De ce e bine sa te feresti de tantari atunci cand esti insarcinata
Stim ca tantarii erau ultima ta grija in perioada sarcinii. In fond, aceste insecte mici si sacaitoare ne pisca de cand eram noi insine copii, si desi bubitele pruriginoase nu sunt nici placute, nici estetice, tindem sa le consideram inofensive si sa le incadram in categoria neplacerilor minore.
Din pacate, odata cu schimbarile climatice si cu globalizarea, cresterii vitezei cu care putem calatori si altor factori care tin de biologie si ecologie, tantarii nu mai sunt la fel de inofensivi ca odinioara. Si desi inca nu avem in Romania tantari infectati cu malarie, ne confruntam, ca si restul Europei, cu o alta provocare: virusul Zika.
Ce este Zika si unde se gaseste?
Zika este un virus care se transmite la om prin muscatura de tantar. Este vorba despre o specia aparte de tantari, tantarul tigru, care include doua subspecii, denumite de catre oamenii de stiinta Aedes aegypti si Aedes albopictus, care au fost indentificate si pe teritoriul tarii noastre cu cativa ani in urma. Este vorba despre aceleasi specii care transmit boala dengie si febra galbena, de aceea este de preferat sa te tii la distanta de ele. In general, infectia este una blanda, care adesea trece neobservata datorita simptomelor usor de ignorat, insa dobandita in perioada sarcinii, ea poate determina aparitia de anomalii de dezvoltare grave, cum sunt microcefalia, dar si alte probleme cerebrale, concretizate in malformatii congenitale.
Cum se transmite virusul Zika?
Cea mai importanta cale de transmitere a virusului este prin intepatura de tantar, de aceea este important sa te protejezi cat mai eficient impotriva acestor insecte. Spre deosebire de tantarii autohtoni, care prefera sa se hraneasca seara si noaptea, aceasta specie inteapa pe toata durata zilei, deci nu te poti baza pe protectia oferita de soarele arzator, care i-ar descuraja imediat pe tantarii cu care suntem noi obisnuiti.
Odata infectata, mama poate transmite infectia la fat, ceea ce se asociaza cu aparitia de anomalii grave de dezvoltare.
O alta cale de transmitere confirmata de catre medici este prin contact sexual; de aceea, in cazul in care calatoresti intr-o zona contaminata, este esential sa te protejezi nu numai impotriva tantarilor, ci si in ceea ce priveste relatiile sexuale pe care le intretii.
Infectia cu virusul Zika in perioada sarcinii
Daca in mod normal, infectia cu Zika nu ridica probleme unui adult sanatos, in cazul in care aceasta se produce in timpul sarcinii, rezultatele pot fi grave pentru bebelus. Efectele devastatoare ale virusului pot consta in avort spontan, sau in microcefalie – o anomalie de dezvoltare in care creierul bebelusului este subdimensionat, si care este de multe ori incompatibila cu viata. In cele mai “bune:” cazuri, microcefalia se asociaza cu intarziere in dezvoltare, intarziere mentala si diverse tipuri de crize.
Insa acestea nu sunt singurele efecte posibile ale virusului. El poate de asemenea determina glaucom la bebelusi, pierderea auzului, probleme de vedere si intarziere severa in crestere. Consecintele infectiei nu sunt inca pe deplin cunoscute, dar este clar pentru cercetatori ca si acei bebelusi care nu au suferit anomalii severe, manifesta mai devreme sau mai tarziu tulburari cauzate de contactul cu virusul.
Infectia activa cu virusul dureaza aproximativ o saptamana, dupa care acesta este eliminat treptat din organism. Problemele survin daca infectia se produce in timpul sarcinii; daca ai fost infectata in trecut cu Zika, poti avea o sarcina normala, odata ce virusul a fost eliminat complet, ceea ce poate dura o perioada variabila de timp.
Care sunt simptomele infectiei cu virusul Zika?
Daca discutam despre adultii sanatosi, simptomele sunt blande si pasagere, asemanatoare unei raceli obisnuite. Poti face febra, dar nu mare, poti avea dureri de cap si dureri musculare si articulare, poti dezvolta o usoara conjunctivita, sau o eruptie cutanata discreta. Simptomele dureaza cateva zile, pana la o saptamana, dar e important de stiut ca doar aproximativ 20% dintre persoanele infectate le manifesta.
Cum se diagnosticheaza Zika?
In prezent, nu exista un test comercial disponibil, pe care sa il poti efectua rapid, pentru a confirma sau infirma o suspiciune in acest sens. De altfel, avand in vedere simptomele usoare ale infectiei, testarea este mai degraba rezervata pentru persoanele din anumite categorii de risc, cum sunt gravidele.
Deocamdata, la noi in tara testarea pentru virusul Zika nu face parte din protocolul de analize obligatorii recomandate gravidelor. Pe de alta parte, daca ecografiile morfofetale periodice indica aparitia unor anomalii, medicul te poate trimite la un laborator, unde ti se vor face analize care sa confirme sau sa infirme boala. Pentru un plus de siguranta, se recomanda testarea concomitenta a unei probe de urina si a uneia de sange, rezultatele obtinute putand fi interpretate mai corect de catre clinician, care este in masura sa faca si recomandarile adecvate ulterior.
Cat timp sa astept dupa infectie, pentru o sarcina sanatoasa?
Avand in vedere ca eliminarea virusului din organism nu se produce in cateva zile, iar aceasta perioada este foarte dificil de estimat cu precizie maxima, specialistii ofera niste informatii orientative pe aceasta tema. Indiferent care dintre parteneri, viitori parinti, a fost infectat, Organizatia Mondiala a Sanatatii si alte autoritati nationale si internationale recomanda o perioada de asteptare de macar 6 luni, pentru ca viitorul tau bebelus sa se poata dezvolta in deplina siguranta. In acest interval de timp se presupune ca virusul s-a eliminat deja din organism, iar sistemul imunitar a avut timpul necesar pentru a dezvolta anticorpi care sa te protejeze de eventuale infectii ulterioare.
Care este tratamentul pentru Zika?
Avand in vedere ca discutam despre o infectie virala, nu exista un tratament specific impotriva bolii. De asemenea, nu exista nici un protocol care sa minimizeze impactul infectiei dobandite in timpul sarcinii, asupra viitorului bebelus. Recomandarile medicilor sunt cele standard pentru orice infectie virala: odihna, hidratare, alimentatie corecta si rabdare.
In cazul in care ai febra sau dureri musculare sau de cap, medicii recomanda utilizarea paracetamolului si evitarea aspirinei si a ibuprofenului.
Cum poti sa previi infectia cu virusul Zika?
Din pacate, in prezent nu exista nici un vaccin eficient impotriva acestei boli; avand in vedere raspandirea sa inca destul de limitata, probabil ca e dificil de imaginat ca populatia ar fi dormnica sa se vaccineze.
Exista, totusi, masuri de precautie pe care ti le poti asuma, in vederea evitarii unei infectii.
De pilda, daca esti deja insarcinata, sau daca ai de gand sa ramai insarcinata in viitorul apropiat, probabil ca e mai bine sa eviti calatoriile in care au fost identificati tantarii-tigri, vectori ai acestui virus. La noi in tara, ei sunt mai frecventi in partea de sud, insa au fost observati si in alte zone.
Instaleaza plase eficiente la geamuri si usi, asigura-te ca ele sunt integre si bine montate. Pentru un plus de siguranta, poti incerca sa aplici o solutie anti-insecte procurata de la farmacia veterinara, sau un amestec de uleiuri esentiale.
Poarta, pe cat posibil, maneca si pantalon lungi; evident, acest lucru este sinucidere curata pe timp de vara, deci apeleaza la un repelent compatibil cu sarcina pe care sa il aplici pe piele, si pentru un repelent oarecare – eficient sa fie! – pentru exteriorul hainelor pe care le porti, mai ales in zonele intens contaminate.
In cazul in care locuiesti la casa – dar este valabil si pentru cei care stau la bloc – elimina din apropiere orice sursa de apa statatoare: butoaie cu apa de ploaie, balti care stagneaza zile in sir, si asa mai departe; toate acestea sunt medii favorabile inmultirii tantarilor si dezvoltarii larvelor.
In cazul in care partenerul a calatorit in una din zonele recunoscute ca avand un risc mare de infectie, probabil ca e o idee buna sa faceti doar sex protejat pe durata sarcinii. Zika se poate transmite prin sex vaginal, anal si oral.
Tie ti-a vorbit medicul obsetrician despre Zika, sau te-ai bazat pe informatiile oferite de catre televiziuni? Ce masuri de siguranta ai luat ca sa previi intepaturile si riscul de contaminare?