Cum e aceasta perioada si cum te poti face util?
Odata ce primul trimestru de sarcina s-a incheiat cu bine, perspectiva ca veti deveni parinti devine mai intensa, aproape palpabila. Simtul realitatii devine de-a dreptul acut: chiar veti avea un bebelus, chiar veti deveni parinti! Si, odata cu aceasta “descoperire”, vine la pachet un set nou de griji, mai intense decat pana acum.
Societatea inca le atribuie tatilor rolul de “provider”
Din fericire, din ce in ce mai putini parinti din noile generatii mai privesc lucrurile astfel, in timp ce tot mai multi tatici isi doresc sa se implice mai mult, din toate punctele de vedere, in perioada aceasta in care partenerele lor se pregatesc sa aduca pe lume un pui de om.
Chiar daca implicarea emotionala a noilor tatici nu mai este ignorata, presiunea societatii este intensa, pe zona de furnizare a “tot ceea ce este necesar” pentru ca sarcina sa decurga bine, iar bebelusul sa fie primit intr-un camin echipat cu “tot ceea ce e nevoie”. In cazul in care aspectele financiare te macina si devin o prioritate pentru tine, probabil ca e o idee buna sa discutati aspectul in cuplu, caci s-ar putea sa ai o surpriza si sa fii de fapt tu cel care isi auto-impune standarde prea inalte.
Ca sa rezumam, realitatea pe care au impartasit-o parintii care au deja experienta unui copil, este ca nou-nascutul are de fapt nevoie de foarte putine lucruri. Toate patuturile sofisticate, asternuturile pretentioase, dispozitivele mai mult sau mai putin inteligente marketate ca fiind obligatorii ca sa iti cresti copilul, s-ar putea sa fie mai degraba mofturi decat necesitati.
Vei descoperi ca in primele luni de viata bebelusul se linisteste mai bine intr-un cosulet, langa tine, in pat, decat in patutul lui care pare imens pentru el; ca doarme mai bine intr-un wrap decat in carucior in timpul plimbarilor, sau ca ignora cu talent diverse carusele, balansoare si alte mijloace de divertisment.
Daca locuiesti la bloc, interfonul este o investitie inutila, caci nu exista suficiente usi care sa te izoleze fonic de un bebelus care plange, deci nu e nici un risc a nu il auzi, iar suzeta este de multe ori refuzata de catre copiii care prefera sanul mamei.
Iar daca citesti pe forumuri liste cu “ce iti trebuie cu adevarat in primele 3 luni dupa nasterea bebelusului”, vei avea surpriza sa constati ca ele sunt mult mai scurte decat iti imaginai, si se refera strict la nevoile de baza ale acestuia, care sunt simple si putine.
Viata de cuplu
Este un alt aspect care se schimba in aceasta perioada. Tot sub influenta hormonilor, unele gravide au un apetit sexual crescut, in timp ce libidoul altora este aproape anulat. Tu esti cel care poate intelege ca exista, in spatele acestor schimbari, motive care nu tin in nici un fel de tine, si sa raspunzi adecvat. Nu este cazul sa iti faci griji in legatura cu relatia de cuplu exclusiv pe baza acestui motiv.
Exista multe alte moduri de apropiere fizica, ce pot deveni atractive si pentru o femeie insarcinata care nu isi mai doreste neaparat contactul sexual frecvent, si care vor mentine cuplul sudat. Pe termen lung, intelegerea pe care i-o oferi in aceasta perioada, nu va face decat sa consolideze relatia voastra si sa sporeasca intimitatea, increderea si iubirea reciproca.
Rutina cuplului
Va fi scena altor schimbari, care probabil te vor face sa te intrebi “ce mai urmeaza” dupa nasterea copilului. Micul dejun de duminica, din pat, va fi poate respins vehement, daca partenera ta se confrunta in continuare cu greturi matinale; iesirile in club sambata seara e posibil sa se rareasca, in cazul in care oboseala isi spune cuvantul mai puternic asupra sotiei tale.
Vestea buna este ca aceste modificari de program pot de fapt sa dea nastere altor obiceiuri in cuplu; serile de film sau de board games, lectura sau jocuri de echipa on-line sunt doar cateva idei.
Realitatea este ca fiecare cuplu percepe diferit toate aceste schimbari, de aceea e o idee buna sa discutati despre emotiile pe care le stranesc ele. Nu ezita sa deschizi discutia despre ceea ce traiesti, fie ca e vorba despre fericire, apropiere, incantare, sau despre ingrijorare, frustrare sau anxietate. Este un obicei care se va dovedi cat se poate de util si pe viitor, acesta de a va impartasi deschis trairile.
Perioda celui de-al doilea trimestru de sarcina este marcata de unul dintre cele mai importante examene medicale de rutina, cunoscut ca morfologia fetala. Este de fapt vorba despre o echografie foarte amanuntita, in care medicul specialist este pus in fata provocarii de a evalua modul de dezvoltare a bebelusului si identificarea unor eventuale anomalii de dezvoltare. Este un moment plin de emotii pentru orice cuplu, oricat de increzator si de optimist ar fi, de aceea e o idee buna sa ii fii alaturi partenerei in aceasta etapa si, desigur, sa o insotesti la programarea respectiva.
Un alt eveniment spectaculos pentru orice familie aflata in aceasta etapa este momentul primelor miscari ale bebelusului. Devenit, in sfarsit, destul de mare incat sa poata fi simtit, micutul incepe sa isi semnaleze prezenta, iar clipa in care, cu mana pe abdomenul partenerei, il vei simti si tu pentru prima oara, va fi unul absolut special, la fel de emotionant ca vederea celor doua liniute de pe testul de sarcina pozitiv, sau ca scultarea, pentru prima oara, a batailor inimioarei.
Nu putem incheia fara cateva recomandari de ordin practic. E de mare ajutor sa incepi sa preiei unele dintre sarcinile casnice care, in modul de functionare a familiei voastre ii reveneau partenerei, caci burtica in continua crestere, nevoia crescanda de resurse nutritive si schimbarile hormonale o fac sa oboseasca mai repede.
Transmite-i ca esti acolo langa ea, ca va fi o mama grozava si ca esti deschis sa discutati despre orice provocari ar aduce cu ea sarcina prin care trece; mai ales daca este primul copil, tot ceea ce se intampla cu corpul ei poate fi destul de inspaimantator.
Exista o multime de schimbari sau “incidente” care pot fi percepute ca inspaimantatoare, si in timpum carora sustinerea partenerului este importanta. Un episod pe care iubita ta il descrie ca burta tare in al doilea trimestru de sarcina o poate speria, dar daca ai citit despre contractiile Braxton – Hicks, o vei putea ajuta sa se linisteasca, explicand ca durerile de burta in al doilea trimestru de sarcina pot fi inofensive daca sunt pasagere.
In ceea ce te priveste, discuta cu un alt proaspat tata, sau chiar cu tatal tau, daca se poate, despre aceasta perioada si despre ceea ce e probabil sa urmeze. Nu exista doua cupluri care sa traiasca experienta sarcinii la fel, dar s-ar putea sa primesti cateva indicii utile; daca nu, macar vei constata pe propia piele efectul terapeutic pe care impartasirea propriilor temeri il poate avea. Cand chiar nu ai cu cine sa te sfatuiesti, cea mai buna carte despre sarcina iti poate sta la dispozitie in prima librarie pe care o intalnesti.
Cel de-al doilea trimestru de sarcina este, in general, cel mai linistit dintre cele 3, asadar e bine sa te bucuri de el si sa profitati sa va apropiati mai mult decat pana acum, chiar daca in alt fel. Cum a fost aceasta perioada pentru cuplul din care faci parte?