3 retete pentru cea mai sigura plastilina preparata acasa
Plastilina este una dintre cele mai apreciate jucarii, daca e sa ne referim la copiii de varsta relativ mica. Dar si daca ii luam in calcul pe cei mari, cei mai multi vor recunoaste ca framantarea unei bilute de plastilina ii ajuta sa se relaxeze, sau sa se concentreze mai bine la sarcinile scolare.
Parintii s-ar bucura sa le ofere micutilor lor ocazia de a se juca cu plastilina cat mai devreme, dar sunt preocupati, pe buna dreptate, de compozitia chimica a plastilinei din comert, care, desi marketata adeseori ca fiind netoxica, nu inspira foarte multa incredere, cu culorile ei aprinse si mirosul de prajitura.
In plus, daca punem la socoteala si felul in care copiii amesteca culorile, sau uita recipientele desfacute, si calculam cat de des ar trebui sa investesti in cate un pachet nou, rezulta si o solicitare destul de importanta a bugetului familiei, caci presupunem ca vrei sa cumperi un produs de calitate, nu cea mai ieftina pasta de modelat chinezeasca.
De aceea, am decis sa iti prezentam, in continuare, cateva dintre cele mai apreciate retete disponibile, pentru a face plastilina de buna calitate, ieftina si cu ingrediente cunoscute, chiar la tine acasa.
Reteta 1
Ingrediente:
1 ceasca de apa
colorant alimentar
6 cesti de faina
o ceasca ulei vegetal
Se amesteca apa si colorantul alimentar, dupa care se adauga treptat faina si uleiul, amestecandu-se continuu, pana cand consistenta devine cea adecvata, perfect omogena.
Daca doresti, poti refolosi plastilina rezultata, cu conditia sa o pastrezi intr-o cutie mica, inchisa, in frigider.
Reteta 2
Incepem prin a spune ca aceasta reteta iti va pune la dispozitie o plastilina atat de elastica, incat autorul retetei sustine ca, modelata sub forma unei bile, aceasta este capabila sa sara.
Ingrediente:
2 cesti de praf de copt
1,5 cani de apa
o cana de amidon de porumb.
colorant alimentar
Ingredientele se amesteca intr-un bol pana se obtine o pasta omogena, dupa care se asaza intr-o craticioara si se aduce la temperatura de fierbere, in timp ce amesteci continuu. Odata ce pasta s-a ingrosat, las-o sa se raceasca.
Atentie la temperatura pe care o are amestecul, atunci cand il manevrezi. Este posibil ca la exterior sa para rece, insa in interior sa fie inca fierbinte.
Plastilina obtinuta astfel se poate refolosi, cu conditia sa fie pastrata intr-un recipient mic, fara contact cu aerul.
Reteta 3
Aceasta reteta se poate dovedi perfecta pentru parintii copiilor mici, care sa spunem ca ar putea fi tentati sa bage plastilina in gura. Gustul acesteia ii va descuraja rapid…
Ingrediente:
o ceasca de sare
o ceasca de apa
½ ceasca faina (e posibil sa ai nevoie sa suplimentezi putin cantitatea
colorant alimentar
Se amesteca toate ingredientele pana se obtine o pasta omogena, care se incalzeste la foc mediu pana capata o textura groasa si elastica. Pe masura ce amestecul se raceste, incorporeaza mai multa faina, pana cand pasta nu mai este lipicioasa.
Accesorii suplimentare
Jocul cu plastilina se presupune ca va dezvolta imaginatia copilului, prin urmare sunt binevenite orice adaosuri care sa ofere mai multe instrumente pentru punerea in practica a diferitelor proiecte.
Poti adauga kitului vostru de plastilina, cateva borcanele de dimensiuni relativ mici, cu litere de lemn, ochisori mobili, nasturi, scoici, orez colorat si paste colorate sau nu, cu diferite forme, bilute de sticla, lumanari mici, pietricele colorate si asa mai departe.
Poti modifica consistenta plastilinei, adaugand un plus de stimulare senzoriala, daca incorporezi in ea orez, cuscus, seminte de mac, susan, coriandru, rumegus, nisip, sclipici sau paiete.
Poti include in jocul vostru unele obiecte care se gasesc in orice gospodarie. De exemplu, puteti folosi betisoare pe post de lumanari. Puteti strivi plastilina intr-o presa pentru usturoi, pentru a vedea cilindri subtiri rezultati. Puteti aduna cutii si cutiute in care sa depozitati, sortati, potriviti, ordonati, numarati.
Puteti adauga in jocuri cu plastelina diverse figurine, paie, tacamuri de plastic, foarfece, suporturi pentru briose, pene, conuri, bete, frunze, scoarta de copac, pahare mici din plastic, materiale textile, panglici si fundite,si in general o multime de alte chestii care vi se pot parea interesante, sau care corespund unui plan pe care l-ati facut.
Un alt lucru grozav pe care il poti face in cazul in care prepari plastilina acasa, este sa adaugi diverse arome si mirosuri. Pana la urma, nu e musai ca toata plastilina sa miroasa numai a vanilie, ca cea din comert; tu poti adauga in retete pudra de cacao, ghimbir, scortisoara, turmeric, ba chiar si uleiuri esentiale sau esente alimentare diferite, pentru o experienta senzoriala cat mai variata. Dupa care poti pune la cale jocuri de facut pizza sau jocuri de facut mancare.
Care sunt avantajele plastilinei preparate acasa?
Atunci cand discutam despre acest gen de idee, parintii se simt recunoscatori pentru faptul ca micutii lor se vor juca cu un material care ofera aceleasi beneficii ca cel din comert, insa confectionat din ingrediente cunoscute. Este un mare castig, in special pentru parintii copiilor cu diferite alergii, care cu siguranta nu au nevoie sa fie expusi la cine stie ce alte substante necunoscute.
Un alt avantaj al plastilinei preparate in casa este legat de costuri. Evident, plastilina nu este o jucarie care sa reziste la trecerea timpului, dar daca esti o persoana care iubeste calitatea si siguranta, si refuza sa investeasca in no-name-uri dubioase, aceasta pasiune s-ar putea sa devina destul de costisitoare, intr-o casa cu un copil care iubeste genul acesta de joaca.
Scurt si la obiect, plastilina facuta acasa poate fi la fel de durabila ca cea cumparata din comert, insa te vei bucura de ea la un pret mai mic. Desigur, probabil cea mai buna varianta este sa cumperi jocuri cu plastilina pentru accesoriile incluse, care iti ofera o mai mare libertate de manevra, si sa inlocuiesti treptat plastilina uscata cu cea preparata acasa.
Dupa cum ai putut descoperi citind ceva mai sus, plastilina facuta acasa ofera mai multe posibilitati de experimentare, caci ai libertatea de a testa mai multe texturi sau arome.
In sfarsit, desi poate mai important decat tot ce am spus acum, prepararea in sine a plastilinei se poate dovedi a fi o activitate foarte interesanta pentru copil, fiecare etapa de lucru din acest proces simplu putand fi considerata incitanta.
De pilda, amestecarea colorantului cu apa, modul in care difuzeaza acesta prin pasta de amidon, sunt spectaculoase pentru un micut. Faptul ca adaugarea a un pic mai multa apa, sau a unui strop de faina in plus, modifica atat de puternic consistenta plastilinei poate fi fascinant.
Voi cum va jucati cu plastilina? Care a fost unul dintre cele mai apreciate proiecte puse la cale de copilul tau? Aveti o reteta preferata de plastilina, pe care sa ne-o impartasesti, noua si cititorilor?