Specialistii nu mai cred ca tehnologia e Bau-Bau
Despre timpul pe care il petrecem noi, ca adulti, utilizand tehnologia digitala moderna, nu mai e nevoie sa spunem nimic: oricand avem de asteptat 2 minute, telefonul e la indemana. Din pacate, e langa noi si atunci cand purtam o discutie cu copilul in legatura cu felul in care a decurs ziua sa la scoala, il avem la indemana si in timp ce conducem, ba chiar suntem cu el in mana, la masa.
Nu e un exemplu prea grozav pentru copil, si putini sunt parintii care isi impun si reusesc sa respecte regula de a se deconecta de la retelele de socializare dupa-amiaza, dupa ce ajung acasa la propria familie. Prin urmare, copiii care cer acces la tehnologie, nu fac decat ceva cat se poate de natural: incearca sa ne imite noua, adultilor din viata lor, comportamentul.
Este tehnologia nociva?
Asociatia Americana de Pediatrie (si nu numai) isi mentine recomandarea ca bebelusii cu varste mai mici de 2 ani sa nu fie deloc expusi la nici un tip de ecrane. In ciuda acestei recomandari, realitatea demonstreaza ca micutii au acces la TV, tableta sau telefonul parintilor cu mult inainte de aceasta varsta, si ca acei copii care nu detin inca motricitatea necesara ca sa isi lege propriile sireturi, se descurca de minune sa caute continutul care ii intereseaza pe YouTube sau sa manevreze diverse jocuri, folosindu-si pur si simplu intuitia si puterea de observare.
Accesul nelimitat la tehnologie se leaga – s-a demonstrat deja – de cresterea procentului de obezitate infantila. Copiii care folosesc aceste device-uri dupa bunul plac au mai putini prieteni si dificultati in a crea relatii de prietenie cu alti copii, in viata reala, un grad de atentie si o capaciate de concentrare diminuata cand vine vorba despre activitatile scolare clasice, o imaginatie mult limitata si un nivel crescut de agresivitate.
Pe de alta parte, tot tehnologia ne aduce copii mai orientati catre invatare, cu performante academice de top, ambitiosi si cu rezultate scolare si, apoi, profesionale, remarcabile.
Si atunci, de unde apar aceste diferente?
Continutul conteaza
In ciuda recomandarilor atat de clare venite din partea specialistilor, cel mai multi dintre copii au acces la dispozitive cu ecrane cu mult inainte de varsta de 2 ani. Numerosi parinti vor recunoaste ca telefonul sau tableta sunt adevarate salvatoare de vieti atunci cand au de asteptat la restaurant sau in fata cabinetului unui medic; timpul petrecut la TV poate fi folosit ca moneda de schimb pentru ca micutul sa accepte sa ia un medicament sau sa stea la curatat nasucul; telefonul e minunat pentru cateva clipuri amuzante pe YouTube sau pentru un episod din desenul preferat.
Exista numeroase aplicatii concepute special pentru copii, si aici discutam despre aplicatii si jocuri educative, nu despre toate jocurile cu care iti omori si tu timpul in autobuz. Multe dintre ele sunt realizate de creatori vorbitori de limba engleza si se adreseaza acestui tronson de public, ceea ce nu este neaparat un lucru rau, caci expune copilul la o limba straina, vorbita corect, la varsta la care ii va fi cel mai usor sa o deprinda.
Inca de la varsta de bebelusi, copiii sunt incurajati sa invete forme geometrice, culori, cifre si litere; ulterior, complexitatea jocurilor online pentru copii creste, astfel incat prescolarii vor fi mai usor de cucerit cu antrenarea cititului, informatii pe arii de interes specifice, concursuri de cultura generala, puzzle-uri care isi propun sa stimuleze inventivitatea, simtul de observatie si asa mai departe.
Ca in orice alt domeniu, diferenta dintre bun si nociv este data de cantitate si calitate. Acorda timp si interes activitatii copilului care detine un astfel de dispozitiv, limiteaza timpul petrecut pe el, ai grija sa nu ii rapeasca din timpul pentru teme, din cel dedicat unei activitati sportive sau jocului nestructurat cu copiii din fata blocului, verifica site-urile pe care are acces, si vei gasi un aliat in tableta, telefon sau laptop. Ignora aceste lucruri si ofera-i copilului “libertate”, si e posibil sa ai, peste ani, surprize neplacute.
Tehnologia nu poate inlocui contactul uman
Desigur, stim cu totii ca telefonul copilului tau nu este capabil sa poarte cu acesta o discutie deschisa, in care sa i se povesteasca cum a decurs ziua la gradinita sau la scoala, ce nazbatii au mai facut copiii, ce l-a distrat si ce l-a necajit pe parcursul atator ore. Si acestea sunt lucruri importante, printre altele pentru ca sunt fire de nisip puse la temelia unei relatii deschise, bazata pe respect si comunicare, cu copilul tau.
Mai interesant decat atat, insa, este ca cercetatorii au descoperit ca acest tip de dispozitiv nu este cu adevarat util nici in alte momente. De pilda, poate ca v-ati facut obiceiul, ca familie, de a pregati copilul de culcare, dupa care sa ii puneti o carte audio – echivalentul discurilor de pick-up de pe vremea noastra – ca sa asculte o poveste inainte de somn.
Ei bine, monitorizarea activitatii sistemului nervos prin electroencefalograma, a demonstrat ca povestile citite de adultii importanti din viata copiilor activeaza zone ale creierului care raman neatinse de povestile inregistrate pe diverse medii si redate copiilor, chiar daca acestea din urma sunt, poate, citite cu mai mult patos, pe voci in functie de personaje, sau dublate de diverse sunete care imbogatesc experienta.
Desi este un aliat de nadejde atunci cand vine vorba despre procesul de invatare, este esential sa nu supraestimam rolul pe care il poate juca tehnologia. Este in regula sa o utilizam ca ajutor, dar nu ca substitut. Cel putin pana la 7 ani, contactul uman este cel mai important factor modelator in viata unui copil; ulterior, el ramane un element esential pentru crearea unor legaturi sociale solide si pentru dezvoltarea caracterului viitorului adult.
Reguli ca sa detii controlul
Desi tehnologia face parte din vietile noastre inca de la varste foarte fragede, este important ca totusi sa nu pierzi controlul si sa nu o lasi sa iti acapareze timpul liber si sa iti inlocuiasca hobby-urile, prietenii, amicii, sportul si toate celelalte activitati care fac ca viata sa merite traita. Copiii sunt oglinda noastra, deci pentru a-i ajuta sa creeze o relatie sanatoasa cu tehnologia, exemplul personal este inegalabil.
Intrebati de Kaiser Foundation daca parintii lor le stabilesc limite in ceea ce priveste folosirea internetului si a gadgeturilor asociate, doar 3 din 10 copii cu varste intre 8 si 18 ani au raspuns afirmativ, recunoscand ca limitele stabilite au fost, de asemenea, respectate. Si pentru ca, evident, e mai usor sa implementezi niste reguli cand copilul are 2 ani, decat sa te apuci sa le impui la varsta adolescentei, iata cateva recomandari pe care le vei gasi utile.
Ofera un bun exemplu personal
La voi acasa TV-ul merge inutil, ca zgomot de fundal? Iei telefonul cu tine si cand mergi la toaleta? Iti verifici mesajele in timpul unei conversatii, raspunzi la telefon unei prietene in timpul cinei in familie? Ei bine, daca tu faci toate aceste lucruri, este de asteptat si atat de previzibil ca si copilului tau sa i se para normal sa le faca. Limiteaza propriul timp petrecut online si reevalueaza-ti obiceiurile
Nu folosi tehnologia pe post de bona
Stim ca uneori esti obosita sau prost dispusa, ca ai de facut curatenie sau mancare si nu te poti juca tu insati cu copilul, dar nu il incuraja sa isi omoare plictiseala in fata televizorului. De fapt, s-a demonstrat ca plictiseala este buna si utila, caci ea este cea care il obliga pe micut sa isi stimuleze imaginatia si inventivitatea pentru a gasi noi modalitati de a se distra.
Dezvolta obiceiuri sanatoase din timp
Nu e nici o tragedie daca ii dai copilului tableta atunci cand ai de facut un drum de 3 ore cu masina, singura cu el, si trebuie sa te concentrezi la condus, dar nu il invata ca va primi tableta ori de cate ori va urcati in masina. Pentru prescolari, se considera ca timpul petrecut pe asemenea dispozitive ar trebui limitat la doua reprize de cel mult 30 de minute pe zi.
Invata-l pe copil cum sa invete online
Multa lume sustine ca Google este echivalentul mai la indemana al bibliotecilor din trecut, dar lucrurile nu stau chiar asa. Posibilitatea de a gasi raspunsuri imediat, la orice intrebare, nu reprezinta neaparat un lucru bun, caci descurajeaza imaginatia, inventivitatea, antrenamentul in identificarea de solutii la diverse probleme si gandirea critica. Explica-i de mic copilului ca informatia nu trebuie intotdeauna luata ca atare, pentru ca nu e intotdeauna prezentata in mod corect sau obiectiv.
Pastreaza-ti simtul critic si scepticismul
Faptul ca o anumita aplicatie este marketata ca fiind educativa, nu inseamna ca si este, sau ca este cea mai buna solutie, sau ca e potrivita varstei copilului tau. Incearca intotdeauna sa testezi tu insati aplicatiile si programele pe care i le pui copilului la dispozitie si trece prin propriul filtru critic ceea ce vezi. In cazul in care esti interesata de programe si metode in limba engleza, o solutie buna este sa verifici de asemenea modul in care sunt ele cotate pe site-uri de incredere, de tipul Commonsensemedia sau pe The Center on Media and Child Health.
Nu “concedia” din start ideea de jocuri pentru PC sau de jocuri video; unele jocuri de strategie online, de pilda, sunt foarte utile in a-i invata pe copii sa isi dezvolte simtul critic si abilitatea de a anticipa, chiar daca tie ti se par o pierdere de vreme.
Care sunt, in familia voastra, regulile privind utilizarea tehnologiei, in functie de varsta copilului? Exista jucarii educative, programe, jocuri sau aplicatii pe care le-ai recomanda cu incredere altor parinti? Care sunt metodele pe care le folosesti ca sa te asiguri ca o anumita aplicatie este adecvata micutului? Pana la ce varsta te gandesti sa monitorizezi strict activitatea copilului pe diverse gadgeturi electronice?