Trucuri simple pentru o plimbare mai sigura
Trotinetele electrice au devenit un mijloc de deplasare din ce in ce mai des intalnit si in orasele noastre; avand in vedere ca preturile modelelor pentru copii sunt relativ accesibile, si cei mici au acces la piese din aceasta categorie.
Asemeni rolelor sau bicicletelor, si trotinetele, electrice sau nu, implica asumarea unor riscuri. Iata cateva sfaturi, din partea unor specialisti si a unor persoane cu experienta in domeniu, pentru ca plimbarea sa fie una cat mai relaxata.
-
Atentie la gratarele de scurgere!
Spre deosebire de biciclete, trotinetele electrice au roti destul de mici, care risca sa fie prinse in gratarele de la sistemul de canalizare, iar daca una ca asta se intampla, tu vei fi, probabil, propulsat peste ghidon.
-
Evita ploaia si drumurile ude.
Atunci cand asfaltul este ud, aderenta rotilor mici ale trotinetei este semnificativ redusa, prin comparatie cu cea a unei biciclete. Prin urmare, virajele sunt mai periculoase si te pot rasturna, iar distanta de franare este mult mai mare. Ca sa nu mai spunem nimic despre gropile si denivelarile acoperite cu apa, a caror dimensiune nu poate fi evaluata si care te pot propulsa in fata.
-
Alege cu grija traseul.
Din pacate, in Romania pistele pentru biciclisti sunt, de cele mai multe ori, o imitatie a ceea ce ar trebui sa fie. Pe langa faptul ca sunt intrerupte de nu se stie cate stradute, ca se termina brusc si te lasa fara alternative, ele sunt de multe ori ocupate de pietoni, animale de companie, chioscuri si alte obstacole.
Iar trecatorii iti vor arunca priviri taioase ori de cate ori le vei atrage atentia ca zona respectiva este rezervata pentru asemenea vehicole. Pe de alta parte, copiii nu au voie, din punct de vedere legal, sa se deplaseze pe sosea, iar cand tu, ca adult, o faci, te expui stresului de a te amesteca printre masini mai mari si mai puternice decat tine. Atentie mare la masinile parcate, care ar putea deschide portiera brusc!
-
Nu renunta la echipamentul de protectie!
Oricat de cald ar fi, oricat ar rade prietenii, oricat de mirati te-ar privi trecatorii, echipamentul de protectie iti poate salva viata, si asta nu este putin lucru. Nu exista nici un motiv pentru a renunta la el.
-
Fii mereu vigilent.
Asa cum nu e recomandat sa mergi pe strada cu castile in urechi, sau sa butonezi telefonul in timp ce mergi cu bicicleta, nici in timpul deplasarii cu trotineta electrica nu ar trebui sa te lasi distras. Fii atent la detaliile drumului pe care te deplasezi, in timp ce privesti in fata pentru a prevedea eventuale pericole.
-
Atentie la ploi si furtuni!
Am stabilit deja ca deplasarea pe carosabilul umed poate implica riscuri suplimentare, din cauza aderentei reduse, dar daca pe ploaie, te poti imbraca cu o pelerina adecvata si sa impingi trotineta pana acasa, in cazul in care fulgera, specialistii recomanda sa eviti sa stai in apropierea micului vehicul. Nu stim daca e justificata prudenta, in aglomeratia oraselor, dar ne gandim ca mai bine in siguranta, decat cu regrete…!
-
Calatoreste, mereu, singur.
Copiii sunt adeseori pusi pe sotii si nerabdatori sa impartaseasca cu prietenii lor noile experiente amuzante, dar acest lucru nu este recomandat in cazul trotinetei electrice. Descurajeaza initiativa de a transporta inca un pasager, caci greutatea suplimentara va duce la dezechilibrarea rapida a trotinetei.
-
Invata sa stapanesti “fiara”.
Copiii sunt curajosi si aventurosi, si multi dintre ei par sa fie foarte talentati la orice sport isi propun sa faca, prin urmare parintii sunt tentati sa ii lase sa se descurce pe trotineta, dupa o prezentare sumara a principalelor comenzi. E mult mai bine sa il sustii si sa il urmaresti pana cand capata un nivel superior de control, si abia apoi sa ii oferi libertatea de a strabate parcul de unul singur, de pilda.
In cazul unui incepator, cele mai periculoase sunt accidentele neasteptate, incidentele care il iau prin surprindere, si cum viteza de reactie este mult redusa, si probabilitatea de a le putea evita e semnificativ mai mica. De aceea, primele incercari cu trotineta electrica se vor face intr-o zona sigura, linistita, deschisa, unde pericolele sunt ca si inexistente.
-
Atentie la nivelul bateriei!
Este neplacut daca la sfarsitul unei zile de munca, te trezesti obligat sa vii spre casa impingand trotineta pentru ca bateria i s-a descarcat, iar tu ai uitat sa o reincarci cu o zi inainte. Desigur, mai neplacut poate fi sa te intorci din celalalt capat al orasului, pe jos, cu o bicicleta si o trotineta electrica, de la o plimbare care ar fi trebuit sa fie placuta si relaxanta.
In cazul in care ai de strabatut o distanta lunga, poti apela la ajutorul unui acumulator extern – cu conditia sa il ai si sa fie incarcat. De asemenea, e util sa stii care e distanta pe care o ai de strabatut, astfel incat sa poti face o estimare corecta a nevoilor, raportate la autonomie.
Invata principalele reguli legate de trafic!
Poate ca te gandesti ca atata timp cat copilul se deplaseaza pe trotuar, nu e nevoie sa stie prea multe lucruri legate de trafic. Nimic mai gresit! La varsta la care copilul este suficient de mare incat sa foloseasca o trotineta electrica, el se afla la doi pasi de deplasarea legala pe drumurile publice. Dar degeaba investesti intr-o trotineta electrica Joyor daca juniorul o foloseste haotic…
Este bine sa il inveti sa respecte atat regulile de deplasare in siguranta pe care le cunoaste ca pieton, cat si sa invete semnificatia unor semne de circulatie de baza, care pot avea legatura cu el. Poate fi util sa afle ca in cativa metri pista de biciclete este intrerupta, ca isi pierde prioritatea la intalnirea cu urmatoarea straduta, ca intr-un anumit punct se apropie de un obstacol sau de o intersectie in care nu are vizibilitate, si asa mai departe.
Voi ce reguli aveti in familie cand vine vorba de folosirea trotinetei electrice? Unde are voie copilul tau sa foloseasca trotineta? Care a fost varsta la care a primit-o?