Terci de ovaz pentru bebelusi
- 200 ml lapte/apa
- 2 linguri faina/fulgi de ovaz
- Optional: fructe, ciocolata, topping
Probabil ca ai auzit de celebrul porridge; reteta este simpla si usor de preparat, multi copii o indragesc de la varste mici, iar ea permite incorporarea si a altor ingrediente, astfel incat aroma si valoarea nutritiva sa fie schimbate.
Poti prepara terci de ovaz pornind de la faina de la ovaz, sau poti prefera fulgii de ovaz ca materie prima. Indiferent pentru ce optezi, pentru o consistenta cremoasa si gustoasa se recomanda fierberea fainii sau a fulgilor de ovaz cu lapte pana cand se transforma intr-un terci moale. Daca micutul tau nu are voie sa consume fulgi de ovaz cu lapte, poti fierbe in apa ingredientele.
Odata ce ai obtinut celebrul terci de ovaz, ramane la latitudinea ta ce faci cu el mai departe, in functie de varsta copilului si de preferintele sale. Pentru bebelusi poti apela la varianta cu fructe, de exemplu: odata ce terciul e gata si s-a racorit putin, il vei pune in blender cu feliute de mar sau cu bucatele de banana, para, curmale sau smochine, si il vei transforma intr-o pasta fina.
Pentru copiii mai mari, terciul poate fi amestecat cu bucatele de fructe, caci adeseori acestia prefera o textura care sa incurajeze masticatia. Pe langa mere poti adauga un pic de scortisoara, in timp ce bananele merg bine cu niste chipsuri sau fulgi de ciocolata.
In general, avantajul cel mai important oferit de orice terci de ovaz este tocmai aceasta adaptabilitate: el poate fi combinat cu miere si nuca, poate fi indulcit cu stevie sau curmale, ii poti adauga fructe sau iaurt, il poti consuma fierbinte sau rece. Practic, e imposibil sa nu gasesti o varianta care sa ii placa si copilului.