Somnul in frig creste rezistenta organismului la boli
“Nu sta in frig, ca racesti!”
“Sper ca nu l-ai scos pe ala micu’ afara azi, sunt -7 grade!”
“Sa-l infofolesti bine si sa nu stai mult, tu nu vezi ca e ger?”
Cat de cunoscut iti suna aceste expresii? Se pare ca e in traditia poportului roman sa se fereasca de frig, de curent si de o multime de factori de mediu, considerati periculosi pentru sanatate.
Dar studiile medicale si statistice, efectuate in populatii care traiesc in tarile nordice, demonstreaza ca lucrurile nu stau chiar asa, ba dimpotriva: expunerea regulata la conditii de mediu variate sporeste rezistenta organismului la infectii.
Ti-ai lasa bebelusul sa doarma afara in carucior la -5C?
Ei bine, in cele mai multe dintre tarile nordice, acesta este un obicei pe care toata lumea il practica. In fata creselor si gradinitelor vei vedea, la ora pranzului, fie in landou sau carucior sport, bebelusii si copiii mici care isi fac siesta cate 2 – 3 ore.
In acelasi interval de timp, daca te plimbi prin oras, vei vedea carucioare in fata cafenelelor sau a magazinelor, in care bebelusii dorm linistiti, in timp ce afara ninge linistit. Mergi in vizita la prieteni si spune-le ca e ora de somn a micutului tau, si iti vor oferi balconul sau curtea din spate pentru “nani” peste zi.
Copiii trebuie sa petreaca cat mai mult timp la aer curat.
Este un lucru pe care nimeni nu il poate contrazice. Marturiile a cel putin 4 generatii de parinti arata ca acest obicei nu este unul nou: parintii, bunicii, strabunicii, au dormit afara sau si-au lasat copiii sa doarma afara, iar statisticile demonstreaza ca acesti copii sunt mai rezistenti la raceli si viroze.
Pana la ce temperaturi sunt scosi micutii sa doarma afara?
Ei bine, acest lucru depinde mult mai ales de senzatia subiectiva pe care o ai cand iesi. E normal sa vezi bebelusi dormind afara la -10C sau chiar la -15C, inclusiv in ninsoare, dar daca este o zi deosebit de umeda, sau cu vant puternic, carucioarele sunt acoperite, sau sunt introduse, din cand in cand, la interior, sau intr-un spatiu ferit.
Exista gradinite in aer liber.
La unele dintre ele, copiii stau afara zilnic, de la 9 la 15, si desfasoara aceleasi activitati pe care prietenii lor de la alte gradinite le fac la interior. Ei merg in salile de clasa doar la ora mesei sau in zilele cu o vreme deosebit de proasta, cu ceata deasa, temperaturi foarte scazute, vant puternic sau viscol.
Copiii care dorm afara sunt mai sanatosi.
Este convingerea parintilor si a educatorilor, dar exista si date medicale care sa sustina aceasta realitate. Un studiu efectuat in 2008 a luat in calcul parintii copiilor cu varste cuprinse intre 2 saptamani si 2 ani, care au marturisit ca bebelusii lor au dormit afara o data pe zi, la temperaturi cuprinse intre -27C si +5C. Este o practica fireasca in anumite tari, iar rata de imbolnavire a acestor copii este, per total, mai mica decat in cazul altor populatii de copii.
De altfel, este considerat inuman si nesanatos ca 30 de copii sa petreaca intre o ora si jumatate si trei ore, respirand aerul din aceeasi incapere, si toti parintii intervievati considera ca este preferabil aerul curat.
Datele obtinute de serviciile abilitate din tarile nordice demonstreaza ca, in general, copiii care petrec mult timp afara, indiferent de vreme, racesc mai rar si mai putin grav decat cei care isi petrec majoritatea timpului la interior.
Cel mai important lucru este ca micutii sa fie imbracati adecvat, el pledand pentru un strat de lana cat mai aproape de piele si pentru haine si saci de dormit calduroase. De altfel, suedezii au si un proverb intelept, care spune ca “Nu exista vreme rea, exista doar imbracaminte nepotrivita”.
De altfel, exista si o alta convingere care merita luata in calcul: “Un pic de aer curat nu a facut rau nimanui”.
Care este realitatea romaneasca?
Daca in tarile nordice am stabilit deja ca somnul de pranz, afara, reprezinta norma, sau ca este o practica obisnuita nu doar in institutiile dedicate bebelusilor si prescolarilor, ci si in familiile cu copii, sa vedem cum se petrec lucrurile in Romania.
In vasta majoritate a creselor si gradinitelor romanesti, copiii nu sunt scosi niciodata afara, indiferent cum este vremea. Unele dintre aceste institutii nu beneficiaza de spatiu de joaca adecvat, insa cele mai multe se plang de lipsa de personal, raportata la numarul copiilor, sustinand ca nu ar putea niciodata sa imbrace si sa dezbrace in timp util o grupa intreaga, pentru a o putea duce afara la joaca, in anotimpul rece.
Pe de alta parte, si parintii romani sunt in mare masura reticenti fata de ideea de a scoate copiii la joaca afara. Ei se tem ba ca e prea cald, ba ca e prea frig, ba de vant, ba ca cei mici transpira, astfel incat cei mai multi imbratiseaza refuzul educatorilor de a-i duce pe copii la aer.
O alta mare problema este legata de inghesuirea unui numar mare de copii, intr-un spatiu prea mic si aproape niciodata aerisit corespunzator. Practic, in cele mai multe gradinite, sala de clasa este aerisita doar cand temperaturile de afara sunt pozitive, iar copiii se afla in alta incapere, de teama legendarului “curent” romanesc. In aceste conditii, incarcatura microbiana din salile de clasa depaseste orice limite, lucru care ii predispune pe copii la imbolnaviri frecvente.
Daca mai adaugam pe lista aceasta si faptul ca multi copii isi petrec ziua la gradinita pana la ora 16 – 17 sau chiar 18, devine destul de evident ca nu prea mai ramane timp pentru joaca afara in aer liber, si ca practic juniorii se muta dintr-un interior in altul. Poate este si aceasta o explicatie pentru faptul ca ocupam locuri fruntase in Europa la capitolul administrarii de antibiotice la copii.
Care este opinia ta legata de timpul petrecut afara de catre cei mici? Tu pana la ce temperatura scoti bebelusul la plimbare? Cand consideri ca e prea frig si ca mai bine ati sta in casa?