Cu siguranta te-ai intrebat, nu o data, ce se intampla in burtica ta, pe parcursul lungilor saptamani in care bebelusul tau creste, nevazut de nimeni. De asemenea, suntem siguri ca ai fost curioasa sau ingrijorata in legatura cu diverse schimbari care se produc in corpul tau in aceasta perioada.
Sectiunea noastra care iti prezinta sarcina pe saptamani si luni iti va deschide o mica fereastra magica, prin care poti “privi” cu interes primele semne de sarcina si, mai ales, fascinanta evolutie a bebelusului, de la conceptie, pana la nastere.
Saptamana 1
In prima saptamana nici nu exista, de fapt, nici un bebelus. De fapt, probabil ca esti in plina perioada de menstruatie, cand uterul isi elimina mucoasa bogata, in care nu s-a implantat nici un embrion in luna care tocmai a trecut. Un nou ciclu menstrual incepe, iar acesta este considerat a fi momentul zero al sarcinii tale.
Intregul ciclu menstrual este organizat si reglat de o cascada de hormoni, iar primul care isi intra in rol este FSH (hormonul de stimulare foliculara) care, dupa cum ii spune numele, stimuleaza foliculii ovarieni si ii face sa se maturizeze, unii mai rapid decat ceilalti.
Urmatorul hormon, a carui concentratie incepe sa creasca, este estrogenul, care are doua roluri fundamentale: stimuleaza mucoasa uterina si o face sa se ingroase, formand o “salteluta” primitoare pentru un eventual ovul fecundat, si, odata ce atinge o anumita concentratie, stimuleaza secretia unui alt hormon, denumit LH – hormon luteinizant.
Ce poti face in aceasta perioada, pentru a-ti spori sansele de a obtine un bebe in uter este sa iti schimbi stilul de viata in unul sanatos: renunta la fumat, mananca bine si fa alegeri intelepte, ia cate 400 micrograme de acid folic in fiecare zi si alege un medic specialist pentru sfaturi bune, preconceptie. Niste analize nu strica!
Saptamana 2
Nu, inca nu exista nici un bebelus la orizont. Doar un folicul ovarian nerabdator si un grup generos de spermatozoizi care se pregatesc sa inoate, la timpul potrivit. Corpul tau se pregateste, insa, pentru un eveniment important: ovulatia.
Totusi, nu e ciudata numaratoarea asta a sarcinii, incepand din saptamanile in care nici macar nu esti gravida inca? Ei bine, nu exista nici o urma de indoiala in legatura cu prima zi a ciclului, dar nici un specialist nu poate identifica exact momentul ovulatiei. In plus, spermatozoizii traiesc in corpul tau timp de cateva zile bune, asadar nici momentul fecundarii nu poate fi identificat.
Si pentru ca e nevoie de o masuratoare mai precisa, specialistii au cazut de acord sa inceapa numararea saptamanilor din prima zi a ultimei menstruatii. Concentratia de hormon luteinizant creste la inceputul celei de-a doua saptamani dupa menstruatie si contribuie la maturizarea unui folicul ovarian.
Spre finalul celei de-a doua saptamani, un astfel de folicul se va sparge si va elibera un ovul, care isi incepe calatoria prin trompele uterine. Este momentul in care incepe, practic, numaratoarea inversa pana la momentul nasterii.
Dar pana atunci, trebuie sa fii atenta la simmptomele de ovulatie: o crestere cantitativa a mucusului cervical, care devine semilichid si lipicios, o usoara crestere a temperaturii bazale, o crestere a libidoului si, posibil, spotting usor sau crampe discrete.
Saptamana 3
Bebelusul e la fel de mare ca o samanta din pastaia de vanilie!
In saptamana a treia de sarcina discutam inca despre un embrion. Poate ca este cea mai interesanta dintre primele saptamani de sarcina, caci e momentul in care ovulul fertilizat porneste catre uter; calatoria dureaza in jur de 4 zile, iar implantarea in mucoasa uterina dureaza, la randul ei, inca 2 – 3 zile.
Aproape incredibil, desi tu mai ai de asteptat cateva saptamani bune pana sa afli daca vei naste un baietel sau o fetita, sexul viitorului bebelus este deja ales.
In aceasta faza, in corpul tau nu pare sa se fi schimbat nimic, dar lucrurile nu stau tocmai asa. Foliculul din care a fost eliberat ovulul norocos a devenit “casa” unei alte formatiuni, denumita corp luteal, care produce progesteron si estrogeni, astfel incat viitorul bebelus sa beneficieze de sustinerea de care are nevoie in timpul dezvoltarii, pana la formarea completa a placentei, in jurul saptamanii 10 de sarcina.
Hormonul caracteristic sarcinii, beta-HCG, le “spune” ovarelor sa se opreasca din a matura si elibera cate un ovul in fiecare luna. Simpla sa prezenta face ca secretia de progesteron sa creasca si mai mult, astfel incat placenta sa se organizeze cat mai repede.
Printre cele mai frecvente senzatii pe care le invoca gravidele, mai ales la prima sarcina, se numara o acutizare a simtului olfactiv si o senzatie de usoara presiune in abdomenul inferior; ambele sunt perfect normale. Ce ai de facut? Asigura un aport adecvat de fier si calciu, mananca multe alimente bogate in vitamina C, evita sa iti vopsesti parul si hidrateaza-te adecvat!
Saptamana 4
Bebelusul tau are dimensiunile unei seminte de mac.
Este momentul in care incep sa se formeze placenta si embrionul. Pana cand placenta isi intra in rol, viitorul bebelus este hranit prin intermediul sacului embrionar, format in jurul sau. Odata fixat in peretele uterin, el incepe sa se divida in doua seturi de celule: unul dintre ele va deveni un copil irezistibil, celalalt se va transforma in placenta.
Daca e sa discutam despre sarcina pe luni, inca te afli in prima luna de sarcina. Desi corpul mamei este extrem de ocupat cu schimbarile pe care le presupune noul tau statut, exista sanse mari ca tu sa nu realizezi asta inca. Unele femei au simptomele caracteristice sindromului premenstrual, altele nu au nici un simptom.
La pana la 25% dintre femei, implantarea embrionului este insotita de o usoara sangerare, care apare un pic mai devreme decat data la care te-ai astepta sa inceapa menstruatia. Nu e cazul sa te ingrijorezi, dar e bine sa o deosebesti de menstruatie. E posibil sa simti un fel de presiune in partea de jos a abdomenului, sau sa constati ca sanii au devenit foarte sensibili la atingere si chiar ceva mai mari. Multe statistici medicale le mentioneaza ca fiind simptome frecvente.
Ai grija in aceasta perioada sa primesti un aport adecvat de vitamina D, esentiala pentru absorbtia calciului si pentru o multime de alte functii ale organismului. Evita sa te expui fumului de tigara si include in alimentatia ta cat mai multe surse de grasimi sanatoase, in special acizi grasi omega-3. Si pregateste-te pentru confirmarea sarcinii la medicul specialist!
Saptamana 5
Bebelusul tau are dimensiunile unui sambure de portocala. E putin probabil sa il vezi, chiar si la ecografie.
In sfarsit, testele de sarcina se pozitiveaza, astfel ca poti avea parte de o confirmare oficiala a faptului ca esti insarcinata. Felicitari!
Grupul de celule care forma embrionul incepe sa se organizeze si sa arate mai asemanator unui fetus, caruia i se dezvolta deja coloana vertebrala si creierul. Inima sa devine de asemenea vizibila, caci aparatul circulator este primul care se dezvolta.
In ceea ce te priveste, daca ai o sarcina de 5 saptamani, esti oficial intrata in luna a doua! Este cel mai bun moment sa faci un test de sarcina, e adevarat, dar exista deja si simptome care te pot duce cu gandul la faptul ca vei deveni mamica. Poate ca te simti mai obosita decat de obicei, poate ca sanii sunt exagerat de sensibili, poate ca te incearca o vaga senzatie de greata la anumite mirosuri si cu siguranta ai descoperit ca menstruatia a intarziat.
E un bun moment sa ii faci o vizita stomatologului, astfel incat sa nu te trezesti cu infectii in sarcina, care sunt periculoase pentru bebelus, caci afectiunile periodontale cresc riscul de preeclampsie. Totusi, nu ai voie sa faci radiografii dentare. Continua sa duci o viata activa, asta iti va fi de mare folos inclusiv in momentul nasterii. Mananca sanatos, astfel incat sa iti asiguri un aport adecvat de proteine, sa gestionezi problema balonarii si sa previi aparitia greturilor.
Saptamana 6
Bebelusul tau are dimensiunile unui bob de mazare. Si te asteapta unul dintre cele mai emotionante momente cand vine vorba despre urmarirea de sarcini pe saptamani.
Este saptamana in care chipul bebelusului incepe sa capete contur, cand incep sa se formeze pometii, barbia si maxilarul. Inimioara sa bate repede si poate fi vazuta si auzita cu ajutorul ecografului. O sarcina de 6 saptamani este identificabila prin ecografie transvaginala si este cel mai bun moment pentru a face primele analize de sange si alte investigatii medicale, recomandate de catre specialist.
Si organismul tau se schimba. Probabil ca ai deja pofte sau gusturi ciudate, faci mai multe drumuri la baie decat de obicei, sanii tai si-au marit dimensiunile, iar senzatia de greata este deja frecventa. Secretia crescuta de progesteron face ca digestia sa fie lenta, astfel ca vei fi mereu balonata, ba e posibil sa ai arsuri digestive si chiar indigestii usoare, dar frecvente.
E momentul sa incepi sa eviti pestele expus contaminarii cu mercur, dar nu elimina tot pestele din alimentatie. Poti manca ton, cod sau somon salbatic, o data pe saptamana, cu conditia sa fie foarte bione preparat termic. Fii atenta la eventuale semne de infectie urinara, caci afectiunea este foarte frecventa ins arcina. Continua sa faci miscare; pentru a nu pierde acest obicei, stabileste un interval orar dedicat acestui lucru. Opteaza pentru gustari sanatoase si cu numar redus de calorii si ai grija sa te rasfeti din cand in cand.
Saptamana 7
Bebelusul tau e mare cat o afina.
Deja i s-a dezvoltat cordonul ombilical, prin care nutrientii si oxigenul din placenta il hranesc si il ajuta sa creasca. Si mai spectaculos, au aparut deja mugurii viitoarelor manute si picioruse. Desi masoara putin peste jumatate de centimetru, bebelusul este deja de 10.000 de ori mai mare decat era cu o luna in urma. In aceasta faza, cresterea spectaculoasa se observa la nivelul capului, caci in fiecare minut se formeaza 100 de celule nervoase noi. Si asta nu e tot: bebelusul are gurita si limbuta, rinichii sai sunt in pozitia corecta si se pregatesc sa isi inceapa functionarea.
In ceea ce te priveste, chiar daca poate ai ales sa nu anuntati inca oficial ca esti insarcinata, corpul tau iti trimite semnale peste semnale. Multe dintre femei constata ca trebuie sa schimbe cupa la sutien si ca mameloanele lor sunt mai vizibile ca inainte. Areola s-a intunecat deja la culoare si a devenit mai mare. Greata si sensibilitatea la mirosuri pot deveni deranjante, iar urinarile frecvente te trezesc adesea din somn. Probabil ca experimentezi si o senzatie de oboseala deranjanta.
E un bun moment sa ai grija la castigul ponderal; e firesc sa iei in greutate in aceasta perioada, dar nu foarte mult. Cu siguranta nu trebuie sa “mananci cat pentru doi” cum se spune in popor; e mai important sa mananci ce trebuie. Pielea ta poate deveni foarte uscata si e un bun moment sa o ingrijesti fie cu un ulei natural, fie cu o crema antivergeturi de buna calitate.
Saptamana 8
Bebelusul tau are dimensiunile unui bob de zmeura.
Sarcina de 8 saptamani este marcata, ca evolutie a fetusului, de cateva elemente interesante. De pilda, este momentul in care incepe sa se formeze retina si in care incep sa se dezvolte organele sexuale. Bebelusul creste repede si pana la finalul acestei saptamani, toate organele sale vor fi inceput sa se dezvolte. El are deja buze, nas si pleoape si incep sa i se diferentieze degetelele de la manute si picioruse. Inima sa bate de 150 – 170 ori pe minut si incepe sa se miste spontan, chiar daca nu il poti simti inca.
Chiar daca burtica nu e inca evidenta, e destul de probabil sa observi ca unele haine parca nu se mai aseaza ca inainte. Este perioada in care peste 75% dintre gravide isi amintesc ca au suferit de greturi. Senzatia de oboseala este accentuata, ca si balonarea de altfel. Multumita cresterii concentratiei de estrogeni, secretia vaginala devine mai abundenta; ea are rol de protectie, deci obisnuieste-te cu ideea ca asta va fi situatia pana dupa nastere. Daca mai iei si un supliment de fier, constipatia poate deveni o noua provocare.
Ce poti face in aceasta perioada? Invata sa gestionezi durerile de cap – normale, avand in vedere ca volumul de sange circulant tocmai ti-a crescut cu 50% – cat mai fara medicamente. Incepe sa faci genuflexiuni. Evita expunerea excesiva la soare, care poate intensifica melasma – petele pigmentare care apar in sarcina. Ai grija de greutatea ta si nu mai amana momentul in care te apuci de sport. Exercitiile aerobe sunt exact ceea ce ai nevoie in aceasta perioada.
Saptamana 9
Bebelusul tau este mare cat o mura.
Daca ideea de sarcina pe saptamani nu ti se pare suficient de satisfacatoare, e momentul potrivit sa te felicitam pentru ca ai intrat in luna a treia de sarcina. Este ultima saptamana in care bebelusul mai poarta, oficial, denumirea de embrion; de saptamana viitoare, el va fi numit fetus. Capul sau este mai bine conturat si ii cresc deja urechile; degetele de la picioare sunt vizibile, iar manutele si piciorusele incep sa se miste spontan, pe masura ce musculatura se dezvolta.
In ceea ce te priveste, aceasta perioada e marcata de o senzatie acuta de oboseala. Hainele tale obisnuite iti sunt de acum stramte si te vezi nevoita sa alergi la baie de 100 de ori pe zi. Vestea buna este ca in curand greturile matinale te vor parasi definitiv, iar senzatia de oboseala se va diminua, de indata ce placenta este complet formata. Vestea mai putin buna este ca toate aceste simptome – cu exceptia greturilor – vor reaparea in ultimul trimestru de sarcina, cand fetusul va fi mult mai mare decat acum.
Este momentul sa te interesezi in legatura cu testele genetice, medicale, pe care le-ai putea face in aceasta perioada; ai la dispozitie o gama variata de optiuni, daca decizi ca vrei sa apelezi la aceasta varianta de diagnostic prenatal. Continua sa mananci sanatos, evitand prajelile si grasimile si orice alte alimente care iti agraveaza arsurile gastrice si refluxul. Descopera noi pozitii pentru somn si inarmeaza-te cu o perna pentru gravide adecvata.
Saptamana 10
Bebelusul tau are dimensiunile unei prune, masurand undeva intre 3 si 4 cm.
Mai important decat atat, bebelusul a “absolvit” cu succes perioada de embrion si a devenit, oficial, fetus. Cresterea sa este mult mai rapida si mai evidenta, iar forma sa devine aproape umana. Se formeaza oasele si cartilajele, iar pe picioruse apar mici cute, unde se vor forma genunchii si gleznele. Bratele au deja coate si se pot flexa. In profunzimea gingiilor incep sa se formeze dintii, stomacul incepe sa produca sucuri digestive, rinichii produc urina, iar testiculele baieteilor produc deja testosteron.
In ceea ce te priveste, e posibil ca unele dintre simptomele de la inceputul sarcinii sa mai persiste un pic. Hormonii de sarcina incetinesc miscarile intestinului, astfel ca probabil te lupti cu o constipatie pacatoasa. Partea de jos a abdomenului, privita in oglinda, pare sa aiba deja o forma ceva mai rotunda – lucru mai evident la persoanele mai slabe. Vasele de sange de pe burtica si de pe sani au devenit deja mai vizibile, iar durerile cauzate de intinderea ligamentelor rotunde pot sa apara in orice clipa.
Probabil ca vei observa ca dispozitia ta se schimba brusc si radical, la stimuli minori. Avand in vedere etapa de dezvoltare in care se afla bebelusul, ai nevoie de un aport suficient de vitamina D. Mango este bine-venit in dieta, ca sursa de vitamina C si potasiu. Si nu uita sa faci poze, multe poze, ca sa iti amintesti de sarcina pe trimestre, pe luni, pe saptamani, pe zile!
Saptamana 11
Bebelusul tau masoara aproximativ 4 cm, cantareste 7 grame si are dimensiunile unei capsune!
Bebelusul este, dupa cum se vede foarte ocupat cu crescutul. El are deja manute si picioruse, cu degetele, are urechi, are nasuc cu nari, limba si cerul gurii sunt perfect dezvoltate iar pe intregul corp i se dezvolta foliculi pilosi.
Avand in vedere viteza cu care incepe sa creasca fetusul, e posibil ca si tu sa te simti ceva mai mancacioasa in perioada imediat urmatoare. E semn ca greturle dispar, dar ai totusi grija la ce si cat mananci, caci nu vrei sa iei prea mult in greutate. Ideea e sa mananci alimente sanatoase si nutritive si sa elimini din dieta mancarurile semipreparate si junk food-ul. Chiar daca starea de oboseala generala se diminueaza, constipatia, balonarea, flatulenta si ragaitul te vor face sa te simti ciudat.
Daca pana acum nu ai ales un sport care sa te pasioneze, poti incerca yoga. Te va ajuta sa te relaxezi, sa te pregatesti pentru nastere, iti va scadea nivelul de anxietate si riscul de a dezvolta depresie. Sistemul tau imunitar intra intr-un fel de hibernare, astfel ca esti mai expusa sa “culegi” raceli de sezon. Continua vizitele periodice la dentist si ai mare grija de igiena ta orala, consuma alimente bogate in vitamina C si accepta faptul ca s-ar putea ca libidoul tau sa fie in scadere. Hormonii, bata-i vina!
Saptamana 12
Bebelusul tau are dimensiunile unei limete, masurand 5 – 6 cm si 14 grame.
Pare greu de crezut, dar e adevarat: in ultimele 3 saptamani, bebelusul tau si-a triplat dimensiunile! Avand in vedere ca toate organele si sistemele sunt deja formate, este momentul ca ele sa se dezvolte si sa se maturizeze, pentru a deveni perfect functionale.
Maduva osoasa incepe sa sintetizeze leucocite, care il vor ajuta sa lupte impotriva infectiilor, dupa nastere. Glanda pituitara a inceput sa secrete deja hormonii care il vor ajuta sa devina, la randul lui, parinte, peste cateva decenii.
Avand in vedere ca te apropii de sfarsitul primului trimestru de sarcina, multe dintre simptomele de care te-ai “bucurat” pana acum incep sa dispara…doar pentru a face loc altora. Uterul tau are acum dimensiunile unui grapefruit astfel ca migreaza din partea de jos a pelvisului catre abdomen.
Ametelile sunt un simptom frecvent in aceasta perioada, de vina fiind acelasi progesteron, care determina relaxarea musculaturii netede, scaderea tensiunii si un flux mai mic de sange la nivelul creierului. Glicemia are de asemenea tendinta de a scadea, ceea ce agraveaza si mai tare lucrurile.
Daca intr-un asemenea moment nu te poti intinde, aseaza-te undeva, cu capul coborat intre genunchi, inspira profund, si imediat ce ti-ai revenit, mergi si cumpara ceva de bait si mancat.
Este un moment bun sa te gandesti la vaccinul antigripal, sa incepi sa faci regulat exercitii Kegel si sa iti schimbi garderoba. Si hidreateaza-te corespunzator!
Saptamana 13
Bebelusul tau e cam la fel de mare ca o lamaie, masurand aproximativ 8 cm si cantarind cam 28 grame.
Fetusul seamana cu un mic extraterestru acum, capul reprezentand cam jumatate din lungimea totala a corpului. Nu te teme, pana la nastere, corpul va creste, iar capul va ramane cam un sfert din lungimea sa totala. Avand in vedere mobilitatea nou castigata si intens antrenata a mainilor, bebelusul poate sa isi bage degetul mare in gurita, un obicei care il va ajuta sa se linisteasca odata venit in lumea noastra. Si corzile sale vocale s-au dezvoltat si sunt pregatite sa se faca auzite dupa nastere. Daca ar fi sa faci o ecografie, ai avea cea mai frumoasa poza de pus in album!
Din punct de vedere fizic, deja te simti mult mai bine, iar asta se vede. In plus, sarcina de 13 saptamani e parte a celui de-al doilea trimestru, perioada recunoscuta ca fiind cea mai usoara si mai confortabila. Unele disconforturi minore pot, insa, persista: secretia vaginala devine si mai abundenta, astfel incat vei fi obligata sa folosesti un absorbant zilnic pe slips. Libidoul poate fi la cote ridicate sau poate sa se prabuseasca – totul e permis la acest capitol, in sarcina.
Se pare ca sexul in timpul sarcinii contribuie la o recuperare mai rapida dupa nastere, prin urmare, in afara cazului in care exista vreo interdictie medicala, da curs impulsurilor de moment. Continua sa iei vitaminele sau suplimentele prenatale recomandate de medic, evita sa te expui mediilor bogate in microbi (in masura in care poti face asta…), asigura-te ca mananci destule alimente bogate in calciu si fier si include in dieta fructe, legume si fibre.
Saptamana 14
Bebelusul tau are dimensiuni asemanatoare unei mandarine mari, masoara 9 – 10 cm lungime si cantareste aproximativ 57 grame.
Avand in vedere ca are o multime de loc la dispozitie (inca), bebelusul face tot felul de salturi si de tumbe, antrenandu-si musculatura. Pentru ca gatul a crescut putin, fetusul nu mai sta atat de curbat. Pe corpul sau au inceput sa creasca fire de par, iar micutul are inclusiv sprancene. Parul de pe corp poarta denumirea de lanugo si e menit sa protejeze micutul impotriva frigului; pe masura ce se acumuleaza, sub piele, un strat de grasime, cu rol protector, acest par fin dispare. Intestinele sale produc deja meconiu, un fel de scaun care se va elimina abia dupa nastere.
In al doilea trimestru de sarcina, greturile de obicei dispar, vizitele la baie se raresc, senzatia de oboseala incepe incet incet sa dispara. Sanii nu mai sunt la fel de sensibili, burtica devine vizibila, iar tu poti sa pornesti in sfarsit la cumparaturi pentru haine de gravida. Pentru ca nu se poate ca totul sa fie perfect, e posibil sa experimentezi dureri ascutite de o parte sau de alta a abdomenului; ele sunt normale, produse de intinderea unor ligamente, denumite ligamentele rotunde, care sustin uterul.
La capitolul schimbari datorate sarcinii, s-ar putea sa descoperi ca alunitele tale isi schimba aspectul, ca urmare a actiunii hormonilor. Chiar si asa, e o idee buna sa ti le evaluezi la un specialist. Profita de surplusul de energie si continua sa ramai activa, ceea ce iti va reduce riscul de a dezvolta diabet gestational. Asteapta-te sa iei mai mult in greutate, caci si bebelusul creste mult mai repede in aceasta perioada. Aminteste-ti sa mananci o gustare sanatoasa la 2 – 3 ore, alege haine largi si confortabile si fa cumparaturi inteligente in materie de alimente.
Saptamana 15
Bebelusul tau are dimensiuni asemanatoare cu o para, masoara aproximativ 10 cm si cantareste 71 grame.
In sfarsit, fetusul arata mai mult ca un bebelus, decat cu cine stie ce creatura extraterestra. In sfarsit, urechile sunt exact acolo unde trebuie, iar ochii s-au deplasat de pe lateralele capului catre in fata. Ce face micutul toata ziua? Evident, se antreneaza pentru venirea sa pe lume. Bebelusii fac miscari asemanatoare respiratiei, suptului si inghititului, astfel incat sa dobandeasca abilitatile necesare supravietuirii.
Desi te simti mult mai bine decat in saptamanile trecute, exista cateva lucruri la care e bine sa fii atenta cand e vorba despre o sarcina de 15 saptamani. Igiena orala trebuie dublata de vizite regulate la dentist, caci gingiile sensibile si cariile dentare sunt adesea intalnite in sarcina, iar infectiile orale pot avea un impact negativ puternic, ajungand sa determine, in cazuri severe, nastere prematura. Pe de alta parte, probabil ca ai observat deja ca ai luat destul de mult in greutate; e bine sa iti reglezi alimentatia in asa fel incat sa nu depasesti marja de 2 kg / luna, recomandata de medici.
Avand in vedere ca probabil se apropie unul dintre consulturile medicale prenatale, iti poti face o lista de intrebari pentru medic. Ii poti cere informatii despre preeclampsie, despre riscul tau de a dezvolta aceasta afectiune si despre oportunitatea administrarii unei doze mici de aspirina, care se pare ca reduce riscul cu aproximativ 24%, conform studiilor. Poti cere informatii despre utilitatea sau oportunitatea amniocentezei, sau il poti intreba despre obiceiul de a masura inaltimea fundului uterin – un mod simplu si neinvaziv de a urmari dezvoltarea bebelusului. Daca nu ai reusit pana acum, e un bun moment si pentru o ecografie.
Saptamana 16
Bebelusul tau a crescut si acum are dimensiuni similare unui avocado; in plus, masoara 10 – 13 cm si cantareste in jur de 100 g.
In sfarsit, ochii bebelusului functioneaza: globii oculari pot face miscari stanga – dreapta si au devenit deja sensibili la lumina, prin pleoapele inca inchise. Muschii faciali s-au dezvoltat, iar micutul se poate incrunta sau stramba…un pic. Pielea sa e inca semitrasparenta, caci nu exista un strat de grasime subcutanat care sa “imbrace” restul corpului.
Osicioarele din urechea interna sunt la locul lor, ceea ce inseamna ca micutul poate sa iti auda vocea. De altfel, s-a demonstrat ca bebelusii recunosc, dupa nastere, un cantec care le-a fost cantat frecvent in timpul vietii intrauterine.
In ceea ce te priveste, ai intrat deja in luna a patra de sarcina. O sarcina de 16 saptamani este la doar 24 de saptamani de “destinatie”: intalnirea cu bebelusul. Burtica a devenit deja evidenta la cele mai multe dintre viitoarele mamici, dar asta depinde de anatomia fiecarei persoane in parte, de constitutie, daca este prima sarcina sau nu si asa mai departe. Castigul ponderal in sarcina ar trebui sa te preocupe, dar atata vreme cat faci alegeri alimentare sanatoase si duci o viata activa, totul ar trebui sa fie in regula.
Un simptom nou care apare la multe gravide cam in saptamana 16 de sarcina este congestia nazala: ai mai mereu nasul infundat si nu ai voie sa folosesti nici un fel de picaturi decongestionante. Sprayurile cu apa salina te pot ajuta, totusi, sa te simti ceva mai bine, iar mentinerea unui nivel adecvat de umiditate poate fi de folos.
E momentul ideal sa actionezi ca sa previi formarea varicelor, evitand sa stai mult intr-o singura pozitie. Te poti pregati pentru triplul test, pe care va trebui sa il efectuezi in perioada imediat urmatoare, daca doresti sa il faci. Continua sa mananci sanatos si sa eviti alimentele periculoase pentru sarcina.
Saptamana 17
Bebelusul tau este cam cat o ceapa mare, masoara 13 cm si cantareste putin peste 100 grame.
Bebelusul incepe sa arate din ce in ce mai uman, caci grasimea incepe sa se depuna, incet incet, sub piele. Frecventa sa cardiaca este reglata de creier si se stabileste la 140 – 150 batai pe minut. Bebelusul exerseaza miscarile de supt si inghitire si are deja amprente!
Acum, ca burtica insarcinata este evidenta, vei fi “atacata” de o multime de curiosi sau binevoitori care vor vrea sa o atinga. Daca nu te deranjeaza, nu e nici o problema; daca da, fii amabila dar limiteaza clar intruziunea. Pofta de mancare este impresionanta, pentru ca bebelusul iti transmite si el semnale, dar nu e nevoie sa ii dai curs oricum: continua sa alegi variantele sanatoase. Iar daca partenerul se plange ca ai inceput sa sforai, spune-i ca e un lucru comun in sarcina: un umidificator in camera te va ajuta, probabil, sa redevii silentioasa. Daca vrei sa limitezi aparitia vergeturilor, evita sa iei exagerat de mult in greutate si foloseste regulat o crema hidratanta dedicata.
Intr-o sarcina de 17 saptamani este normal sa iti schimbi semnificativ cupa la sutien, dar majoritatea femeilor spun ca disconfortul de la inceput a disparut. Incepe un program de stretching ca sa previi durerile de spate si sciatica, obisnuita. Ai mare grija de sanatatea ta dentara, caci hormonii pot afecta gingiile, ligamentele si oasele, deci si dintii. Imbogateste-ti meniul cu alimente bogate in calciu, chiar daca nu agreezi in mod special lactatele. Iar daca observi pete pigmentare nou aparute pe piele, calmeaza-te: cele mai multe vor disparea dupa nastere.
Saptamana 18
Bebelusul tau are lungimea aproximativa a unui castravete si, la cei 14 cm ai sai, cantareste ceva mai putin de 200 g
Avand in vedere ca a crescut destul de mult, te poti astepta, de acum, sa ii simti tumbele si miscarile. Daca e prima sarcina, le vei simti mai devreme; la fel, daca placenta este inserata pe peretele posterior al uterului. In ceea ce priveste abilitatile nou dobandite ale celui mic, el poate sa caste. Sistemul sau nervos se maturizeaza rapid: nervii sai se acopera cu mielina, o substanta care ajuta la transmiterea informatiei de la o celula la alta, formandu-se astfel conexiuni complexe.
Atunci cand discutam despre o sarcina de 18 saptamani, vorbim deja despre luna a cincea de sarcina. Cresterea abdomenului iti schimba usor centrul de greutate, ceea ce iti poate suprasolicita spatele si poate da dureri. Arsurile gastrice pot reprezenta o alta provocare; le poti tine sub control alegand atent mancarea si modul de gatire, mestecand-o bine si atent si evitand sa mananci cu mai putin de 2 – 3 ore inainte de culcare. E posibil sa observi ca retii apa: hidrateaza-te corespunzator si evita sa stai prea mult timp in picioare. Un alt simptom frecvent e sangerarea gingivala: continua sa periezi dantura de minim 2 ori pe zi, sa folosesti ata dentara sau dusul bucal.
E normal sa ametesti relativ frecvent in aceasta perioada, dupa cum e firesc ca, sub actiunea hormonului denumit relaxina, sa ai dureri de solduri sau sa schimbi numarul la pantofi. Continua sa iei suplimente prenatale, sa mananci alimente bogate in fier, evita sariturile sau exercitiile care presupun ridicarea picioarelor si sezutului (de tipul lumanarea) si incepe sa te interesezi de medici de familie si de pediatri care sa iti monitorizeze copilul dupa nastere.
Saptamana 19
Bebelusul tau are dimensiunile aproximative ale unui mango, masoara 15 cm si cantareste aproximativ 230 grame
Bebelusul incepe sa fie acoperit de un strat de vernix: o substanta alba, grasa, care contine lanugo, celule epiteliale moarte si substante grase secretate de glandele bebelusului. Vernixul protejeaza pielea sensibila a bebelusului; in absenta lui, micutul are fi extrem de cutat la nastere: imagineaza-ti cum ai arata tu daca ai sta la murat 9 luni de zile!
Deja miscarile bebelusului au devenit o realitate zilnica in sarcina de 19 saptamani, ele nu sunt singurele care iti amintesc de graviditate: majoritatea viitoarelor mamici se “bucura” in aceasta perioada si de crampe musculare, care se adauga, mai ales in zilele extenuante, cortegiului de simptome deja mentionate. Esti in mod special expusa candidozei vaginale si infectiilor urinare de acum inainte, iar constipatia face parte de acum din normalitate.
Incearca sa mananci portii mici si foarte bogate in fibre. Cauta un curs pentru gravide sau un curs Lamaze si inscrie-te; vei afla lucruri interesante si ai ocazia sa socializezi cu alte gravide. Ia in calcul varianta de a te programa la o ecografie 3D sau 4D, daca doresti o amintire speciala cu viitorul bebelus.
Saptamana 20
Bebelusul tau este cam cat un cartof dulce, masurand ceva peste 16 cm si cantarind aproape 300 g
O sarcina de 20 saptamani inseamna ca ai intrat in luna a cincea si ca ai depasit jumatatea unei sarcini la termen. Felicitari! Probabil ca esti curioasa daca bebelusul va fi baiat sau fata, iar ecografia realizata luna aceasta este cel mai bun moment sa afli asta. Daca esti insarcinata cu o fetita, poate ti se va parea interesant sa afli ca micutele ei ovare au deja ovule primitive, aproximativ 7 milioane, dintre care se va naste cu 1 – 2 milioane.
Daca discutam in termeni de sarcina pe saptamani si luni, trebuie neaparat sa marcam momentul: ai ajuns, in sfarsit, la jumatate! Felicitari! Si in sfarsit lucrurile au devenit mai usoare si pentru tine, caci cozonacelul din burtica se misca vioi, trecatorii zambesc incantati cand iti vad burtica, iar tu te simti bine.
Atat de bine, incat pofta de mancare pare sa atinga cote nebanuite, iar tu poti investi fara griji in delicioasele haine confortabile pentru viitoare mamici. In saptamana 20 de sarcina, unghiile tale sunt mai rezistente ca niciodata, parul creste mai repede ca pana acum, si totul multumita hormonilor.
La ecografia de luna aceasta, medicul iti poate spune sexul viitorului copil, daca acesta “colaboreaza” si daca doresti sa afli in avans. AI grija in continuare la alimentatie, mergi mult pe jos, alege sa ramai activa, include in rutina ta saptamanala cateva sedinte de stretching si intreaba-ti medicul despre suplimentele de fier, de care vei avea din ce in ce mai mare nevoie.
Saptamana 21
Bebelusul tau are dimensiunile unei banane, masurand aproximativ 27 cm si cantarind intre 300 si 350 g.
Manutele si piciorusele viitorului bebelus par mult mai bine proportionate, iar miscarile sunt ceva mai coordonate. Daca ti se pare ca micutul a crescut foarte mult in lungime, nu te ingrijora: daca pana saptamana trecuta masuratorile au fost facute din crestetuul capului pana la fundulet, acum se masoara din crestetul capului pana la calcaie.
Ficatul si splina sunt perfect functionale si muncesc din greu pentru a produce eritrocite; in sfarsit, maduva osoasa este suficient de matura incat sa contribuie si ea. Si chiar daca placenta ramane principala sursa de hrana, bebelusul incepe sa inghita cantitati mici de lichid amniotic. Ba, incepand cu aceasta saptamana, el devine capabil sa perceapa gusturi, caci lichidul amniotic isi schimba aroma in functie de ceea ce mananci.
In ceea ce te priveste, cresterea rapida a bebelusului in sarcina de 21 saptamani te predispune la aparitia de vergeturi. O crema buna te poate ajuta, dar nu garanteaza nimic, caci aspectul si numarul lor depinde mult si de bagajul tau genetic. Este de asemenea momentul in care mamica incepe sa resimta diverse staru de anxietate in legatura cu momentul care se apropie; poti discuta despre asta cu partenerul, dar nu uita de prietenii care au devenit parinti inaintea ta
Stai cu ochii pe cantar si ai grija sa nu iei foarte mult in greutate. Probabil ca medicul ti-a spus deja care este castigul ponderal optim in ceea ce te priveste; incearca sa ramai in limitele indicate de el. Evita caloriile goale, mergi pe jos macar 30 minute zilnic,continua sa iei suplimentele de fier, odihneste-te cu picioarele ridicate, opteaza pentru exercitii fizice cu impact redus (inot, yoga prenatala) si retine ca printre metodele de epilare obisnuite, exista multe a caror siguranta in sarcina nu a fost testata.
Saptamana 22
Bebelusul tau are marimea aproximativa a unui ardei gras, masurand 28 cm si cantarind in jur de 400 g.
Desi sta cu ochisorii inchisi, bebelusul tau poate percepe lumina si intunericul. Te poti juca cu o lanterna si sa vezi daca micutul se misca atunci cand o indrepti spre burtica. Si simtul sau tactil se dezvolta, iar bebelusii au fost surprinsi, la ecografii, tinand in manute cordonul ombilical. Zgomote familiare pentru bebe sunt vocea ta si a persoanelor in compania carora petreci cel mai mult timp, bataile inimii tale, zgomotul sangelui care circula prin vase si bolboroselile stomacului si intestinelor.
In ceea ce te priveste, probabil ca esti nemultumita de faptul ca pantofii nu prea te mai incap: relaxarea ligamentelor si umflarea picioarelor te vor determina sa schimbi pantofii cu macar un numar. Pentru ca uterul se mareste repede in sarcina de 22 saptamani, organele tale abdominale devin destul de inghesuite astfel ca vei avea des senzatia neplacuta a arsurilor gastrice. Constipatia, ametelile, crampele musculare sunt doar cateva dintre micile disconforturi legate de sarcina.
Daca exista vreun risc, cat de mic, de nastere prematura, il poti intreba pe medic ce parere are despre optiunea de a face o analiza care masoara nivelul unei proteine denumita fibronectina fetala. Poti lua un supliment de magneziu, care te va ajuta sa te simti mai bine si care in plus va regla sinteza de insulina si va stimula functiile enzimatice.
Saptamana 23
Bebelusul este asemanat, ca dimensiuni, cu un grapefruit; el masoara 28 cm si cantareste putin peste 500 g.
Incepand cu saptamana 23 de sarcina, viitorul bebelus incepe sa creasca semnificativ in greutate; in urmatoarea luna el si-o va dubla, de altfel. Oasele si organele inca sunt vizibile prin transparenta pielii, dar depozitele de grasime vor rezolva “problema” asta curand.
Aceasta crestere rapida a copilului face ca si tu sa testezi noi simptome. De pilda, in sarcina de 23 saptamani poti descoperi ca ai devenit uituca, chestie pentru care tot progesteronul este vinovat. Vei constata de asemenea ca pielea iti este mai sensibila si mai predispusa la a dezvolta zone de roseata, iar asta se adauga petelor pigmentare si liniei negre care coboara de la buric catre pelvis. La unele dintre viitoarele mamici se poate observa patarea pielii inclusiv pe fata; aceasta “masca” dispare dupa nastere si se numeste melasma.
E important sa incepi sa inveti sa te relaxezi, ca sa poti beneficia de un somn decent pe timp de noapte, caci 78% dintre gravide sustin ca dupa jumatatea sarcinii au avut probleme la acest capitol. Bea multe lichide si ia toate masurile necesare pentru a preveni infectiile urinare, care sunt ceva obisnuit la gravide, dar care necesita tratament rapid. Poti face rezervare la un curs Pilates sau la Yoga pentru gravide, daca nu ai facut-o pana acum; si mintea si corpul au nevoie de pregatire pentru maratonul care urmeaza.
Saptamana 24
In mod oarecum bizar, bebelusul este asemanat, in aceasta saptamana, unei rodii. El masoara 29 cm si cantareste spre 600 g.
Daca te intrebi daca bebelusul va avea par blond sau brunet, ei bine, inca nu poti afla asta, caci pielea sa nu are, inca, pigmenti. Auzul sau este insa tot mai bine dezvoltat, iar bebelusul va fi capabil, dupa nastere, sa recunoasca vocea ta si a partenerului – cele pe care le-a auzit cel mai des.
In ceea ce te priveste, e posibil sa observi ca degetele si incheieturile mainilor au devenit neindemanatice sau par putin amortite. Poate fi vorba despre sindromul de tunel carpian, declansat, la miscarile repetitive mai ales, de acumularea de fluid caracteristica sarcinii. Pe masura ce uterul continua sa creasca, pot aparea dureri la ligamentele care il sustin. Migrenele, ochii uscati si iritati si crampele musculare sunt de asemenea pe lista de “bucurii” ale sarcinii.
Sarcina de 24 saptamani este momentul in care medicul iti va recomanda probabil sa faci testul de toleranta la glucoza pentru a verifica daca nu cumva dezvolti ceea ce se numeste diabet de gestatie. Ai putea sa iei in considerare optiunea de a apela la ajutorul unei doula pentru urmatoarea perioada, pentru nastere si chiar pentru perioada post partum. Continua sa iti monitorizezi castigul ponderal si ai grija sa mananci suficienta proteina si destule fibre; necesarul de proteina este de 75g in perioada sarcinii, si il poti atinge consumand 3 portii in fiecare zi. In ceea ce priveste fibrele, tranzitul iti va spune daca mananci destule.
Saptamana 25
Bebelusul tau este cam cat o vanata: el masoara 33 cm si cantareste aproape 700 g, in saptamana 25 de sarcina.
Pielea viitorului bebelus arata ceva mai roz decat pana acum, avand in vedere ca se formeaza capilarele superficiale. Si vasele de sange din plamanii bebelusului sunt acum mai bine dezvoltate, pregatindu-se pentru prima respiratie. In paralel, celulele pulmonare incep sa produca surfactant, substanta care ii ajuta sa se extinda si sa ramana astfel dupa ce bebelusul se naste. Totusi, plamanii sunt inca slab dezvoltati si nu ar putea functiona independent. Chiar si asa, micutul incepe sa faca miscari respiratorii, antrenandu-se pentru venirea pe lume.
Unul dintre cele mai deranjante simptome de sarcina de 25 saptamani, care isi face de acum simtita aparitia, sunt hemoroizii. Greutatea uterului preseaza pe vasele de sange din zona, ingreunand circulatia, iar constipatia nu e de natura sa ajute nici ea.
Consuma cantitati mari de fructe si legume, fa exercitii Kegel dar ai grija la tratamentele locale folosite, caci nu toate sunt compatibile cu sarcina. Ai grija de asemenea de sanatatea dentara, invata sa faci liste pentru (aproape) orice, caci esti din ce in ce mai uituca si reconsidera-ti stilul de a gati. Este momentul cel mai potrivit sa gasesti retete rapide, nutritive si gustoase, pe care le vei prepara si dupa nasterea celui mic.
Saptamana 26
Bebelusul tau masoara, acum, in jur de 36 cm si cantareste aproximativ 900 g.
Avand in vedere ca deja e destul de mare, bebelusului incepe sa ii “ramana mic” apartamentul personal, in care mai are de stat cateva saptamani bune. Pur si simplu miscarile sale vor fi percepute putin altfel, iar el va renunta la salturi in favoarea intinderilor. Ochisorii sai se deschid pentru prima data, iar creierul sau incepe sa dezvolte valuri de activitate cerebrala, ca raspuns la zgomotele pe care le percepe si carora nu poate sa le raspunda.
Probabil ca pana acum, buricul tau a devenit deja evident si proeminent; nu se intampla la toata lumea, dar este o consecinta fireasca a cresterii in volum a uterului. Insomnia, insa, este o problema reala si frecventa si e momentul sa iti amintesti de tehnicile de relaxare pe care te sfatuiam sa le inveti acum cateva saptamani. Iar miscarile bebelusului devin mult mai puternice si, uneori, chiar dureroase pentru tine. Si se si vad pe suprafata abdomenului, ceea ce va garanteaza destule ore de distractie, tie si partenerului.
Poate ca ai inceput deja sa faci cumparaturi pentru bebelus; ai grija sa alegi produse de calitate superioara, fabricate in sau pentru Uniunea Europeana. Antreneaza-te ca sa mentii o postura cat mai corecta, evitand astfel durerile suplimentare de spate si bazin. Gateste bine mancarea, in special carnea si ouale, pentru a preveni eventuale infectii. Fii foarte atenta la igiena, caci imunitatea firesc redusa in perioada sarcinii te predispune la tot felul de infectii. Si poti incepe sa monitorizezi si miscarile bebelusului; vei observa un anumit tipar.
Saptamana 27
Bebelusul tau masoara, in prezent, in jur de 37 cm si cantareste aproape 1 kg.
Sarcina de 27 saptamani se caracterizeaza prin noi parametri de dezvoltare a bebelusului. Acesta va recunoaste vocile, tie si partenerului, caci nervii implicati in procesarea auzului se maturizeaza. Zgomotele sunt totusi amortizate de lichidul amniotic si de prezenta vernixului.
Papilele sale gustative sunt de asemenea dezvoltate; avand in vedere ca lichidul amniotic imprumuta din aroma alimentelor consumate de mama, e timpul potrivit sa il obisnuiesti de pe acum cu broccoli si usturoi. Mai mult, bebelusul incepe sa sughita, chestie mai enervanta pentru tine decat pentru el.
Intre timp, tu constati ca retii lichide, ceea ce, pana la un punct, este normal. Daca totusi ai mainile si picioarele foarte umflate, consulta imediat medicul, caci acesta poate fi un simptom de preeclampsie, daca e insotit de hipertensiune si de aparitia de proteine in urina.
Continua sa consumi suficiente lichide. Starea de disconfort poate fi accentuata de faptul ca iti este mereu cald; imbraca-te adecvat si alege intotdeauna fibre naturale si tesaturi respirante.
Poti incepe sa studiezi oferta de scaune de masina si sa te informezi care sunt cele mai rezistente modele, conform testelor de siguranta. Vei avea nevoie de el la scurt timp dupa nastere, cand trebuie sa duci nou-nascutul in siguranta acasa. Bea multe lichide, altminteri edemele vor deveni si mai evidente.
Monitorizeaza-ti frecventa cardiaca in timpul exercitiului fizic si ai grija la efortul pe care il depui: daca nu poti sa exersezi si sa vorbesti in acelasi timp, probabil ca exagerezi.
Saptamana 28
Bebelusul tau masoara 38 cm si probabil ca a depasit greutatea de 1 kg.
Fetusul incepe de acum sa isi pregateasca pozitia pentru nastere; el se intoarce cu capul in jos in aceasta perioada; daca totusi nu o face, nu intra in panica, mai are destul timp de acum incolo. Deja e “bebelus mare” caci a invatat sa faca o multime de “smecherii”: clipeste, tuseste, suge, sughita si este mai bine antrenat pentru a respira. O sarcina de 28 saptamani inseamna ca ai intrat deja in luna a saptea de sarcina, moment in care fatul incepe sa….viseze si sa treaca prin diverse cicluri de somn.
Probabil ca tu te lupti cu sciatica, sarcina fiind acum departe de sentimentul de confort pe care l-ai avut in timpul celui de-al doilea trimestru. Mai mult, pielea ta pare sa fie foarte sensibila, uscata si, mai neplacut, reactioneaza rapid la o multime de stimuli, inrosindu-se si devenind iritata.
Detergentii, solutiile de curatare, balsamul de rufe si chiar si unele alimente cu care nu aveai probleme pana de curand, pot declansa o astfel de iritatie. Colac peste pupaza, hormonii meniti sa relaxeze ligamentele pot influenta atat de puternic simfiza pubiana, incat zona sa devina instabila si dureroasa; medicul te poate ajuta recomandandu-ti o centura adecvata.
Saptamana 28 de sarcina este o perioada buna sa afli ce Rh ai, astfel incat, in momentul nasterii, sa poti anunta echipa medicala, care, in anumite situatii, va fi nevoita sa iti administreze o injectie similara unui vaccin care sa iti permita sa duci si alte sarcini. Intereseaza-te in legatura cu necesarul de fier din aceasta perioada – mai mare decat pana acum – si schimba sursa de acizi grasi omega – 3 si omega – 6, trecand de la un supliment pe baza de peste, la unul pe baza de alge. Daca ai posibilitatea, inscrie-te la un curs special dedicat gravidelor despre nastere si / sau despre ingrijirea nou-nascutului: te va ajuta sa te simti mai stapana pe tine.
Saptamana 29
Bebelusul e cam cat o conopida: masoara intre 39 si 41 cm si cantareste intre 1.1 si 1.4 kg
Din punct de vedere al dezvoltarii fatului, o sarcina de 29 saptamani se remarca prin intensificarea sughiturilor. Nu sunt incomode, in general, nici pentru tine, nici pentru el, dar e posibil sa nu te lase sa adormi.
Pe masura ce depozitele de grasime de sub piele cresc, bebelusul apare mai putin ridat; ele au rolul de a-l ajuta sa isi pastreze temperatura corporala dupa nastere.
Avand in vedere ca spatiul este din ce in ce mai mic, miscarile bebelusului vor deveni mai puternice si, adeseori, asociate unor stimuli: lumina, zgomote puternice, miscari de-ale tale, alimentele pe care le consumi.
In saptamana 29 de sarcina, vei observa, probabil, aparitia varicelor; ele sunt prezente la mai mult de 25% dintre viitoarele mamici. Hemoroizii fac parte din aceeasi categorie, si sunt cu siguranta deranjanti. Cel mai bun mod de a preveni si “trata” aparitia venelor varicoase este prin evitarea statului in picioare ore in sir si mentinerea unui stil de viata dinamic.
Tot in aceasta perioada, medicul iti va recomanda sa numeri miscarile viitorului bebelus: in general recomandarea este sa alegi doua perioade ale zilei, de pilda dimineata si seara, si o perioada de odihna pentru tine, in care poti sta intinsa – pentru simplul motiv ca atunci te poti concentra mai bine la asta.
Numara toate miscarile, pana ajungi la 10; daca trece o ora si nu ai numarat 10 miscari, probabil ca bebe e intr-o scurta pauza: mananca ceva, ca sa determini cresterea glicemiei, si vei vedea ca se va pune in miscare. Daca numeri mai putin de 10 miscari intr-un interval de doua ore, suna imediat medicul, ca sa se poata asigura ca lucrurile merg bine. Este un lucru pe care trebuie sa te obisnuiesti sa il faci zi de zi, pana la nastere, de acum incolo.
E un moment potrivit sa investesti in tampoane pentru sani si sutiene pentru alaptare, care sa ofere o sustinere optima. Continua sa monitorizezi eventualele simptome care ar putea indica o infectie urinara. Apeleaza la un ritual adecvat de ingrijire a tenului, eventual la o masca pe baza de oxigen, si evita aromaterapia, retinoizii, pietrele calde, microdermabraziunea si asa mai departe. Gandeste-te, de asemenea, daca vrei sa apelezi la o banca de celule stem recoltate din cordonul ombilical.
Saptamana 30
Acum, bebelusul poate fi comparat, ca dimensiuni, cu un buchet generos de broccoli. El masoara aproximativ 41 cm si cantareste in jur de 1.4 kg.
Suprafata creierului bebelusului incepe sa se cuteze, formandu-se astfel circumvolutiunile, care permit integrarea mai multor neuroni. Lanugo, parul acela fin, incepe sa dispara, caci creierul si grasimea de sub piele ajuta la reglarea temperaturii corporale. Maduva osoasa produce pe cont propriu hematii, astfel incat micutul sa se poata descurca pe cont propriu odata venit pe lume.
In ceea ce te priveste, multe dintre simptomele din primul trimestru de sarcina revin atunci cand discutam despre o sarcina de 30 saptamani. De pilda, vei observa ca mergi iar, foarte frecvent, la baie, caci vezica ta urinara este puternic comprimata de uterul crescand.
Arsurile gastrice au devenit deja o obisnuinta, caci si intestinele si stomacul sunt impinse in sus; macar in aceasta privinta poti face ceva: mananca mese mici, ramai in pozitie verticala macar 2 ore dupa masa, evita condimentele, prajelile si ciocolata.
Saptamana 30 de sarcina e un moment bun sa apelezi la ajutorul pernelor pentru a te odihni cat mai confortabil. Renunta la tocuri: greutatea ta, combinata cu modificarea centrului de greutate, iti schimba echilibrul si te predispun accidentelor.
Continua sa faci exercitiile Kegel, care te pot scuti de multe batai de cap mai tarziu, consuma multe lichide ca sa tii sub control retentia de apa, elimina din ritualul de ingrijire cremele care contin vitamina A, vitamina K sau acid saliciclic si derivati ai acestuia.
Discuta cu medicul despre epiziotomie: iti doresti ca specialistul care iti asista nasterea sa nu fie un fan al acesteia si sa aleaga sa o faca doar daca este absolut obligatoriu.
Saptamana 31
Bebelusul tau este cam cat o nuca de cocos mare; el masoara aproximativ 41 cm si cantareste de acum in jur de 1.5 kg.
Sarcina de 31 saptamani este o perioada relativ linistita: bebelusul pare sa doarma in reprize ceva mai lungi, si chiar daca se intinde si in acest timp, miscarile pe care le simti sunt diferite de cele din perioada in care este treaz.
Creierul sau munceste din greu si se dezvolta intr-un ritm accelerat, fiind ocupat cu realizarea conexiunilor dintre neuroni. Cu ajutorul lor, va putea percepe informatiile transmise de cele 5 simturi. In timpul unei ecografii e posibil sa il vezi dand din picioruse, sau sugandu-si degetul mare de la mana.
In timp ce micutul parca infloreste, tu incepi sa te simti putin coplesita. Obosesti mult mai repede: pe langa surplusul de greutate pe care il transporti, inima si plamanii incep sa fie usor comprimati. La finalul sarcinii, lucrurile se vor ameliora, pe masura ce uterul coboara in pelvis, in pregatirea nasterii.
De asemenea, in saptamana 31 de sarcina e destul de probabil sa te simti foarte neindemanatica, din cauza schimbarii centrului de greutate, a edemului care iti umfla discret mainile si a relaxarii ligamentelor. Iar cel mai deranjant simptom pe care ti-l “ridica la fileu” aceasta perioada este insomnia.
E un bun moment sa incepi sa pregatesti obiectele necesare nasterii si bebelusului. Daca ai cumparat deja patutul, abtine-te deocamdata de a a investi si in aparatori laterale. Pregateste bagajul pentru spital, alege incaltaminte comoda, bea cat mai multa apa, continua sa faci miscare – inotul si plimbarile sunt cele mai bune alegeri, alaturi de yoga si Pilates. Daca observi ca te umfli la fata, contacteaza imediat medicul, caci poate fi un simptom de preeclampsie.
Saptamana 32
Bebelusul tau e la fel de mare ca un pepene galben. El masoara 41 – 43 cm si cantareste intre 1.6 si 1.8 kg.
Micutul tau incepe sa se pregateasca pentru venirea pe lume. Ti se pare devreme? Nu e; un calculator de sarcina exact te va anunta ca ai intrat deja in luna a opta. De ceva vreme deja, bebelusul exerseaza o multime de abilitati necesare supravietuirii: miscarile respiratorii, suptul si inghititul. Sistemul sau digestiv este matur si pregatit sa inceapa alimentatia orala.
In saptamana 32 de sarcina, cei mai multi dintre bebelusi se intorc cu capul in jos, pentru nastere; mai putin de 5% dintre ei prefera pozitia cu funduletul in jos, dar inca exista sanse ca acestia sa se intoarca cu capul in jos. Ciclurile sale de somn seamana cu cele pe care le va avea dupa nastere.
In ceea ce te priveste, vei observa aparitia a ceea ce specialistii numesc contractii Braxton Hicks. Pur si simplu uterul tau se contracta, burtica se intareste – este un antrenament in vederea nasterii care se apropie. Acest tip de contractii nu deschid cervixul si nu sunt un semn de nastere prematura; ele trebuie sa dispara daca iti schimbi pozitia.
In cazul in care discutam cu adevarat despre un travaliu prematur, ele devin mai puternice si regulate, caz in care trebuie sa iti contactezi medicul.
Avand in vedere ca povestea sarcinii se va incheia in curand, incearca sa memorezi cat mai multe din aceasta perioada. Poti incepe un caiet cu ganduri pentru bebelusul tau, daca nu ai facut-o deja. Nu te stresa in legatura cu schimbarile prin care trece corpul tau: vergeturile, ingrasarea, edemele, pielea uscata vor disparea odata cu progesteronul, in relativ scurt timp dupa nastere.
Invata care sunt semnele de travaliu, bea apa, continua sa mananci chiar daca nu prea iti mai este foame – poti alege gustari mici si sanatoase – si fa exercitii de bazin care sa te ajute la nastere. Sunt simple: pur si simplu stai in pozitie verticala, relaxata, inspira profund si in acelasi timp lipeste coloana complet de perete, “stergand” curbura din zona inferioara a spatelui.
Saptamana 33
In aceasta saptamana de sarcina, bebelusul tau masoara in jur de 43 cm si cantareste aproape 2 kg.
Miscarile bebelusului sunt mai puternice si mai precise; faptul ca el e mai puternic, spatiul pe care il are la dispozitie mai mic, iar lichidul amniotic in cantitate mai mica contribuie la aceasta perceptie sporita a miscarilor sale. Sistemul sau imunitar continua sa se dezvolte, astfel ca, la nastere, el va beneficia de protectia anticorpilor tai dar si de o oarecare protectie din partea propriului organism.
Insomniile tale, in schimb, sunt din ce in ce mai dese. 3 din 4 gravide se plang de aceasta problema, deci nu esti singura. Incearca sa incluzi in program o rutina de relaxare adecvata, care sa te ajute sa te odihnesti, caci corpul are nevoie de somn si urmeaza, oricum, o perioada in care nu te vei bucura prea mult de el. Suplimenteaza alimentatia cu acizi grasi omega-3, preferabil proveniti din alta sursa decat pestele.
Saptamana 33 de sarcina este un bun prilej sa cauti informatii despre alaptare, sau chiar sa te inscrii la un curs, daca ai posibilitatea in zona in care locuiesti. Intereseaza-te despre conditiile din spital si despre posibilitatea de a plati o rezerva, daca este un element important pentru tine.
Imbogateste-ti alimentatia cu surse de calciu si elimina din rutina ta sportiva folosirea greutatilor. Incearca sa treci pe lapte fara lactoza, consuma iaurt, chefir, sana si alte lactate fermentate si asociaza lactatele cu fibre, pentru a imbunatati digestia si a reduce arsurile gastrice.
Saptamana 34
Bebelusul tau e cam de dimensiunile unui ananas mare; el masoara intre 43 si 46 cm si cantareste in jur de 2.3 kg.
Daca bebelusuil e baiat, testiculele sale coboara din abdomen in scrot. Undeva intre 3 si 4 % dintre nou-nascutii baieti au testiculele necoborate, procesul urmand sa se produca in general inainte de prima aniversare. Degetele au acum unghiute complet formate, iar la nastere bebelusul va fi pregatit pentru prima sa manichiura.
In ceea ce te priveste, incepi sa astepti cu nerabdare nasterea, odata ajunsa cu sarcina la 34 saptamani. Se pare ca, pe zi ce trece, esti din ce in ce mai mare; ochii iti sunt uscati, vederea uneori neclara, te constipi, esti balonata, an hemoroizi, varice, vergeturi, crampe musculare, leucoree, abia respiri cand mergi si dormi din ce in ce mai prost.
In saptamana 34 de sarcina, pregatirile active pentru intalnirea cu bebe iti pot fi de ajutor. Poti de pilda sa te informezi despre instalarea corecta a scaunului de masina, astfel incat sa iti duci nou-nascutul in siguranta acasa. Poti sa iti pregatesti o plasa de siguranta pentru cazul in care ai putea fi afectata de o forma de depresie postpartum. Ai grija de tine si rasfata-te frecvent cu cate o baie relaxanta in cada; evita totusi apa fierbinte, spumantele de baie si ai mare grija sa nu te dezechilibrezi cand urci si cobori.
Saptamana 35
In saptamana 35 de sarcina, bebelusul masoara in jur de 46 cm si cantareste 2.4 kg.
Manutele si piciorusele sale arata aproape ca in poze. Desi creierul sau creste, oasele craniului raman moi si flexibile, astfel incat sa poata trece prin canalul vaginal in timpul nasterii. Pentru ca spatiul pe care il are la dispozitie este tot mai mic, bebelusul se misca mai greu, astfel ca si ceea ce percepi tu e diferit: loviturile si impunsaturile de pana acum sunt inlocuite de rasuciri. Bebelusul creste foarte rapid acum, cresterea fiind reprezentata in special de acumulare de grasime. Aproape toti bebelusii stau acum cu capul in jos.
In ceea ce te priveste, sarcina de 35 saptamani poate veni cu o noutate: pe langa drumurile frecvente la baie poti descoperi ca ai inceput sa pierzi cantitati mici de urina atunci cand faci efort, cand stranuti sau tusesti sau cand razi cu pofta. Continua sa consumi cantitati adecvate de lichide si ai grija sa golesti complet vezica atunci cand mergi la baie, aplecandu-te catre inainte.
Discuta cu medicul tau despre modul in care va decurge nasterea, despre optiunile de analgezie; pune pe hartie un plan de nastere si dezbate-l cu medicul, caci unele maternitati ofera un pic de flexibilitate in aceasta privinta. Continua sa duci o viata dinamica pe cat posibil, fa plimbari lungi si relaxante; ele te vor ajuta si cu somnul.
Saptamana 36
Bebelusul tau masoara intre 46 si 48 cm, in saptamana 36 de sarcina, si cantareste aproximativ 2.7 kg si este aproape gata sa vina pe lume!
O sarcina de 36 saptamani inseamna ca bebelusul incepe sa isi incetineasca cresterea; este modul prin care Natura se asigura ca nasterea ramane posibila, in ciuda dimensiunilor relativ mici ale bazinului oasele craniului celui mic nu s-au sudat inca, astfel incat capul sa treaca relativ usor prin canalul vaginal. Si restul oaselor bebelusului sunt mai moi decat cele ale adultilor.
Organele bebelusului sunt destul de mature pentru a permite, in general, supravietuirea in mediul extern. Sistmul circulator s-a perfectionat, iar sistemul imunitar e destul de bine dezvoltat incat sa ii permita sa traiasca intr-o lume plina de microorganisme. Sistemul digestiv insa se va perfectiona abia la cateva luni dupa nastere, insa.
Pe tine trebuie sa te felicitam, caci ai intrat in luna a noua de sarcina! De acum te apropii de data probabila a nasterii si probabil ca esti plina de emotii, desi organismul se pregateste intensiv pentru acest moment.
De pilda, articulatiile si imbinarile osoase ale pelvisului sunt mult mai flexibile decat in mod normal, de altfel, capul bebelusului care incepe sa coboare poate determina aparitia de dureri in zona. Coborarea bebelusului are insa si avantaje: in sfarsit poti din nou sa respiri.
Probabil ca te simti plina de energie si pornita sa faci schimbari in casa, sa aranjezi camera copilului altfel, sa modifici pozitia mobilierului sau sa faci o curatenie impecabila. Este pur si simplu instinctul de cuibarire pe care il manifesta toate mamiferele de sex feminin in perioada premergatoare nasterii.
Este din ce in ce mai important sa te concentrezi asupra miscarilor bebelusului si sa le monitorizezi. Medicul te poate avertiza ca e posibil sa incepi sa elimini dopul gelatinos care sigileaza cervixul, insa asta se poate intampla cu saptamani inainte de nastere, deci nu reprezinta neaparat un semn ca nasterea se apropie.
Saptamana 37
Bebelusul tau masoara aproximativ 48 cm si cantareste putin sub 3 kg.
Daca bebelusul tau decide sa vina pe lume in aceasta saptamana, ar fi considerat inca prematur, caci o sarcina la termen are 39 saptamani. Totusi, probabilitatea sa se descurce minunat este destul de mare. Micutul e ocupat sa isi exerseze marea intrare – sau iesire: inspira si expira lichid amniotic, clipeste, se intoarce de pe o parte pe cealalta.
Avand mai multa forta si indemanare, el are ceva mai multa dexteritate. De asemenea s-a observat ca in aceasta perioada bebelusii tind sa petreaca mai mult timp sugandu-si degetul, ceea ce ii antreneaza pentru suptul la san.
De acum, vizitele facute medicului se vor indesi, iar el/ea va dori sa te consulte si pe masa, pentru a examina aspectul cervixului. Pe masura ce nasterea se apropie, colul devine mai moale si mai flexibil, se scurteaza si incepe sa se intredeschida.
In functie de aspectul colului, medicul poate aproxima daca sarcina se va mai prelungi sau daca inceputul travaliului se apropie. In asteptarea vestilor bune, ceea ce poti face este masajul regulat al perineului: facut adecvat si cu suficient timp inainte de nastere, acest masaj poate preveni rupturile si epiziotomia.
Profita de timpul pe care il mai ai la dispozitie si pune la punct camera bebelusului, sau coltisorul acestuia. Ocupa-te de hainute si de alte maruntisuri. In saptamana 37 de sarcina, continua cu hidratarea si cu alimentatia sanatoasa si, daca totul decurge bine, investeste intr-o minge de gimnastica: este o metoda sigura de antrenare a rezistentei musculare a zonelor implicate in nastere, te ajuta sa minimizezi durerile din timpul travaliului si poate fi utila si dupa venirea pe lume a micutului.
Ai grija sa o umfli la dimensiunea adecvata: un diametru de 55 cm este suficient pentru femeile cu inaltimea mai mica de 165 cm; 65 cm este o valoare mai potrivita pentru persoanele mai inalte.
Saptamana 38
Bebelusul tau masoara in jur de 48 – 51 cm si cantareste in jur de 3.2 kg.
Marea intalnire nu se va mai lasa mult timp asteptata si atat mami cat si bebelusul se pregatesc intens pentru ea. Micutul inghite lichid amniotic, ceea ce ii va pune in miscare intestinele si se va transforma in curand in primul sau scaun. Plamanii inca se maturizeaza si produc din ce in ce mai mult surfactant, astfel incat sa poata sa respire. Grasimea continua sa se acumuleze sub piele, iar sistemul sau nervos face ajustari fine care ii permit sa se adapteze la toata agitatia si la toti stimulii din lumea noastra.
In asteptarea nasterii, si sanii tai lucreaza din greu. E posibil sa observi ca din mameloane se scurg picaturi dintr-un lichid vascos si galbui – nu e altceva decat colostrul, un lapte foarte bogat in proteine si in anticorpi, special “proiectat” sa ii ofere celui mic o sursa ideala de hrana pentru inceput.
Daca te patezi, poti incepe a folosesti tampoane pentru san. Urinarile devin din ce in ce mai frecvente, dopul gelatinos probabil ca incepe sa se elimine daca nu a facut-o deja si e posibil ca secretia vaginala sa fie putin patata cu urme de sange. Multe femei sustin ca au avut episoade de diaree inainte de inceperea travaliului – este modul organismului de a se “curata” si de a face mai mult loc bebelusului. Contractiile Braxton Hicks se indesesc de obicei.
Poti profita de acest timp pentru a te odihni si relaxa, sau poti de pilda sa pregatesti niste rezerve de mancare gustoasa, cum numai tu o faci, pe care sa le pastrezi la congelator pentru perioada post partum, in care nu te vei simti in stare sa gatesti.
In saptamana 38 de sarcina, verifica ultimele detalii ale bagajului pentru spital, fa plimbari lungi si ia in calcul sa consumi alimente despre care se spune ca grabesc travaliul. Moasele recomada, “din batrani”, vinetele, otetul balsamic, mancarurile condimentate si zmeura – ceai sau extract.
Saptamana 39
Bebelusul tau masoara intre 48 si 53 cm si cantareste intre 3.2 si 3.6 kg.
Sarcina ta a ajuns, in sfarsit, la termen! O curiozitate pe care poate nu o cunosti este ca, imediat dupa nastere, bebelusii nu produc lacrimi atunci cand plang.
Canalele lor lacrimale nu sunt complet deschise inca, asa ca lacrimile apar in general abia dupa varsta de o luna. Pielea bebelusului arata, in sfarsit, normal, pierzandu-si translucenta si nuanta rozalie.
In ceea ce te priveste, probabil ca esti foarte nerabdatoare. Uterul e din ce in ce mai greu, pelvisul e supus unei presiuni din ce in ce mai mari, contractiile de antrenament devin din ce in ce mai puternice, asa ca uneori te intrebi daca nu cumva chiar a inceput travaliul.
Printre semnele clare ca te afli in travaliu se numara ruperea membranelor si contractiile care nu dispar odsata cu schimbarea pozitiei, ci din contra, se indesesc si devin tot mai regulate si mai puternice.
Pana acum ar trebui sa stii deja care este politica spitalului fata de nastere, daca ai vreo indicatie pentru cezariana sau daca vei naste natural, daca ai voie sa mananci in travaliu si asa mai departe.
Saptamana 40
Daca ai ajuns in saptamana 40 de sarcina, bebelusul tau masoara probabil intre 48 si 56 cm si cantareste intre 3.2 si 4.1 kg.
Ai ajuns la finalul sarcinii! Cel putin teoretic, caci e posibil ca bebelusul sa se mai lase nitel asteptat. El primeste inca anticorpi prin intermediul placentei, dar dupa nastere colostrul si mai apoi laptele matern il vor ajuta in acest sens. La nastere, micutul va fi acoperit de un amestec de vernix, lanugo, sange si lichid amniotic.
Vederea sa nu e foarte bine dezvoltata, asa ca te va vedea putin incetosat, in schimb va recunoaste imediat sunetele vocii tale si a partenerului. In primele zile dupa nastere bebelusii au tendinta de a pastra ceva din pozitia din uter: asta pentru ca inca nu a realizat cat loc are acum la dispozitie si pentru ca e singura pozitie familiara, care il linisteste: de aceea bebelusii se calmeaza atunci cand sunt infasati.
In ceea ce te priveste, iti intelegem perfect nerabdarea, insa nu uita: data probabila a nasterii este doar o estimare, iar 30% dintre femei o depasesc. Totusi, protocoalele medicale programeaza nasterea inainte de finalul saptamanii 42, deci nu mai ai mult de asteptat.
Printre temerile obisnuite ale femeilor se numara ruperea membranelor intr-un loc public – de fapt, mai putin de 15% dintre femei experimenteaza ruperea membranelor inainte de inceperea efectiva a travaliului. Un alt motiv de stres este reprezentat de marimea pelvisului: multe femei se tem ca sunt inguste in bazin si nu vor putea naste natural, insa nu uita ca Natura stie ce face; in plus, bebelusii sunt asemanatori mamei din punct de vedere al constitutiei.
Poti discuta despre eventuale moduri populare de declansare a travaliului: sexul neprotejat poate fi unul dintre ele, caci se pare ca sperma contine unele substante care ajuta la inmuierea colului. Acupunctura pare de asemenea sa ajute. O baie calduta si relaxanta este intotdeauna binevenita; plimbarile lungi pot de asemenea sa puna lucrurile in miscare.
Saptamana 41
Bebelusul tau masoara intre 48 si 56 cm si cantareste intre 3.5 si 4.1 kg.
Unghiile micutului, atat de la maini cat si de la picioare, vor avea cu siguranta nevoie sa fie taiate la cat mai scurt timp dupa nastere; o unghiera pentru bebelusi poate fi o alternativa mai sigura decat forfecuta. Sistemul sau endocrin se pregateste si el pentru marea intalnire; se pare ca unele semnale declansate de acesta ii transmit placentei ca momentul nasterii ar fi sosit, iar aceasta declanseaza mai departe cascada de hormoni potriviti nasterii, in corpul mamei.
In timpul nasterii, bebelusul va secreta o cantitate enorma de hormoni de stres – mai multi ca niciodata in restul vietii sale. De altfel, si prima respiratie dupa nastere va fi cea mai grea dintre toate.
In ceea ce te priveste, e inutil sa iti amintim ca te simti greoaie, constipata, balonata, obosita, ca iti pierzi repede suflul si asa mai departe. Probabil ca cele mai interesante – si care iti dau si sperante de altfel – sunt contractiile pe care le tot experimentezi.
Din fericire, din punct de vedere al greutatii, majoritatea femeilor stagneaza in aceasta perioada, sau chiar scad putin, si asta din cauza transpiratiei abundente. Continua sa ai o alimentatie sanatoasa, bogata in proteine, fier si DHA, incearca unele tehnici de relaxare si incearca sa mai ai putina rabdare.
Saptamana 42
Probabil ca inca de saptamana trecuta bebelusul tau a inceput sa fie monitorizat frecvent de catre medic, care te-a chemat la spital zilnic sau la doua zile, pentru testul nonstres. Practic, medicul supravegheaza frecventa cardiaca si numarul de miscari in unitatea de timp, pentru a se asigura ca totul e in regula la tine in burtica.
Desi simti ca sarcina asta nu se va mai termina niciodata, nu te descuraja, mai ai foarte putin; in perioada asta e recomandat sa incerci sa faci fata tensiunilor, citind ceva interesant, colorand intr-o carte cu desene de colorat pentru adulti sau ascultand un concert de muzica clasica.
Poate au existat erori in ceea ce priveste data ultimei menstruatii sau data estimata a fecundarii, sau poate pur si simplu bebelusul are nevoie de ceva mai mult timp pentru a se pregati pentru lumea exterioara. Pana la urma, travaliul poate incepe absolut oricand!