Diastaza abdominala – informatii, remedii si sfaturi practice
Ai nascut de ceva vreme, ai revenit la greutatea de dinainte de sarcina, si totusi burtica ta continua sa arate de parca ai fi in luna a cincea? Ei bine, s-ar putea sa te confrunti cu o problema relativ frecventa in randul mamicilor: diastaza abdominala.
Desi cele mai bune sfaturi si un diagnostic de certitudine poti primi din partea kinetoterapeutului, acest articol iti ofera informatiile de baza; un bun punct de pornire pentru a te motiva sa investighezi acest subiect si o imagine de ansamblu asupra tipului de recuperare pe care il poti incepe chiar la tine acasa.
Ce este diastaza abdominala?
Considerata, de unii, ca fiind acea problema despre care nimeni nu vrea sa discute, diastaza abdominala mai este denumita, in termeni medicali, diastasis recti. Ea defineste o modificare anatomica reprezentata de distantarea anormala a celor doi muschi drepti abdominali.
Pentru ca exista un oarecare grad de controversa in legatura cu care este de fapt distanta normala, definitia acceptata este ca discutam despre diastaza abdominala (sau dehiscenta muschilor abdominali) atunci cand spatiul dintre cele doua grupe musculare depaseste 2 cm.
Care e legatura dintre sarcina si diastaza abdominala?
In perioada de sarcina se produc numeroase modificari anatomice, determinate de cresterea semnificativa a dimensiunilor uterului. Aceasta crestere are impact inclusiv asupra musculaturii abdomenului, ceea ce poate face ca cele doua benzi musculare paralele sa se indeparteze una de cealalta.
Banda de tesut conjunctiv care le uneste este fortata de presiunea din interiorul abdomenului, iar elasticitatea sa este afectata de mecanismele hormonale care contribuie si la relaxarea ligamentelor din structura bazinului, in vederea facilitarii nasterii naturale. Astfel, anatomia abdomenului se schimba.
Uneori, zona se vindeca de la sine, imediat dupa nastere. Alteori, insa, la 6 luni dupa nastere, aceasta revenire la normalul de dinainte de sarcina nu se produce. Rezultatul evident este acea burtica de care nu reusesti sa scapi in ciuda dietelor si a exercitiului fizic regulat pe care il practici.
Problema este atat de larg raspandita, incat peste 98% dintre femei se confrunta cu ea imediat dupa nastere. La 6 luni de la nastere, pana la 40% dintre femei inca sufera de diastaza.
Cum aflu daca am ramas cu diastaza dupa nastere?
Nu este deloc complicat sa evaluezi situatia. Nu trebuie decat sa urmezi cativa pasi simpli.
Intinde-te pe spate, pe jos, pe o salteluta de gimnastica sau pe o alta suprafata plana si relativ rigida, cu genunchii indoiti si talpile pe podea. Pune o mana pe abdomen, cu palma orientata catre propriul corp; ridica usor capul de pe sol, atat cat sa simti ca musculatura abdominala s-a incordat.
Pipaie cu degetele spatiul de pe mijlocul abdomenului, imediat deasupra si dedesubtul buricului. Daca latimea sa este de minim doua degete, probabil ca suferi de diastaza abdominala si acesta este motivul pentru care inca nu ai ajuns la conditia fizica pe care ti-o doresti, si pentru care jeansii tai nu se asaza cum ar trebui, chiar daca numarul de kilograme pe care il ai este cel de dinainte de sarcina. Daca spatiul depaseste 4-5 cm, diastaza este considerata severa, iar majoritatea medicilor cad de acord ca ar trebui intervenit chirurgical.
Ce am de facut ca sa scap de diastaza?
Din pacate, atunci cand vine vorba despe diastaza, lucrurile nu sunt neaparat simple si de cele mai multe ori este necesara o evaluare obiectiva din partea unui specialist kinetoterapeut, care sa iti recomande si o serie de exericitii specifice, menite sa reduca spatiul ramas intre cele doua benzi musculare. Asta pentru ca, nu vei incepe pe cont propriu un program de exercitii fizice solicitante, la fel cum nu vei cara obiecte grele, impinge un scarificator de gazon ca sa-ti aranjezi gradina sau realiza tot felul de sarcini grele prin gospodarie.
Preocupate de propriul aspect fizic, multe dintre mamici sunt tentate sa inceapa cat mai curand un program de exercitii care sa le faza sa arate ca inainte de sarcina; celebrele “abdomene” cunoscute de toata lumea sunt un ingredient nelipsit din aceste programe, pentru ca putine femei stiu ca ele nu fac decat sa agraveze o diastaza deja existenta.
Este esential sa gasesti un antrenor cu experienta pe acest gen de probleme si sa nu te lasi pe mana oricarui antrenor de fitness de la salile de sport pe care te gandesti sa le frecventezi. In cazurile severe, si mai ales daca nu ai in plan sa mai faci si alti copii, probabil ca cea mai buna optiune este cea a interventiei chirurgicale de remediere. Pe de alta parte, daca diastaza nu este mare, si daca planuiesti sa mai faci si alti copii, merita sa investesti timp si efort in corectarea acesteia prin exercitii specifice.
In cazul in care nu stai bine nici la capitolul timp, nici din punct de vedere financiar, o idee buna poate parea sa urmaresti clipuri pe YouTube, de pilda, cu exercitii menite sa corecteze diastaza. Specialistii insista, totusi, sa consulti si un terapeut certificat, care sa te ajute sa inveti sa efectuezi corect exercitiile recomandate; altfel, risti sa nu ai rezultatele scontate, sau sa agravezi lucrurile, cum ai facut in cazul in care te-ai apucat de abdomene, de exemplu.
Exercitii pe care le poti face si acasa
Desi suntem de acord ca recomandarile unui specialist te pot ajuta mai mult decat sfaturile de pe internet, in vederea alcatuirii unui program eficient de exercitii pentru abdomen pentru femei, menit sa remedieze diastaza, exista totusi cateva lucruri simple pe care le poti incerca si tu acasa.
- Asaza-te pe o suprafata plana, cu spatele drept. Pune ambele maini pe muschii abdomenului. Incet, incordeaza muschii, tragandu-i drept in spate, catre coloana. Mentine incordarea timp de 30 de secunde. Fa 10 repetari.
- Culca-te pe spate pe o suprafata corespunzatoare. Indoaie genunchii intr-un unghi de 90 de grade. Ridica usor capul de pe sol, cu barbia in piept, si in acelasi timp incordeaza abdomenul, tragandu-l catre coloana vertebrala. Mentine contractia timp de 2 secunde, apoi coboara capul incet pe sol alte 2 minute. Fa 10 repetari.
- Flotari in picioare, cu talpile la distanta de un brat de perete. Ai grija ca musculatura abdomenului sa fie incordata in timpul flotarilor, Fa 20 de repetari.
- Asaza-te cu spatele lipit de perete, cu picioarele in fata si fa o genoflexiune pana ajungi la un unghi de 90 de grade intre gambe si coapse. Pe masura ce revii la pozitia verticala, incordeaza muschii abdomenului. Da 20 de repetari.
- Fa genoflexiunile mentionate la punctul 4 mentinand o minge din burete intre genunchi, pe care sa o strangi pe masura ce cobori
Diastaza poate fi prevenita?
Este greu de spus in ce masura exercitiile fizice contribuie la diminuarea riscului de a dezvolta diastaza abdominala, dar realitatea demonstreaza ca femeile cu o conditie fizica buna, care continua sa ramana active si pe perioada sarcinii, ajung mai rar sa se confrunte cu aceasta problema. Desigur, si burta dupa nastere isi revine mai repede la forma initiala.
Desigur, odata ce ai depasit primul trimestru, poate deveni din ce in ce mai complicat sa mergi la sala, dar exista sporturi si exercitii care pot fi practicate cu succes chiar si in aceasta perioada, si care antreneaza musculatura trunchiului.
Cand este cel mai bine sa tratezi diastaza?
Desigur ca, cel putin teoretic, cu cat intervii mai devreme, cu atat mai bine, caci si tu te vei bucura de look-ul pe care ti-l doresti cu atata ardoare. Realitatea este ca nu e niciodata prea tarziu ca sa actionezi pentru eliminarea problemei; o poti face si la ani de zile dupa ultima nastere.
Durata pana la recuperare completa variaza in functie de gradul de diastaza pe care il aveai si de cat de dedicata esti programului de recuperare. Poate fi vorba despre cateva saptamani, sau chiar despre cateva luni.
Tu ai avut diastaza dupa nastere? Cum ti-ai dat seama de asta? Ce masuri ai luat ca sa remediezi problema si ce rezultate ai avut? Cat a durat ca sa vezi imbunatatiri?