Beneficiile supei de oase si cum sa o prepari
Iti amintesti de gustul unic pe care il aveau mancarurile pregatite de bunica, in copilaria ta? Ei bine, unul dintre motivele pentru care retetele ei erau atat de gustoase – lasand la o parte dragostea cu care le prepara – era ca pentru multe dintre ele, bunica nu folosea nici apa, nici Knorr sau Delikat, ci o supa concentrata de oase si carne.
Acum avem si grup pe Facebook:
Odata cu trecerea timpului, cercetatorii au descoperit ca supa de oase nu este doar un mod ingenios de a gati mancaruri delicioase, ci un veritabil superaliment. Ea are numeroase beneficii pentru sanatate, atat in randul copiilor, cat si al adultilor, si merita cu siguranta o atentie aparte.
Descopera alaturi de noi care sunt beneficiile supei de oase, din meniul cui nu ar trebui sa lipseasca si cum se prepara pentru maximum de eficienta.
Care sunt beneficiile supei de oase?
Dupa cum am spus deja, supa de oase este un aliment – ingredient ale carui calitati sunt recunoscute de multa vreme, chiar daca poate nu au fost formulate stiintific decat mult mai recent. Ea este plina de nutrienti, sustine o digestie sanatoasa, mentine sanatatea oaselor si articulatiilor (colagenul pentru articulatii este extrem de benefic), stimuleaza activitatea sistemului imunitar si este ideala in perioadele de recuperare si convalescenta.
Supa de oase este o importanta sursa de proteine de calitate. In cazul unui copil mofturos, care nu consuma carne, supa de oase bauta ca atare sau incorporata in alte retete poate reprezenta un aport pretios.
Supa de oase este foarte bogata in vitamine, minerale si antioxidanti. Poate ca cel mai important este sa spunem ca ea e o sursa majora de magneziu, deficitul legat de acest mineral fiind frecvent intalnit la copii si adulti si avand consecinte importante inclusiv asupra starii de spirit.
Supa de oase este foarte bogata in aminoacizi esentiali, in special in prolina si glicina. Ambii au un efect pozitiv asupra florei intestinale, lucru ce se coreleaza cu o stare generala de bine, cu o buna functionare a organelor, cu o activare corespunzatoare a sistemului imunitar. cercetatorii abia acum deslusesc cat de importanta este flora noastra intestinala pentru sanatatea intregului nostru organism.
Ambii aminoacizi sunt implicati in combaterea anxietatii, tulburarilor bipolare, insomniei si depresiei, ajuta la stimularea sistemului imunitar, regleaza cantitatea de neurotransmitatori si sustin dezvoltarea si functionarea sistemului nervos central, inclusiv procesele cognitive cum sunt memoria sau concentrarea.
Supa de oase este bogata in L-glutamina, un alt aminoacid implicat in sanatatea intestinului, cunoscut mai nou si ca “al doilea creier” al individului. Se stie, in prezent, ca exista o legatura foarte stransa intre sanatatea intestinului si sanatatea mentala a individului, inclusiv autismul si ADHD fiind diagnostice in care flora bacteriana intestinala are ceva de spus.
O alta calitate a supei de oase este ca, spre deosebire de alte surse de nutrienti, ea pune la dispozitie “materia prima” necesara unui organism sanatos intr-o forma foarte usor asimilabila. Ea reprezinta o buna solutie pentru copiii si adultii carora nu le place sa manance carne si care poate manifesta si un grad de intoleranta fata de alte surse de proteine animale. In sfarsit, supa de oase reduce markerii inflamatorii din organism. inflamatia aflandu-se la baza a numeroase procese patologice.
Multumita continutului crescut de minerale, supa de oase este recomandata si copiilor care sufera de demineralizari ale dintilor; o cura sustinuta de supa de oase, impreuna cu alte masuri specifice de ingrijire a dintilor, cum ar fi cea mai buna pasta de dinti pentru copii, este capabila sa refaca smaltul afectat si sa minimizeze riscul aparitiei cariilor.
Supa de oase este buna pentru dezvoltarea sanatoasa a oaselor si a articulatiilor, multumita continutului mare de colagen, condroitina si glucozamina.
Cum se prepara supa de oase?
Citind lista de beneficii pe care le are acest superaliment, probabil ca te-ai astepta sa discutam despre o reteta complicata. Ei bine, supa de oase se pregateste extrem de simplu: se pune o cantitate apreciabila de oase – noi recomandam oase de vita crescuta liber, dar pot fi si oase de pasare, de exemplu, de gaina sau de curcan, sau chiar oase de peste – intr-o oala, se acopera cu apa, se adauga doua linguri de otet de mere, condimente (usturoi, sare, piper) si cateva legume (morcov, ceapa, telina, pastarnac, patrunjel radacina), se acopera cu un capac potrivit si se pune pe foc.
Odata ce a ajuns la punctul de fierbere, se lasa sa fiarba incet, la foc mic, timp de minim 8 ore. Cand ai decis ca a fiert suficient, asteapta sa se raceasca, strecoar-o, portioneaz-o si pune-o in congelator pentru a o pastra proaspata pentru mai mult timp. O poti folosi ca baza pentru mancaruri sau o puteti bea pur si simplu, incalzita, ca pe orice alta supa.
In functie de tipul de oase folosite, de durata fierberii, de condimentele si legumele adaugate, supa de oase poate avea diverse gusturi si arome, deci poti experimenta pana o gasesti pe cea care le place cel mai mult copiilor tai.
Familia mea nici nu vrea sa auda de supa de oase; ce ma fac?
Ei bine, de multe ori mintea noastra ne este cel mai rau dusman, iar prejudecatile ne stau in cale adeseori. Vestea buna este ca exista numeroase moduri in care supa de oase poate fi inclusa, discret, in meniul familiei, fara sa intampini rezistenta la care te astepti din partea copiilor sau a partenerului de viata.
Oricat de ciudat ar parea, cu condimentele potrivite, supa de oase poate fi transformata intr-o foarte interesanta inghetata pe bat, preparata in casa. Nu ai nimic de pierdut daca incerci.
Supa de oase poate fi inclusa in orice fel de sos de rosii. Gustul bogat, combinat cu savoarea usor picanta si acida a sucului de rosii, merge de minune adaugata peste cateva piftelute.
O poti “ascunde” in sucuri verzi sau sucuri de legume, pe care le va face mai putin concentrate si mai usor de baut.
O poti transforma in orice tip de supa pe care o agreaza copilul tau. Cu ea vei face o delicioasa ciorba de vita, ciorba de vitel cu legume, ciorba de manzat, supa de vita cu taitei sau supa de vita cu galuste.
Chiar daca ceea ce ai preparat este o supa de oase de vita, baza obtinuta poate fi folosita si pentru ciorba de porc, de peste, pentru supe creme si asa mai departe. Din punct de vedere al gustului, este superioara apei!
O poti folosi pentru a fierbe taitei sau orez, in loc de apa; in piureul de cartofi in loc de lapte; poti face mancaruri de legume in supa de oase in loc de apa.
Practic, cu putina creativitate, poti incorpora supa de oase intr-o gama foarte variata de alimente, astfel incat este imposibil sa nu gasesti ceva care sa fie pe placul familiei tale.
Cat de devreme poti introduce supa de oase in dieta bebelusului?
In cazul unui copil sanatos, supa de oase poate fi introdusa in cantitate adecvata inca de la inceputul diversificarii. De altfel, multi bebelusi o accepta foarte bine pentru ca este un gust nou, dupa dulcele cu care sunt obisnuiti datorita laptelui. Avand in vedere ca aroma ei variaza atat de mult, ea poate fi folosita si pentru a-i dezvolta copilului deschiderea fata noi gusturi.
Tu ai incerca(t) sa introduci supa de oase in dieta obisnuita a familiei tale? Daca da, ce beneficii ai observat de-a lungul timpului? Daca nu, ce anume te retine?
Acum avem si grup pe Facebook: