Sfaturi practice pentru un plus de siguranta pentru copilul tau
Probabil ca iti amintesti cum “pe vremea noastra” mergeam singuri la scoala din cartier inca de prin clasele primare; toti copiii din vecini faceau la fel si era de neconceput ca mama sau tata sa ne duca si sa ne ia in fiecare zi de la clasa, sau macar din curtea scolii.
Ei bine, lucrurile s-au schimbat azi, cand copiii care merg singuri la scoala sunt o raritate…sau sunt adolescenti. Ei bine, chiar daca iti insotesti mai mereu copiii la scoala, regulile de siguranta sunt intotdeauna bine venite, si chiar daca nu vor avea prea multe ocazii sa le aplice acum, ele se vor dovedi utile si peste cativa ani, cand isi vor dori sa mearga singuri, sau sa iasa in oras cu prietenii.
Coloana, ghiozdanul si drumul spre scoala
O problema bine cunoscuta a invatamantului romanesc este ca il obliga pe copil sa transporte o multime de materiale, in fiecare zi. Exista manuale si culegeri, auxiliare, caiete de teme si caiete de clasa, iar absenta unei infrastructuri decente in scoala ii impiedica pe cei mici sa isi tina majoritatea lucrurilor intr-un dulapior si sa ia acasa doar materialele necesare pentru teme.
Medicii ortopezi si kinetoterapeutii recomanda ca greutatea ghiozdanului sa nu depaseasca 15% din greutatea totala a copilului, ceea ce inseamna ca in scoala primara, un ghiozdan ar trebui sa cantareasca cel mult 3.5 – 5 kg. In cazul in care greutatea ghiozdanului depaseste 30% din greutatea copilului, el va ajunge sa modifice postura si mersul.
Pentru a contracara aceste efecte e important sa alegi un rucsac pentru copii, pentru scoala, cat mai ergonomic. Mai exista si posibilitatea sa te orientezi catre un troler pentru copii de scoala, dar aceste genti sunt adeseori grele si voluminoase si greu de transportat pe scari.
Siguranta rutiera in drum spre scoala
Traversatul corect si respectarea regulilor de circulatie pentru pietoni sunt deprinderi pe care copilul le poate invata inca din carucior – cu conditia sa aiba un exemplu pozitiv din partea adultilor care il ingrijesc. Ca si in cazul altor reguli, este nevoie de multa practica si de nenumarate repetitii, pentru ca traversarea in siguranta a unei strazi sa “ii intre in sange” copilului si sa poti fi linistit ca el va folosi trecerile de pietoni, va respecta culoarea semaforului, sau se va asigura inainte de a traversa.
Puteti alege un anumit traseu catre scoala, pe care sa il parcurgeti impreuna de mai multe ori, de fiecare data atragandu-i copilului atentia asupra modului in care este corect sa traverseze. Vei alege trasee care includ semafoare pentru pietoni, vei descuraja initiativele de a scurta drumul cu cateva zeci de metri prin ocolirea trecerilor de pietoni, si il vei invata pe copil sa se asigure CHIAR DACA traverseaza pe zebra sau pe culoarea verde a semaforului.
Purtarea castilor pe strada trebuie descurajata; ele ii distrag copilului atentia si il priveaza, practic, de simtul auzului, care i-ar oferi informatii pretioase despre trafic, sau despre apropierea unei masini.
In cazul in care copilul sta la afterschool sau participa la un program de educatie de tip Step by Step, care presupune sa stea la scoala pana dup-amiaza, e important ca atunci cand circula noaptea sa fie cat mai bine vizibil; poti alege un ghiozdan cu elemente reflectorizante, sau sa folosesti un far de bicicleta sau alte mijloace de semnalizare luminoasa.
Avand in vedere numeroasele masini parcate peste tot, mai ales in marile orase, copiii trebuie invatati sa fie atenti, caci orice masina poate porni brusc de pe loc, si oricat de atent ar fi soferul, exista unghiuri in care nu are deloc vizibilitate. Un copil de 7 ani poate trece cu usurinta neobservat, de pilda. Parcarile nu sunt niciodata un loc bun pentru joaca de-a v-ati ascunselea sau pentru alergat.
Daca nu exista trotuare, invata-l pe copil sa mearga cu fata catre trafic; astfel, vede de la distanta daca este observat de catre soferi.
Daca fiul sau fiica ta merg spre scoala pe bicicleta, invata-i sa poarte mereu casca si sa se imbrace in culori vizibile. La aceasta varsta, copilul nu are voie sa de deplaseze pe carosabil, deci studiati impreuna cu atentie daca exista un eventual traseu sigur pentru el. Insista ca de fiecare data cand traverseaza trebuie sa se dea jos de pe bicicleta.
Nu uita ca exemplu personal este cel mai bun si cel mai convingator. Copilul va face ceea ce faci tu, nu ceea ce ii spui tu sa faca. Degeaba il inveti despre cum se traverseaza strada corect si in siguranta, daca atunci cand esti cu el, traversati prin locuri nepermise, in fuga sau fara sa va asigurati.
Implementeaza toate aceste reguli din prima zi de scoala si insista asupra lor si dupa ce copilul ajunge in scoala gimnaziala si in liceu; tentatia mare de a fi cool poate strica bunele obiceiuri din copilaria frageda.
Cum arata un traseu sigur catre scoala?
Este foarte important ca, in cazul in care copilul tau se deplaseaza singur la scoala, sa stabiliti din timp un traseu pe care sa mearga de fiecare data. Acesta nu este neaparat cel mai scurt drum, ci cel care ocoleste zone periculoase.
Traseul stabilit trebuie sa includa treceri de pietoni si semafoare, pentru traversarea in sigurant a strazilor. Este de preferat sa evitati stradutele inguste dintre blocuri; de multe ori trotuarele sunt ocupate cu masini parcate, vizibilitatea soferilor este mult redusa, exista mai multi caini care in general sunt pasnici, dar copilul se poate speria, daca nu a primit o educatie adecvata in acest sens. In cazul in care nu aveti cum sa ocoliti stradutele inguste de printre blocuri, invata-l pe copil cum sa se asigure de fiecare data si explica-i de ce e periculos sa tasneasca in strada, dintre masinile parcate.
Traseul copilului trebuie sa ocoleasca, pe cat posibil, zonele cu case parasite, constructii dezafectate, alte spatii abandonate, in care exista un risc mare sa existe diverse pericole, de la riscul de prabusire a zidurilor, la diversi raufacatori care se adapostesc acolo.
De asemenea, este o idee buna sa ocoleasca parcurile mari sau zonele necirculate, in care copilul nu are cui sa ceara ajutorul.
Interactiunea cu strainii
Este foarte dificil sa ii explici copilului care sunt strainii inofensivi si care sunt cei care ii pot pune in pericol integritatea fizica, de aceea este mult mai sigur sa stabiliti din start reguli stricte in ceea ce priveste interactiunea cu persoanele necunoscute.
Strainii in masini trebuie evitati. Copilul nu trebuie sa se apropie niciodata de un strain aflat intr-o masina; niciodata nu se va urca in masina alaturi de un strain, indiferent ce anume ii spune acesta. S-ar putea sa sune tentant o oferta de transport neasteptata, intr-o zi foarte calduroasa, o propunere de suc sau dulciuri, si chiar un “m-a trimis mama ta sa te iau, ea are treaba la serviciu si nu poate sa vina”, insa copilul nu trebuie sa ia in considerare nici una dintre aceste oferte; de fapt, nici macar nu ar trebui sa zaboveasca suficient cat sa le auda.
Nu este NU, iar copilului nu trebuie sa ii fie teama sa refuze un strain. De multe ori copiii recunosc autoritatea adultilor si li se pare foarte dificil sa ii refuze, de aceea se recomanda ca intreaga educatie sa fie bazata pe explicatii si negocieri, iar refuzul copilului sa fie luat in serios ori de cate ori se poate (desigur, nu ne referim la refuzul de a-si lua medicamentele, sau de a se spala pe maini inainte de masa…).
Daca discutam despre NU, copilul trebuie sa stie si ca nu este sigur sa accepte daruri sau dulciuri de la straini. In general, ei trebuie sa pastreze distanta fata de straini si sa nu ii creada pe cuvant. Din contra, insistenta unui adult de a stabili comunicarea cu el, ar trebui sa ridice un semnal de alarma si sa il determine sa caute o zona sigura si sa le povesteasca adultilor in care incredere ce anume s-a intamplat.
Copilul trebuie sa stie ca de cate ori un adult il face sa se simta inconfortabil sau nesigur, trebuie sa strige si sa spuna ce se intampla. Daca un strain il ia in brate neasteptat pe strada, nu e suficient sa tipe “lasa-ma jos” (pana la urma, exista scene in care copilul tipa la proprii parinti, deci o asemenea manifestare e putin probabil sa atraga atentia suficient); cel mai bine este sa strige “Nu te cunosc” “Ajutor” sau “Nu esti mama/tatal meu”.
Zone de siguranta
Agresiunile se pot petrece in zone aflate la distanta de casa, de pilda, sau in spatii in care copilul nu are acces la un adult de incredere. De aceea, este important sa existe o retea de siguranta la care copilul sa poata apela daca se simte in pericol. O scoala, o gradinita, un magazin, o biblioteca, o sectie de politie sunt doar cateva alegeri bune. Nu este o idee buna sa se retraga singur spre locuinta unui prieten, daca se simte urmarit si trebuie sa intre intr-o scara de bloc, de pilda.
Timpurile in care mergeam singuri la scoala in clasa intai, sau ne intorceam singuri de la gradinita, au trecut de ceva vreme; avand in vedere numeroasele schimbari pe care le-a parcurs societatea noastra, e evident ca trebuie sa ne adaptam, pentru ca micutii nostri sa fie in siguranta, caci secretul nu este sa ii tinem intr-un glob de sticla, ci sa le oferim deprinderi potrivite. Din experienta ta, ce recomandari le-ai mai face parintilor ai caror copii merg singuri catre scoala?