Jocuri terapeutice pentru copilul tau
Fara a avea vreo clipa pretentia ca poti inlocui interventia unui psihoterapeut cu experienta in ceea ce ii priveste pe copii, cu cateva jocuri – oricat de bine alese ar fi ele, si oricat de implicat ai fi in a le desfasura impreuna cu copilul tau – iti propunem in continuare cateva activitati care pot avea un rol vindecator in cazul unor emotii puternice sau al unor evenimente cu puternic impact asupra celor mici.
Ce este terapia prin joc?
Terapia prin joc este o ramura a psihoterapiei care ii incurajeaza pe copii sa exprime, prin joc, lucruri pe care le poate fi greu sa le exprime prin cuvinte. Tinand seama de scopul pe care si-l propune, terapia prin joc s-a extins in asa fel incat sa includa o multime de forme de expresie: desen, pictura, sculptura, muzica, dans, teatru, miscare, poezie, joc de rol. Astfel, psihoterapeutul adauga incaperii sale pentru joaca si jucariilor simbolice, o multime de alte instrumente care incurajeaza exprimarea verbala si nonverbala.
Desigur, un parinte nu are pregatirea necesara pentru a replica procesul terapeutic propriu-zis, insa exista suficiente activitati pe care le poate initia pentru a incuraja si el, la randul sau, comunicarea, si la acestea ne vom referi in continuare.
Alegerea activitatilor potrivite
Atunci cand psihoterapeutul initiaza terapia prin joc, scopul este sa il incurajeze pe copil sa isi spuna propria poveste si sa acest proces, sa ii dea o forma acceptabila pentru sine. Atunci camd alege un tip de activitate, terapeutul tine cont atat de firea copilului, cat si de problemele pentru care este contactat, asadar metodele folosite pot varia mult de la un individ la altul.
Desigur, tu iti cunosti copilul mult mai bine decat o poate face un terapeut in cadrul unei sedinte, prin urmare ti-ar putea fi mai usor, la inceput, sa selectezi activitatile potrivite. In alegerea lor trebuie sa tii cont de etapa de dezvoltare a celui mic si de scopul pe care il urmaresti.
O situatie particulara este cea in care copilul participa deja la sedinte de terapie individuala sau de grup, iar terapeutul ti-a oferit, deja, cateva sugestii despre tipul de activitati pe care le-ati putea desfasura impreuna.
Activitati pentru exprimarea emotiilor si a sentimentelor
Printre activitatile care par sa fie foarte eficiente in incurajarea exprimarii emotiilor si a sentimentelor, modelarea plastilinei sau, mai tarziu, a lutului, pare sa fie foarte eficienta pentru a ajuta copilul sa isi exprime intr-un mod creativ furia, tristetea, teama sau ingrijorarea.
Desenul pare sa fie de asemenea eficient in a-i facilita copilului un anumit tip de contact intim cu gandurile si emotiile. O tehnica folosita in terapie este ca pacientul sa fie rugat sa deseneze o reprezentare a lucrului care i-a infuriat – poti incerca si tu, acasa, sa iti stimulezi copilul sa se exprime astfel.
Pictura cu degetele pare sa fie o celebrare a sentimentelor pozitive: bucurie, veselie, fericire.
Nu insista sa apelezi la una dintre aceste activitati, daca in mod evident ea nu ii este pe plac copilului. Daca juniorului tau nu ii place sa se murdareasca pe maini, probabil ca ar trebui sa gasesti altceva de facut impreuna, decat pictura cu degetele…
Pe lista celor mai importante abilitati sociale se numara capacitatea copiilor de a-si face prieteni, de a obtine satisfacerea propriilor nevoi, de a fi asertivi, de a stabili si folosi limitele si de a coopera. Dezvoltarea eficienta a acestor abilitati sociale nu poate avea loc decat atunci cand copilul se confrunta cu diferite comportamente si consecinte.
Jocul de rol este un mod foarte eficient de a confrunta copilul cu diferite situatii. Imagineaza-ti ca fiul sau fiica ta se joaca de-a mama si planuieste sa isi hraneasca papusa. Il poti intreba: “Ce ar trebui sa fac acum, papusa nu si-a mancat portia, iar eu sunt sora ei mai mare”. Poate fi o ocazie pentru ca juniorul sa simta si sa exprime empatie pentru mama, sau sa inteleaga mai bine care ii este rolul ca sora mai mare.
Papusile si jucariile de plus pot fi de ajutor si in invatarea comportamentelor acceptabile social, care sa le inlocuiasca pe cele instinctuale. Folosind papusile ca instrument, poti crea situatii in care copilul trebuie sa raspunda unor situatii sociale diferite, dandu-i acestuia ocazia sa exploreze care dintre impulsurile sale sunt adecvate si cu ce ar putea sa le inlocuiasca pe cele neacceptate. Unui copil care musca atunci cand este furios, i se poate oferi o alternativa acceptabila: sa strige, sa loveasca o perna si asa mai departe.
Activitati care stimuleaza increderea in sine
De fiecare data cand copiii se confrunta cu evenimente neplacute, increderea in propriile forte este afectata. Alegerea unor activitati care stimuleaza independenta si care ii dau copilului ocazia sa experimenteze satisfactia reusitei sunt de mare ajutor pentru a-l incuraja sa continue sa exploreze, sa isi recunoasca si pretuiasca calitatile, sa isi accepte slabiciunile pentru care sa gaseasca mecanisme compensatorii satisfacatoare.
Desenatul poate fi folosit pentru ca orice copil sa devina constient de evolutia sa spectaculoasa, de felul in care a crescut, s-a dezvoltat si a invatat in timp. De pilda, il poti incuraja sa se deseneze pe sine insusi, de la faza de bebelus, pana la cum este in prezent, amintindu-i de cele mai importante etape de dezvoltare pe care le-a parcurs.
Jocurile bine alese il pot stimula, oferindu-i ocazia sa isi foloseasca atuurile, iar tu il poti ajuta sa devina constient de ele. Mai mult, ii poti aminti copilului si ca la anumite etape nu se descurca prea bine in trecut, dar a invatat sa le depaseasca si sa minimizeze punctele mai slabe prin curaj, perseverenta sau ingeniozitate.
Jocul de rol ii permite copilului sa experimenteze mai multe roluri diferite, in care fie sa isi recunoasca punctele forte pe care le are in prezent, fie sa le exprime pe cele pe care si-ar fi dorit sa le aiba. Odata ce le evidentiaza pe cele care crede ca ii lipsesc, jocurile se pot transforma in situatii in care sa aiba posibilitatea sa isi antreneze exact acele calitati, urmand sa ii arati si sa ii explici ca s-a descurcat din ce in ce mai bine.
Activitati care stimuleaza o mai buna comunicare a problemelor
In timpul exprimarii simbolice prin intermediul jucariilor si al jocurilor, copiii reusesc sa se distanteze de sentimentele si amintirile dureroase sau dificile, despre care le vine greu sa vorbeasca direct. Astfel, scopul este sa creezi un mediu favorabil in care copilul sa isi exprime, indirect, temerile, grijile, problemele, dorintele, in mod simbolic sau direct.
In cursul acestui proces vei obtine o mai buna intelegere a lumii interioare a copilului, ceea ce te va ajuta sa deslusesti si care sunt adevaratele nevoi ale copilului, astfel incat sa ii poti oferi suportul de care are cu adevarat nevoie.
Poti initia o calatorie imaginara, in care copilul sa intre in contact cu propriile amintiri, astfel incat perceptia constienta asupra evenimentelor sa devina mai precisa si mai clara.
Poti organiza o sesiune de joc de rol in care sa imaginati o situatie similara celei pe care doresti sa o explorezi, in cazul in care ai indicii despre ce a fost vorba.
Activitati pentru a depasi pierderea, doliul si moartea
Pentru cei mai multi copii, contactul cu moartea, intr-o forma sau alta, este o experienta noua, adesea inspaimantatoare prin emotiile puternice pe care le produse si prin ireversibilitatea ei, care este intuita inca de la varste fragede. Cei mai multi dintre copii se afla intr-un impas atunci cand nu stiu la ce se pot astepta dupa moartea unui membru al familiei sau a unui animal de companie. In cazul copiilor mici, reactiile emotionale intense ale celorlalti membri ai familiei pot fi ele insele inspaimantatoare.
Desenatul ii poate ajuta pe copii sa intre in contact cu propriile emotii. Ii poti cere sa deseneze familia inainte si dupa pierderea suferita, pentru a avea un punct de pornire pentru discutii ulterioare.
Inventarea de povesti se pot transforma in unul dintre cele mai interesante jocuri pentru fete si pentru baieti deopotriva. Chiar daca, teoretic, povestile care ii atrag sunt diferite, adevarul este ca si fetele, si baietii incurajati sa creeze propriile povesti reusesc cu succes sa isi proiecteze propriile ganduri si emotii asupra personajelor si actiunii pe care o inventeaza. Unii copii ajung sa se includa pe ei insisi in poveste, reusind astfel sa isi exprime liber nu doar emotiile negative, ci si visurile sau fanteziile.
Modelajul ii permite copilului sa fie creativ, si in timpul acestui proces de creatie, multe emotii se dezvaluie. Un copil care abia mangaie lutul este cu siguranta animat de alte emotii decat unul care il rupe plin de frustrare, sau il striveste cu furie. Este un mod practic prin care emotiile retinute si neexprimate pot fi eliberate, cu un efect purificator si regenerator.