Exista o legatura intre servetelele umede si alergiile alimentare
Sa fii mama in ziua de azi este un lucru mai simplu decat era cu 20 de ani in urma; avem masini de spalat automate, hainute de buna calitate pentru bebelusi, scutece de unica folosinta, sterilizatoare pentru biberoane… si servetele umede. Atunci cand pe piata exista o gama atat de variata de servetele umede care sunt prezentate ca fiind special concepute pentru pielea fina a bebelusului, avand care mai de care extracte de aloe, musetel, alantoina si alte substante, spun producatorii, cu efecte benefice, tentatia sa iti simplifici si mai mult viata folosindu-le este mare.
Cu toate acestea, cercetatorii ne avertizeaza ca s-ar putea sa nu fie cea mai buna alegere, mai ales daca intentia este de a le folosi mereu, oriunde ne-am afla. Si au aparut indicii care ii fac pe oamenii de stiinta sa creada ca exista o legatura intre utilizarea acestor produse si numarul tot mai mare de alergii alimentare pe care le manifesta copiii.
Cum ar putea declansa servetelele umede, alergii alimentare?
In cazul copiilor cu alergii alimentare, cauza aparitiei lor este complexa si include un amestec de factori genetici si de mediu. Ce este comun, insa, la acesti bebelusi cu teren alergic, este ca toti au bariera imunologica reprezentata de piele, afectata; este consecinta a 3 mutatii genetice, care ii fac pe copii sa fie mai puternic expusi la alergeni. Totusi, in mod surprinzator, nu toti bebelusii care au aceste mutatii dezvolta alergii.
In studiul conceput special ca sa elucideze acest mister, cercetatorii au oferit alune unui lot de soareci care prezentau mutatiile respective, iar acestia nu au avut nici un fel de reactie.
Ulterior, un alt lot de soricei cu mutatii genetice a fost expus unor conditii de mediu care se intalnesc frecvent in preajma unui bebelus. Astfel, au descoperit ca soarecii reactionau la alergeni ca praful sau alunele numai daca fusesera expusi, anterior, contactului cu sapunul.
Unul dintre ingredientele comune sapunurilor de pe piata, dar care se regaseste de asemenea in servetelele umede pentru bebelusi, este sodiul lauryl sulfate; efectul imediat al acestuia este ca slabeste si mai mult bariera cutanata. Pentru ca stratul superficial al pielii este acoperit de o bariera lipidica, pe care acest ingredient o indeparteaza violent, dermul ramane expus contactului direct cu alergenii.
Iar reactiile nu apar numai atunci cand copilul este in contact direct cu alergenii; s-au observat destul de frecvent reactii cutanate la bebelusii care au fost pupati de persoane care, in prealabil, mancasera unt de arahide.
Un alt lucru interesant este ca primele semne ca bariera cutanata ar fi afectata, deci ca bebelusul ar prezenta cele 3 mutatii genetice deja mentionate, pot sa apara mult dupa dezvoltarea alergiei respective. In cazul soriceilor studiati, primele semne de dermatita au aparut abia dupa cateva luni, cand varsta acestora echivaleaza cu adolescenta umana.
Cum ma ajuta aceasta informatie pe mine, ca parinte?
In ciuda impactului violent pe care il au asupra mediului si a tuturor problemelor pe care le declanseaza, servetelele umede sunt in trusa tuturor parintilor, care, s-a demonstrat, nu sunt dispusi sa renunte la ele prea usor, cel putin nu atata timp cat nu exista o alternativa macar aproape la fel de practica. Ele sunt folosite pentru stergerea funduletelor de bebe, a nasucurilor care curg, a mancarii varsate pe jos, a jucariilor scapate din carucior, si asa mai departe. Asadar, ce poti face, daca refuzi sa le scoti complet din uz, sau daca nu esti dispus sa le inlocuiesti cu servetele facute in casa (care sunt simplu de realizat si usor de utilizat; ai nevoie doar de o cutie pentru servetele umede)?
Primul pas este sa citesti cu atentie lista de ingrediente si sa eviti folosirea produselor care includ sapunuri sau conservanti. Daca nu poti sa le elimini complet din gospodaria ta, poti cel putin sa le rezervi utilizarea pentru anumite situatii precise.
Pentru ca sapunul este atat de violent cu pielea bebelusilor, cel putin in primele luni de viata, ar trebui sa eviti sa il folosesti. Poti spala bebelusul cu un produs dermato-cosmetic fara sapun, special dedicat acestei varste, sau poti folosi pur si simplu un scutecel de finet reutilizabil si apa curata si calduta; vei obtine acelasi rezultat. O solutie care impaca pe toata lumea este cea reprezentata de servetele umede pe baza de apa.
Indiferent ce anume folosesti pentru igiena copilului, asigura-te ca la final, pielea acestuia este foarte bine clatita cu apa din abundenta, ca sa indepartezi orice resturi de substante chimice. Ba chiar e indicat ca inainte sa iei in brate bebelusul, sa iti clatesti si tu mainile, ca sa indepartezi potentialii alergeni.
Evisa sa folosesti, de rutina, servetele umede antibacteriene. Ele pot afecta flora normala a organismului fiecaruia dintre noi si pot contribui la aparitia de tulpini bacteriene rezistente. Si sa fim seriosi, funduletul bebelusului nu are nevoie de servetele umede dezinfectante, ci de apa din abundenta!
Ai grija, mereu, la modul in care arunci aceste servetele. Nu putini utilizatori au avut parte de un episod de WC infundat cu servetele umede, si iti garantam ca nu e nimic placut in asta.
Care e relatia familiei tale cu servetelele umede? Le folositi? Aveti un brand preferat? Te-ai interesat vreodata care sunt ingredientele marcii pe care o folosesti cel mai adesea? Te gandesti serios sa incepi sa folosesti suplimente pentru imunitate (aici o lista cu sugestii comparate)?