Un joc ideal pentru intreaga familie
Nu sunt multe jocuri de societate care sa li se adreseze in egala masura celor mari si mici, sau care sa poata fi la fel de bine jucate intr-un grup de prieteni, indiferent de varsta medie a acestora. Monoply Clasic este absolut special din acest punct de vedere.
De ce am comandat Monopoly Clasic
Ca sa fim sinceri, achizitia acestui joc a pornit din dorinta acuta a unuia dintre copii de a-l juca si din frustrarea acestuia ca la scoala, de multe ori, nu reuseste sa intre in echipa care se distra astfel. Desi nu suntem mari fani a jocurilor de societate, insistenta juniorului, impreuna cu amintirea ca am jucat si noi, cand eram mici, o versiune a acestui joc, ne-au convins sa facem mica investitie.
Primul obstacol pe care l-am intalnit a fost ce versiune de joc sa alegem, pentru ca exista mai multe pe piata. Experienta nefericita cu un Monopoly cu printese, primit in dar acum niste ani de la cineva, ne-a facut sa fugim de asemenea inovatii tematice: regulile erau foarte prost explicate si optiunile de joc erau cel putin dezamagitoare. Asadar, am cautat varianta “normala” si originala.
Am avut surpriza de a descoperi ca, inclusiv in cadrul acesteia, exista mai multe alternative. Posibil ca, dupa ce aprofundam modul de joc (inca adaptat, pentru ca vrea sa participe si mezinul familiei), sa apelam si la extensiile care ne invata sa trisam, cine stie? Deocamdata, ne-am oprit la varianta clasica, despre care am citit destul recenzii pozitive incat sa ne convinga.
Cum arata produsul
Produsul arata neasteptat de bine, daca e sa ne gandim la cum arata varianta veche, pe care o cunosteam. Livrat prompt si bine ambalat, el este impachetat intr-o cutie de dimensiuni medii, usor de transportat, astfel ca am jucat Monopoly si intr-o seara petrecuta la o cabana de munte, fara sa ne blestemam zilele noi, cei mari.
In interior vei gasi tabla de joc, instructiuni complete, banii, cartonasele cu “surprize” (foarte realiste de altfel, nici nu stii cand te loveste bucuria unei noi taxe) si figurinele pentru joc: nu le putem spune pioni pentru ca sunt personalizate – putin ciudat, daca ne intrebi, dar am promis sa ne documentam putin sa vedem daca exista vreo poveste in spatele faptului ca poti cumpara proprietati din postura unui dinozaur, a unei masini sau a unei palarii.
Daca tabla e fabricata dintr-un carton rezistent, daca pionii sunt metalici si cu o multime de detalii, iar cartonasele – surpriza sunt foarte corect si romaneste traduse, banii au fost, pentru noi cel putin, o mica dezamagire: ne asteptam la un material un pic mai bun decat simpla foaie de hartie, care este de altfel destul de greu de manevrat si, de ce sa nu recunoastem, expusa uzurii rapide.
Ce ne-a placut
Pai, ca sa incepem cu inceputul, ne-a placut ocazia de a juca unul dintre cele mai cunoscute jocuri de societate, intr-un mod decent, cu instructiuni clar detaliate, care cuprind toate posibilele situatii ce ar putea aparea. Este un joc foarte bine si atent gandit, care concureaza cu succes cu jocuri mai noi si foarte pe val.
Ne-a placut calitatea materialelor si am fost surprinsi ca ai nostri copii nu au avut mirari legate de originalitatea figurinelor de joc. Practic, dupa ce ne-am adunat prima oara in jurul mesei, jocul a decirs frumos si firesc pentru toata lumea, iar regulile au fost mereu langa noi ca sa ne ajute.
Ne-a incantat faptul ca jocul este integral adaptat in limba romana, cu strazi reale si cunoscute din Bucuresti.
Ne-a placut impactul pe care l-a avut jocul asupra copiilor nostri, pentru care s-a dovedit un foarte util mecanism de educatie financiara. Mezinul, la inceput de scoala abia, a inceput sa isi calculeze banii si sa faca socoteli legate de restul pe care ar trebui sa il primeasca, cu mult inainte de a incepe asta la scoala, si amandoi au inceput sa devina mai preocupati de economisire sau de un mod intelept de gestionare a banilor, pentru a obtine in viitor o sursa stabila de venit.
Ce nu ne-a placut
Singurul lucru pe care il putem reprosa, pana la acest moment, jocului sau producatorilor acestuia este calitatea bancnotelor de hartie, care nu sunt mai deloc rezistente si care se dovedesc si greu de manevrat, pentru ca se lipesc intre ele.
Concluzie
Este un joc de familie (alte propuneri, aici) pe care il recomandam cu siguranta oricui doreste sa testeze acest gen de distractie. Poate merita spus ca la noi, cel mai mic jucator are 6 ani, dar ca ne-am distrat foarte bine si noi, parintii, intre noi, jucaldu-l.