Protectia copilului in timpul deplasarii cu masina nu se poate asigura decat prin intermediul unui scaun de masina de buna calitate. Alegerea lui se poate dovedi dificila pentru un parinte care nu are, la acest moment, informatii complete despre caracteristicile tehnice de la care nu trebuie sa faca rabat.
Pentru ca era nevoie de o legislatie unitara – cel putin la nivel european – in ceea ce priveste calitatea scaunelor de masina pentru copii, au fost elaborate niste standarde la care este obligatoriu ca producatorii sa adere. Nu ar trebui niciodata sa cumperi un model care NU este marcat ca respectand aceste standarde; nici nu ar trebui sa gasesti pe piata de profil modele care nu se inscriu in standardele mentionate.
Contents
- Care sunt standardele in vigoare in ceea ce priveste scaunele auto pentru copii?
- Care sunt cele mai importante prevederi ale R44/04?
- Ce aduce nou standardul R129?
- Care au fost scopurile infiintarii standardului i-Size?
- Scaunele i_Size sunt, deci, mai sigure?
- Scaunele R129 sunt compatibile cu masina mea?
- Cat de usor de instalat sunt scaunele i-Size?
- Standardul R129 este obligatoriu?
- Care este cel mai bun scaun R129 recomandat?
Care sunt standardele in vigoare in ceea ce priveste scaunele auto pentru copii?
Toate produsele de pe piata europeana ar trebui sa fie marcate ca respectand unul dintre cele doua standarde in domeniu: ECE R44/04 sau ECE R129 sau i-Size.
ECE R44/04 este vechiul standard de calitate si siguramta; experienta concreta si testele efectuate ulterior au demonstrat necesitatea unor imbunatatiri in materie de siguranta, care au fost incluse in noul standard, R129. Desi scaunele auto pentru copii R44/04 sunt inca in uz, industria producatoare este in prezent obligata sa adere la standardul i-Size, mai complet.
Care sunt cele mai importante prevederi ale R44/04?
Desi considerat, in prezent, invechit si depasit, standardul R44/04 a fost un moment important in istoria scaunelor auto pentru copii. El prevedea clasificarea scaunelor in functie de greutatea copilului la momentul utilizarii, in grupele 0, 0+, 1, 2 si 3.
Conform R44/04, copilul trebuia sa calatoreasca cu spatele la directia de mers pana la o greutate de 9 kg, dupa care putea fi intors in pozitia cu fata la directia de mers. Montajul in masina se realizeaza cu ajutorul centurii de siguranta sau a sistemului Isofix. Iar pentru ca un scaun sa capete autorizatie de punere pe piata, el trebuia testat in caz de impact frontal sau din spate, folosindu-se un manechin cu 4 senzori.
Ce aduce nou standardul R129?
La o scurta trecere in revista a specificatiilor incluse in acest test, observam ca acum, scaunele auto se clasifica in functie de inaltimea copilului. Pentru siguranta sa, este obligatoriu ca juniorul sa fie tinut cu spatele la directia de mers pana la minim 15 luni, preferabil cat mai mult timp.
Montajul in masina al scaunelor R129 se face exclusiv pe baza sistemului Isofix. In ceea ce priveste testele de impact, scaunele sunt verificate in caz de impact frontal, posterior si lateral, folosindu-se un manechin prevazut cu 32 de senzori.
Care au fost scopurile infiintarii standardului i-Size?
Standardele de siguranta, atunci cand vine vorba despre scaunele auto, sunt in continua evolutie. R129 s-a modificat in timp, de la forma initiala lansata in 2013. Desigur, scopul general este imbunatatirea sigurantei copilului in timpul calatoriilor auto, dar iata care sunt principalele modalitati prin care se urmareste asta.
R129 promoveaza o compatibilitate superioara: in toate vehiculele suficient de noi poti instala orice scaun care detine aceasta certificare.
Lui R129 ii datoram instalarea mult mai usoara: ISOFIX reduce riscul instalarii gresite a scaunului auto, un incident frecvent in cazul modelelor mai vechi, securizate in masina prin intermediul centurilor auto.
R129 subliniaza importanta mentinerii copilului in pozitie rear facing, cu spatele la directia de deplasare a masinii, pentru o perioada cat mai mare de timp, dar pana la minim 15 luni.
Multumita acestui standard, clasificarea scaunelor auto este mult mai precisa. In loc sa se orienteze dupa greutate – unii bebelusi ating 9 kg la 8 luni, altii la peste un an – R129 te ajuta sa te orientezi in functie de inaltime, ceea ce e mult mai util.
In sfarsit, multumita lui R129, copiii se bucura de un plus de siguranta in masina, si asta pentru ca testarile efectuate sunt mult mai ample, includ si fortele laterale de impact, iar numarul crescut de senzori de pe suprafata manechinului ofera o imagine mai precisa a riscurilor si punctelor slabe.
Scaunele i_Size sunt, deci, mai sigure?
La aceasta intrebare raspunsul este unul clar si ferm: cu siguranta! Rezistenta la impactul lateral, instalarea cu spatele la directia de mers si montajul simplu si imposibil de gresit in masina fac ca aceste scaune R129 (o lista cu modele comparate poti consulta aici) sa fie net superioare celor care respecta standardul mai vechi.
Scaunele R129 sunt compatibile cu masina mea?
Cata vreme masina ta dispune de optiunea ISOFIX, orice scaun auto pentru copii R129 sau i-Size poate fi instalat in deplina siguranta in interiorul ei. Recomandarea este ca, in momentul achizitiei unui vehicul la mana a doua, sa verifici pe site-ul producatorului sau pe alte site-uri specializate daca modelul respectiv, din acel an de productie, este sau nu echipat cu ISOFIX.
Cat de usor de instalat sunt scaunele i-Size?
Unul dintre principalele scopuri ale acestui nou standard este sa asigure o instalare cat mai simpla si mai usoara, care sa elimine posibilele greseli si utilizarea necorespunzatoare, care creau probleme la scaunele R44/04, prinse cu ajutorul centurilor. Asadar da, scaunele i-Size sunt foarte usor de instalat.
Standardul R129 este obligatoriu?
In prezent se comercializeaza legal atat scaune R44/04, cat si scaune R129. Ideea de la care s-a pornit este ca, in timp, scaunele care corespund vechiului standard sa dispara de pe piata si sa fie inlocuite complet de cele mai noi si mai sigure, dar acesta este un proces treptat si nu se poate face asta cata vreme in parcul auto circula, legal, masini care nu sunt echipate cu Isofix.
Care este cel mai bun scaun R129 recomandat?
Probabil ca vei citi o multime de recomandari si opinii provenite de la parinti, despre care sunt cele mai bune scaune ce corespund noului standard. E firesc sa fie asa: fiecare dintre ei are o experienta personala, mai buna sau mai rea, cu produsul in care au investit o suma destul de importanta.
Din punct de vedere oficial, insa, nu exista un “cel mai bun” in aceasta categorie. Copiii sunt diferiti, ca si constitutie corporala; masinile sunt si ele diferite, unele dintre ele oferind un spatiu foarte generos pasagerilor din spate, altele fiind proiectate cat mai compact. Prin urmare, alegerea celui mai bun scaun R129 este mai degraba o chestiune de compatibilitate.