Performantele academice ale copilului – sau reusita scolara, cum li se mai spune – depind in mare masura de stilul de invatare pe care il are acesta si de felul in care materialul de studiu e adaptat acestuia. In continuare, cateva informatii utile despre stiluri de invatare si despre cum il putem ajuta pe copil sa aiba cele mai bune rezultate.
Specialistii spun ca exista mai multe stiluri de invatare, asa cum exista si mai multe stiluri de predare. Cele mai bune rezultate se obtin atunci cand exista o suprapunere intre un mod de invatare si un stil de predare – insa in conditiile invatamantului traditional romanesc, acest lucru este o pura intamplare. Ce poti face, ca parinte, ca sa ajuti copilul? Poti folosi simpla observatie sau poti aplica un chestionar pentru stiluri de invatare pentru a descoperi care este stilul natural al elevului, dupa care ii poti clarifica materia folosind metode specifice.
Care sunt cele mai cunoscute stiluri de invatare?
Specialistii au clasificat aceste tipuri de invatare scolara incadrandu-le in cateva categorii:
- Stilul de invatare auditiv: este caracteristic copiilor care retin cu usurinta explicatiile profesorului si celor care verbalizeaza mult. Este stilul de invatare care il va ajuta pe copil sa traverseze cu usurinta anii de scoala in invatamantul traditional, copilul neavand nevoie de un suport vizual elaborat pentru invatare.
- Stilul de invatare vizual: il intalnesti la copiii care au nevoie de un suport scris sau de scheme si rezumate pentru a intelege si a retine informatia. Materialele de baza sunt reprezentate de texte, formule, harti, desene.
- Stilul de invatare kinestezic: il observi la copiii care nu se incadreaza in cele doua stiluri de invatare mentionate anterior. Acesti copii vor sa experimenteze totul, sunt foarte energici si au nevoie sa se afle in permanenta miscare ca sa se poata concentra la ceea ce au de facut.
- Stilul de invatare tactil: si acesti copii au nevoie de comunicare nonverbala si de miscare pentru a se simti motivati sa invete. Lor le place sa faca, sa experimenteze, sa descopere.
Stiluri de invatare – recomandari personalizate
Pentru ca rezultatele scolare ale copilului sa pe masura potentialului sau, scoala ar trebui sa ia in calcul diferitele tipuri de invatare; sistemul actual nu permite, insa, o astfel de atentie individualizata. Pe de alta parte, internetul este generos, iar materialele abundente, deci ai multiple solutii pentru a-ti sprijini copilul.
Pentru un copil cu stil de invatare auditiv este bine sa:
- Il indemni sa asculte cu atentie explicatiile, fara sa se lase distras de catre colegi;
- Il ajuti sa fixeze cunostintele prin discutii si dezbatere,
- Il incurajezi sa citeasca textele cu voce tare;
- Il sfatuiesti sa repete cu voce tare cele mai importante idei;
- Ii recomanzi materiale de invatare sub forma de materiale audio-video sau audio.
Pentru un copil cu stil de invatare vizual este bine sa:
- Il incurajezi sa citeasca materialele, renuntand la eventuale variante audio;
- Il inveti sa faca rezumate folosind tabele, diagrame, scheme, culori diferite;
- Il antrenezi sa identifice si sa sublinieze cuvintele-cheie;
- Ii pui la dispozitie imagini care sa contribuie la ilustrarea unor notiuni abstracte.
Pentru un copil cu stil de invatare kinestezic / tactil este bine sa:
- Incurajezi efectuarea de experimente practice;
- Cauti solutii pentru fixarea notiunilor prin joc, miscare, mima etc;
- Transpui informatia in imagini;
- Faci cat mai multe exercitii practice, sau probleme cu aplicabilitate practica clara.
Exista elevi cu mai multe stiluri de invatare?
Ca si in cazul altor lucruri din viata asta, nici cand vine vorba despre stilurile de invatare nu exista o delimitare clara intre ele. Studiile demonstreaza ca intre 50 si 70% din populatie manifesta afinitate fata de mai multe stiluri de invatare. De altfel, acestia sunt cei care au cel mai adesea succes in mentinerea unui nivel bun de performanta uniforma, la toate disciplinele de studiu, spre deosebire de populatia care e axata pe un singur mod de invatare si care tinde sa exceleze mai ales intr-un anumit domeniu.
Faptul ca un elev se poate bucura de succes folosind mai multe stiluri de invatare nu inseamna ca este obligatoriu ca el sa le alterneze. Studiile recente recomanda la moderatie cand vine vorba despre utilizarea resurselor multimedia. Intotdeauna, materialele de studiu trebuie alese pentru claritatea si eficienta lor, nu din imboldul de a “valorifica” toate stilurile de invatare existente.
Solitar sau in grup?
Cand vine vorba despre dimensiunile grupului de studiu, exista si aici unele variatii. De pilda, unii copii invata mai bine in grupuri, colaborarea cu ceilalti elevi si comunicarea cu ei fiind motorul aprofundarii studiilor. Este mecanismul care functioneaza si in cazul brainstormingului efectuat de catre corporatii, discutarea ideilor si a conceptelor cu cei din jur stimuland fixarea cunostintelor si dorinta de a le aprofunda.
Persoanele care invata mai bine in grup sunt foarte buni ascultatori, manifestand un nivel superior de empatie si intelegere.
Copiii care prefera sa invete singuri sunt mai independenti si foarte constienti de propria lor valoare. Adeseori ei sunt foarte atenti la propriile ganduri si sentimente; le place sa fie departe de grupuri si sa invete in liniste, intr-un loc in care se pot concentra la sarcinile pe care le au de indeplinit.
Indiferent de preferintele si inclinatiile naturale ale copilului, el merita incurajat sa se adapteze la conditii de lucru dintre cele mai diferite. Nu intotdeauna poti lucra ca parte a unei echipe, dupa cum uneori esti obligat sa renunti la munca independenta. Pe de alta parte, studiul unei limbi straine si studiul stiintelor exacte presupune stiluri de munca diferite si rigori variate, iar adaptabilitatea este un element de maxima importanta in viata oricui. Poti folosi cel mai bun stilou si un top de hartie si sa nu intelegi cat ai intelege privind o harta sau un atlas…
La ce foloseste cunoasterea stilurilor de invatare?
Chiar daca nu intotdeauna poti alege acel stil de invatare care ti se potriveste cel mai bine, atunci cand vine vorba despre aprofundarea unei discipline care iti starneste interesul sau despre intelegerea unor concepte pe care nu reusesti sa le internalizezi, alegerea metodelor cele mai eficiente reprezinta un ajutor de nadejde si un instrument extrem de util.