Cat de grav este stresul in perioada sarcinii si cum il afecteaza pe bebelus?
Daca petreci ceva timp pe diverse site-uri cu profil medical, vei descoperi cu surprindere ca boala secolului este una la care nu te asteptai. Nu e vorba despre bolile cardiace, despre diverse forme de dementa sau de cancer; se pare ca stresul este cel care sta la baza declansarii unui mare numar de patologii, iar cel mai rau este ca el afecteaza un numar urias de persoane.
Ne putem feri de mancaruri grase, putem evita fumul de tigara, putem face sport si incerca sa ducem o viata sanatoasa, insa stresul ne “pandeste” dupa fiecare colt si nu ne iarta pe nici unul dintre noi. Depinde doar de noi ca, in ansamblul a ceea ce numim stil de viata sanat
os, sa includem si obiceiuri adecvate care sa elimine efectele adverse ale starii de agitatie si nervozitate care se acumuleaza zilnic.
Perioada sarcinii este una speciala, in care viitoarea mama este adesea mai sensibila la multi factori din mediul in care traieste. Descopera, in randurile urmatoare, care este impactul stresului in aceasta perioada si ce poti face ca sa il minimizezi.
Contents
- Ce se intampla in corpul tau cand esti stresata?
- Care sunt cele mai importante surse de stres in sarcina?
- Cat de intensa trebuie sa fie sursa de stres, ca sa afecteze bunul mers al sarcinii?
- Care sunt efectele stresului asupra bebelusului?
- Cum actioneaza stresul?
- Efectele stresului sunt partial reversibile
- Cum poti sa reduci stresul si efectele sale negative?
Ce se intampla in corpul tau cand esti stresata?
Te-ai intrebat vreodata ce se intampla in organism, in perioadele in care esti stresata, tracasata, anxioasa? Ei bine, organismul tau intra in panica si activeaza “modul de supravietuire”. Asta inseamna ca glandele tale suprarenale elibereaza o cantitate semnificativa de cortizol, actiune sustinuta si de celelalte glande endocrine care, la randul lor, secreta si ele alti hormoni de stres.
Este mecanismul prin care stramosii tai de acum zeci de mii de ani se fereau de un pericol iminent si reuseau sa ramana in viata: muschii sunt pregatiti de actiune, inima bate cu putere si furnizeaza un plus de oxigen in corp, iar creierul intra intr-o stare de alerta si concentrare maxima.
In conditiile in care esti antrenata si auto-educata sa faci fata stresului, acest raspuns intens se va calma, iar organismul va reveni la parametrii normali de functionare. Pe de alta parte, un stres prea puternic, intens, prelungit, va mentine intregul corp in aceasta stare de alerta care, printre altele, determina secretia de factori inflamatori. Acesti factori, pe de alta parte, sunt asociati cu o greutate mica la nastere a bebelusului, dar si cu nasterea prematura.
Evenimente stresante pentru mame in timpul sarcinii – prezentate de MiculRinocer.ro
Care sunt cele mai importante surse de stres in sarcina?
Viata fiecaruia dintre noi este supusa, zilnic, unui numar spectaculos de solicitari. Ne enervam in trafic, ne temem ca vom intarzia la serviciu, suntem nemultumiti de discutia cu seful direct sau ne consumam pentru o intamplare neplacuta prin care a trecut o buna prietena.
Specialistii sustin ca acest gen de stres cotidian, minor, nu are un impact negativ asupra sarcinii. Este vorba despre mici ingrijorari curente, care dispar asa cum au venit, fara a-si lasa amprenta asupra noastra.
Sarcina vine la pachet cu modificari hormonale care iti pot schimba starea de spirit si modul in care te raportezi la lume. Ele iti schimba, de asemenea, si modul intim in care functioneaza organismul, ceea ce genereaza simptomele specifice sarcinii: greturile, ametelile, nasul infundat, bufeurile, constipatia, durerile de spate si asa mai departe. Inconstient, acestea te fac sa iti pui semne de intrebare legate de sanatatea ta si de modul in care functioneaza organismul.
Modul in care decurge sarcina si pregatirile pentru nastere sunt un alt lucru care le preocupa intens pe urmatoarele mamici. In societatea in care traim, modul in care decurge o nastere ramane un mister pana la momentul in care treci tu insati prin asta; este putin probabil sa fi avut ocazia sa asisti la acest miracol, inainte de a deveni tu insati mama.
Oricate informatii medicale citesti, oricate relatari vei gasi online, nasterea este un proces atat de important incat devine usor inspaimantator, cu atat mai mult cu cat lucrurile nu se mai afla sub controlul tau exclusiv. Emotiile despre durere, despre starea de sanatate a micutului, despre felul in care va decurge totul si cum vei face tu insati fata la asta, isi pun amprenta si devin o sursa importanta de griji.
Apropiata venire pe lume a bebelusului are implicatii profunde pe mai multe planuri. De pilda, te vei vedea obligata sa anunti la serviciu ca in curand vei intra in concediu de maternitate, si sa vezi cum vor reactiona superiorii. Pe langa faptul ca trebuie sa iti indeplinesti in continuare atributiile, la aceleasi cote inalte cu care esti obisnuita, mai trebuie sa te asiguri si ca lasi lucrurile in perfecta ordine pe perioada absentei tale, si ca eventual oferi informatiile necesare persoanei care iti va tine locul pe perioada absentei.
Daca la toate astea adaugam faptul ca viata are multe intorsaturi neasteptate, probabil ca devine destul de evident cat de multe surse de stres ne inconjoara, pe toti, in fiecare zi a existentei noastre.
Cat de intensa trebuie sa fie sursa de stres, ca sa afecteze bunul mers al sarcinii?
Stresul in sine nu este neaparat un lucru rau; el este cel care a stat la baza evolutiei noastre ca specie, pana la urma. Exista, insa, incidente care afecteaza negativ pe oricine, si care pot avea un impact puternic asupra modului de desfasurare a sarcinii, atat de puternic incat pot determina inclusiv nastere prematura sau avort spontan.
Vorbim de data aceasta despre acele intorsaturi neasteptate ale vietii: pierderea locului de munca, cu implicatii financiare majore, boala sau decesul unei persoane foarte apropiate, divortul, pierderea locuintei si asa mai departe.
Tot in aceasta categorie intra si o serie de veritabile catastrofe: inundatii, incendii, acte de terorism, revolutii sau alte feluri de tulburari sociale.
Exista probleme sociale sau de familie care genereaza o cantitate importanta de stres, si aici ne referim la dificultati financiare persistente, abuz, violenta domestica, sau un diagnostic de depresie.
Chiar daca aceste situatii sunt relativ rare, nu ar trebui sa minimizezi importanta pe care o are stresul cronic. Nu ne referim la nemultumirea ca autobuzele sunt aglomerate, ci la agitatia asociata treburilor de la serviciu, la problemele financiare de durata care nu par sa aiba vreo rezolvare in viitorul apropiat, la un conflict de familie care se prelungeste nepermis de mult si asa mai departe. Aceste incidente nu vor declansa un avort spontan, insa pot modifica echilibrul hormonal al organismului, cu implicatii pentru dezvoltarea bebelusului.
Efectele nocive ale stresului asupra bebelusului si sarcinii – MiculRinocer.ro
Care sunt efectele stresului asupra bebelusului?
Conform studiilor statistice, stresul poate fi unul dintre cele mai importante motive pentru nasterea prematura a micutilor. La randul ei, nasterea prematura este o importanta cauza de boala si dizabilitate. Acei copii ale caror mame au fost intens stresate in sarcina sunt mai susceptibili la a dezvolta astm si alte forme de alergie in primii ani de viata.
Ei sunt mai frecvent spitalizati pentru diverse boli infectioase, mai adesea respiratorii si gastrointestinale. In cazul mamelor care au supravietuit unui dezastru natural major in perioada sarcinii, s-a observat ca micutii s-au nascut cu abilitati cognitive reduse.
Cum actioneaza stresul?
Dupa cum demonstreaza cele mai recente studii in domeniu, stresul prelungit caruia ii este supusa viitoare mama declanseaza in corpul acesteia o cascada de reactii care are capacitatea de a genera particularitati de dezvoltare discrete ale creierului viitorului bebelus, ceea ce pe termen lung, se poate asocia cu diverse tulburari functionale.
Este un domeniu de studiu care inca necesita aprofundare, dar chiar si pe baza cunostintelor pe care le avem in prezent, devine din ce in ce mai evident cat de important este ca femeile sa invete sa faca fata stresului cronic prin diverse metode de relaxare.
Concentratia sporita de hormoni de stres din organismul mamei determina modificari ale mecanismelor metabolice intime. Acestea, la randul lor, influenteaza modul de dezvoltare a fatului, in sensul in care il programeaza pe acesta pentru un anumit tip de existenta.
Cortizolul are capacitatea de a traversa placenta, ceea ce determina modificari fizice si neurologice ale nou-nascutului. Practic, fatul se pregateste sa vina intr-o lume pe care mama sa o considera stresanta, periculoasa, riscanta; un copil “programat” hormonal sa se nasca intr-un asemenea mediu este hipervigilent, in defavoarea sarcinilor simple asupra carora ar trebui sa se concentreze, este hiperactiv, dornic sa exploreze noi spatii si teritorii, manifesta o agresivitate sporita si o mai mare posesivitate si este, in eneral, foarte sensibil al factorii de mediu din jurul sau.
Tragand linie, la final, cele mentionate mai sus alcatuiesc tabloul clinic al unui copil cu diagnosticul de ADHD, dupa cum au si posibilitatea de a predispune la tulburari anxioase ale micutilor.
Efectele stresului sunt partial reversibile
Probabil ca suna inspaimantator sa te gandesti ca un incident neplacut si cu totul in afara controlului tau, poate ajunge sa iti “tareze” copilul pentru restul existentei sale, influentandu-i atat de intens viitorul. Din fericire, lucrurile nu sunt atat de rele pe cat par, caci s-a demonstrat de asemenea ca un mediu de viata fericit si plin de grija pentru nou-nascut si copil poate anula o mare parte din aceasta predispozitie.
Atunci cand se vorbeste despre proprietatile creierului celor foarte mici, cercetatorii sunt impresionati de ceea ce este denumita “plasticitate in dezvoltare”.
Asta inseamna ca, in copilaria frageda, creierul are capacitatea fantastica de a se modela, adapta si schimba, printr-un proces extrem de activ si de intens. Ipoteza a fost confirmata prin ceea ce a fost denumit “Proiectul de interventie timpurie Bucuresti”, in care au fost studiati copii adoptati din orfelinatele romanesti in anii 2000, care, odata ajunsi in familiile adoptive si tratati cu toata grija si atentia pe care o meritau, au recuperat deficientele dobandite din cauza unui start nefavorabil in viata. Mai multe informatii despre acest subiect poti citi pe site-ul proiectului.
Cum poti sa reduci stresul si efectele sale negative?
Cu totii suntem supusi unei cantitati apreciabile de stres de intensitati foarte diferite, in fiecare zi a existentei noastre, de aceea este important sa gasim solutii practice si la indemana de a ne relaxa, odata ziua incheiata.
Nu putem controla ce se intampla in jurul nostru si felul in care interactionam cu oameni diferiti, dar putem invata cum sa ne comportam pentru a nu ne lasa puternic afectati.
Un prim pas este sa inveti sa spui nu. Exista nenumarate situatii de viata in care iti vine greu sa refuzi, desi acceptarea este sinonima cu eforturi care, sa fim seriosi, nu merita munca asociata. Nu poti face totul singura, si acesta este un moment foarte bun de a stabili limite si de a cere, pe de alta parte, ajutor. Apeleaza la prieteni, rude, apropiati, si angajeaza-te doar in acele activitati pe care iti doresti cu adevarat sa le faci, care te pasioneaza sau cu care rezonezi in mod deosebit. Redu cantitatea de sarcini casnice si foloseste timpul castigat astfel pentru a te relaxa, a te odihni, a asculta muzica buna sau citi o carte de calitate.
Profita de zilele libere, vacante, concedii de odihna si chiar concedii medicale, daca este cazul. Foloseste-le pentru a-ti reincarca bateriile si pentru a te descarca de iuresul cotidian in care te-ai lasat cu placere prinsa pana de curand.
Fa exercitii fizice ori de cate ori ai ocazia. Fie ca este vorba despre o plimbare in pas vioi, mersul regulat la piscina, Pilates sau Yoga, exercitiul fizic te ajuta nu numai sa fii in forma, ci sii sa te detensionezi.
Adopta un stil de viata sanatos. Incearca sa te culci cat mai devreme si sa elimini factorii stimulanti cu 1-2 ore inainte de a merge la somn. Renunta la ecrane, fie ca e un film sau cititul pe Facebook si practica mai degraba meditatia sau alte exercitii de relaxare. Mananca o dieta echilibrata, nu neaparat in cantitate mare, cat mai ales bogata in nutrienti.
Nu exagera cu cititul online. Desigur, este minunat sa fii informata, dar de la un punct incolo, curiozitatea innascuta te face sa cercetezi subiecte care nu te proivesc si s-ar putea sa nu te priveasca nicicodata si sa fie mai degraba de competenta medicilor.
Exista o multime de informatie inspaimantatoare despre lucruri care s-ar putea intampla pe parcursul unei sarcini, insa nimeni nu spune cat de rar survin toate aceste complicatii si nenorociri; in schimb, se creeaza o apasare, o suprasarcina care ramane si ruleaza in subconstientul tau, facandu-te sa te temi ca ti s-ar putea intampla, tocmai tie, unul dintre acele lucruri teribile – dar si teribil de rare!
Cateva idei despre Cum combati eficient stresul in sarcina – MiculRinocer.ro
Alatura-te unui grup de suport. Poate fi vorba despre un curs de educatie prenatala, unde vei cunoaste alte cupluri care asteapta un bebelus, despre mamicile si viitoarele mamici din zona in care locuiesti, despre un forum sau un grup de Facebook. Desigur, daca ai de ales, interactiunea directa cu persoane reale este preferabila, dar in lipsa ei, comunicarea online poate reprezenta un substitut partial.
Ofera-ti timp sa faci ceva ce iti place. Poate fi un moment ideal sa descoperi un nou hobby, de exemplu; te va tine activa, ocupata, optimista si implicata si te va distrage de la gandurile negre. Mediteaza; exista numeroase resurse online care te invata sa faci asta, dupa cum exista meditatii ghidate pe care le poti accesa gratuit pe YouTube; este un mod ideal de relaxare.
Ideal ar fi sa dormi cat mai mult posibil in aceasta perioada, dar daca nu poti face asta, asigura-te macar ca beneficiezi cat mai des de contactul binefacator cu apa calduta. Poti merge la piscina ca sa inoti, sau doar ca sa plutesti si sa reduci din greutatea care iti solicita muschii si articulatiile; poti face dusuri relaxante, sau o baie calduta in cada.
Daca ai posibilitatea, contacteaza un acupuncturist cu experienta in lucrul cu gravidele si bucura-te de maiestria lui. Poate ca ti se pare putin ciudata recomandarea, dar exista studii care demonstreaza beneficiile acestei practici, efectuata corect, in raport cu un grup placebo, iar rezultatele lor sunt convingatoare.
Nu mai amana momentul anuntului la locul de munca. Este de inteles ca iti doresti sa treci cu bine peste primul trimestru, dar nu intarzia prea mult sa iti instiintezi superiorii in legatura cu faptul ca esti insarcinata. Chiar daca nu se vor bucura sincer pentru tine – exista si situatii in care absenta unui angajat valoros nu e chiar o bucurie, nu putem contesta asta – tu scapi de presiunea de a minti si de a te ascunde.
Incearca sa te concentrezi cat mai mult asupra bebelusului. Tot ceea ce faci in aceasta perioada este spre binele lui. Nu te simti vinovata ca ai cheltuit o avere pe clasele acelea de educatie prenatala, sau ca ai fost nevoita sa iti refuzi o buna colega de serviciu pentru ca pur si simplu te simteai epuizata si incapabila sa iti asumi o sarcina in plus.
Interactioneaza cu micutul. Incepand cu saptamana 23 de sarcina, el este suficient de dezvoltat incat sa iti perceapa vocea si sa o deosebeasca de alte sunete pe care le aude in jurul sau. Profita de asta si straduieste-te sa creati o legatura cat mai buna inca dinainte de nastere: citeste-i, vorbeste-i, povesteste-i, canta-i, ascultati impreuna muzica de calitate.
Unele dintre viitoarele mamici se simt mai bine si mai pregatite pentru nastere daca pregatesc totul pentru marea intalnire, cu suficient de mult timp inainte.
Pentru linistea lor sufleteasca, ele simt nevoia sa aiba totul pus in ordine: patutul montat, hainutele spalate, bagajul pentru maternitate pregatit. Daca asta te face sa te simti mai bine, nu ceda superstitiilor care nu fac decat sa insufle teama: pregateste cuibul familie voastre dupa bunul plac!
Nu lasa grijile sa te copleseasca. Daca este ceva ce te macina in mod deosebit, discuta cu persoana potrivita despre asta. Poate fi vorba despre partenerul tau, dupa cum poate fi ceva intim, ce ai prefera sa vorbesti cu cea mai buna prietena. Pot fi intrebari la care cel mai in masura sa iti raspunda este medicul tau, sau pot fi curiozitati in legatura cu care numai o alta mamica te poate ajuta.
In cazul in care aceste contacte sociale nu sunt suficiente, daca simti ca ai scapat lucrurile de sub control, sau ca esti absolut coplesita de ceea ce ti se intampla, poate este mai bine sa iti faci o programare la un terapeut care sa te asculte si sa iti dea niste sfaturi. Sustinerea acestuia poate fi foarte importanta, cu atat mai mult cu cat nici perioada de imediat dupa nastere nu este neaparat una usoara.
Tehnicile de mindfulness sunt adesea recomandate inclusiv de catre terapeuti. Devenind mai constienta de ceea ce se intampla in jurul tau si de felul in care te simti tu in raport cu aceste evenimente marunte, iti este mai usor sa integrezi experientele si sa le depasesti.
Conectandu-te la lumea inconjuratoare, simturile tale sunt deschise catre o multitudine de stimuli, ceea ce inseamna ca mintea ta este mai putin libera sa se lase coplesita de ganduri negative.
Pentru a fi atenta la ceea ce se intampla in jurul tau, incearca sa inregistrezi toate informatiile pe care ti le pun la dispozitie simturile: admira culorile, simte mirosurile, acorda atentie zgomotelor, desluseste trilurile pasarilor, si asa mai departe. Pentru o persoana neantrenata, poate fi complicat sa faca asta pe tot parcursul zilei, de aceea iti recomandam ca pentru inceput, sa iti alegi un moment al zilei, pe care il poti respecta pe parcursul saptamanii, in care sa faci asta. Pauza de pranz, sau timpul pe care il petreci facand naveta pot fi valorificate astfel.
Rutina te poate impiedica, adesea, sa mai acorzi atentie lucrurilor marunte; daca incerci cate ceva nou in fiecare zi, sau in fiecare saptamana, iti vei schimba perspectiva. Poti face asta alegand un traseu diferit, o cafenea noua, sau o reteta de curand introdusa in meniu.
Ofera-ti momente pe parcursul zilei in care sa iti urmaresti cursul gandurilor, emotiile care te incearca, in care sa le recunosti si sa le denumesti si vezi daca identifici vreun tipar.
Tu cum te-ai impacat cu perioadele de stres din timpul sarcinii? Ce vitamine prenatale ti-au fost prescrise? Ce ai facuit ca sa mentii lucrurile sub control? Ce anume te-a ajutat sa te calmezi si sa te relaxezi?