Informatii noi legate de un obicei care castiga popularitate in intreaga lume
Placenta, acest organ fabulos, care se formeaza in interiorul uterului femeii insarcinate si care realizeaza legatura cea mai intima intre mama si fatul care creste inauntrul ei, a starnit numeroase legende si controverse. Unul dintre cele mai recente trenduri este inspirat partial din lumea animala, partial din medicina traditionala chineza, si presupune consumul placentei, dupa nastere, de catre mama.
Descopera care sunt motivele pentru care ai putea alege sa faci asta, care sunt riscurile posibile, asociate acestei practici, si ce parere au oamenii de stiinta despre aceasta idee.
De ce ti-ai manca placenta?
Ideea porneste, pe de o parte, de la observatia ca asta fac toate mamiferele, odata ce si-au adus pe lume puii. Si nu e vorba doar despre carnivore, ci si despre ierbivore: poti vedea pe YouTube numeroase clipuri in care vacile, de pilda, care tocmai au fatat, mananca placenta si membranele fetale. Placentofagia este o practica larg raspandita in lumea animala, ceea ce i-a facut pe unii sa isi puna intrebari: sa aduca asta beneficii pentru sanatate?
Cel mai probabil, motivul principal al consumului placentei de catre femele este legat de “stergerea urmelor” care ar putea sa ii atraga pe pradatori. Un pui nou-nascut si o mama slabita dupa fatare ar fi o prada usoara pentru carnivorele salbatice; mancand cat mai repede placenta, riscul ca ele sa fie atrase de mirosul sangelui este mult diminuat.
Avand in vedere ca placenta este un organ bogat in sange (sa ne amintim de ingrijorarea pe care o reprezenta orice sangerare in sarcina), care a secretat o cantitate semnificativa de hormoni de-a lungul sarcinii, exista voci care sustin ca ea nu ar trebui sa fie irosita, si ca ar reprezenta o importanta sursa de fier, care sa combata anemia post partum. Hormonii pe care i-ar contine ar trebui sa joace un rol important in stabilirea unei relatii apropiate intre mama si nou-nascut si, de asemenea, se pretinde ca ei ar fi eficienti in combaterea depresiei post-partum. Sa nu uitam ca abia dupa nastere, circulatia fetala este complet separata de cea materna!
Cum adica sa mananci placenta….cum?
Poate fi o idee uimitoare pentru unii, insa pentru altii, consumul placentei s-a transformat intr-o arta. Sau intr-o afacere.
Daca ideea de a manca placenta cruda nu ti se pare in mod deosebit atragatoare, desi se practica, poti gasi pe internet destul de multe retete concrete, dintre care sa alegi modul in care ai prefera sa consumi placenta.
Daca nici aceasta varianta nu ti se pare acceptabila, insa crezi in beneficiile acestei practici, exista posibilitatea uscarii acesteia si transformarii ei intr-o pulbere care este ambalata sub forma de casete; practic in fiecare zi iei cate o pastiluta – o modalitate mai confortabila de administrare, la care apeleaza majoritatea mamelor care doresc sa faca asta, mai ales in strainatate.
Exista riscuri asociate consumului placentei?
Specialistii atrag atentia ca, mai ales in cazul nasterilor in spital, dar nu numai, placenta este adesea contaminata cu flora din interiorul spitalului – si dupa cum se stie, nu sunt chiar cei mai prietenosi microbi cu care ai putea intra in contact. Ei atrag de asemenea atentia asupra vitezei surprinzatoare de degradare a placentei: fiind un organ bogat in sange, ca ficatul sau splina, procesele de degradare naturala sunt mai rapide in cazul ei.
Un alt aspect care trebuie luat in vedere este un alt tip de contaminare: in momentul expulziei, multe mamici experimenteaza si emisii spontane de urina sau fecale, ceea ce poate grefa o flora bacteriana variata si potential patogena.
Sa fie beneficiile placentofagiei reale?
Primul aspect asupra caruia ne atrag atentia specialistii este legat de faptul ca, pentru ca placenta sa fie consumata in conditii de siguranta, ea ar trebui preparata termic la temperaturi suficient de inalte si pentru perioade suficient de mari de timp. Asta inseamna ca o multime dintre substantele cu potential benefic pe care urmaresti sa le obtii vor fi denaturate in decursul acestui proces, deci isi vor pierde orice calitate.
Pentru ca ideea este una destul de controversata, care a starnit comentarii aprinse in randul publicului si nu numai, au existat mai multe echipe de cercetare care au decis sa determine si sa cuantifice utilitatea acestei practici. In continuare, iti prezentam rezultatele catorva dintre studiile efectuate.
Exista un studiu realizat in cadrul Universitatii Nevada care a urmarit sa determine daca, consumul placentei sub forma de pastile are vreun efect asupra starii psihice a mamei dupa nastere, asupra modului in care se creeaza legatura mama – nou-nascut si daca influenteaza in vreun fel starea de oboseala de care se plang toate mamicile in perioada de lauzie. In studiu au fost incluse 27 femei care au fost dispuse sa consume pastilele cu pricina, dintre care 12 au primit pastile din placenta si 15 au primit placebo. Echipa a prelevat probe de saliva si de sange de la participantele la studiu, in ultima perioada de sarcina si dupa nastere, pentru a masura modul de variatie a concentratiei de hormoni.
Rezultatele au demonstrat ca nu au existat diferente intre variatiile concentratiilor salivare de hormoni ale celor doua grupuri care au primit placenta, respectiv placebo, dupa administrarea suplimentului. Pe de alta parte, s-a remarcat ca, in functie de doza primita, in cazul femeilor care au primit supliment de placenta, exista variatii ale concentratiei celor 15 hormoni; ele sunt insa extrem de mici, si de aceea este greu de estimat daca au vreun impact real asupra starii psihice si fizice a mamei.
In ceea ce priveste perceptia subiectiva a pacientelor in legatura cu starile de baby-blues, depresie post partum si oboseala in primele saptamani de viata ale bebelusului, a fost de asemenea remarcata o usoara tendinta de a depasi mai usor aceasta etapa solicitanta, in cazul femeilor care au primit suplimentul de placenta, in comparatie cu cele care au primit placebo. Totusi, rezultatele nu pot fi interpretate statistic, pe de o parte din cauza numarului mic de participante, si pe de alta parte pentru ca starea mamei dupa nastere este influentata semnificativ de modul in care a decurs, efectiv, procesul, de tipul de relatie si de comunicare pe care o are femeia cu partenerul si cu restul familiei, de gradul de ajutor pe care il primeste in aceasta perioada si asa mai departe.
Concluzia oficiala a echipei de cercetare a fost ca micile modificari inregistrate merita efectuarea de studii mai complexe, dar ca femeile care spera sa combata depresia post-partum astfel, sunt, probabil, un pic prea optimiste.
Un alt studiu si-a propus sa determine daca placentofagia poate reprezenta un bine-venit remediu natural impotriva anemiei post-partum. In studiu au fost incluse 23 de femei, dintre care 10 au primit supliment de placenta de 3 ori pe zi timp de 4 zile, apoi de doar 2 ori pe zi timp de inca 8 zile, apoi o data pe zi timp de 9 zile dupa nastere. Celelalte 13 femei au urmat acelasi protocol de administrare, insa capsulele lor au fost umplute cu un extract de carne de vita, obtinut prin acelasi proces de deshidratare care si placenta. Din pacate, testele de sange efectuate nu au evidentiat nici un fel de diferente in ceea ce priveste cantitatea de fier din sange, intre cele doua grupuri. Concluzia studiului a fost ca, sub nici o forma, consumul placentei nu poate fi considerat un remediu impotriva anemiei, si nu ar trebui sa fie recomandat din acest motiv.
Nici unul dintre aceste doua studii nu a luat in calcul posibilul efect analgezic al acestor suplimente, care a fost remarcat, de pilda, la carnivorele care consuma placentele puilor pe masura ce se nasc acestia. Este adevarat ca nu exista aceleasi premise, insa nici epiziotomia sau ruptura de perineu, sau inceputul alaptarii, nu sunt neaparat experiente nedureroase, iar un supliment atat de natural, cu efect analgezic, ar fi binevenit. Prin urmare, concluzia cercetatorilor a fost ca mai exista, inca, lucruri de aflat in ceea ce priveste posibilele beneficii pe care le-ar aduce placentofagia.
Tu ce parere ai in legatura cu asta? Ti se pare o practica acceptabila? Ai manca placenta, daca stiinta ar demonstra ca aduce beneficii reale pentru sanatate?