Cum, cand si cu ce incepe diversificarea bebelusului?
Diversificarea bebelusului este un subiect de maxim interes in randul mamicilor; statisticile arata ca el este mai citit, studiat si aprofundat decat orice alta tema legata de cresterea si ingrijirea micutilor. Acest articol isi propune sa iti prezinte in detaliu care sunt recomandarile pe care Organizatia Mondiala a Sanatatii le face in ceea ce priveste introducerea alimentelor solide la bebelusi.
Trebuie sa subliniem ca aceste recomandari sunt cele de care tin cont si medicii pediatri, si medicii de familie cu competente in pediatrie, si ca ele ar trebui respectate si de catre parinti, pentru ca asigura, in prezent, cele mai bune premise pentru o dezvoltare armonioasa a micutilor. Informatiile din acest articol se regasesc in documentatia disponibila pe site-ul oficial www.who.int.
Reguli alimentare de baza pentru bebelusi
Inainte de a porni pe lungul drum al diversificarii, trebuie sa ai clare in minte cateva lucruri asupra carora OMS insista.
Bebelusii trebuie alaptati exclusiv timp de minim 4 luni, preferabil timp de 6 luni. Laptele matern este singurul aliment complet, perfect adecvat pentru ei, componentele sale antiinfectioase reprezentand un avantaj pe care nici o formula de lapte praf nu il poate egala.
Diversificare bebelusi la 6 luni este recomandarea standard pentru copiii sanatosi, nascuti la termen. Diversificare bebe poate fi inceputa de la varsta de 4 luni numai cu acordul medicului. Nu uita ca un bebe la 5 luni este mai bine pregatit digestiv pentru alimente solide decat un bebe la 4 luni, iar bebelusul la 6 luni are un tub digestiv mai matur decat il avea cu 4 saptamani mai devreme.
Alaptarea ar trebui sa continue pentru macar 2 ani, chiar daca, in paralel, copilul primeste si alimente solide sub forma de mancare de bebelusi..
Odata inceputa diversificarea, alaptarea trebuie sa se faca in continuare la cerere, ori de cate ori si pentru oricat timp doreste bebelusul.
Alimentele solide oferite micutilor trebuie sa indeplineasca o serie de conditii de baza: sa fie o sursa bogata in energie si substante nutritive, sa fie curate si sigure, usor de preparat prin adaptarea retetelor pe care le consuma intreaga familie si sa includa ingrediente locale si pe care parintele si le permite din punct de vedere financiar.
Diversificare la 7 luni presupune ca bebelusul trebuie sa primeasca 3 mese solide pe zi; pana la un an, numarul lor trebuie sa creasca la 5. Se incepe cu doar cateva lingurite, dupa care mesele cresc treptat din punct de vedere cantitativ.
Copilul trebuie incurajat cu entuziasm sa manance in timpul meselor si al gustarilor. Nu se apeleaza la diverse trucuri care sa ii distraga atentia, cum ar fi desene animate pentru copii de 2 – 3 ani, jucarii si asa mai departe.
Prepararea portiilor pentru copil trebuie facuta cu respectarea unor reguli stricte de igiena, folosind doar ingrediente proaspete si ustensile perfect curate. Toate alimentele solide bebe mananca din farfurie, cu lingurita sau furculita; nu se administreaza cu biberonul.
In cazul in care copilul este bolnav, alapteaza-l la cerere si serveste-i portii mici de alimente potrivite. Nu restrictiona sanul in incercarea de a-l determina sa manance mancare gatita. Odata inceputa convalescenta, ofera-i copilului portii mici si frecvente pana cand recupereaza pierderea in greutate din perioada bolii si isi reia ritmul obisnuit de crestere.
De ce este atat de importanta diversificarea?
Pe masura ce bebelusul creste si devine din ce in ce mai mobil, si nevoile sale nutritive si energetice cresc proportional. Prin umare, laptele matern pe care il primeste nu mai reuseste sa ii acopere necesarul.
Dar nu numai cantitatea de energie de care are nevoie bebelusul la 6 luni este mai mare decat ce ii poate furniza laptele matern; situatia este chiar mai evidenta atunci cand este vorba despre fier.
Pana in apropierea varstei de 6 luni, bebelusul beneficiaza de rezervele de fier pe care le avea in momentul nasterii, pentru ca aportul prin laptele matern este extrem de mic.
Un bebe de 8 luni, bebelusul are nevoie, in medie, de un aport de 0.8 mg de fier pe zi, in timp ce laptele matern furnizeaza o cantitate de doar 0. 03 mg, aproximativ, iar rezervele de la nastere sunt deja epuizate, prin urmare o sursa externa de fier este obligatorie.
Asadar, incepand cu varsta de 6 luni, este imperativ ca bebelusul sa primeasca alimente bogate in fier, intervalul de varsta pana la implinirea unui an de viata fiind cel mai expus la declansarea anemiei feriprive. Acest lucru este valabil si pentru alte oligoelemente, prin urmare inceputul diversificarii este esential pentru a preveni diverse forme de malnutritie.
Cele mai problematice reusurse de care are nevoie bebelusul in aceasta perioada sunt fierul, zincul, vitamina A si energia, prin urmare alimentatia bebelusului trebuie sa se concentreze in aceasta directie.
Care e cel mai bun moment pentru inceperea diversificarii?
Bebelusilor ar trebui sa li se administreze alimente solide atunci cand laptele matern nu mai reuseste sa faca fata nevoilor organismului. In cazul celor mai multi dintre copii, asta se intampla intre 4 si 6 luni de viata. Este, de asemenea, varsta la care sistemul nervos al acestuia se maturizeaza suficient incat sa ii permita sa isi controleze voluntar miscarile limbii.
Nu este insa singura schimbare care apare la acest interval de varsta. Bebelusii sunt curiosi, sunt tentati sa bage totul in gurita, sunt interesati de gusturi noi si urmaresc cu atentie cum mananca adultii din apropiere. Acum erup si primii dinti, si chiar daca ei nu sunt folositi eficient pentru mestecat, il stimuleaza pe bebelus sa efectueze miscari de masticatie in plan vertical.
Tot acum, intregul aparat digestiv al micutului incepe sa devina si el pregatit sa digere alimente noi, in plus fata de laptele matern. Chiar daca pana la varsta de un an, se considera ca baza alimentatiei ramane laptele, este esential, din motivele expuse mai sus, ca bebelusului sa ii fie oferite si alte preparate.
De ce diversificarea prematura este nociva pentru bebelus?
Cand diversificarea la bebelusi incepe mai devreme decat este recomandat de catre specialisti, ea se asociaza cu un risc semnificativ de aparitie a unor complicatii sau intarzieri in dezvoltare. In primul rand, bebe mai mic de 4 luni nu are nevoie de aceste alimente; ele sunt consumate in detrimentul laptelui matern, care este deocamdata singurul aliment complet pentru copil. O cerere mai mica de lapte se asociaza si cu o scadere a productiei si cu intarcarea prematura.
Un bebelus a carui diversificare incepe prea devreme va consuma mai putin lapte matern, ceea ce inseamna ca va primi mai putine elemente cu rol de protectie pentru sistemul imunitar, deci va fi mai expus la diverse tipuri de imbolnaviri.
Riscul de afectiuni digestive este de asemenea crescut, in parte pentru ca nici un aliment gatit nu este la fel de curat ca laptele supt direct de la san. In plus, la aceasta varsta foarte frageda, bebelusilor li se ofera de obicei alimente semilichide, care contin o cantitate mare de apa si putini nutrienti, care ii umplu stomacul fara a-i oferi resursele de care are nevoie.
Indirect, rarirea supturilor poate conduce la declansarea primelor ovulatii in organismul mamelor; riscul unei sarcini aparute atat de devreme se rasfrange asupra bebelusului: o noua sarcina poate determina intarcarea prematura din cauza scaderii productiei lactate, a sensibilitatii sporite a sanilor si a obstacolelor psihologice pe care le intampina viitoarea mama; mama nu mai este la fel de disponibila pentru bebelus, la o varsta la care el nu este inca pregatit sa o “imparta”, recomandarea medicilor fiind de spatiere a sarcinilor la minim un an, din motive de siguranta, atat pentru mama cat si pentru noul produs de conceptie.
De ce amanarea diversificarii este nociva pentru bebelus?
Atunci cand amani prea mult debutul diversificarii, expui copilul altor riscuri. Cel mai important dintre ele este cel ca micutul sa nu primeasca nutrientii de care are nevoie pentru o crestere si dezvoltare armonioase. Riscul de malnutritie si de carente severe creste cu fiecare zi dupa varsta de 6 luni, cea mai periculoasa la aceasta varsta fiind anemia feripriva.
Pe masura ce trece timpul, bebelusul devine din ce in ce mai interesat de alte aspecte si depaseste curiozitatea legata de alimente. E pacat sa nu profiti din plin de aceasta perioada in care e inclinat natural catre gusturi si texturi noi; daca o ratezi, te poti confrunta cu un copil mofturos la mancare, cu numeroase fixatii legate de texturi sau culori si asa mai departe.
Tine cont ca un meniu de bebe de 10 luni trebuie sa fie apropiat de ceea ce mananca familia la fiecare masa, cu amendamentul ca o portie de mancare pentru bebelusi va fi preparata adecvat varstei sale. retine, de asemenea, ca un meniu de bebe de 8 luni trebuie sa contina 3 mese de solide in fiecare zi, care sa includa ingrediente bogate in fier.
Care sunt cele mai potrivite alimente pentru inceputul diversificarii?
Primele alimente introduse in meniul lui bebe difera mult in functie de traditie si de mostenirea culturala. Mai importante decat alimentul in sine, sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca acesta, ca sa fie considerat potrivit pentru un bebelus.
Conform OMS, un aliment adecvat trebuie sa fie o sursa bogata de energie, proteine si oligoelemente, in special fier, zinc, vitaminele A si C si acid folic. El trebuie sa fie igienic si sigur, lipsit de bacterii patogene, de substante chimice sau fragmente de os sau alte fragmente dure, care l-ar putea rani pe copil. Alimentele trebuie oferite la o temperatura potrivita, cu grija sa nu fie prea fierbinti.
In mod ideal, se prefera ca retetele pentru bebelusi sa includa alimente de baza, simple, usor de procurat si rapid de preparat, fara adaos de sare si fara sa fie picante. Ele trebuie sa ii placa bebelusului, dar si sa fie usor de mancat de catre acesta.
Nu se mai recomanda nici un fel de tabel de diversificare strict, cu zile, ingrediente si asa mai departe, s-a renuntat la schema de diversificare pe care poate si-o aminteste mama ta, ci se respecta reguli si principii de baza.
Alimente de baza
Alimentele de baza pot fi reprezentate de cereale (orez, mei, grau, porumb), cartofi, cartofi dulci, linte (nu are contraindicatii) si asa mai departe. In fiecare familie exista anumite obiceiuri alimentare, insa diversificarea bebelusului poate fi o buna ocazie sa testezi noi retete. Principalul aport al alimentelor de baza este reprezentat de energie; unele dintre cereale pot reprezenta si o sursa de proteine.
Din pacate, cerealele sunt foarte sarace in fier, zinc si calciu, ba mai si contin un compus chimic care blocheaza absorbtia fierului din alimentele care il contin. Asta inseamna ca, pentru a constitui o buna sursa de nutrienti, aceste alimente de baza trebuie asociate cu alte ingrediente.
Cerealele
Exista adesea tendinta de a le oferi bebelusilor, in primele etape ale diversificarii, cereale. Ele se amesteca fie cu apa, fie cu lapte, insa este necesara o cantitate mare de lichid pentru ca ele sa ajunga la o consistenta adecvata pentru micut, ceea ce inseamna ca nutrientii si asa nu foarte bine reprezentati, sunt si mai diluati.
Aceeasi situatie se intalneste si la supa pentru bebelusi: oricat de bune ar fi ingredientele si oricat de bine ar manca bebelusul, pur si simplu in stomacul sau mic nu poate incapea suficient incat sa isi asigure necesarul de nutrienti pentru crestere.
In cazul in care in micul dejun al familiei, de pilda, cerealele integrale sunt un ingredient traditional, exista modalitati de a le imbogati din punct de vedere nutritional. Poti adauga un pic de unt, fructe sau unt de arahide, pasta de seminte de susan, si le poti prepara cu o cantitate mai mica de lichid, astfel incat sa i le dai copilului cu lingurita. Pana la urma, gris cu lapte pentru bebe poate fi o reteta minunata, cata vreme este preparata corect, imbogatita cu ingrediente care ii sporesc valoarea nutritiva si administrata limitat….
Acelasi este cazul supelor: in loc sa ii dai bebelusului zeama in care au fiert legumele, le poti scoate pe acestea si pasa, diluandu-le putin cu o cantitate mica de zeama si adaugand putin unt sau ulei de masline.
Boabele si semintele
In aceasta categorie intra mazarea, fasolea, semintele de chia, floarea soarelui, susan, dar si uleiurile extrase din acestea. Principala lor calitate este aceea ca sunt foarte bogate in proteine, insa nu ofera cantitatea necesara de vitamina A, iar daca discutam despre variantele uscate, nici vitamina C nu este prea bine reprezentata.
Toate aceste alimente includ o serie de substante, denumite anti-nutrienti, care impiedica absorbtia elementelor necesare pentru o crestere sanatoasa. Fierberea pe plita cu gaz sau coacerea la un aragaz cu cuptor electric reuseste sa distruga majoritatea acestor anti-nutrienti, insa ramane in continuare o categorie de compusi care impiedica absorbtia fierului; pentru a-i elimina, e bine sa lasi boabele la inmuiat peste noapte, si sa arunci apa respectiva, gatindu-le cu apa curata.
Alimente de origine animala
Alimentele de origine animala includ pestele, fructele de mare, lactatele, ouale si carnea. Carnea si organele sunt o sursa foarte buna de fier si zinc; pe langa faptul ca ofera o cantitate mare din aceste elemente, ele sunt si foarte usor absorbabile in organism.
Fierul, vitamina A si acidul folic sunt in mod normal depozitate in ficat, deci consumul, chiar si a unei cantitati mici din acest organ, reprezinta o buna sursa, care trebuie valorificata. Galbenusul de ou este bogat in vitamina A si in fier, dar din pacate fierul din aceasta sursa este greu de absorbit. Laptele ofera cantitati insemnate de vitamina A, cu conditia sa fie integral, caci compusul se regaseste in grasime.
Lactatele si alimentele care contin oase mici si care se mananca (cel mai adesea diverse variante de peste) sunt o sursa foarte buna de calciu.
Fructe si legume
O dieta sanatoasa este imposibil de obtinut in absenta fructelor si a legumelor crude. Ele sunt esentiale pentru a asigura necesarul de micronutrienti, asadar nu uita sa asociezi meniului copilului rosii, spanac, broccoli, dovleac, varza, morcovi, ardei etc.
La capitolul fructe, cel mai important lucru pe care trebuie sa il retii este ca se recomanda administrarea fructului ca atare, cu pulpa, nu sub forma de suc. Din pacate, sucul este o buna sursa de glucide, insa sunt calorii goale caci fibrele care faciliteaza absorbtia celorlalti nutrienti sunt eliminate din sucuri.
Care sunt gustarile potrivite?
In primii ani de viata, bebelusii si copiii au nevoie si de gustari, strecurate printre mesele principale. Banana, avocado, mango si orice alt fruct, iaurtul, laptele, budincile facute din lapte, painea cu unt sau cu unt de arahide, biscuitii de casa sunt bune exemple de gustari nutritive si sanatoase.
Consumul de lichide
Odata ce bebelusului i se ofera alimente solide, el va avea nevoie si de un aport sporit de lichide. Ca si in cazul alimentelor, este esential ca apa pe care o bea sa fie curata si fara microbi, de aceea iti recomandam sa o fierbi, sa o filtrezi sau sa consumi apa imbuteliata. Apa pentru bebelusi nu trebuie sa provina din izvoare si fantani, caci aceasta are in general un continut foarte ridicat de nitriti, care pot cauza probleme serioase. Laptele trebuie fiert (in cazul in care nu optezi pentru varianta pasteurizata), iar fructele trebuie bine spalate inainte de stoarcere.
Nici una dintre aceste bauturi nu trebuie sa inlocuiasca alimentele solide sau sanul. In cazul in care decizi sa ii oferi bebelusului apa in timpul mesei, asigura-te ca nu bea prea mult deodata.
Ceaiul reduce absorbtia fierului, prin urmare el trebuie evitat. Daca doresti, totusi, sa il oferi copilului, asigura-te ca il dai la o distanta de minim 2 ore inainte sau dupa masa.
Cata mancare solida, si cat de des?
La inceputurile diversificarii, majoritatea parintilor se intreaba cat mananca un bebelus si cat de des. Pe de alta parte, unii dintre bebelusi sunt curiosi si gata sa exploreze, altii sunt mai reticenti, dandu-le batai de cap mamicilor.
Pentru inceput, e suficient sa oferi doua lingurite de mancare pentru bebelusi la 6 luni, de doua ori pe zi. Nu e obligatoriu sa apelezi neaparat la piure de legume, linguritele fiind, in acest caz, doar un reper cantitativ; daca preferi sa optezi pentru diversificarea naturala, poti oferi bucatele de alimente. Treptat, vei creste cantitatea si numarul de mese de solide, oferindu-i timp bebelusului sa se adapteze.
In toata aceasta perioada alaptarea trebuie sa continue la cerere, indiferent cat de frecvent isi doreste bebelusul. In ceea ce priveste cantitatea pe care o va ingera aceasta, ea creste treptat, ca si numarul de mese: bebelusul la 7 luni va avea 3 mese, vor exista 5 mese pe zi in meniu bebe 1 an.
OMS recomanda ca textura alimentelor sa fie de asemenea adaptata varstei copilului. In primele zile, sau pana la aproximativ 8 luni, alimentele e bine sa fie oferite moi, eventual sub forma de pasta, dar poti opta si pentru varianta reprezentata de autodiversificare; un meniu bebe 8 luni contine alimente care vor fi pasate cu furculita sau taiate in bucatele de dimensiuni mici, astfel incat sa il stimuleze sa mestece cu gingiile, sa il obisnuiasca si cu diferite texturi, si sa ii ofere satisfactia de a putea apuca si baga in gura singur mancarea.
Este bine ca mesele sa respecte principiile noastre ca adulti: un mic dejun de bebe de 8 luni poate include ou, cereale, tartine, in timp ce retete de bebelusi de 6 luni vor fi mai simple si vor avea rol de experimentare a gusturilor.
Pana la varsta de minim 2 ani, alaptarea trebuie sa continue la cerere. Daca diversificarea la copii este inceputa inainte de varsta de 6 luni, 1 sau 2 mese de solide sunt suficiente, si ele se ofera doar in completarea sanului, deci micutul va fi lasat sa suga mai intai.
Incurajeaza copilul sa manance
Exista o granita fina intre a incuraja un bebelus sa fie curios si sa exploreze lumea gustului, si a-l forta sa manance mai mult decat are nevoie. Cu ce se incepe diversificarea? In general cu legume sau combinatii de legume.
Pofta de mancare a bebelusului este un bun indicator al nevoilor sale, cu conditia ca acesta sa fie sanatos, bine hranit si incurajat sa manance. Scaderea poftei de mancare poate fi semnul unei boli fizice – o anemie, sau pur si simplu o viroza la inceput si in desfasurare – dar poate avea si alte cauze: tristete, gelozie pe aparitia unui frate mai mic, nevoie de atentie, sau pur si simplu plictiseala fata de acelasi meniu in fiecare zi. Problema este ca daca pofta de mancare ramane scazuta pentru o perioada mai lunga de timp, exista riscul de malnutritie.
Este foarte important ca un adult sa supravegheze indeaproape mesele unui bebelus pana inspre varsta de 2 ani. La varste mici, atentia sa este foarte usor de distras, asa ca se poate sa ceara jos din scaunul de masa numai pentru a observat ceva mai interesant.
La inceputul mesei, bebelusului i se va pune o portie adecvata intr-un castronel care ii apartine in exclusivitate. Adultul trebuie sa stea langa el si sa il incurajeze activ sa manance, ajutandu-l atunci cand nu se descurca singur.
Copilul nu trebuie grabit. De multe ori, el mananca putin, se mai joaca, apoi mai mananca iar. Ai nevoie de imaginatie, rabdare si un bun simt al umorului ca sa fii un partener potrivit pentru mesele celor mici. Odata ce bebelusul s-a oprit din mancat, poti sa astepti cateva minute si apoi sa il ispitesti iar.
Bebelusii sunt intr-o permanenta cautare a independentei si obtin satisfactii uriase atunci cand reusesc sa se hraneasca singuri: ofera-i o bucata de mancare adecvata pe care sa o poata tine in manuta, dar asigura-te intre timp ca mai si inghite cate ceva din alimentele puse la dispozitie.
Hraneste copilul de indata ce da semne ca ii este foame; daca il obligi sa astepte, va deveni nervos si mofturos si iti va fi greu sa il mai convingi sa se hraneasca.
Cat trebuie sa manance un bebelus? Nu exista o regula precisa. Mesele trebuie sa fie un moment relaxat, de aceea este absolut interzis sa hranesti bebelusul cu forta; nu vei face decat sa ii creezi aversiune fata de momentul propriu-zis al mesei.
Mancarea pentru bebelusi nu trebuie sa contina zahar sau sare, dar asta nu inseamna ca trebuie sa fie fada. O poti condimenta cu o multime de plante aromatice, ba exista chiar si retete sanatoase pentru ciocolata bebelusului, cu faina de roscove.
Poti sa te astepti la mici tulburari digestive; asemanator cu scaunul bebelusului hranit cu lapte praf, si scaunul bebelusului diversificate este mai dens si predispus la constipatie.
Sfaturile pe care le-ai primit de la medicul care supravegheaza evolutia bebelusului seamana cu recomandarile facute de Organizatia Mondiala a Sanatatii?