tantari, e de la sine inteles ca te vei da cu o solutie eficienta impotriva lor. In caz de muscatura de purice, muscatura de plosnita, ciupitura de paianjen, muscatura de viespe sau muscatura de albina, aplicarea unui repelent nu e utila; e nevoie de alt mod de interventie.
In cazul repelentelor pentru aplicare pe piele, foloseste concentratia minima adecvata timpului de expunere. De pilda, Nu are rost sa folosesti DEET 30% daca urmeaza sa te expui pentru doua ore; varianta 10% este mult mai potrivita pentru acest interval de timp.
Aplica produsul in strat subtire, NUMAI pe pielea descoperita. Nu trata zonele care vor fi oricum protejate de imbracaminte.
Evita produsele 2 in 1, care contin factor de protectie solara si ingrediente repelente. In cazul in care ai nevoie de ambele, foloseste mai intai crema de protectie si apoi, dupa cateva minute, aplica si repelentul.
Evita sa pulverizezi in locuri in care bate vantul, sau sa aplici direct pe fata. Foloseste cantitati reduse si pentru zona urechilor.
Nu aplica nici un fel de substante pe suprafetele de piele care vin in contact cu bebelusul. De pilda evita sa aplici pe decolteu cand ai un copil care suge la san, sau pe umeri cand tii un bebelus in pozitie verticala ca sa eructeze. Risti ca micutul sa linga repelentul de pe piele, ceea ce cu siguranta nu e un lucru bun.
Nu ignora metodele fizice de protectie impotriva insectelor, chiar daca folosesti un repelent. Fie ca esti insarcinata sau alaptezi, sau nu, e de dorit sa ne expunem, cu totii, cat mai putin la diversele substante chimice disponibile.
Tu cum te-ai protejat impotriva insectelor, in perioada sarcinii? Medicul ti-a vorbit despre pericolul pe care il presupune infectia cu virusul Zika pentru o gravida?