Ajutor! Bebelusul meu nu vrea sa stea in carucior!
Caruciorul este una dintre cele mai importante achizitii spre care se grabesc viitorii parinti. desi majoritatea bebelusilor accepta usor caruciorul, exista insa si unii care se pun pe plans de cum il vad, daramite sa poata fi plimbati in el.
Situatia este jenanta, frustranta, enervanta si incomoda, caci in loc sa te bucuri si tu de o plimbare linistita sau de soarele de primavara, vei sfarsi, cu copilul intr-o mana si impingand carutul cu mana libera, sau facand ture prin cartier cu bebelusul in sistem de purtare, in timp ce vecinele se relaxeaza la o poveste pe banca. Exista solutii?
Verifica eventualele semne de disconfort fizic
Atunci cand bebelusul tau e suparat si plangacios, verifica mai intai existenta unor eventuale probleme fizice. Poate ii e cald, poate sta incomod, poate il strange scutecul, poate ii e frig, sau foame, poate centura de siguranta il jeneaza undeva, sau poate pur si simplu are nevoie de insertul pentru nou-nascut ca sa aiba o pozitie mai comoda.
Cauta semne de disconfort emotional
Bebelusii isi doresc sa stea in brate: asa e natural, e pur si simplu instinctiv sa isi doreasca asta. Totusi, exista momente in care ei trebuie lasati din brate in patut, in balansoar, pe salteluta de joaca sau in carucior. Cei mai multi dintre ei vor protesta, cel putin la inceput, dar exista lucruri pe care le poti face pentru ca tranzitia sa fie mai usoara.
O suzeta le poate oferi un grad sporit de confort emotional; un landou sau un carucior din care copilul te vede mereu il poate face sa se simta mai bine; un insert care sa ii ofere senzatia ca e “continut” ii poate spori sentimentul de siguranta.
Multi copii au nevoie de un minim de contact fizic cu parintele sau adultul in care au incredere, caz in care poate fi suficient sa ii intinzi un deget pe care sa il tina in timpul plimbarii. Poti incerca si asta, macar la inceput, pana cand juniorul se obisnuieste cu rutina utilizarii caruciorului.
Atentie la momentul ales
Mai ales daca ai un bebelus foarte sensibil, trebuie sa alegi intelept momentul in care il asezi in carucior. Daca ii e foame, probabil ca nu va aprecia ideea ta; daca e obisnuit sa doarma numai la san si tu il asezi, obosit fiind, in carucior, desigur ca va protesta.
Unii bebelusi nu rezista deloc la oboseala, devin supraagitati si nu se mai calmeaza in timpul plimbarilor. Incearca sa alegi un moment de buna dispozitie, sau unul in care micutul da primele semne de oboseala, pentru a avea sanse mai mari de succes.
Ofera variante de distractie
Este posibil ca bebelusul sa nu fie cine stie ce incantat de perspectiva de a sta in carucior, in loc sa fie tinut in brate, dar cu o jucarie noua, e destul de probabil sa uite ca situatia nu ii convine.
In functie de varsta celui mic, un carusel muzical poate fi suficient; pentru cei mai mari, poti achizitiona o multime de jucarii cu sistem de prindere de carucior, astfel incat sa nu trebuiasca sa le aduni permament de pe jos.
Ofera gustari sanatoase
Daca juniorul tau a ajuns deja la varsta diversificarii, unele gustari sanatoase pot sa il “tina” in carucior pentru cateva minute. Depinde mult de tipul de diversificare pentru care ai optat, de etapa in care va aflati, de preferintele copilului si de eventualele recomandari medicale, insa exista solutii acceptabile.
Ai mereu o solutie de rezerva la indemana
Exista momente in care efectiv nu poti sa iei bebelusul in brate, oricat de nemultumit ar fi el de carucior. Pentru acestea, un sistem ergonomic de purtare poate reprezenta o solutie care sa iti lase, totusi, mainile libere.
O alta solutie este sa apelezi la asa-zisele jucarii “interzise”; am vazut bebelusi care pot sta ocupati peste 15 minute cu un simplu pachet de servetele de hartie, sau cu eticheta textila a unei jucarii, sau cu alte asemenea maruntisuri pe care nici nu le-ai considera, in mod obisnuit, jucarii.
Desigur, de fiecare data cand ii lasi pe mana un obiect care nu intra in categoria jucariilor, trebuie sa stai cu ochii pe el pentru a preveni eventuale accidente.
In cazul in care bebelusul refuza permanent sa stea in carucior, poate e cazul sa iei o pauza si sa te orientezi catre alta solutie. De pilda, existe mame care se inteleg foarte bine cu diferite sisteme de purtare ergonomice si spun ca li se pare mai usor astfel decat cu caruciorul.
Nu dispera!
Bebelusii si copiii mici sunt foarte schimbatori. Un bebelus care nu a vrut deloc sa stea in landou poate indragi enorm un carucior sport. Un copil care la 6 luni urla ca din gura de sarpe cand vedea caruciorul, se poate urca la un an in el ca sa doarma, cand e obosit in timpul unei excursii.
Nu insista sa il pui in carucior daca nu doreste si daca plange nonstop, dar propune-i la intervale de timp si aceasta varianta de plimbare. De multe ori, copiii care au refuzat caruciorul ca bebelusi, il accepta cu usurinta cand mai cresc putin si reusesc sa mearga pe picioarele lor; este o alternativa mai comoda si pentru ei, atunci cand obosesc.
In cazul nou-nascutilor
Multi bebelusi foarte mici, in primele saptamani de viata, protesteaza atunci cand sunt asezati in carucior. Inainte de a renunta, incearca sa ii oferi micutului tau suzeta, sau sa il impingi pentru cateva minute; miscarea leganata s-ar putea sa il ajute sa se linisteasca si sa il “imprieteneasca” cu noul sau accesoriu.
Exista parinti care spun ca tiparul acesta de plans initial, care se linisteste dupa 1-2 minute de plimbare si de cantat sau vorbit cu glas bland, se pastreaza pentru luni de zile in cazul copiilor lor.
Micutul tau a acceptat usor caruciorul, de la bun inceput? Daca nu, ce trucuri v-au ajutat? La ce varsta a devenit, in sfarsit, mai atras de acest mod de deplasare? Ti s-a intamplat sa refuze landoul, dar sa accepte imediat un carucior sport (aici o lista cu exemple comparate)?