11 pericole asociate utilizarii umidificatoarelor
In general, in ultimii ani, s-a facut atat de multa promovare in ceea ce priveste efectele negative pe care aerul prea uscat le are asupra starii noastre de sanatate, incat parintii au investit in umidificatoare ca in unele dintre acele piese care nu pot lipsi, mai ales dintr-o locuinta in care traieste un copil.
Suntem de acord ca, folosind unul dintre cele mai bun umidificatoare, conditiile de viata si microclimatul locuintei se pot imbunatati semnificativ, dar trebuie sa tragem un semnal de alarma legat de folosirea improprie sau in exces a acestor piese.
Contents
- Un nivel prea crescut de umiditate
- Agravarea alergiilor
- Poate favoriza dezvoltarea mucegaiului
- Poate favoriza dezvoltarea acarienilor
- Poate stimula inmultirea bacteriilor
- Poate produce “praf alb”
- Poate elibera in atmosfera metale toxice
- Raceli si tuse persistente
- Poate fi implicat in accidente
- Fiecare copil reactioneaza diferit
- Nu e un dispozitiv usor de intretinut
Un nivel prea crescut de umiditate
Excesul de umezeala este cel putin la fel de nociv ca si aerul prea uscat. Daca te intrebi cat trebuie sa fie umiditatea in casa, recomandarile celor mai multi specialisti sunt sa incerci sa o mentii intre limitele de 40 – 55%.
Desigur, modul de functionare al umidificatorului trebuie personalizat in functie de caracteristicile de moment ale spatiului in care lucreaza acesta. De pilda, intr-o toamna cu temperaturi medii de 15 grade si cu ploi care dureaza zile intregi, probabil ca il vei depozita pe raft; functionarea sa va fi intrerupta si daca ai gatit toata ziua in bucatarie.
Dar cand de o saptamana temperaturile medii din zona in care stai sunt negative, probabil ca va trebui sa il folosesti la capacitate mare. Este motivul pentru care iti recomandam fie sa alegi un umidificator la un pret bun, dar care sa includa neaparat si higrometru, fie sa investesti separat intr-un asemenea dispozitiv, care sa iti garanteze un nivel sporit de control.
Agravarea alergiilor
Daca micutul tau se confrunta cu problema alergiilor care revin iar si iar, e bine sa “iei la puricat’ umidificatorul. In general, produsele din aceasta categorie sunt eficiente in a ameliora numarul si severitatea alergiilor celor mici, insa in unele situatii, efectul lor este departe de cel scontat.
De pilda, umiditatea excesiva favorizeaza inmultirea si raspandirea acarienilor, ca si proliferarea mucegaiului de pe pereti. Uneori, insa, dispozitivul poate declansa el insusi alergii, daca nu este curatat corespunzator. Un umidificator cu aromaterapie poate fi si el incriminat in cazul copiilor sensibili.
Cele mai multe alergii determinate sau favorizate de folosirea umidificatorului sunt relativ usoare: stranut, tuse, secretii nazale limpezi si relativ abundente. Insa in unele cazuri, produsul poate determina declansarea unei crize de astm. Asadar, daca folosesti umidificatorul in preajma unui copil, mai ales a unuia cu teren alergic, asigura-te ca il si intretii extrem de strict.
Poate favoriza dezvoltarea mucegaiului
Mucegaiul poate creste in interiorul componentelor unui umidificator care nu este curatat regulat, sau care nu este igienizat corespunzator. Cel mai grav lucru este ca sporii rezultati sunt raspanditi foarte eficient in mediu, prin intermediul picaturilor fine de abur eliberate in atmosfera. In cazul unei persoane predispuse la alergii, este un scenariu de cosmar.
Pe de alta parte, functionarea prea intensa, pe perioade prea lungi, a umidificatorului, ajunge sa formeze pe mobila, tavan si pereti, o veritabila pelicula umeda. Pe toate aceste materiale cu suprafata poroasa, mucegaiul se dezvolta de minune, determinand patarea peretilor si deteriorarea mobilierului.
Desigur, aceste zone servesc ca surse generatoare de si mai multi spori, agavand lucrurile chiar si pentru persoanele sanatoase, nu doar pentru cele alergice.
Poate favoriza dezvoltarea acarienilor
Acarienii sunt ca niste insecte minuscule, care pur si simplu iubesc oamenii. Iar motivul este simplu si deloc poetic: sursa lor de hrana este reprezentata de celulele de piele moarta, pe care le “imprastiem” in jurul nostru in fiecare clipa a vietii.
Tinand cont de faptul ca agentul care provoaca raia este ruda apropiata cu ei, acarienii sunt niste fiinte aproape prietenoase, care in general nu ne deranjeaza. Din pacate, insa, in unele situatii, ei pot declansa o multime de probleme.
Fecalele acarienilor contin o enzima care este puternic iritanta pentru oameni. Cei mai multi dintre noi nu avem nici o problema cu asta, dar exista persoane alergice, la care pot aparea urticarie, iritatie, tuse, wheezing si alte simptome respiratorii sau cutanate.
Ca sa se dezvolte, acarienii au nevoie si de un nivel crescut de umiditate, iar salteaua este cea mai expusa zona, avand in vedere ca este locul in care respiratia si transpiratia noastra se acumuleaza ore bune in fiecare noapte. Folosirea excesiva, chiar si cand vorbim despre cel mai bun umidificator de pe piata, poate agrava lucrurile.
Poate stimula inmultirea bacteriilor
Nu doar mucegaiul si acarienii profita in mediul umed, ci si bacteriile. Iar ele pot cauza deopotriva alergii si infectii, mai ales la persoanele cu un sistem imunitar vulnerabil, cum este cazul nou-nascutilor sau al bebelusilor mici.
Nu exista umidificatoare “antibacteriene”, in schimb exista piese murdare, in care bacteriile se inmultesc in voia cea buna, si posibilitati adecvate de curatare si intretinere, care previn aparitia complicatiilor.
Din acest punct de vedere, piesele care functioneaza pe baza de abur fierbinte prezinta un avantaj, temperatura crescuta avand un oarecare rol dezinfectant. Chiar si asa, excesul de umezeala din locuinta trebuie evitat, caci bacteriile care nu se inmultesc in interiorul aparatului, o pot face pe suprafetele incarcate cu apa.
Poate produce “praf alb”
Poate ca ai observat si tu ca, dupa o zi lunga in care umidificatorul a mers neintrerupt, pe suprafata mobilierului apare un depozit de praf fin, albicios. El se datoreaza mineralelor din apa evaporata, care sunt dispersate in atmosfera. In functie de tipul acestora, praful respectiv poate avea efecte negative asupra starii de sanatate.
Aceste particule se combina uneori cu umezeala din mediu si formeaza depozite numai bune pentru inmultirea microorganismelor.
Formarea acestui depozit poate fi prevenita prin folosirea, in umidificator, a apei distilate. De altfel, in manualele cu instructiuni de folosire ale multora dintre produse, recomandarea este sa se foloseasca nu apa simpla de robinet, ci apa distilata, iar in preajma copiilor, e cu atat mai important sa respecti regulile.
Poate elibera in atmosfera metale toxice
In functie de sursa de apa care este folosita in rezervorul umidificatorilor, studiile au demonstrat ca exista riscul ca in atmosfera sa fie eliberate nu doar urme de minerale, ci si de metale care, inghitite, nu au nici un efect, dar care pot avea un impact negativ atunci cand sunt inhalate.
Cele mai frecvente metale intalnite sunt arsenicul, cadmiul, plumbul, mercurul si cuprul. Unele dintre ele provin din tevile vechi, altele se infiltreaza din poluantii din sol, iar bebelusii, din cauza dimensiunilor reduse, sunt cei mai expusi la efectul toxic.
Raceli si tuse persistente
Este normal ca, pana la varsta de 5-6 ani, copiii sa raceasca aproape lunar, daca merg in colectivitate, dar daca unul dintre membrii familiei se confrunta cu simptome persistente de raceala, e posibil ca umidificatorul tau sa aiba nevoie de o curatare zdravana.
Cauza simptomelor poate fi virala, e adevarat, dar uneori, este vorba de o alergie la “ceva” vehiculat cu entuziasm si eficienta de catre umidificator. Un adult probabil ca face fata la acest gen de “agresiune”, insa pentru sistemul imunitar al bebelusului, poate fi pur si simplu prea mult.
O situatie particulara este aceea in care unul dintre membrii familiei sufera de o anumita infectie. Bacteriile sau virusurile vinovate pentru asta pot patrunde in filtrele umidificatorului, de unde sa fie periodic raspandite in mediu. Schimbarea regulata a filtrelor poate preveni persistenta unei asemenea infectii.
Poate fi implicat in accidente
Iar lista acestora este una lunga. Copiii se pot impiedica de cablul de alimentare si se pot lovi. Ei pot trage de cablu, ajungand sa rastoarne intreaga piesa peste ei. Priza in care este alimentat aparatul poate fi un punct de interes pentru bebelusii care abia incep sa se deplaseze independent.
Aburul fierbinte poate provoca arsuri. Varsarea apei pe langa prelungitoare sau prize creste riscul de electrocutare. Apa care balteste pe parchet il poate deteriora. Practic, lista posibilelor accidente este una lunga si suntem siguri ca scenariile posibile nu se epuizeaza niciodata.
Fiecare copil reactioneaza diferit
Mai ales in cazul bebelusilor, care nu sunt in stare sa iti explice cum se simt si ce anume ii deranjeaza, este foarte important ca tu, ca parinte, sa observi reactia pe care o are dupa pornirea umidificatorului.
Uneori pot aparea disconfort, sau o modificare a modului in care respira cel mic, fara vreo cauza evidenta; in aceasta situatie, poate ca umidificatorul ar trebui pornit sa functioneze la cea mai joasa treapta, sau poate ca exista ceva in interiorul sau care declanseaza raspunsul.
Daca in general, umidificatorul este de ajutor, nu inseamna ca el este potrivit si in situatia particulara a copilului tau. Daca bebelusul s-a nascut prematur, daca ai un copil astmatic sau cu alte afectiuni pulmonare, e foarte posibil ca umidificatorul sa nu ii priasca si sa fie nevoie de un plus de prudenta.
Nu e un dispozitiv usor de intretinut
Daca speri sa investesti intr-un obiect care sa nu presupuna prea multe batai de cap, umidificatorul nu este o alegere potrivita. Curatarea acestuia nu este cine stie ce filozofie, insa se presupune ca esti o persoana bine organizata, daca doresti sa il utilizezi in siguranta.
Piesa trebuie spalata si dezinfectata la intervale de timp regulate; ea trebuie bine uscata, golita dupa fiecare utilizare si reumpluta, chiar daca pauza de functionare a fost de doar cateva ore.
Filtrele trebuie si ele inlocuite regulat – pur si simplu, pentru un parinte ocupat, acest gen de organizare poate parea “un pic prea mult”. Totusi, este esentiala pentru sanatatea tuturor.
Voi folositi umidificatorul? Ce sfaturi pe poti da mamicilor, din propria ta experienta? Ce model ai ales si cum ti se pare intretinerea sa?