14 Semne de tulburare hiperkinetica cu deficit de atentie (ADHD) a copilului tau
Mai cunoscut in lumea parintilor ca ADHD, prescurtare a denumirii in limba engleza (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), acest sindrom este din ce in ce mai frecvent diagnosticat la copiii de azi, ridicand uneori semne de intrebare daca nu cumva avem de-a face cu o boala “la moda”. Totusi, avand in vedere ca denumirea este invocata frecvent si de persoane nespecializate (parinti, bunici, educatori, invatatori), multi parinti ajung sa isi puna semne de intrebare, frecvent nejustificate.
Echipa noastra a decis sa iti puna la dispozitie cateva randuri concise despre simptomele care ar putea sa te puna, eventual, pe ganduri, si care ar putea sa te indrepte catre un specialist, pentru o evaluare atenta a copilului tau, facuta de un om cu adevarat priceput. Este esential ca, pana atunci, sa nu accepti ca micutul tau sa fie etichetat de catre persoane neavizate.
Contents
- Asadar, ce este ADHD?
- Cele mai frecvente simptome care apar in ADHD
- Focusul catre propria persoana
- Intreruperile
- Nu respecta randul
- Furtuni emotionale
- Agitatie
- Lipsa de rabdare
- Sarcini neterminate
- Lipsa de concentrare
- Evitarea sarcinilor care necesita efort mental prelungit
- Greseli
- Visat cu ochii deschisi
- Dificultati de organizare
- Uitare
- Simptomele apar permanent
- Cand e cazul sa apelezi la specialist?
Asadar, ce este ADHD?
ADHD este o tulburare de neurodezvoltare cu cauze neurobiologice cu cauze inca insuficient elucidate, care pot afecta performantele copilului tau atat in mediul scolar, cat si in ceea ce priveste relatiile sale personale. Simptomele ADHD sunt variate si uneori dificil de identificat si de incadrat, mai ales ca, luate individual, ele pot fi intalnite la orice copil, in anumite etape ale dezvoltarii sale.
Cel mai frecvent, un medic specialist va diagnostica aceasta tulburare pe baza uneia sau a mai multor evaluari complexe. Varsta medie la care e diagnosticata tulburarea este de 7 ani, dar ea poate fi intalnita si la adolescenti sau adulti, cu alta gama de simptome caracteristice.
Cele mai frecvente simptome care apar in ADHD
Focusul catre propria persoana
Unul dintre cele mai frecvente simptome de ADHD la copii este o aparenta inabilitate a copilului de a recunoaste nevoile sau dorintele altor persoane. Urmarea practica a acestei probleme este ca cei mici nu reusesc sa gaseasca resursele necesare pentru a-si astepta randul, si ca intrerup frecvent pe toata lumea.
Intreruperile
Dupa cum am spus deja, focusul catre propria persoana ii face pe copiii cu ADHD sa ii intrerupa frecvent pe cei din jur. Asta inseamna ca ei se vor amesteca frecvent in conversatiile adultilor, ca va intrerupe jocurile altora, dar si ca va intrerupe invatatorul in timpul explicatiilor, sau colegii in timpul raspunsurilor.
Nu respecta randul
Poate ai vazut copii incolonati la gradinita ca sa mearga pe rand la toaleta, sau formand un rand ordonat in excursiile cu scoala; ei bine, un copil care sufera de ADHD nu are rabdare pentru acestea. Prin urmare, invatatorul se va plange ca orele ii sunt intrerupte, alti copii se vor plange ca nu le este respectat jocul, asa ca e imposibil sa “ratezi” acest simptom.
Furtuni emotionale
Copilul cu ADHD nu reuseste sa isi controleze si sa isi regleze emotiile asa cum o fac alti copii de varsta sa.
Uneori au izbucniri de furie, tantrumuri frecvente, rasete nestapanite in momente care nu le justifica, si daca majoritatea copiilor tipici reusesc sa dobandeasca abilitatea de a-si tempera aceste reactii cand se apropie de varsta scolara, cei cu deficit de atentie pot intampina probleme pana mult mai tarziu, probleme care sunt eronat catalogate de nespecialisti ca proasta crestere sau rea-vointa.
Agitatie
Copilul cu sindrom hiperkinetic nu poate sta mult timp intr-un loc. Atunci cand este nevoit sa stea pe scaun, se foieste intruna, da din picioare, isi schimba pozitia, isi aduce picioarele sub el. Poate incerca sa se ridice, sau poate pleca din clasa fara avertisment. Inca o data, parintelui i se va reprosa ca nu il educa, sau ca nu discuta cu el, in loc sa se gaseasca solutii – cum se intampla in alte sisteme de invatamant.
Lipsa de rabdare
Un copil care sufera de ADHD nu va agrea prea multe dintre jocurile care presupun concentrare sau liniste. Poate fi vorba despre cel mai bun joc pentru copii; daca e static, sau daca presupune perioade indelungate de concentrare, nu va fi potrivit pentru cel mic. De asemenea, nu trebuie sa te astepti ca un asemenea copil sa se poata juca linistit sau in liniste.
Sarcini neterminate
Copiii hiperactivi au un intelect cel putin normal, adesea cu un IQ ridicat. Totusi, desi sunt interesati de o multime de lucruri, ei pot intampina dificultati in a se concentra suficient de mult incat sa finalizeze sarcinile pe care le primesc. Desi se angajeaza in proiecte interesante, isi asuma sarcini casnice, incep o multime de lucruri, adeseori isi pierd interesul inainte de a le termina.
Lipsa de concentrare
Un copil cu ADHD va intampina dificultati semnificative in a se concentra, uneori chiar si atunci cand cineva vorbeste direct cu ei. Ei spun ca te-au auzit, dar nu sunt capabili sa iti reproduca ceea ce abia ai rostit. Este una dintre problemele care creeaza cele mai multe frustrari, pentru ca toate cadrele didactice neavizate privesc asta ca pe lipsa de respect sau de interes – si chiar nu e cazul.
Evitarea sarcinilor care necesita efort mental prelungit
Incapacitatea de a se concentra pe perioade lungi de timp ii face pe acesti copii sa “fuga” cat se poate de activitatile care necesita un efort mental sustinut. Orele clasice de 50 de minute sau temele pentru acasa sunt cosmarul unui micut cu acest diagnostic.
Greseli
Copiii cu ADHD intampina dificultati reale in a urma instructiuni care includ mai multe etape, sau in a executa un plan. Prin urmare, vor face greseli care sunt interpretate – din nou, gresit – ca lipsa de interes, lene sau lipsa de inteligenta.
Visat cu ochii deschisi
Copiii care sufera de ADHD nu sunt in permanenta agitati si zgomotosi. Uneori, ei sunt linistiti, tacuti, retrasi, mai putin implicati decat ceilalti copii. Uneori ei viseaza cu ochii deschisi, privesc in gol sau ignora ceea ce se intampla in jurul lor.
Dificultati de organizare
Un copil cu ADHD intampina adesea greutati in a tine sirul sarcinilor primite sau a activitatilor desfasurate. Asta le poate crea probleme la scoala, caci ei nu reusesc sa prioritizeze sarcinile primite, temele, proiectele scolare sau subiectele primite la examene.
Uitare
Frecvent, copiii cu ADHD par sa fie uituci cand vine vorba despre activitatile zilnice. Ei uita de sarcinile zilnice sau de teme; tot din acest motiv isi pierd frecvent lucrurile personale sau jucariile.
Simptomele apar permanent
Un copil cu ADHD manifesta aceleasi semne in mai multe locuri sau momente. El nu e uituc doar la scoala, dupa cum nu e agitat numai acasa. Lipsa sa de concentrare se va manifesta si la activitatile extrascolare, si la joaca, nu numai la teme.
Cand e cazul sa apelezi la specialist?
Si copiii tipici manifesta ocazional toate aceste simptome mentionate anterior. Toti copiii viseaza uneori cu ochii deschisi, toti au rabdarea limitata sau intrerup conversatiile adultilor, dar daca aceste comportamente ajung sa ii afecteze performantele la scoala sau relatiile cu ceilalti copii, probabil ca e bine sa te gandesti la o vizita la specialist.
Vestea buna este ca ADHD este perfect tratabila, prin urmare nu amana inutil vizita la specialist. Alege, totusi, unul cu competentele potrivite.