LEGO – un bun adjuvant in terapie
Copiii cu diverse dizabilitati intampina greutati importante in rezolvarea sarcinilor zilnice pe care alti micuti de varsta lor le efectueaza fara nici un fel de probleme. Pe unii dintre ei, capacitatea de concentrare redusa ii pune la mare incercare; altii se lupta cu o anxietate paralizanta, care ii impiedica sa isi urmareasca visurile si sa isi exprime liber gandurile si emotiile.
Copiii cu tulburari din spectrul autist pot intampina dificultati in a relationa adecvat cu ceilalti, in timp ce problemele cognitive ridica alt gen de provocari.
Cum se desfasoara terapia cu LEGO?
Terapia cu LEGO este bine dezvoltata in centrele de ingrijire psihologica din Australia, care de altfel se concentreaza pe punerea la punct a diverse strategii adecvate unor grupuri mici de copii, in fnctie de nevoile lor specifice comune. Tipul de terapie la care se apeleaza este ales in principal de tipul de dizabilitate comun grupului, insa in cazul jocului cu LEGO, se apeleaza in general la acelasi format.
Stabilirea regulilor este prima etapa a procesului. Inainte de a incepe, adultul supraveghetor prezinta regulile proiectului care va fi inceput, asigurandu-se ca fiecare dintre copil le intelege. Intregul proiect trebuie sa fie potrivit nivelului de dezvoltare fizica si psihica al copiilor din grup, caci este important ca fiecare dintre ei sa participe in egala masura.
Stabilirea rolurilor si a sarcinilor le aduce copiilor un nivel crescut de implicare si de mandrie si respect de sine. Pentru ca joaca sa fie mai amuzanta si mai plina de semnificatie, conducatorul adult ii va trasa fiecarui copil din grup un rol sau o sarcina. De pilda, unul dintre ei poate fi constructorul, unul furnizorul, unul managerul proiectului.
Respectarea principiilor de joaca este secretul eficientei acestui tip de terapie. Terapeutul este cel care stabileste principiile la care trebuie sa adere fiecare grup, si fiecare participant din grup trebuie sa adere la acestea. Cele mai multe principii sunt legate de colaborare pentru ca proiectul sa se incadreze intr-un interval de timp dat, de tipul de comunicare preferat si asa mai departe. Principiile sunt selectate in functie de tipul de terapie de care are nevoie grupul respectiv.
Terapia cu LEGO pentru copiii cu tulburari din spectrul autist
Chiar daca nu sunt la fel de spectaculoase ca jucariile robotizate, jocurile de constructie sunt excelente pentru dezvoltarea sistemului nervos al copiilor. In cazul copiilor cu tulburari din spectrul autist, ele par sa fie capabile sa imbunatateasca semnificativ abilitatile sociale. Iar daca discutam despre copii cu o inclinatie foarte puternica in aceasta directie precisa a constructiilor si tehnicii, ii poti provoca si le poti retine atentia cu ajutorul unui set de LEGO Technik cu telecomanda de exemplu, sau cu seturi din filmele lor preferate: LEGO Star Wars si LEGO Minecraft par sa fie alegerile castigatoare de aceasta data.
Exista studii efectuate dupa toate rigorile cercetarii medicale care demonstreaza ca folosirea LEGO in timpul terapiilor de grup pentru copii cu autism are capacitatea de a imbunatati aptitudinile legate de interactiunea sociala a acestora.
Aceste jucarii cu valoare educativa includ instructiuni clare, pas cu pas, legate de asamblare, dar ofera si posibilitatea constructiilor libere, in care cei mici sa creeze lucruri noi. Oferindu-li-se ocazia de a face asta unul langa altul, copiii cu tulburare din spectrul autist reusesc sa dobandeasca abilitati noi de comunicare verbala si nonverbala, invatand sa imparta sau sa colaboreze.
In anul 2008 a fost efectuat un studiu care evalua eficienta mai multor metode de terapie menite sa imbunatateasca abilitatile de comunicare la copii de 6 – 11 ani cu un diagnostic din aceasta categorie. A fost vorba despre o ora pe saptamana, timp de 18 saptamani, iar rezultatele au demonstrat ca toti copiii din grupul care a folosit LEGO ca metoda terapeutica au avut progrese semnificativ mai mari decat cei din celelalte grupuri.
Un alt studiu a comparat rezultatele pe care le-au avut copii cu autism care au desfasurat terapie prin LEGO, cu cele obtinute de copii care au urmat alte tipuri de terapie. Si de data aceasta, progresele inregistrate au fost clar mai mari decat in cazul celorlalte grupuri.
In cadrul acestor grupuri, copiii sunt pusi sa realizeze un proiect de dificultate medie, in care fiecare are un rol anume: sortarea pieselor, asamblarea lor,imbunatatirea proiectului initial si asa mai departe. Pe rand, fiecare dintre copii primeste cate una dintre aceste functii, pentru a avea ocazia de a-si imbunatati si mai mult abilitatile.
Astfel, copii au ocazia sa iasa din rutina si sa devina creativi. Copiii cu autism sunt “fortati” sa iasa din sabloanele de gandire caracteristice, si sa faca fata unor schimbari ale rutinei, dar si sa colaboreze si sa comunice non-verbal.
Terapia cu LEGO in cazul copiilor cu dizabilitati cognitive
Exista un studiu care a implicat doi baieti gemeni, ambii suferind de sindrom alcoolic fetal, despre care se stia ca nu au abilitatea de a respecta regulile si indicatiile, motiv pentru care mai multe tipuri de terapie au dat gres, fiind prea strict structurate.
Baietii au fost inscrisi in cadrul unui grup specializat de terapie cu LEGO, unde au avut ocazia de a deprinde abilitati sociale de baza, cum este sa isi imparta lucrurile. Grupul, condus de Dyan Eybergen, cadru medical calificat, se adreseaza copiilor cu tulburari de dezvoltare cognitiva, pe care ii ajuta sa isi imbunatateasca capacitatea de comunicare.
Dyan Eybergen marturiseste ca “Multi dintre copii, cand vin prima oara, nu au abilitati sociale dezvoltate, prin urmare observam multa joaca in paralel; se joaca unul langa celalat, dar nu impreuna”. Pe de alta parte, jocul cu LEGO “stimuleaza in mod natural comportamentele sociale. Afinitatea innascuta pentru LEGO ii face pe acesti copii sa iubeasca acest tip de joaca, si atunci sunt fortati sa coopereze, sa lucreze impreuna, numai asa reusind sa construiasca ceva sau sa duca la bun sfarsit un proiect.”
In cadrul fiecarei sesiuni de terapie, copiii se impart in grupuri de cate 3 si, sub conducerea unui indrumator la varsta adolescentei, se concentreaza asupra interactiunii dintre ei. “Fiecare este, pe rand, conducator LEGO, inginer LEGO, sortator LEGO, constructor LEGO, iar rolurile se schimba la fiecare 15 minute.
Aceasta dinamica ii obliga sa alterneze functiile pe care le ocupa in grup, sa isi astepte randul si sa renunte apoi la el, sa isi dezvolte abilitatile de a rezolva probleme cand intalnesc una, sa urmeze instructiuni. Astfel invata, practic, intr-un cadru atent supravegheat, cum sa interactioneze unii cu ceilalti printr-o metoda acceptata din punct de vedere social.”
La final, copiii sunt lasati la o sesiune de joaca libera, nestructurata, cu LEGO, in care se urmareste si se incurajeaza contactul social initiat de catre participanti, comunicarea, abilitatile de auto-linistire si calmare; este momentul in care interventia adultilor ii invata pe acestia sa rezolve conflictele in mod pasnic, prin negociere si compromis.
Terapia cu LEGO in tulburari depresive si anxioase
Una dintre cele mai importante calitati ale jocului cu LEGO este ca el poate fi cat de structurat sau de nestructurat doreste supraveghetorul grupului. El tine mainile ocupate, ceea ce ajuta ca mintea sa se concentreze asupra unui scop precis, impiedicand-o sa revina, repetat, la aceleasi idei distructive si la aceleasi modele reactive care cauzeaza suferinta.
Un proiect LEGO in care sunt implicati mai multi participanti ii va tine pe fiecare dintre ei ocupat, concentrat asupra unui scop comun; o minte ocupata inseamna mai putin timp pentru gandurile declansatoare de anxietate si pentru desfasurarea ritualurilor fizice sau psihice de autolinistire.
Colaborarea si comunicarea cu ceilalti mebri ai grupului ii ajuta pe copii sa isi formeze o retea sociala si sa se deschida, cat de putin, in fata acestor prieteni. Ei se simt mai bine intelesi, avand in vedere ca sunt alaturi de persoane cu care impartasesc o suferinta comuna. Aceasta comunicare este, deja, un important pas inainte pentru ei.
Care sunt cele mai potrivite seturi pentru terapia LEGO?
Nu exista reguli din acest punct de vedere, majoritatea terapeutilor certificati care practica aceasta metoda orientandu-se la fata locului, in functie de preferintele copiilor si de nevoile lor specifice, sau de proiectul pe care doresc sa il desfasoare in respectiva sedinta de terapie.
La fel de bun poate fi un set de caramizi amestecate, un set de LEGO Friends sau City Police, sau un set de LEGO NinjaGO ieftin si bun; important este ca el sa ofere spatiul si materialele pentru ca micutii pacienti sa colaboreze intr-un mod productiv.