Tot ce trebuie sa stii despre scaunul bebelusilor in primele 6 luni de viata
Scaunul bebelusului nu e chiar cel mai placut subiect de discutie, insa orice medic iti va spune ca in el sunt “ascunse” indicii importante despre sanatatea celui mic. Asadar, afla cum arata un scaun normal de sugar si care sunt semnele care ar trebui sa te puna pe ganduri.
Atunci cand examinezi scaunul bebelusului cu fiecare ocazie simti cu adevarat ca esti parinte – exista multe glume pe aceasta tema in mediul online, insa ele sunt doar pe jumatate amuzante. Realitatea este ca aspectul scaunului este un bun indicator al starii de sanatate si iti poate spune si daca bebe mananca suficient.
Meconiul
In primele zile de viata, culoarea scaunului bebelusului este neagra. Aceste fecale inchise la culoare se numesc meconiu si sunt alcatuite din lichidul amniotic si celule descuamate din placenta si din tractul intestinal al sugarului, din perioada vietii intrauterine. Acest scaun negricios verzui are si o textura particulara, fiind lipicios.
Pe masura ce bebelusul este alaptat, culoarea fecalelor se schimba, ele se decoloreaza catre nuanta normala, galbena, a scaunului de lapte.
Scaunele bebelusului mai mic de 6 saptamani
In aceasta perioada se considera ca bebelusul ar trebui sa aiba 3 – 4 scaune in fiecare zi. Unii micuti au scaun dupa fiecare masa, dar ar trebui sa urmaresti ca frecventa sa nu scada sub cea mentionata, altminteri exista motive de ingrijorare ca bebe nu suge suficient.
Aspectul normal al fecalelor in acest interval de varsta este clasic: un scaun subtire, aproape apos, in care se observa niste granule care se numesc grunji de lapte. In mod normal, la aceasta varsta apare un scaun deschis la culoare, caracteristic bebelusului alaptat exclusiv fiind un scaun galben aproape stralucitor.
Dar culoarea normala a scaunului poate varia, multe mame intrand de pilda in panica daca observa in scutec scaun verde la bebelusi. Nu te speria, e normal si e o “problema” foarte usor de remediat.
Caca verde la bebelusi apare uneori din cauza ca micutul suge mult lapte de inceput. Secretia de lapte a mamei variaza ca si compozitie la inceputul si la finalul suptului: la inceput, laptele este mai lichid si bogat in glucide; spre final, devine mai gras si mai hranitor. In cazul in care bebelusul primeste mai mult lapte de inceput, scaunul sau poate vira culoarea catre verde. Ideal ar fi ca bebe sa primeasca un singur san la o masa si sa fie mutat la sanul celalalt doar daca nu se satura; astfel, caca de bebelusi va reveni la culoarea sa impecabila.
Scaunul bebelusului intre 6 saptamani si 6 luni
Daca te gandeai deja ca dai faliment investind in scutece, la cate scaune are un nou nascut pe zi, te poti relaxa: dupa varsta de 6 saptamani numarul de scaune incepe sa scada semnificativ. Ba uneori se trece in cealalta extrema, mai ales in cazul bebelusilor alaptati exclusiv.
Multi parinti se plang de constipatia la bebelusi alaptati la san, deoarece trec zile intregi fara nici un scaun, dar de cele mai multe ori acest lucru este perfect natural si normal si se datoreaza digerarii complete a laptelui. Un bebelus mai mare de 2 luni poate avea scaun o data la 7 zile fara sa se considere ca sufera de constipatie, atata timp cat fecalele isi pastreaza aspectul obisnuit, semilichid si cu grunji de lapte.
Scaunul bebelusului hranit cu lapte praf
In cazul bebelusilor care primesc lapte praf, lucrurile se schimba semnificativ. In general, scaunul lor seamana mai mult cu scaunul unui adult, ca si culoare sau consistenta. De asemenea, in cazul hranirii cu lapte praf este normal sa gasesti in scutec un scaun urat mirositor, spre deosebire de scaunul copilului alaptat, care nu este la fel de intens “parfumat”.
Cat mananca un nou nascut?
Stomacul unui nou nascut este foarte mic si poate primi doar cativa mililitri de lapte. Este motivul pentru care cei mici petrec mult timp la san si cer mancare foarte des. In cazul copiilor alaptati exclusiv, dar si al celorlalti, pediatria moderna nu mai recomanda proba suptului prin cantarire inainte si dupa fiecare masa, ci le sfatuieste mai degraba pe mame sa numere scutecele cu urina pe care le schimba zilnic.
Cand ar trebui sa ma ingrijorez in legatura cu scaunul bebelusului?
Exista si situatii in care aspectul scaunului celui mic este diferit de normal.
Daca observi sange in scaun la copii trebuie intotdeauna sa contactezi medicul. Daca discutam despre o cantitate mare de sange, mergi de urgenta la spital; daca e vorba doar de cateva firisoare de sange, suna medicul si fa o programare cand are primul loc liber. Atentie: daca sangele provine din intestinul subtire, el nu e rosu, ci apare negricios.
Daca observi diaree la nou nascut contacteaza medicul, caci la aceasta varsta deshidratarea se produce foarte rapid. Diareea este reprezentata de scaun apos care se absoarbe complet in scutec.
Uneori parintii observa scaun cu mucus la bebelusi alaptati. Un singur scaun cu mucus la bebe nu e un motiv de ingrijorare, dar el poate insemna o intoleranta a copilului fata de ceva din dieta mamei. De pilda, copiii cu alergie la proteinele laptelui de vaca pot avea scaune cu mucus cand mama consuma lactate.
Scaun decolorat sau scaun albicios la un nou-nascut si chiar si la un bebelus ceva mai mare este un motiv de ingrijorare, caci poate indica o problema severa, care trebuie remediata chirurgical. In cazul in care observi asa ceva in scutec, mergi de urgenta la medic.
Mancare nedigerata in scaun poate aparea la bebelusi la inceputul diversificarii. Este un indiciu clar ca intestinul nu este suficient de matur incat sa gestioneze alimentatia solida; daca micutul are varsta mai mica de 6 luni si daca nu exista motive medicale pentru inceperea diversificarii, mai poti astepta 1 – 2 saptamani.
Dupa cum vezi, scutecul celui mic poate contine o multime de informatii interesante. Investeste intr-un scaun de alaptat de calitate, tine aproape telecomanda sau laptopul sau, de ce nu, o carte buna, si lasa-l pe cel mic sa manance atat cat isi doreste!