In plin sezon gripal, lumea se intreaba de multe ori: ma lupt, oare, cu o gripa? E o banala raceala? Cum le deosebesc si ce am de facut, in fiecare dintre cazuri? Iata la ce isi propune sa raspunda acest articol!
Infectiile respiratorii sunt frecvente mai ales la schimbarea anotimpurilor si in sezonul rece. Este perioada in care virusurile se transmit cu mare usurinta, iar organismul este cumva sensibilizat de variatiile termice, de lipsa de expunere la soare, de aerisirea insuficienta a locuintei.
Din toate punctele de vedere, inclusiv al tratamentului, exista diferente semnificative intre o raceala banala si o gripa. E foarte important sa le deosebesti, pentru ca modul de actiune va fi adaptat in consecinta.
Contents
- Care sunt simptomele unei raceli?
- Care sunt simptomele gripei?
- Ce avem de facut in caz de raceala?
- Ce avem de facut in caz de gripa?
- Daca banuiesc ca am gripa, merg la medic?
- Gripa trebuie confirmata?
- Cum ii protejez pe cei dragi de gripa?
- N-ar trebui ca medicul sa imi dea un antibiotic, daca mi-e atat de rau?
- Conteaza ce tip de gripa am?
Care sunt simptomele unei raceli?
Simptomele de raceala sunt inconfortabile, dar de cele mai multe ori iti poti continua activitatile zilnice in perioada in care te lupti cu ele. De cele mai multe ori febra este complet absenta, desi sunt situatii in care poate aparea o febra mica, pentru o perioada scurta de timp.
Raceala debuteaza cu aparitia de secretii nazale si a nasului infundat, cu jena, usturime si durere in gat, uneori cu dureri de cap si tuse. Evolutia este de aproximativ o saptamana, dar dincolo de disconfortul provocat de nasul infundat si de gatul sensibil, pacientul nu se poate plange de prea multe probleme.
Care sunt simptomele gripei?
Caracteristica in perioada de evolutie a gripei este aparitia febrei; valorile sunt ridicate si depasesc 39 de grade. Starea generala a pacientului e modificata, el simte o oboseala excesiva, poate prezenta, pe langa durerile de cap, si dureri musculare acute. Apar frisoanele din cauza febrei, si o tuse seaca si persistenta.
Este neobisnuit, pe fondul unei gripe, sa te lupti cu nasul infundat sau cu secretii nazale abundente, care sunt comune in raceala.
Ce avem de facut in caz de raceala?
Tratamentul unei raceli se face simptomatic. Medicii iti recomanda sa folosesti apa de mare sau ser fiziologic pentru curatarea si desfundarea nasului, sa apelezi la diverse pastile de supt pentru dezinfectarea gatului si calmarea durerilor de la acest nivel, sa consumi multe lichide, preferabil caldute si sa incerci, pe cat posibil, sa te odihnesti.
Poti apela la decongestionante nazale sau la inhalatii, poti face o baie calda in apa cu sare si poti opta pentru o dieta sanatoasa, bogata in fructe si legume verzi.
Ce avem de facut in caz de gripa?
Gripa impune niste masuri de tratament ceva mai ferme. Ea se trateaza, la pacientii tineri si fara patologie cronica asociata, simptomatic: se recomanda paracetamol si antiinflamatoare nesteroidiene pentru combaterea febrei, hidratare adecvata, tratarea tusei in functie de specificul acesteia.
In cazul pacientilor in mod deosebit expusi riscului de complicatii, medicul poate prescrie si un tratament antiviral specific. E important de stiut ca acesta este eficient daca e instituit in primele 48 de ore de la debutul simptomelor; administrat mai tarziu, eficienta este este mult redusa.
Daca banuiesc ca am gripa, merg la medic?
Avand in vedere ca gripa este o afectiune foarte contagioasa, pacientii care suspecteaza ca ar avea un asemenea diagnostic sunt rugati sa ia cateva masuri suplimentare de protectie a celor din jurul lor.
Este complet contraindicat sa stai, fara sa anunti, intr-o sala de asteptare plina de oameni. In schimb, recomandarea va fi sa iti contactezi medicul de familie, sa ii explici care sunt simptomele si banuielile tale, astfel incat sa iti poata face o programare in mod adecvat, la final de program sau cand nu exista riscul sa te intalnesti cu persoane care fac parte din categoriile de risc.
Gripa trebuie confirmata?
In special atunci cand se gandesc la administrarea eventuala a unui taratament antiviral antigripal, medicii prefera sa fie siguri ca se confrunta cu o gripa, nu cu o alta viroza pe care o percepi ca agresiva. In acest caz, este posibil sa te indrume catre un laborator privat unde sa efectuezi testul de gripa.
Testul este unul rapid – in sensul ca vei avea rezultatul in cateva ore – si asta va permite un curs de tratament adecvat.
Cum ii protejez pe cei dragi de gripa?
Cea mai buna metoda de protectie a celor din jur, atunci cand e vorba despre a intra in contact cu un purtator de gripa, este izolarea la domiciliu. Starea de slabiciune accentuata si de oboseala cu care se confrunta pacientul cu gripa vin in ajutor, in aceasta situatie.
In conditiile in care trebuie sa interactionezi cu alte persoane, este preferabil sa porti o masca de protectie. Masca va impiedica picaturile de saliva si sputa eliminate atunci cand vorbesti, stranuti sau tusesti, sa contamineze alte suprafete cu care alti oameni pot intra in contact.
Daca nu prea stii care ar fi cea mai eficienta masca medicala (o lista cu produse aici) precizam ca, in aceste circumstante, orice produs achizitionat din farmacie este considerat adecvat, cu conditia sa il folosesti corespunzator.
N-ar trebui ca medicul sa imi dea un antibiotic, daca mi-e atat de rau?
Se stie ca gripa evolueaza cu o stare accentuata de rau, asadar nu ar trebui sa te surprinda faptul ca te simti “calcat de tren” in primele zile de boala. Totusi, gripa este o afectiune virala, in care antibioticul este complet lipsit de eficienta. Din contra, administrat in fazele incipiente, se considera ca “mai rau face” pentru ca afecteaza populatia de bacterii benefice si reduce astfel imunitatea generala a organismului.
Administrarea de antibiotic se impune abia in momentul in care exista semne clare ale unei suprainfectii bacteriene. Nu este o situatie rara, dar cu siguranta nu este nici atat de frecventa pe cat avem tendinta sa credem noi, romanii, ca populatie generala.
Daca tii legatura indeaproape cu medicul tau, el va sti sa iti spuna cand este necesar sa te reevalueze si sa iti prescrie antibiotic, numai daca acesta devine necesar.
Conteaza ce tip de gripa am?
Probabil ca auzi, la televizor, despre gripa de tip A si de tip B si te-ai intrebat macar o data pe care dintre ele e “mai bine” sa o ai.
Ei bine, nu exista un raspuns clar in aceasta privinta. Avand in vedere ca majoritatea cazurilor de imbolnavire – aproximativ 75% dintre cele raportate anual – sunt cu gripa de tip A, in timp ce numai 25% cu tip B – in general cele de la finalul sezonului – este dificil sa facem o astfel de comparatie.