Leacuri eficiente, inutile sau periculoase pentru raceala la copii
Copiii racesc – marea lor majoritate – repede si usor. Practic, daca stai sa pui pe hartie toate simptomele, ajungi probabil la concluzia ca ai parte de cate o viroza pe an, in perioada gradinitei. Desigur, cele mai multe raceli sunt usoare: congestie nazala, stranut, tuse, dureri de gat, febra usoara pentru 2-3 zile. Chiar si asa, starea generala a copilului poate fi influentata de disconfortul cauzat de aceste simptome, care nu il lasa sa se odihneasca bine.
Cum in cazul virozelor, tratamentul este in general simptomatic, iar rabdarea este esentiala, multi dintre parintii copiilor mai mari nici nu mai merg la medic, decat daca lucrurile se agraveaza.
Exista o varietate destul de mare de leacuri naturale: unele dintre ele cu eficienta recunoscuta, recomandate inclusiv de catre medici, altele transmise “din batrani”, care nici nu strica, dar nici bine nu se stie daca fac, si in sfarsit, o a treia categorie care, desi utilizate de mult timp, pot deveni chiar periculoase.
Contents
De ce anume ai nevoie?
Hidratare corespunzatoare. Fie ca e vorba despre apa simpla sau carbogazoasa, infuzii din fructe sau plante, sucuri naturale, facute in casa, apa calduta cu miere si lamaie, supa sau ciorba, lapte – toate sunt alternative adecvate. Totusi, ar trebui sa eviti bauturile care contin cofeina, pentru ca ele accentueaza eliminarea lichidelor din organism. Atunci cand corpul este bine hidratat, caile respiratorii vor fi corect emoliate, se va ameliora usturimea in gat, iar tusea productiva la copii va deveni mai usor de suportat pentru ca secretiile vor fi mai bine expectorate.
Odihna. Stii ca atunci cand esti racit nu ai chef de nimic si iti doresti doar sa zaci in pat? Ei bine, si copiii au nevoie de odihna. Uneori, starea lor generala este buna, ceea ce ii face sa aiba chef de zbantuiala, dar chiar si asa, ei trebuie lasati sa doarma cat isi doresc si trebuie sa eviti sa ii angajezi in activitati solicitante cand au simptome de raceala, chiar daca par sa se simta bine.
Nivelul lor de energie este oricum mai scazut decat normal. Poate ca e o idee buna sa urmariti impreuna un desen animat frumos, sau sa cititi in pat.
O gargara cu apa sarata. Desigur, daca varsta copilului iti permite sa il inveti sa faca asta. O jumatate de lingurita de sare, dizolvata intr-un pahar cu apa, nu numai ca alina durerea, dar are si rol dezinfectant.
O lingurita de miere. Supta lent, in decursul a aproximativ 5 minute, calmeaza gatul iritat, are rol antibacterian si antiviral. si ajuta si la durerea in gat persistenta.
Spray cu apa de mare. Este foarte eficient in calmarea mucoasei nazale, fluidizarea secretiilor, reducerea congestiei. In plus, se poate folosi la orice varsta si previne agravarea congestiei nazale pana la sinusuri infundate, otite si alte complicatii.
Bea lichide caldute. Infuzia de plante, supa de pui, sucul de mere caldut sunt doar cateva exemple; ele ajuta la calmarea durerii locale si la reducerea congestiei, ajutand la eliminarea mai usoara a mucusului.
Umidificator. Un nivel corespunzator de umiditate in incapere poate ajuta, de asemenea, la eliberarea cailor nazale. Este, insa, esential sa nu depasesti nivelul de umiditate recomandat (40 – 55%) si sa cureti zilnic aparatul (aici o lista comparativa), pentru a evita raspandirea in aer a germenilor.
O baie calduta. Pe care o poti imbogati cu o doza de sare de baie; aburii eliberati astfel vor fi foarte utili in fluidizarea secretiilor, fie ca este vorba despre un nas infundat, sau despre o bronsita in toata regula.
Comprese calde. Poti folosi sare calda, mamaliga, orez incalzit, puse in mai multe straturi de material si asezate pe pieptul copilului. Contribuie la fluidizarea secretiilor, insa desigur, e necesar sa iei toate masurile de precautie necesare ca sa eviti arsurile accidentale.
Ce nu functioneaza?
Antibioticele. Stim ca nici macar nu sunt naturale, dar trebuia sa le includem pe lista aceasta, pentru ca Romania este campioana inca la folosirea intensiva a antibioticelor. Aceasta clasa de medicamente este absolut inutila in cazul infectiilor virale, in schimb va deteriora flora intestinala, ceea ce afecteaza si mai rau imunitatea organismului.
Care sunt remediile care “macar nu fac rau”?
Vitamina C. Studiile efectuate pana acum nu aduc nici un fel de dovezi concludente ca administrarea unei doze mari de vitamina C ar reduce durata unei raceli, sau ca ar putea preveni instalarea unei viroze.
Pe de alta parte, administrarea regulata a vitaminei C pare sa fie utila in cazul persoanelor care sunt expuse frecvent la o concentratie mare de virusuri, cum e cazul copiilor care merg in colectivitate.
Echinacea. In ciuda marketingului care o prezinta ca fiind un imunostimulator excelent, rezultatele studiilor medicale ofera rezultate contradictorii. Unele dintre ele nu au reusit sa identifice nici un beneficiu. Altele au demonstrat o oarecare reducere a gravitatii si duratei simptomelor, in cazul administrarii din primele faze ale racelii.
Se pare ca maximum de eficienta se atinge atunci cand tratamentul este inceput de la primele simptome si continuat timp de 7 – 10 zile. Desi e sigura pentru adulti, la copii dozarea trebuie facuta cu atentie. De asemenea, este obligatoriu sa consulti medicul si sa ii ceri aprobarea, pentru ca echinacea pare sa interactioneze cu o multime de medicamente.
Zinc. In anul 1984 a fost efectuat un studiu ale carui concluzii sustineau ca suplimentele de zinc ar preveni imbolnavirile. Studiile ulterioare, insa, au avut rezultate contradictorii. Se pare ca administrat in primele 24 de ore de la aparitia primelor simptome, suplimentele de zinc reusesc sa scurteze evolutia bolii cu aproximativ o zi.
Insa zincul, mai ales in exces, poate avea si consecinte negative, de aceea ar fi bine sa ceri parerea unui medic inainte de a-l administra.
Ce ar trebui sa eviti?
Siropurile de tuse. Deja interzise in multe alte state europene, ele sunt de evitat, in special la copiii mici. Tusea este un mecanism natural de aparare a organismului, iar stimularea secretiilor, fluidizarea acestora, oprirea reflexului de tuse, pot avea consecinte neplacute.
De pilda, la bebelusi, administrarea de expectorante face ca secretiile sa alunece in aparatul respirator inferior, favorizand aparitia complicatiilor pulmonare. In plus, pentru ca reflexul de tuse al copiilor nu este bine dezvoltat, ei ajung ca efectiv sa se “inece” in propriile secretii.
Antitermicele oferite cu generozitate. Este adevarat ca un paracetamol sau un ibuprofen pot ajuta la combaterea congestiei nazale sau la ameliorarea starii de disconfort, insa trebuie sa intelegi si ca febra este un mecanism de aparare foarte eficient, si e pacat sa o “omori in fasa”. In functie de varsta copilului, antitermicul trebuie oferit numai cand starea generala a celui mic este alterata.
Frectiile cu alcool si/sau otet. Desi este un tratament “din batrani”, frectia cu alcool sau cu otet este foarte periculoasa; de fapt, efectele sale pot fi cu atat mai nefaste, cu cat copilul este mai mic. Alcoolul se absoarbe foarte bine prin piele, ceea ce e riscant pentru cei mici; otetul poate determina aparitia de arsuri chimice dureroase.
Uleiurile esentiale neadecvate varstei. Avand in vedere ca sunt niste substante atat de puternice, ale caror efecte nu au apucat sa fie studiate pe perioade mai lungi de timp, recomandam prudenta in utilizarea lor la orice varsta, si evitarea la copiii mai mici de 3 ani.
Tu ce “leacuri babesti” ai mai folosit cu succes?