Cat de des e normal sa raceasca copilul meu in primul an de colectivitate?
Primul an de gradinita al copilului tau, la fel ca primul tau an de serviciu dupa nastere, sunt marcate de numeroasele raceli pe care le veti imparti, frateste, intreaga familie. Toti parintii se intreaba daca exista vreo problema cu gradinita aleasa, daca micutul lor are vreo problema de imunitate, sau ce pot face pentru ca alternanta de o saptamana la gradinita, doua acasa, sa se schimbe in bine.
Care e frecventa normala a racelilor in cazul copiilor care merg in colectivitate?
Daca e sa le dam crezare medicilor cu specializare in pediatrie, exista copii care parca au muci tot timpul anului. Nu se estompeaza bine simptomele unei raceli, iar mama observa ca celui mic iar ii curge nasul, are nasul infundat sau ca iar tuseste. E normal, in acest context, sa te intrebi daca e ceva in neregula cu copilul tau, daca are vreao carenta alimentara sau vreo boala misterioasa care ii afecteaza imunitatea.
Ei bine, in functie de varsta la care intra in colectivitate, bebelusii si copiii incep sa raceasca. Asta se intampla dupa varsta de 6 luni, cand anticorpii pe care i-au primit de la mama, in sarcina si alaptare, incep sa scada in concentratie. Si racesc des. In medie, de 7 – 8 ori pe an. La varsta scolara, cei mai multi dintre copii experimenteaza pana la 5 – 6 raceli pe an. Iar adolescentii si adultii e de asteptat sa raceasca de aproximativ 4 ori pe an.
De ce racesc atat de des copiii?
In ciuda opiniei populare ca cel mic raceste de la inghetata, de la apa prea rece bauta cand era “incins”, de la curent sau de la vremea racoroasa de afara, cauza celor mai multe dintre raceli sunt virusurile. Intram in contact cu ele mereu, indiferent cate reguli de igiena te straduiesti sa respecti, si exista peste 200 de virusuri diferite implicate doar in declansarea racelilor obisnuite. Ti se pare ca 200 e o cifra mica? Ei bine, nu este, pentru ca fiecare dintre acesti “crocobauri” sufera permanent mutatii, astfel incat sistemul imunitar al copilului se vede pus frecvent in situatia unei noi si noi provocari.
O alta cauza a racelilor atat de frecvente la varste mici e legata de imunitatea copiilor. Orice organism sanatos va dezvolta rezistenta la atacurile acestor microorganisme, insa procesul dureaza ani de zile. Specialistii imunologi sunt de parere ca abia dupa varsta de 7 ani, organismul unui copil devine competent din punct de vedere imunitar, ceea ce explica si de ce inceputul scolii coincide cu rarirea semnificativa a virozelor.
Dar copilul meu nu a racit aproape deloc inainte de inceperea gradinitei!
Evident, un copil care nu merge in colectivitate nu este expus acelorasi microbi si, mai ales, aceleiasi concentratii de microbi. Se observa, statistic, ca rata racelilor se tripleaza iarna, si nu doar in colectivitatile de copii, ci si in randul adultilor. Nu aerul rece este vinovat, ci faptul ca toata lumea petrece tot mai mult timp in interior, in spatii aglomerate, unde respira aerul recirculat si cu o mai mare concentratie de microorganisme.
Este exact ceea ce se intampla si in sala de grupa: o aglomeratie de micuti (care nu respecta neaparat foarte multe reguli de igiena) in care microbii se raspandesc cu mare viteza.
Daca pana la 3 ani copilul tau nu a racit (mai) deloc, inseamna ca este, probabil, singurul copil din familie. Fratii si surorile mai mari, care merg deja in colectivitate, sunt o sursa continua de virusuri, care cel mai adesea se vor “plimba” printre membrii familiei pana va vor aduce la disperare.
Sigur e raceala si nu e o alergie?
Alergiile sunt, din pacate, din ce in ce mai frecvente printre copii. Medicii pediatri sunt de parere ca daca juniorul in cauza are mai mult de 2 ani, stranuta des, isi freaca mult nasul si are secretii nazale fluide si transparente de mai bine de o luna, fara sa fi facut febra, cel mai probabil se confrunta cu o alergie, nu cu o viroza. Pe de alta parte, intr-o alergie nu prea apare durere in gat, rosu in gat sau letargie.
Sigur nu are copilul meu o problema de sanatate severa?
Disperati dupa atatea imbolnaviri, cu cortegiul de necazuri aferente, parintii ajung sa se intrebe daca nu cumva copilul lor are o boala a sistemului imunitar. Medicii, insa, ne linistesc: un copil imunosupresat nu va raci mai frecvent decat alti copii, ci va face forme mai grele de boala, cu mai multe complicatii, va avea convalescente prelungite si va fi spitalizat mai frecvent. Prin urmare, nu de frecventa racelilor trebuie sa te sperii, ci de modul in care evolueaza acestea.
Cum pot sa il protejez impotriva racelilor?
Multi parinti sunt tentati sa creada ca racelile copiilor lor au cauze “misterioase”: carente de vitamine, vremea prea rece sau prea umeda de afara, aparatul de aer conditionat, picioarele ude dupa joaca in balti, parul care nu a fost uscat imediat dupa baie, imbracatul prea subtire la plimbarea de cu doua zile in urma si asa mai departe.
Medicii, insa, insista sa ii contrazica. Racelile sunt parte a procesului de crestere si maturizare a organismului. Ele nu pot fi prevenite sau evitate, iar rolul lor este foarte important: contribuie la educarea sistemului imunitar.
Ce pot face ca sa tin lucrurile sub control?
Dupa cum am spus deja, specialistii sunt de acord cu faptul ca virozele frecvente sunt inevitabile in randul copiilor. Totusi, pentru ca lucrurile sa fie tinute sub control si ca sa previi imbolnavirile mai severe, cauzate de bacterii, exista cateva reguli care tin de igiena si de stilul de viata, pe care ar trebui sa le respecti.
Invata copilul sa se spele pe maini. Este cel mai bun mod de a preveni infectiile. Spalatul pe maini trebuie sa faca parte din rutina copilului si sa se transforme intr-un gest instinctiv inca din primii ani de viata. Inainte sa te asezi la masa, te speli pe maini. Dupa ce ai folosit olita sau WC-ul, te speli pe maini.
Aliaza-te cu probioticele. Nu e neaparat nevoie sa iti zapacesti copilul cu pastile si pliculete, dar te poti imprieteni cu branduri de iaurturi care poarta inscriptia “culturi vii/active”. Ele contin probiotice, foarte eficiente in stimularea sistemului imunitar. Studiile demonstreaza ca un aport adecvat de probiotice contribuie la rarirea racelilor in randul copiilor.
Ofera-i copilul sansa de a se juca cat mai mult in aer liber, chiar si cu animale, chiar si cu manutele pe jos. Desigur, nu e nevoie sa il privesti in timp ce linge dalele de la locul de joaca, dar faptul ca se murdareste cu nisip, sau ca se distreaza descoperind proprietatile fizice ale noroiului nu reprezinta o tragedie.
Ce suplimente pentru imunitate as putea sa ii ofer?
Multi parinti insista ca medicul lor pediatru sa le ofere cel mai bun supliment pentru imunitate (aici lista noastra comparativa) in ideea ca acestea vor face ceva magic si vor mentine virusurile la distanta. Ii intelegem perfect, e foarte greu sa gestionezi racelile frecvente, cu suferinta aferenta a copilului, cu stresul absentelor prelungite de la serviciu si al concediilor medicale. Ce trebuie sa inteleaga parintii este ca nu exista solutii magice.
O alimentatie sanatoasa, echilibrata, cu cat mai multe fructe si legume proaspete este de natura sa ajute. Un aport crescut de vitamina C, cum e cel oferit de catina, e de folos. Produsele apicole pot fi un raspuns bun, gratie aportului nutritiv excelent. Insa nimic din toate astea nu iti va garanta ca micutul tau pur si simplu nu va mai raci.
Cat ar trebui sa dureze convalescenta dupa o raceala?
La noi in tara exista o gama foarte variata de principii despre cat ar trebui ca cel mic sa stea acasa dupa o raceala. Unii parinti aleg sa prelungeasca convalescenta minim una sau doua saptamani dupa disparitia simptomelor, mai ales daca cel mic a ajuns sa fie tratat si cu antibiotic. Altii isi duc copiii la gradinita chiar daca fac inca febra sau se simt evident rau.
Avand in vedere ca in Romania nu pare sa existe un protocol oficial acceptat in aceasta privinta, iti vom spune care este recomandarea in tarile vestice. Copilul poate fi reintrodus in colectivitate dupa primele 24 de ore fara febra. Se considera ca el ar trebui sa revina la colegii lui cat mai repede dupa ce a inceput sa se simta mai bine.
In general, primele 5 zile ale oricarei raceli sunt cele mai neplacute; ulterior, simptomele se pot prelungi pentru 2 – 3 saptamani, dar daca febra a trecut, nu exista nici un motiv ca cel mic sa nu poata participa la activitati impreuna cu colegii sai.
Nu exista leacuri minune in cazul racelilor
Oricat de mult ai suferi cand iti vezi copilul bolnav, cu febra, apatic sau fara pofta lui de mancare obisnuita, aceste raceli sunt etape normale ale cresterii si dezvoltarii sale. Nu exista nici o solutie instant care sa il faca sa se simta mai bine, tratamentul e simptomatic si fiecare parinte ajunge sa realizeze daca, in cazul copilului sau, e mai bine sa combata febra de la primul simptom sau sa o lase in pace pana cand starea generala a copilului e modificata.
Nu insista ca medicul sa iti recomande antibiotice; nu vor rezolva nimic in cazul unor viroze. Doar in cazul bebelusilor cu varsta mai mica de 3 luni exista reguli diferite care li se aplica, de aceea si recomandarile in ceea ce ii priveste sunt altele.
In general, un tratament pentru raceala include simptomatice care sa amelioreze disconfortul: antipiretice pentru febra si frisoane, desi rar vei vedea febra 39 la copii in raceala, gargara sau dropsuri si acadele pentru dureri in gat, picaturi pentru rinoree, ceai pentru raceala care sa amelioreze tusea, multa hidratare, vitamina C si odihna.