Exista o legatura intre tiparul de somn al bebelusului si menstruatiile de dupa nastere?
Daca citesti, pe grupurile de mamici, marturii despre data primei menstruatii dupa nastere, vei descoperi ca exista mame la care aceasta a revenit imediat dupa cele 6 saptamani de lauzie, in timp ce, la altele, a durat mai bine de un an pana la prima sangerare. De ce aceasta diferenta? Sa fie adevarat ca tiparul de somn adoptat de catre bebelus poate avea o influenta asupra reaparitiei menstruatiei dupa nastere?
Ce spun specialistii?
Ce stim deja este ca, in primele 6 luni de dupa nastere, alaptarea exclusiva si la cerere pare sa determine ceea ce medicii numesc “amenoree de lactatie”. Conform opiniei oficiale, odata ce bebelusul isi stabileste un program de somn care presupune mai putine treziri nocturne, mamica are din nou ciclu.
Departamentul de Sanatate Publica britanic defineste amenoreea de lactatie ca fiind cauzata de un mecanism foarte simplu: “Atunci cand bebelusul preseaza mamelonul, in corpul mamei se transmite un mesaj de sinteza a unui hormon care previne ovulatia.”. Este vorba, desigur, despre celebra oxitocina, hormonul iubirii.
Medicii obstetricieni nu cred ca regresia somnului, atat de frecventa la cei mici, care incep sa se trezeasca din nou frecvent noaptea in perioada achizitiilor motorii importante sau a eruptiei dentare, ar avea vreo legatura cu menstruatia. Ei sunt de parere ca atata timp cat mama alapteaza macar o data la fiecare 3 ore si nu suplimenteaza alimentatia bebelusului cu lapte praf, probabil ca ea nu va avea ciclu.
Asta ar putea insemna, insa, ca ai de ales intre neplacerile asociate menstruatiei si oboseala asociata trezirilor frecvente. Daca nici una dintre cele doua nu iti starneste entuziasmul, poti apela la una dintre formulele sigure de co-sleeping; atunci cand patutul bebelusului este lipit de al tau, alaptarea la cerere pe timpul noptii devine mai usoara si mai putin obositoare.
Exista si o alta ipoteza
Fara a contrazice opinia medicilor, unii dintre consultantii in alaptare spun ca s-ar putea sa existe si o alta explicatie pentru intarzierea primului ciclu menstrual de dupa nastere.
Hormonii implicati in declansarea ovulatiei si, ulterior, a menstruatiei, par sa reduca secretia lactata si sa schimbe usor gustul laptelui. Consecinta directa este ca bebelusul va suge mai putin la fiecare alaptare, asadar i se va face foame mai des, iar numarul de supturi la cerere va creste.
Mancand mai des, micutul stimuleaza iar cresterea secretiei de oxitocina, ceea ce blocheaza sau amana ovulatia si data primei menstruatii.
Experienta mamicilor
Adevarul este ca un numar relativ mic de proaspete mamici respecta indicatiile medicului lor obstetrician, de a se prezenta la controlul post-partum efectuat la 6 saptamani dupa nastere. Si mai putine dintre ele merg la medic ca sa il consulte in legatura cu data la care le-a revenit prima menstruatie de dupa nastere.
Pe de alta parte, din observatiile facute, se pare ca acele cazuri considerate fericite, in care menstruatia a revenit la minim 6 luni dupa nastere – uneori la 12, 18 sau chiar 24 de luni – sunt, exclusiv, mame care au ales sa alapteze la cerere inclusiv dupa inceperea diversificarii.
Dupa introducerea primelor alimente solide, multe mamici, nemultumite de reticenta bebelusului la gusturi noi, incearca sa rareasca alaptarile, crezand ca foamea il va determina pe micut sa manance. Abordarea este insa gresita, pediatria moderna, in frunte cu Organizatia Mondiala a Sanatatii, demonstrand ca cel putin pana la varsta de un an, alaptarea trebuie continuata la cerere. In plus, sanul nu trebuie refuzat nici mai tarziu, fiind in interesul copilului ca ea sa fie prelungita pana la macar 2 ani.
Exista vreo reteta sigura pentru a amana prima menstruatie?
Raspunsul este nu. Totusi, conforma statisticilor si observatiilor medicale, alaptarea la cerere, exclusiva, la intervale de maxim 3 ore, pare sa tina la distanta menstruatia in primele 6 luni de viata ale bebelusului.
Dupa acest interval de timp, continuarea alaptarii la cerere poate sa amane intalnirea cu “doamna in rosu”, insa nu exista nici un fel de garantii in acest sens.
Menstruatia, ovulatia si contraceptia
Teoria spune ca in primele 6 luni de viata ale bebelusului, alaptarea exclusiva si la cerere poate avea efect contraceptiv, cu conditia ca bebelusul sa suga la intervale de cel mult 3 ore, fie zi sau noapte.
Realitatea este ca medicii obstetricieni prefera sa nu se mai bazeze numai pe acest “mecanism de siguranta” atunci cand vine vorba despre evitarea aparitiei premature a unei noi sarcini. Avand in vedere riscurile asociate unor sarcini prea apropiate, ei recomanda apelarea la mijloace clasice de contraceptie, care includ si un anumit tip de pastile anticonceptionale, compatibile cu perioada alaptarii.
Exista legaturi intre menstruatie si scaderea in greutate?
Multe tinere mamici sunt preocupate de aspectul pe care il are corpul lor dupa nastere si isi propun teluri foarte ambitioase pentru a scadea in greutate. De multe ori, alaptarea este privita cu reticenta, mamele crezand ca din cauza ei le este foame mereu, sau ca nu vor pierde eficient in greutate pana cand nu vor avea din nou menstruatie.
Nu exista nici o legatura intre acestea. De fapt, observatiile consultantilor in alaptare si ale medicilor demonstreaza ca alaptarea se asociaza unui consum accelerat de calorii, deci atata timp cat mama are o dieta sanatoasa, ea va slabi mai repede in perioada alaptarii.
Putina miscare nu strica niciodata. Nici macar nu e nevoie sa mergi la sala; plimbarile in pas rapid sunt ideale pentru sanatate.
Exista solutii pentru ca bebelusul sa doarma mai bine?
Desigur, exista multe schimbari discrete pe care le poti face in programul zilnic sau in dormitor, pentru ca somnul bebelusului sa fie mai linistit. Poti incepe cu instaurarea unei rutine inainte de culcare, poti aseza patutul bebelusului langa patul tau, pentru ca micutul sa iti auda respiratia si sa iti simta mirosul si sa se linisteasca mai repede, si poti face schimbari in dormitor.
Ideal ar fi ca la geamul dormitorului sa ai draperii, care sa te ajute sa atenuezi lumina puternica din timpul zilei. Daca acest lucru nu este posibil, poti apela la ajutorul unui baldachin (lista noastra comparativa aici) care sa filtreze putin razele soarelui. Temperatura nu trebuie sa depaseasca 20 – 22 de grade daca vrei ca cel mic sa doarma linistit, iar umiditatea sa fie de 40 – 50%.