Un joc pentru intreaga familie!
Cauti un joc pe care intreaga familie sa il joace cu entuziasm si al carui nivel de dificultate sa se poata adapta varstei si priceperii participantilor? Aceasta este una dintre cele mai bune alegeri pe care le poti face!
De ce am comandat jocul de societate Ubongo
Eram in cautarea unor jocuri cu care sa improspatez stocul familiei, caci de unele dintre ele ne cam plictisisem (jucam si azi cu placere un Nu te supara, frate!, dar numai cu conditia sa fim 4 participanti si sa avem mult timp la dispozitie), iar altele nu ne-au prins cine stie ce, astfel ca am hotarat sa le daruim mai departe.
Habar nu aveam ce e cu Ubongo, desi fiica-mea cea mare imi spusese ca “parca e un fel de Catamino”, lucru cu care am fost partial de acord atunci cand am urmarit o prezentare a jocului pe YouTube.
Mai pe scurt, jocul mi-a placut pentru ca scopul in sine este unul “educativ”, in sensul ca stimuleaza simtul practic si viziunea in spatiu, modul de prezentare este atractiv pentru copii, nu exista riscul de a “invata pe de rost” solutiile pentru fiecare provocare, iar gradul de dificultate poate fi adaptat la nivelul participantilor. Teoretic, jocul li se adreseaza copiilor de peste 8 ani, dar fetita mea de 6 ani a fost un competitor potrivit in familia noastra si s-a descurcat bine – e adevarat, la nivelul de dificultate redus, dar a castigat runde chiar impotriva noastra, a adultilor.
Cum arata produsul
Jocul a fost comandat din unul dintre magazinele online de incredere cu care colaborez eu frecvent, astfel ca l-am primit direct acasa, prin curier, fara sa imi bat capul cu deplasari prin oras si cautat cel mai bun pret in 5 magazine fizice, intre care e nevoie sa ma deplasez cu masina sau autobuzul. Personal, am optat si pentru plata cu cardul, pentru ca urasc momentul livrarii, cand de obicei nu am la mine cash si trebuie sa fug pe nepusa masa la bancomat.
Asadar, am primit jocul propriu-zis bine ambalat suplimentar intr-o alta cutie de carton. Cutia originala masoara in jur de 35 x 35 x 7 cm si contine cateva informatii de baza privind continutul si modul de desfasurare a jocului. A fost momentul in care am aflat si ca acesta a castigat numeroase premii pentru cel mai bun joc al anului in Austria, Finlanda, Suedia si Norvegia.
Odata desfacuta cutia, i-am deslusit continutul: instructiuni simple, complete, concrete si foarte usor de parcurs, 36 de planse de joc, 4 seturi de piese, un zar, o clepsidra, pietrele pretioase si tabela cu rundele jocului.
Fiecare dintre cele 35 planse de joc are doua fete, pentru doua grade diferite de dificultate. Pe cea mai usoara, suprafata de joc trebuie acoperita integral cu ajutorul a 3 piese; pe cea mai dificila, exista 4 piese. Pentru fiecare fata a planselor exista cate 6 provocari, prin urmare jocul iti pune la dispozitie, in total, 432 de variante pe care e imposibil sa le memorezi.
Cele 12 piese care se regasesc in fiecare dintre seturi au dimensiuni si forme diferite. Atunci cand zarul indica o anumita varianta de joc, pe tablita vei vedea marcate care sunt cele 3 sau 4 piese pe care trebuie sa le folosesti pentru a acoperi integral caroiajul alb de pe cartonul tau. Pentru ca fiecare jucator are o provocare diferita de indeplinit, nu exista riscul ca ei sa se inspire unul de la celalalt sau sa trebuiasca sa isi ascunda rezolvarea.
Teoretic, jocul se desfasoara contra timp: conteaza sa termini primul sarcina pe care o ai de indeplinit, caz in care vei primi un punctaj mai mare, dar si sa indeplinesti sarcina in intervalul de timp asigurat de golirea completa a clepsidrei, caz in care, indiferent de pozitia ocupata in clasamentul jucatorilor, vei fi totusi recompensat.
Punctajul se realizeaza cu ajutorul pietrelor pretioase incluse in pachet si al tabelei de marcare a rundelor. Primii doi participanti care indeplinesc sarcina vor primi, de pe tabela cu runde, un bonus de cate o piatra pretioasa, dupa care au dreptul sa mai extraga una din saculet; restul participantilor, de pe pozitiile 3 si 4, vor extrage doar piatra din saculet.
Valoarea diferita a pietrelor face ca punctajul final maxim sa nu apartina neaparat celui mai priceput dintre jucatori, asadar chiar si participantii de varsta mai mica, sau cu o mai slaba viziune in spatiu, au posibilitatea de a castiga jocul.
Pentru ca nu suntem foarte competitivi si pentru ca oricum avem in familie un participant care este mai mic decat varsta indicata de ambalaj, noi am preferat sa renuntam la presiunea pe care o pune clepsidra. De asemenea, dupa cateva runde am ajuns la concluzia ca jocul e mai corect pentru toata lumea daca eu aleg sa joc varianta mai dificila, in care trebuie sa pozitionezi corect 4 piese, dandu-le un mic avantaj copiilor. Sunt decizii pe care le veti lua, fiecare, in familie.
Ce ne-a placut
Jocul ne-a placut mult pentru ca iti pune la contributie mintea si iti dezvolta niste abilitati pe care probabil nici nu esti constient ca le ai. Primele runde sunt mai complicate in aparenta, dupa care parca mintea se reseteaza si se adapteaza cerintelor, iar gasirea solutiei nu mai pare la fel de dificila. Pe de alta parte, exista si variante la care trebuie sa recunosc ca eu nu am fost in stare sa gasesc solutia, pe care a gasit-o unul dintre copiii mei in locul meu.
Durata unui joc complet este ceva mai mica de jumatate de ora; desigur, depinde si de viteza participantilor. Ideea este ca nu ajungi sa te plictisesti inainte de final, sau sa te simti obosit sau depasit de solicitare.
Pentru noi, inclusiv calcularea punctajului a fost amuzanta, in special pentru copii, care sunt mai competitivi si carora chiar le pasa cine castiga; pentru mine ca parinte satisfactia a venit din aritmetica pe care a “servit-o” cea mica, acum in clasa pregatitoare, care nu a ajuns inca la acest capitol.
In sfarsit, marturisesc ca mie imi place si prezentarea generala a jocului: piesele sunt de buna calitate, atractive, in culori vii si vesele, durabile, nu ai nevoie de mult spatiu pentru desfasurarea acestuia.
Ce nu ne-a placut
Daca e sa gasesc vreun minus al acestui joc, acesta e faptul ca am stat mereu cu emotii ca pietrele pretioase vor ajunge sa se rataceasca. Noi avem si pisici, care abia asteapta sa le fugareasca pe sub mobila. Daca as fi adaugat ceva acestui produs, asta ar fi fost o forma de colectare a recompenselor castigate de fiecare jucator, ca un fel de paharut de plastic sau altceva, solutie la care probabil ca vom apela si noi pentru un plus de siguranta.
Concluzie
Cumparatorilor pasionati de jocuri de familie le recomand cu caldura sa ia in calcul aceasta alternativa pe care o consideram cel putin interesanta, daca nu excelenta. Noua ne-a placut mult si o jucam cu entuziasm, in diferite combinatii de copii, parinti si bunici.