Remedii si tratamente compatibile cu sarcina
Racelile nu sunt niciodata placute, dar in mod normal le depasesti cu ceaiuri, cateva medicamente fara reteta, luate la momentul potrivit, si cu multa rabdare. In sarcina, totusi, lucrurile pot fi un picut mai complicate, si cum e putin probabil ca pe parcursul a noua luni de zile, sa nu “culegi” vreun virus, ideal e sa fii informata in legatura cu acest subiect, ca sa poti interveni cat mai prompt si cat mai corect. In fond, se stie ca in sarcina, o multime de medicamente pot fi contraindicate, si nici macar ceaiurile nu sunt neaparat o idee inteleapta.
Ce e cu racelile astea in perioada sarcinii?
Poate ca te simti putin agasata de aceasta cascada de informatie legata de gravide si raceli, de parca ar fi obligatoriu ca racesti macar o data in perioada aceasta de 9 luni de zile. Ei bine, realitatea este ca e foarte putin probabil sa NU racesti nici macar o data, unul dintre motive fiind acela ca sistemul imunitar, in sarcina, isi incetineste activitatea si este mult mai permisiv.
Daca sistemul tau imunitar ar functiona la cote normale, el ar ajunge sa perceapa bebelusul ca pe un corp strain si sa il atace, prin urmare aceasta “lenevire” a sa este perfect normala si benefica. Ea vine, insa, la pachet cu o sensibilitate la virusuri cu care nu esti obisnuita, prin urmare e destul de probabil ca un microorganism care il lasa indiferent pe partenerul tau, sa se manifeste neplacut daca ajunge la tine.
Din fericire, in cazul racelii obisnuite, bebelusul tau nu va experimenta nici unul dintre simptomele atat de neplacute cu care te confrunti tu. Iar cele mai multe raceli vor trece de la sine, atata timp cat te odihnesti si bei suficiente lichide. Singurul simptom care merita o atentie sporita este febra: o crestere a temperaturii poate fi, in unele situatii, periculoasa, de aceea este bine ca ea sa fie tinuta sub control.
Care sunt simptomele racelii? Sigur nu am gripa?
Debutul racelilor este adesea marcat de o sensibilitate crescuta in zona gatului: poti avea gatul uscat, usor iritat, sau o usturime moderata la acest nivel. De obicei dureaza o zi sau doua pana la aparitia celorlalte simptome: nas care curge sau care se infunda, stranut, o usoara stare de oboseala, tuse seaca si temperatura moderata, care nu depaseste de obicei 38 C. Aceste semne indica destul de precis ca ai intrat in contact cu una dintre cele peste 200 de tulpini de virusuri care cauzeaza o raceala banala.
In general, este destul de usor sa faci diferenta dintre o viroza banala si gripa, trecand in revista simptomele pe care le experimentezi. O raceala se instaleaza treptat, se asociaza cu temperatura corporala normala sau usor crescuta, durere in gat, nas infundat, dupa care evolueaza catre o tuse care poate persista o perioada. In cazul gripei, simptomele sunt mult mai intense, iar debutul mai brusc: stare febrila in care temperatura depaseste 38.8 C, dureri de cap, frisoane si frisoane fara febra, o durere intensa de gat, care in loc sa treaca in 2-3 zile se agraveaza, dureri musculare si o stare generala de oboseala si de slabiciune, care poate persista saptamani dupa remiterea celorlalte simptome.
Faptul ca sunt racita imi poate afecta bebelusul?
Bebelusul tau este bine protejat in interiorul sacului amniotic si nu va fi afectat de raceala ta. Pe de alta parte, o gripa contactata in primul trimestru de sarcina, sau febra, pot avea o influenta negativa asupra micutului. De aceea, medicii recomanda sa ai la indemana mijloacele necesare pentru a combate o temperatura crescuta si sa faci vaccinul impotriva gripei – in afara cazului in care ai o alta afectiune care il contraindica. Impachetarile pentru febra se pot face doar pe anumite segmente ale corpului – in special membre – dar poti lua un antitermic, printre alte remedii pentru febra.
Racelile pot fi evitate?
Virusurile respiratorii se raspandesc foarte usor, de aceea este destul de putin probabil sa le poti evita in totalitate, in decurs de aproape un an, mai ales daca iti continui activitatea normala la serviciu, circuli cu mijloace de transport in comun, ajungi in diverse aglomeratii si asa mai departe. Exista, insa, reguli generale de igiena care te pot ajuta sa stai la distanta de imbolnaviri.
Spalarea frecventa a mainilor cu apa calduta si sapun este o metoda infailibila de a tine microbii la distanta, mai ales daca ai intrat in contact cu cineva care este racit, sau daca ai frecventat un spatiu public unde oricine ar fi putut pune mana pe obiectele de uz comun. Pe acelasi considerent, evita sa iti atingi nasul, gura sau fata cu mainile, mai ales atunci cand esti prin oras.
Pe cat posibil, stai la distanta de persoanele racite – lucru dificil de realizat daca lucrezi cu publicul sau cu copiii, mai ales ca o persoana infectata este contagioasa inainte de a avea primele simptome. Atunci cand esti la serviciu, e o idee buna sa stergi cat mai des suprafetele cu servetele umede, ca sa reduci cantitatea de microbi; aeriseste frecvent, foloseste servetele de unica folosinta sau prosopul tau personal si evita situatiile in care trebuie sa folosesti tacamuri, farfurii, cani sau pahare pe care le folosesc si altii.
Stilul de viata este adesea eficient in cresterea rezistentei nespecifice a organismului la diverse agresiuni. O alimentatie sanatoasa, bogata in vitamine si mai ales in vitamina C, te va face sa rezisti mai bine agresiunilor. Un supliment de zinc dupa debutul primelor simptome ar trebui sa reduca durata acestora. Pastrarea unui regim de viata activ, cu miscare in aer liber, este una dintre cele mai bune solutii atunci cand vine vorba despre preventie.
Remedii populare eficiente compatibile cu sarcina
De multe ori, o raceala banala trece de la sine intr-o saptamana si in doar 7 zile cu tratament – spune o vorba din popor. De multe ori, starea generala se amelioreaza de la sine in cateva zile, iar simptomele deranjante pot fi cu usurinta combatute cu ajutorul remediilor populare sigure pentru aceasta perioada din viata ta. Pe de alta parte, daca ai puroi in gat, chiar si fara febra, e mai sigur sa urmezi un tratament antibiotic recomandat de medic.
De pilda, in cazul gatului tau dureros, un ceai caldut cu miere si lamaie reprezinta adesea o alinare binevenita. Atentie mare la diferitele ceaiuri pe care ai vrea sa le consumi, caci unele dintre ele nu sunt sigure in sarcina, in timp ce efectele altora nici nu au fost testate. Poti adauga miere si lamaie la o cana de apa plata incalzita – si eviti, astfel, orice ingrijorare. Poti suge cate o lingurita de miere dupa mese, ca sa dezinfectezi local si sa calmezi iritatia, sau poti face o gargara cu apa calduta cu sare. Apa de mare este, de asemenea, eficienta in desfundarea nasului – in timp ce multe decongestionante locale vin cu o doza oarecare de risc, avand in vedere ca ele determina vasoconstrictie si, in cantitate mare, pot afecta cantitatea de sange care ajunge la bebelus.
Hidratarea este esentiala atat pentru normalizarea temperaturii corporale, cat si pentru ameliorarea simptomelor. Mucoasa nazala si faringiana vor fi bine hidratate, ceea ce reduce simptomele neplacute, iar daca ai la dispozitie si un umidificator, pentru ca si aerul din camera sa aiba umiditatea adecvata, e cu atat mai bine.
Odihna este de cele mai multe ori supra- sau subestimata. Unele persoane cred ca daca isi petrec 3 zile numai in pat se vor vindeca mai repede, in timp ce altele se mandresc cu faptul ca pot ”duce pe picioare” orice raceala. Nici una dintre aceste atitudini nu este de ajutor; ca intotdeauna, moderatia este cheia, deci probabil ca cel mai bine este sa ii oferi corpului odihna binemeritata atunci cand o cere, si sa iti pastrezi ritmul de viata activ, inclusiv cu exercitiu fizic, atunci cand e posibil.
Alimentatia poate aduce un aport bine-meritat de vitamine si minerale care sa sustina functia sistemului imunitar. De pilda, vitamina C este un antioxidant si un antiviral puternic, in timp ce zincul este recunoscut ca un bun modulator al raspunsului imun, deci consuma cat mai multe fructe si legume crude, oua, iaurt, ovaz, carne de curcan si de vita. Daca iti plac, scoicile gatite sunt, de asemenea, o importanta sursa de zinc.
Cand e cazul sa suni doctorul?
Desi cele mai multe raceli pot fi gestionate in siguranta si cu deplin succes acasa, exista si unele situatii in care este preferabil sa ceri sfatul medicului. De pilda, daca termometrul tau indica o temperatura mai mare de 37.7C, e bine sa il contactezi ca sa afli care e metoda cea mai potrivita de a combate febra, in functie de trimestrul de sarcina in care te afli.
Este, de asemenea, o idee buna sa il suni daca simptomele nu te lasa sa mananci sau sa te odihnesti, daca mucusul din nas sau pe care il expectorezi capata culoare galbena sau verzuie, daca tusea este suieratoare sau insotita de durere in piept si daca sinusurile tale par sa explodeze si iti dau dureri de cap.
De asemenea, in cazul in care simptomele pe care le ai nu dispar in termen de 10 – 14 zile, este mai bine sa discuti cu medicul si sa ii ceri opinia; este posibil ca viroza ta sa se fi complicat cu o suprainfectie bacteriana.
Exista medicamente sigure pentru sarcina?
Desigur, intotdeauna ne dorim ca racelile sa treaca repede, cu miere si lamaie, dar uneori acest lucru nu este posibil, fie ca ar dura prea mult, fie ca simptomele sunt atat de neplacute incat nu te lasa sa te odihnesti, sa te hranesti sau sa te hidratezi corespunzator. Nu recomandam sa urmezi sfaturile de pe internet, ci sa iti contactezi intotdeauna medicul obstetrician; el este singurul in masura sa faca cele mai pertinente recomandari in legatura cu medicatia pe care este sigur sa o iei, tinand cont de particularitatile sarcinii tale. Te sfatuim sa faci acelasi lucru si cu retetele primite de la medicul de familie, nutritionist, reumatolog sau orice alt specialist.
Exista o lista de medicamente pe care este sigur sa le iei pentru a combate simptomele racelii, atunci cand esti insarcinata. Insistam, insa, ca fiecare caz este particular, asadar aprobarea obstetricianului este obligatorie. Pe aceasta lista sunt incluse:
- Paracetamolul. Este considerat in general sigur in orice perioada a sarcinii si poti apela la el pentru a combate durerile de cap sau sinusuri si pentru a ameliora senzatia de nas infundat. Este important sa optezi pentru Paracetamol simplu, caci exista si variantele mai complexe, care contin diverse adaosuri care nu mai sunt compatibile cu sarcina.
- Medicamente pentru tuse. Nu iti vom oferi denumiri comerciale de produse, caci aceasta este sarcina medicului tau, care iti va oferi de asemenea si dozajul adecvat. Este suficient sa stii ca da, poti capata ajutor prompt in cazul in care tusea ta este deosebit de deranjanta.
- Unele decongestionante nazale. Desi prima alegere ar trebui sa fie spray-ul cu apa de mare, uneori este nevoie sa apelezi si la altceva, ca sa poti respira in timpul somnului. Exista un numar satisfacator de produse compatibile cu sarcina, dar cel mai bine este ca medicul sa fie cel care iti indica alternativele.
- Unele antihistaminice. Aceasta categorie de medicamente este indeosebi utila pentru persoanele care sufera de alergii, sau care, din cauza findului alergic, tind sa dezvolte simptome deosebit de intense atunci cand au caile respiratorii afectate de un virus altminteri “prietenos”. Totusi, majoritatea medicilor vor prefera sa te tii la distanta de ele macar pe durata primului trimestru de sarcina; ulterior, exista si variante compatibile, care nu risca sa iti afecteze copilul.
Intotdeauna discuta cu medicul inainte de a lua orice medicament, chiar si un remediu homeopat. Pe de alta parte, daca ai primit o recomandare, nu amana inceperea tratamentului numai pentru ca traiesti cu senzatia ca toate medicamentele sunt periculoase pentru fat. Este adevarat ca unele se asociaza unui risc important, insa altele sunt inofensive, iar medicul tau stie sa faca diferenta.
Tu te-ai confruntat cu neplacerile unei raceli in perioada sarcinii? Cum le-ai combatut? Ce remedii ti s-au parut a fi eficiente? Ce recomandari ti-a oferit medicul tau obstetrician?