Cateva aspecte la care trebuie sa te astepti dupa cezariana
Poate ca operatia de cezariana prin care tocmai ai trecut a fost calea pe care ai ales-o chiar tu ca sa iti aduci pe lume bebelusul, sau poate ca a venit ca o surpriza, in momente de panica, in care travaliul nu avansa corespunzator, sau bebelusul tau era supus unui stres prea mare.
Oricum ar fi, ai auzit probabil de zeci sau sute de ori ca recuperarea dupa cezariana este dificila. Sa fie, oare, chiar asa? Sa vedem ce presupune ea.
Recuperarea fizica
Imediat dupa nastere
De indata ce dispare efectul anesteziei, echipa medicala iti va administra analgezice care sa te ajute sa suporti mai usor durerea din zona operatiei. Vei constata, de asemenea, ca ele sunt eficiente si in calmarea durerii asociate cu contractiile uterine normale, care se produc sub influenta oxitocinei, menite sa diminueaza hemoragia locala prin comprimarea vaselor de sange, sa elimine lohiile si sa reduca uterul, treptat, la dimensiunile de dinainte de sarcina.
Mobilizare
In cel mult 24 de ore dupa interventie, dar de multe ori mai devreme de atat, personalul medical te va sfatui sa te mobilizezi. Vei beneficia de ajutor ca sa te ridici prima oara din pat, si probabil ca sa iti montezi braul special, care ajuta, prin compresia asupra zonei, la diminuarea tensiunii musculare care determina aparitia de durere locala.
Nu vei beneficia de tratament special, indulgenta si nici nu se folosesc saltele antiescare in maternitati. Cu cat incepi mai repede sa te misti, cu atat mai usor se va produce si recuperarea. Daca nu au fost complicatii la nastere de care sa tii cont, oricat de dificil ti s-ar parea, impulsioneaza-te sa te misti.
Nu trebuie sa te astepti sa fie usor sa faci primii pasi, insa este demonstrat ca odata depasite primele minute, durerile devin mult mai usor de suportat si scad mult in intensitate. In plus, este obligatoriu sa te misti ca sa te poti ocupa singura de bebelus, iar mobilizarea este extrem de importanta si in procesul de vindecare.
In momentul in care incepi sa te deplasezi singura scade riscul formarii de trombi in vasele de sange, se stimuleaza circulatia sangvina si peristaltismul intestinal – sunt, cu adevarat, primii pasi spre vindecare.
Sangerarea
In general, mamele care au nascut prin cezariana elimina o cantitate ceva mai mica de lohii, pentru ca, dupa nasterea bebelusului, medicul obstetrician indeparteaza cu atentie intreaga placenta, dar curata si o parte dintre “resturi”. Ca durata de eliminare, media indicata de catre specialisti ca fiind normala este tot de 6 saptamani, dar adesea mamicile sustin ca nu au sangerat atat de mult timp, sau ca sangerarea s-a produs cu intermitente.
Ca si in cazul nasterii vaginale, se recomanda prezentarea la medic daca lohiile incep sa aiba un miros neplacut, daca faci febra, sau daca sangerarea este atat de abundenta incat umpli 3 tampoane pe ora, timp de 3 ore consecutiv.
Constipatie
Dupa orice interventie chirurgicala abdominala, constipatia este un risc asociat. Pe de o parte, el se datoreaza recomandarii frecvente de efectuare a unei clisme inainte de interventie, care goleste intestinul gros. Pe de alta parte, efectul anesteziei se extinde si asupra musculaturii din peretele intestinal, a carei contractilitate este mult redusa si uneori poate dura si cateva zile inainte sa se reia.
Iar lucrurile sunt agravate de dieta post-operatorie, care se recomanda sa fie una care sa nu baloneze si sa nu creeze reziduuri importante; cu alte cuvinte, una fara fibre. Consumul de lichide ramane, asadar, esential in aceasta perioada, necesarul organismului fiind, oricum, crescut.
Hemoroizi
Hemoroizii sunt una dintre cele mai frecvente probleme ale gravidelor, iar daca te-ai confruntat cu aceasta provocare in sarcina, constipatia despre care tocmai mentionam nu e de natura sa faca lucrurile mai suportabile. Igiena locala foarte stricta este imperios necesara; iti poti intreba medicul daca poti continua tratamentul din sarcina si in perioada alaptarii.
Disconfortul la urinare
Poate fi sau nu prezent, in functie de momentul in care a fost efectuata cezariana si de montarea si pastrarea pe pozitie a sondei urinare. In cazul in care discutam despre o cezariana de urgenta, efectuata dupa ce ai trecut printr-o buna parte de travaliu, e posibil ca zona sa fie afectata de un oarecare edem local; presiunea pusa de capul bebelusului pe nervii din zona poate sa determine de asemenea un control deficitar asupra sfincterului vezicii urinare.
De cele mai multe ori, inainte de intrarea in operatie, o asistenta monteaza o sonda urinare care este pastrata pe pozitie pana ce proaspata mamica incepe sa se deplaseze singura si, deci, poate folosi toaleta; sonda poate irita uretra si sa determine aparitia unui disconfort in zona.
Incontinenta urinara
In cazul nasterilor prin cezariana, aceasta este o problema mai rar intalnita; totusi, si sarcina in sine, nu doar efortul de expulzie, pot determina slabirea musculaturii planseului pelvin, de aceea e important sa reiei sau sa incepi exercitiile Kegel cat mai curand.
Frecventa urinarii
Edemele din ultima parte a sarcinii sunt o realitate pentru orice gravida, iar utilizarea anestezicelor la nastere pare sa favorizeze si mai mult acumularea de apa in tesuturi, astfel incat a doua zi dupa operatie poti avea surpriza sa te trezesti cu picioarele mai umflate decat ti le aminteai. Daca bei suficienta apa si te deplasezi cat mai mult, vei vedea ca drumurile la baie devin tot mai frecvente, iar edemele se diminueaza pana la disparitie, in doar cateva zile.
Sanii si lactatia
Daca in cazul cezarienelor efectuate la cald, lactatia se instaleaza cam in acelasi interval de timp ca in cazul nasterii vaginale, in cazul cezarienelor programate, poate dura putin mai mult pana cand “vine laptele”. Dar cand folosim aceasta sintagma, ne referim la momentul cunoscut ca furia laptelui, nu la colostrul care se afla la dispozitia bebelusului inca de prin luna a saptea de sarcina.
Iti recomandam rabdare si moderatie; este adevarat ca punerea bebelusului la san la cerere reprezinta o metoda fara gres de a stimula lactatia; totusi, daca dupa primele ore de la nastere, copilul nu mai este multumit de laptele pe care i-l poti oferi, si continua sa planga desi este tinut la san suficient, probabil ca este cazul sa apelezi la ajutorul temporar al unei portii de lapte praf.
Administrata cu seringa sau cu lingurita, numai dupa ce copilul a supt, si numai pana la instalarea lactatiei, aceasta suplimentare nu va sabota sub nici o forma succesul alaptarii.
Plaga operatorie
In primele zile dupa operatie, medicul te va chema zilnic sa iti examineze plaga, sa o dezinfecteze si sa iti schimbe pansamentul. Ulterior, vizitele se vor rari probabil o data la doua zile, urmand ca la 7 zile, daca totul merge conform planului, sa te cheme sa iti scoata firele de sutura.
Chiar si dupa aceea, va cadea in sarcina ta sa mai monitorizezi o vreme aspectul cicatricii, ca sa identifici imediat aparitia edemelor, a rosetii locale, sau a unor secretii care ar trebui sa te indrume catre o noua evaluare. Pana la scoaterea firelor ti se va recomanda sa ai grija sa nu uzi pansamentul; dupa aceea, sa mentii plaga curata si uscata.
Este normal ca, la solicitarea musculaturii din zona, sa existe un anumit nivel de durere sau disconfort, dupa cum e normal ca luni dupa interventie, sa simti zona din imediata apropiere a cicatricii, partial amortita.
Recuperarea emotionala dupa cezariana
Un aspect particular pe care dorim sa il abordam, atunci cand vine vorba despre acest tip de nastere, este cel al femeilor care si-au construit un intreg plan de nastere naturala si, din diverse motive, au ajuns sa fie obligate sa treaca prin experienta unei interventii chirurgicale.
De multe ori, viitoarele mamici sunt atat de pornite in directia mersului natural al lucrurilor, incat se concentreaza doar pe aceasta varianta, se informeaza doar in aceasta directie si isi creeaza un plan amanuntit si asteptari detaliate despre cum va veni pe lume copilul.
Iar cand ceva nu merge conform planului, aceste mame sunt mai expuse la riscul de a percepe cezariana ca pe o experienta traumatizanta, de a se recupera mai greu dupa acest gen de soc si de a dezvolta o depresie postnatala.
Trebuie sa stii ca singurul rezultat care conteaza atunci cand e vorba despre aducerea pe lume a unui copil, este ca atat mama cat si bebelusul sa fie sanatosi si in siguranta. Daca in situatia ta particulara, cezariana nu a fost o alegere, ci o solutie salvatoare de vieti, nu ar trebui sa te culpabilizezi, ci sa te bucuri ca a existat aceasta optiune si ca acum tii in brate un copil sanatos.
Ai in fata ani lungi in care sa stabilesti cu el o conexiune apropiata si durabila, in care sa ii indrumi frumos primii pasi in viata – si pe urmatorii, iar calea pe care a intrat in aceasta lume chiar paleste ca importanta in fata acestor lucruri.
Cum a decurs recuperarea ta dupa cezariana? A fost o cezariana la cerere, sau una cu recomandare medicala? A fost efectuata programat, sau dupa inceperea travaliului? Ce sfaturi ai pentru o mamica ce se pregateste pentru aceasta experienta?