Siguranta bebelusului – Intrebari si raspunsuri
Fie ca esti parinte si te preocupa subiectul sigurantei copilului tau, sau ca doresti sa iti oferi serviciile ca bona, sau ca astepti cu nerabdare sa devii bunic(a), ai cu siguranta numeroase intrebari legate de obiceiurile voastre ca familie, in viata de zi cu zi.
In acest articol am selectat cateva dintre cele mai frecvent intalnite curiozitati exprimate de persoanele care au in grija bebelusi, la care specialistii ofera raspunsuri documentate.
Exista produse pentru bebelusi, special concepute sa reduca riscul de aparitie a sindromului mortii subite?
Din pacate, nu exista nici un produs care sa ii fi convins pe cercetatori ca ar putea elimina riscul de aparitie a sindromului mortii subite la copii. Exista, totusi cateva reguli de siguranta care, aplicate la scara larga, au demonstrat ca au capacitatea sa reduca numarul de incidente care s-au produs de-a lungul timpului:
- bebelusii trebuie culcati pe spate din prima lor zi de viata, nu pe spate sau pe burta;
- capul si fata bebelusului trebuie sa ramana permanent descoperite in timpul somnului;
- bebelusul nu trebuie sa fie expus la fum, nici inainte nici dupa nastere;
- patul bebelusului trebuie sa fie un mediu sigur;
- bebelusul trebuie sa doarma in patut sau, in aceeasi camera cu parintii, pana la 6 – 12 luni;
- bebelusul trebuie alaptat la cerere.
In cazul bebelusilor nascuti prematur sau a altor categorii de risc, exista monitoare cu senzori care se amplaseaza sub saltea si care declanseaza o alarma daca timp de 20 de secunde nu mai sesizeaza miscarea ritmica a cutiei toracice a copilului. Produsele nu sunt infailibile, asadar nu te poti baza exclusiv pe ele.
La ce varsta pot introduce in patul bebelusului o pernuta, o paturica sau protectii laterale moi care sa il protejeze de loviturile in gratii?
Specialistii sunt de parere ca orice tip de asternut moale poate reprezenta un risc de asfixie pentru un bebelus. In cazul copiilor ceva mai mari, care incep sa se ridice in picioare, pernutele, paturelele sau aparatorile de pat prezinta un risc suplimentar: bebelusul se poate catara pe ele pentru a evada – din pacate, cu capul in jos de cele mai multe ori – peste inaltimea zabrelelor.
De aceea, opinia specialistilor este unanima: pernutele, pilotele si jucariile de plus raman rezervate copiilor mai mari, care au facut deja trecerea la un pat normal.
Iata cum arata un patut sigur pentru bebelus – MiculRinocer.ro
Exista perne care previn turtirea capului bebelusului?
Nu exista nici un fel de perna recunoscuta ca ar preveni eficient turtirea capului bebelusilor care petrec foarte mult timp intr-o anumita pozitie. De fapt, pernele de orice fel sunt contraindicate in patul bebelusilor pentru ca nu fac decat sa creasca riscul de accidente.
Pernele pot acoperi fata, gura si nasul bebelusului, sufocandu-l. Ele pot cauza supraincalzire, periculoasa la varste mici. Daca bebelusul doarme pe spate pe perna, barbia sa poate aluneca in piept, comprimandu-i traheea si sufocandu-l. Mai tarziu, perna poate fi folosita ca “treapta”, ceea ce l-ar face sa cada din pat si sa se loveasca.
Bebelusul e racit; are nevoie de mai multe paturi?
Studiile efectuate au demonstrat ca pe perioada racelilor micutilor, parintii au tendinta de a le supraincarca patutul, imbracandu-i adesea mai gros decat e nevoie, punandu-i intr-un sac de dormit prea gros si asa mai departe.
Recomandarea specialistilor este exact contrariul: bebelusii nu trebuie niciodata inveliti sau culcati cu caciulita pe cap, iar cand au febra sau au o infectie din cauza careia ar putea face la un moment dat febra, trebuie tinuti cat mai dezbracati, pentru o mai buna disipare a excesului de caldura.
Sacul de dormit pentru bebelusi este cu adevarat necesar?
Normele de siguranta sustin ca bebelusul nu trebuie sa fie invelit cu paturele sau alte bucati de material textil, care cresc riscul de asfixiere sau de supraincalzire. Totusi, in sezonul rece, sacul de dormit poate fi o solutie potrivita, cu conditia sa alegi un produs consacrat si adecvat varstei si dimensiunilor copilului.
Un sac de dormit sigur se incheie la baza gatului, are doua orificii pentru maini, astfel incat ele sa se miste liber, nu are gluga si are lungimea potrivita pentru bebelus (a se evita modelele prea mari, cumparate in ideea ca vor fi folosite mai mult timp).
De fapt, sacul de dormit are cateva beneficii. El elimina din patul copilului orice tip de asternut care ar putea deveni un pericol, amana momentul in care bebelusul va reusi sa se rostogoleasca singur pe burtica, pana la depasirea perioadei cu cel mai mare risc pentru sindromul mortii subite, sustine somnul pe spate pentru ca fermoarul este amplasat in partea frontala si ajuta la mentinerea constanta a temperaturii corporale a bebelusului.
Este sigur ca bebelusul sa petreaca timp pe burtica?
Timpul petrecut pe burtica este un foarte bun antrenament pentru musculatura spatelui si a gatului micutilor, de aceea specialistii ii incurajeaza pe parinti sa rezerve intervale speciale de timp pentru aceasta activitate, inca din primele saptamani de viata ale copilului.
Totusi, timpul petrecut pe burtica trebuie sa fie unul activ, in care parintele sau un alt adult responsabil sa se afle mereu langa bebelus si sa il supravegheze indeaproape, pentru evitarea accidentelor care s-ar putea solda cu asfixierea copilului. De asemenea, specialistii insista ca aceasta pozitie va fi folosita doar in perioadele de veghe; la somn, bebelusul nu va fi niciodata asezat pe burtica.
In maternitate bebelusul era culcat de asistente pe o parte, ca sa nu se inece cu eventualul lapte regurgitat; nu ar trebui sa fac la fel acasa?
Recomandarea specialistilor in aceasta privinta este clara: cu exceptia cazurilor speciale, de prematuri cu greutate foarte mica, instabili cardiorespirator, TOTI bebelusii ar trebui sa doarma doar pe spate, pana la varsta la care incep sa se rostogoleasca singuri.
Culcarea sugarilor pe o parte dubleaza riscul de aparitie a sindromului mortii subite a nou-nascutului. Incercarile de a fixa bebelusul in aceasta pozitie, prevenindu-se rasturnarea acestuia pe burta, sunt periculoase pentru ca implica introducerea in patut a unor fragmente de material moale, sau a unor perne care la randul lor nu fac decat sa sporeasca riscurile.
Vreau ca bebelusul meu sa aiba un obiect de atasament; ii pot oferi o jucarie de plus?
Si in aceasta privinta opinia specialistilor este clara: orice jucarii moi vin la pachet cu un risc suplimentar, la varste mici. Inainte de varsta de 7 luni, nici un fel de jucarie de plus nu ar trebui sa se apropie de patul bebelusului.
De asemenea, din punctul de vedere al dezvoltarii motorii si cognitive, abia dupa varsta de 7 luni bebelusii incep sa exploreze activ mediul lor de somn, astfel incat sa gaseasca alinare sau sa se ataseze de un asemenea obiect.
E adevarat ca suzeta poate reduce riscul de moarte subita?
Exista in literatura date sugestive care demonstreaza ca folosirea constanta a suzetei in primul an de viata poate reduce semnificativ riscul de aparitie a sindromului de moarte subita. Mecanismul nu este insa cunoscut deocamdata, opinia generala fiind ca stimularea reflexului de supt il impiedica pe copil sa alunece intr-un somn atat de adanc incat sa “uite” sa mai respire.
Pe de alta parte, utilizarea suzetei se asociaza cu o serie de dezavantaje care nu pot fi ignorate: poate interfera cu atasarea la san si alaptarea, creste incidenta infectiilor respiratorii, a otitelor si a infectiilor gastrointestinale si poate determina deformarea dentitiei. Avand in vedere aceste elemente, in unele tari folosirea suzetei este incurajata ca o metoda de prevenire a mortii subite in timp ce in altele, ea este descurajata prin prezentarea convingatoare a dezavantajelor.
Cat de sigur este sa dorm in acelasi pat cu bebelusul?
Nu exista cifre clare care sa iti prezinte nivelul de risc – sau nu am reusit noi sa intram in posesia lor – insa dormitul in acelasi pat cu bebelusul creste semnificativ riscul de accidente.
Cauzele sunt multiple: parintele poate cadea intr-un somn adanc si sa acopere bebelusul cu propriul corp; patura folosita de adult poate acoperi capul si fata bebelusului; copilul poate aluneca intre pat si perete, sau intre suprafata de dormit si marginea canapelei, ramanand blocat acolo si sufocandu-se; pernele moi sunt de asemenea periculoase.
Intotdeauna pune bebelusul pe spate in patut sau inainte sa atipesti pe canapea. Si niciodata nu culca bebelusul pe burta, pe abdomenul tau; e acelasi lucru cu a-l culca pe burta in pat.
Este sigur pentru bebelus sa il transport in sling?
Slingul este promovat ca un sistem ergonomic de purtare a bebelusului; in esenta, el este un lucru foarte bun, dar cu conditia sa fie folosit corespunzator. Daca il utilizezi intr-un mod gresit sau daca ai ales un model inadecvat pentru varsta bebelusului, el se poate transforma intr-un veritabil pericol.
Modelele de sling care se agata de gatul adultului si il mentin pe bebelus culcat la orizontala, cu intregul corp intr-o forma curbata de C, poate fi periculos pentru ca pozitia in sine este neadecvata, ea ajungand sa exercite presiune pe caile respiratorii ale copilului.
Siguranta bebelusului si a copilului in masina – MiculRinocer.ro
Daca alegi sa iti transporti bebelusul intr-un sling, asigura-te ca poti vedea fata copilului in permanenta, ca acesta are in permanenta caile respiratorii libere si ca niciodata micutul nu sta cu barbia in piept. Prematurii, bebelusii cu greutate mica si cei care trec printr-un episod de infectie respiratorie sunt in mod special expusi unui risc suplimentar.
Cat de important este sa imi imbrac bebelusul bine inainte de somn?
Dupa cum ai putut observa probabil, bebelusii au, proportional, capul foarte mare. Unul dintre motive este acela ca ei folosesc pielea fetei si a scalpului pentru reglarea temperaturii corporale.
De aceea, este periculos sa ii infofolesti in aceste zone, pentru ca exista un risc crescut de supraincalzire, care la randul sau ii expune unui risc crescut de moarte subita. Utilizarea unui sac de dormit este preferabila folosirii paturilor, de exemplu, din motive de siguranta, dar niciodata nu trebuie sa optezi pentru un model cu gluga.
Supraincalzirea poate fi provocata de culcarea bebelusului intr-o incapere cu temperatura prea ridicata, de febra sau de infofolirea excesiva a copilului; ea este mai periculoasa decat situatia opusa, in care copilului pur si simplu ii este rece la somn.
Ca regula generala, imbraca bebelusul inainte de culcare exact asa cum te-ai imbraca si tu. Daca il culci intr-un sac de dormit este suficient; daca nu, in anotimpul rece poti adauga un strat suplimentar (un body subtire pe sub salopeta, de exemplu).
Daca vrei sa verifici daca bebelusului ii este frig, atinge-l usor la ceafa sau pe piept; acestea sunt zonele care iti spun daca mai este nevoie de un strat suplimentar. Pielea rece a extremitatilor nu este relevanta.
Lasa mereu capul bebelusului descoperit: fara caciulite, fesuri, glugi sau altceva.
Exista vreo legatura intre sindromul mortii subite si vaccinare?
Nu exista nici un fel de indicii care sa lege vaccinarea de aparitia sindromului de moarte subita, exceptand faptul ca varsta la care se petrec aceste evenimente este similara.
Din contra, exista informatii care sugereaza ca admnistrarea vaccinurilor periodice din schemele nationale reduc riscul de moarte subita in primul an de viata.
Iata ce trebuie sa stii despre siguranta colierelor de dentitie pentru bebelusi – infografic marca MiculRinocer.ro
Colierele pentru bebelusi sunt sigure?
Recomandarea specialistilor este sa eviti purtarea oricarui tip de colier la gatul bebelusului, ele fiind asociate cu risc de strangulare, sau cu pericolul de a se rupe si de a ajunge sa obstrueze caile respiratorii.
Exista un mare avant pe piata, in ceea ce priveste colierele din chhihlimbar pentru bebelusi, despre care se spune ca, prin simpla purtare, ar ajuta la linistirea celor mici, la un somn mai calm sau la ameliorarea durerilor din timpul eruptiei dentare.
Oficialitatile australiene, de pilda, recomanda evitarea acestui gen de produse pentru ca testele efectuate au demonstrat ca ceea ce este marketat ca sistem sigur de desfacere in cazul in care se aplica o presiune asupra colierului nu este chiar atat de fiabil cum se spune, asadar exista riscul ca bebelusul sa se stranguleze. De asemenea, piesele se pot rupe, generand fragmente de dimensiuni mici.
In cazul in care doresti sa apelezi la acest gen de ajutor, se recomanda sa o faci doar pe perioadele de timp cat bebelusul este sub supraveghere atenta sau directa, si sa renunti la ele atunci cand nu ai copilul sub ochi in fiecare moment. De asemenea, fie ca discutam despre un colier sau o bratara, ele trebuie indepartate atunci cand copilul este culcat, fie ca e vorba despre somnul de noapte sau de cel mai scurt, de zi.
Este sigur sa folosesc produse care garanteaza mentinerea bebelusului intr-o pozitie anume in timpul somnului?
In aceasta privinta, opinia autoritatilor ramane neschimbata: singurul loc sigur pentru somnul bebelusului este o saltea ferma, dreapta si perfect orizontala, amplasata intr-un patut special conceput (aici iti oferim o lista comparativa). Singura pozitie sigura pentru somn este cea pe spate. Si singurul lucru care ar trebui sa se gaseasca in patul micutului este salteaua, protejata cu un cearceaf cu elastic de dimensiuni adecvate.
Cum este sigur sa culc bebelusii gemeni?
Specialistii recomanda ca fiecare dintre copii sa doarma in propriul sau spatiu de somn, amplasat in camera parintilor, pana la varsta de 6 – 12 luni.
Uneori, insa, acest lucru nu este posibil, iar gemenii trebuie sa imparta acelasi spatiu de somn. In acest ca, trebuie sa iei toate masurile inccat sa previi ca unul dintre ei sa obstrueze partial sau temporar caile respiratorii ale celuilalt.
Pentru aceasta, ii vei culca la capete opuse ale patului, fara nici un fel de paturi sau pernute. In cazul in care ti se pare ca e frig in incapere, poti apela la ajutorul sacilor de dormit, cate unul pentru fiecare dintre bebelusi.
Nu e periculos pentru un bebelus care regurgiteaza sau vomita sa doarma pe spate?
De fapt, chiar si pentru acesti copii, pozitia pe spate este cea mai sigura. Esofagul, “tubul” care leaga gura de stomac, este amplasat in spatele traheei, “tubul” care conduce aerul in plamani.
Atunci cand copilul este culvcat pe spate, traheea se afla dedesubt, astfel ca lichidul regurgitat nu are sanse reale sa ajunga pana in caile respiratorii. Din contra, daca bebelusul este culcat pe o parte sau pe burtica, gravitatia va conduce lichidul regurgitat direct in interiorul cailor respiratorii.
Speram ca am reusit sa raspundem catorva dintre cele mai stringente intrebari pe care le au parintii atunci cand vine vorba despre siguranta bebelusilor in primele luni de viata. Daca mai ai si alte intrebari, te rugam sa le adresezi echipei noastre; vom fi bucurosi sa te ajutam!