Stiinta demonstreaza: si barbatii sunt “gravizi”
Exista o conceptie bine inradacinata in mentalitatea poporului roman (si nu numai), conform careia mamele sunt “hormonale”, dificile in perioada in care sunt insarcinate, caracterizate de comportamente ciudate si de o vesnica nemultumire in cele 9 luni care preced venirea bebelusului pe lume.
Pe de alta parte, aceleasi persoane au ganduri si exprimari nu prea magulitoare la adresa viitorilor tatici care se plang ca experimenteaza simptome asemanatoare celor ale partenerelor lor.
De fapt, exista destule studii efectuate pe rudele noastre apropiate, primatele, care demonstreaza ca, la speciile la care ambii parteneri se implica in cresterea puilor, si masculii trec prin schimbari ale nivelurilor obisnuite de hormoni. Iar un grup de cercetatori a extins studiile si a demonstrat ca si in cazul oamenilor, barbatii ale caror partenere de viata sunt gravide, experimenteaza acelasi tip de variatii ale concentratiei diversilor hormoni. In continuare, iti prezentam mai multe informatii in legatura cu acest subiect.
Contents
Despre ce studiu e vorba?
Studiul la care ne referim a fost efectuat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Michigan, care a avut ca material de cercetare 29 de cupluri care urmau sa devina parinti pentru prima oara. Conditiile de participare la studiu au fost ca ambii parteneri sa aiba varste cuprinse intre 28 si 45 de ani, sa nu fumeze, sa nu consume alcool si droguri si sa nu sufere de boli preexistente, care ar fi putut sa modifice rezultatele obtinute.
Cuplurile au fost chemate in aceeasi zi, la aceeasi ora, la laborator, in saptamanile 12, 20, 28 si 36 de sarcina si au donat o proba de saliva, care a fost analizata pentru identificarea nivelurilor de testosteron, cortizol, estradiol si progesteron.
Rezultatele obtinute au stat la baza unui articol stiintific care a fost publicat intr-un jurnal de prestigiu, cunoscut oamenilor de stiinta sub denumirea de American Jornal of Human Biology.
Rezultatele studiului
Rezultatele pe care le-au obtinut cercetatorii au fost interesante. In cazul femeilor, s-a remarcat cresterea cunoscuta si previzibila a concentratiilor tuturor celor 4 hormoni. La barbati, insa, rezultatele au fost oarecum uimitoare, si inclinand mai degraba sa urmareasca trendul remarcat la alte primate, decat pe cel anticipat de “intelepciunea populara”.
In cazul viitorilor tatici, concentratia de testosteron a scazut, ca si cea de estradiol. Totusi, concentratiile de cortizol si de progesteron au ramas neschimbate in cazul barbatilor.
Interpretarea oferita de catre echipa de oameni de stiinta
Robin Edelstein, coordonatorul echipei de cercetare, sustine ca punctul de plecare al muncii sale a fost reprezentat de studii anterioare, care demonstrau ca barbatii care au copii au niveluri de testosteron mai mici decat cei care nu sunt parinti, sau care nu locuiesc impreuna cu copiii lor.
Ea spune ca “Ceea ce mi se pare interesant nu e faptul ca apar schimbari atunci cand copilul este, fizic, prezent in apropiere, ci ca unele procese biologice par sa inceapa inca din clipa in care cuplul se gandeste sa conceapa”.
O alta observatie interesanta facuta de echipa este ca, in cazul barbatilor care au fost urmariti si dupa nasterea bebelusilor, acei indivizi care au avut cea mai mare scadere a concentratiei de testosteron au fost si cei mai implicati in ingrijirea copiilor.
Lee Gettler, directorul laboratorului Hormones, Health and Human Behaviour Lab din cadrul Universitatii Notre Dame, apreciaza, pe de o parte, modul nou de abordare a acestei problematici, pentru ca, dupa cum spune si el, studiile de genul se concentreaza exclusiv asupra mamelor, si subliniaza si efortul deosebit al echipei, care a reusit sa convinga aceste cupluri sa se prezinte sa doneze probe de saliva in cateva momente diferite din timpul sarcinii, dar si dupa nasterea copiilor.
El a avansat ipoteza conform careia aceste modificari ale statusului hormonal ar putea avea legatura si cu factori care tin de relatia dintre parteneri, cu modul in care se schimba dinamica interactiunilor dintre ei pe perioada sarcinii: “Toti subiectii inclusi in studiu locuiau impreuna, astfel ca in viata lor de zi cu zi erau implicate multe elemente legate de sprijin social, intimitate, stres socio-psihologic si calitate a relatiei, elemente care au toate impact asupra biologiei barbatilor”, sustine el. Opiniile exprimate de Gettler sunt cu atat mai demne de atentie, cu cat el insusi este autorul unor studii anterioare care demonstreaza ca barbatii casatoriti, care devin tati, au niveluri de testosteron mult reduse, in comparatie cu celibatarii care nu au copii.
Cercetarea respectiva demonstreaza ca aceasta scadere este, in medie, de 40%, ceea ce este un procent important. In plus, exista date care dovedesc ca, cu cat nivelul de testosteron al barbatilor este mai redus, cu atat mai sensibili sunt acestia la mesajele transmise de catre copii si cu atat mai apropiata este relatia lor cu bebelusii.
Exista si alte studii care demonstreaza maleabilitatea sistemelor biologice ale barbatilor care sunt implicati intens si activ in cresterea si ingrijirea copiilor. De pilda, tatii care interactioneaza frecvent cu bebelusii demonstreaza o crestere a oxitocinei, “hormonul iubirii”.
Alte studii identifica, la aceeasi categorie de barbati, cresterea secretiei de vasopresina si prolactina, hormoni implicati in mentinerea fidelitatii in cuplu, si in stabilirea unor legaturi emotionale profunde. Toate acestea se petrec in paralel cu scaderea concentratiei de testosteron, responsabil de agresivitatea, disponibilitatea de asumare a riscurilor si libido.
Dupa cum era de asteptat, exista schimbari importante prin care trec si taticii, chiar daca ei nu au nevoie de consultatii periodice sau de vitamine prenatale, nu-i asa?
Daca subiectul este de interes pentru tine si doresti sa il aprofundezi, iti recomandam cateva studii adiacente, in care poti gasi informatii suplimentare pe aceasta tema:
Schimbari hormonale pentru viitorii tatici
Hormoni prenatali importanti cand devii parinte pentru prima data
Relatia tata-bebelus si comportamentul social
Despre noi experiente cand devii tatic
Tu ai remarcat schimbari in ceea ce priveste comportamentul taticului, sau viitorului tatic din cuplul vostru? El ce spune, cum a resimtit aceasta perioada? Este constient de schimbari?